Consultantii fiscali: Multi clienti care erau inregistrati ca microintreprinderi cu 3% pe venit vor sa isi inchida afacerile
Deocamdata, tuturor le spun ca principalele schimbari vor veni din faptul ca legea spune ca societatile platitoare de impozit pe profit isi depun lunar declaratiile, nu trimestrial, ca in cazul microintreprinderilor care lucrau cu 3% pe venit si ca, probabil, contributiile se vor plati tot lunar. Concret, firmele au obligatia de a declara si plati anticipat trimestrial plati in contul impozitului pe profit anual, in suma de un sfert din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent”, a declarat Radu pentru Hotnews.ro
Altfel spus, pentru a nu plati la Stat mai mult, firmele cu o rata a profitului mai mare de 19% trebuie sa isi deduca cheltuielile in volum cat mai mare.
Atentie, insa! Consultantii fiscali avertizeaza ca cei de la Fisc cunosc bine tehnicile companiilor si atunci cand vor veni in control, se vor uita in primul rand la cheltuielile deduse. „Foarte multe firme vor trece pe pierderi, pentru a plati doar impozitul minim.
Recomand ca toate deducerile sa fie facute foarte atent, pentru ca altfel cei care conduc firmele risca sa se aleaga cu amenzi sau chiar cu dosare de evaziune”, mai spun consultantii fiscali.
Mirel Diaconescu, proprietarul unei mici afaceri in Satu Mare a admis ca isi va inchide firma. „Aveam o firma mica de prestari servicii. Aveam practic un singur contract pe durata nedeterminata, de 3.000 de lei lunar. Pana anul trecut, plateam 3% si eram cat de cat multumit. Acum va trebui sa dau si 500 de euro si 16% pe profit, adica peste 5.000 de lei pe an. Ma duc si ma angajez portar undeva, decat sa stau sa alerg toata ziua de nebun sa caut clienti”, spune Diaconescu.
„Cei care au decis neprelungirea acestei masuri dovedesc ca sunt rupti de realitate. Firmele vor incerca din rasputeri sa isi conserve profiturile si sa achite Statului cat mai putin, asa incat nu m-ar mira deloc daca incasarile la buget vor fi mult mai mici decat cele estimate. A privi lucrurile prin prisma faptului ca 16% e mai mult decat 3% e foarte simplist si pagubos”, a mai spus consultantul fiscal Danut Radu.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Habarnistii , care n-au avut niciodata firma sau postacii onanimi de serviciu , vor da navala la articolul asta habarnist , sa injure la guvernul Boc , mama lor de guvernanti hapsini , care beleste de pielea de oaie , pe bietul capitalist mioritic !!! :) :) :)
Dar , apropo : cu drepturile alea , de "autor" , pentru jurnalisti "cinstiti si corecti" , ce se mai aude ???
poate ii explica cineva proprietarului cum e cu forfetarul si cu 16% ...
Mai ganditi si voi inainte sa jeluiti, masura este foarte buna. Ceea ce este aiurea si nu inteleg este plata anticipata cf. anului precedent a impozitului, inseamna ca in 2011 vor fi incasari mai mici ca anul 2010 va fi un an mai slab ca 2011 pentru stat ca incasari. Iar daca criza continua si 2011 va fi mai slab ca 2010 va fi un an 2011 foarte greu pentru societati.
2.Daca intr-un an de zile statur rade cu buna stiinta jumatate din IMM-uri, veniturile la buget nu vor creste. Forfetarul a fost un exemplu. O sa vezi acuma al doilea experiment.
3.Atata timp cat iei masuri drastice numai in zona de business si zona de stat ramane neschimbata, situatia n-are cum sa se schimbe.
4.Cand o firma da faliment sau inchide, proprietarul e suficient de meserias ca sa se scoata din rahat si sa-i mearga bine. Problema e cu angajatii care nu-si mai gasesc de lucru.
Pe de alta parte bucuria mea e ca cei mai afectati vor fi cei mai incuiati dintre voi (dar si cei mai vocali :) )
Adica n-au platit impozit cand era 3% si vor plati acum cand e 16%?
Solutia e evident sa-i prinzi in fapt, dar e prea greu pentru spgarii de la fisc -- impozite mari, bucuria lor, spagi mai mari si putere mai multa.
Cum ar spune Mircea Badea: NNNGGG!
16% e din profit, adica venituri - TVA - salarii - cheltuieli cu chiria, electricitatea.
orice crestere de taxe si impozite este o mare tampenie acum...chiar dac sa zicem ca se inchid 20.000 firme care aveau afaceri de cumetrie, important e ca se vor inchide si alte 20.000 cinstite care nu mai fac fata la impozite.
da, asta e o adevarata masura de dreapta:))))
pai dupa ce raspunzi la aceste intrebari o sa poti sa-ti rescri comentariul..... si mai intreaba-te, cine i-a votat pe astia?
inseamna ca esti norocos.
2. nu poti compara munca unui it-ist roman cu cea a unui indian. nu ai lucrat cu indieni vreodata.
Cheltuielile pentru cine nu are contracte cu statul si doar spala bani sunt foarte mari(sper ca aia 2 neuroni ai tai inteleg ca aceasta categorie nu va fi afectata de noul impozit), mai intereseaza-te la cineva care are cel putin un angajat si o sa vezi.
Cand cetatenii se coalizeaza cu guvernul comunist nu-mi miroase a bine, am mai auzit slogane de astea "Noi nu ne vindem tara" si pana la urma stii cine si-a vandut organele, nu?
Prostii care scandau, ca doar nu jmecherii de la putere ;)
Asa, tu ii iei 16% si dupa aia ii mai iei iar 16% din ce ramane.
De ce sa-ti dea tie stat roman si mai multi bani?
De ce ar mai factura in Germania din Romania si nu ar factura in Germania din Olanda spre exemplu?
"eu voi egalitate ...... dar nu pentru catzei !"
Dom`le , sa moara fiscul , nimic nu se schimba in tara asta de 200 de ani , parol ! :) :) :)
De exemplu, in situatia unei companii care inregistra venituri anuale de 100.000 de lei, impozitul tip micro de 3% inseamnna sa dai Statului 3.000 de lei.
Daca profitul brut este de 30.000 de lei, impozitul de 16% inseamna 4800 de euro, insa daca profitul coboara la 190.000 de euro, impozitul de 16% il egaleaza pe cel de 3% (30.400 euro).
Exemplu de calcul
Mai explicati odata ca nu am inteles nimic din exemplul asta ! (eventual nu mai amestecati lei cu euro).
Pt Dl Mirel Diaconescu - dati mai multe detalii cum ar fi numar de angajati, nr de contracte etc. Asa nu inteleg decat faptul ca dvs erati singurul angajat, aveati un singur contract si plateati un impozit de 3% fata de un angajat normal care platea 16%.
Tzipa rau exact "tzeparii" aia barosani ..... Iar putin mai sus , mai este un tip destept ( ca nu toti romulanii s-au timpit la creier) , unu` care a semnat "aritmos" si care a pus si mai tare punctele pe "ii"-uri : sa vezi acum lupte seculare dupa acte (cit de cit valabile) pentru deducerile din profit , ca sa pacaleasca fiscul !! :) :)
Si sa vezi ce amenzi de sute de milioane vor da inspectorii fiscali la aia mai hamesiti dupa furat si inselat statul !
Ca , vorba aia , statul - el , ce treaba are ?? Sa dea salarii si pensii , nu ?? E treaba statului de unde ia banii , parol , moncher .......
Acu` , ca si statu se cam sterge la cur cu banii mioriticului impozitat , e alta mincare de peste !!
Despre asta , altadata !! :) :) :)
>cand vin Finantele trebuie sa platesti ceva<
<Patronii de afaceri sunt superiori la 90% din populatia Romaniei >
2. Daca angajaz un salariat statul nu ia mai putin, ci ia mai mult, cca. 51% ce se calculeaza la salariu de incadrare, dar nici asta n-ai de unde sa stii, de prostanac de la stat ce esti. Daca ti-ai plati din incasarile proprii cotizatiile la Bugetul statului si al asigurarilor sociale, ai tacea. Noi avem concurenta, nu suntem singuri pe piata ( clientii vin in functie de cat de buni suntem, nu ne-a rezolvat postul la Stat unchiul PSD-istul) si statul ne ia banii, nu ne da bani.
Oricum, nu toti cei cu 3% aveau salarii camuflate, iar cei care au salarii camuflate, majoritatea oricum isi permit sa tina firmele.
Masura ii loveste pe cei cu venituri relativ mici si ii va obliga sa inchida firmele sau sa treaca la negru.
Masura e o prostie intr-un an de criza.
Data viitoare cand cumparati ceva ieftin la reducere, ganditi-va ca si dvs. faceti Evaziune fiscala. De ce nu va duceti si cumparati acelasi produs mai scump, ca sa cotizati mai mult TVA la stat, pentru pensii, sistemul de sanatate si educatie ?
Si toate cele 300.000 de micro sunt in cazul tau nu?
Auzi exprimare: "taxe cuvenite statului"... fac pariu ca esti bugetar.
Modificarea si completarea Codului fiscal
Art. 4. - (1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
(2) ORICE modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a ANULUI URMATOR celui in care a fost adoptata prin lege.
Am gresit ??????????
El baiat destep isi face firma plateste 3%.
Pacat ca eu nu am stiut asta pana acum.
Daca se angajeaza portar cum spune in articol tot nu v-a scapa de 16%.
Plateste 3%, apoi 16% pentru ca sa-i intre banii in buzunar. Pe langa darile salariale, deoarece ca micro esti obligat sa ai minim un salariat.
2) Sa zicem ca sint o firma paravan pt salariu, cheltueli minime, deci venitul e cam tot aia cu profitul. Trebuie sa platesc de-acuma 16% din profit (adica aproape din venit) si inca 16% dividende. Firma care ma plateste nu e micro. Daca ne-am inteles sa mergem cu paravan, inseamna ca ma am pe bune cu conducera acelei firme. Pot cere sa ma plateasca la negru, pentru ca decit sa platesc eu 16+16 plus salariul meu plus cheltuieli cu contabilitatea plus hirtoage si nervi (ca asa e in Romania), mai bine scot ei bani cu 16+16 (eventual minus cheltuielile mele cu SRL-ul), bani pe care mi-i dau in mina. Daca au nevoie de mine (si au, daca au acceptat sa ma platesca asa de mult incit mi-au cerut sa imi fac SRL), or sa accepte. Somaj si pensie? Nu, mersi, stat roman, fac eu economii sau imi fac pensie privata din banii aia. Si iata cum statul roman o sa ia o l...e de la mine, pt ca nu a vrut sa ma lase sa respir un pic, sa simt si eu ca ramin cu ceva care merita dupa ce imi maninc viata la birou muncind ca un rob.
Sau inchid si ma car din Romanica (oare de ce nu m-am carat inca? afara sint platit mult mai bine pt ceea ce fac aici si chiar dupa ce scat cost of living, tot adun mai mult ca in RO), unde or sa ramina numai putori la stat care stiu doar de greve si de cereri de marire fara a munci insa mai mult sau mai bine.
Uraaaa, sa moara chaburii si calculatoristii astia care nu fac nimic decit dau la taste, mama lor de porci care sug singele poporului!
Va pup
exemplu personal aveam o firma fara activitate din 98 o tineam an de an ma costa cam 1000 ron ( plateam pe unul sa imi depuna actele de tva , bilant etc , au bagat forfetarul am desfintat-o , m-a costat cam 1500 desfintarea , taxe plus omul care s-a ocupat de asta ,din aceasta luna omul care imi facea treaa a ramas fara 100 ron lunar , pt care platea taxe etc si ii mai raminea si lui ceva. Pastrasem fiema pt eventualitatea in care cei la care lucrez inchid sau mai stiu eu ce , acum daca se intimpla mai are statul si un somer i plus . Bravo domnilor ati cistigat in anul 2009 , 500 ron de pe mine prin taxe , da de la anul nu mai vedeti nici un RON buna afacere ati facut , bafta in continuare .
In asemenea conditii, prima masura este oricum cioncedierea. In cazul celor care tineau un singur angajat (de exemplu, chiar patronul, sau un economist pentru bilant), acel salariat va disparea, DACA firma nu il folosea in alt scop decat astea doua mentionate.
Este un calcul ceva mai complicat, insa nu diferetna de impozit este problema reala, ci prabusirea pietelor pentru IMM sub impactul legisaltiei catastrofale de achizitii publice si a celor de productie ca efect al politicilor anti-nationale ale Guvernelor.
Nu cred ca va inchide realmente cineva o afacere din cauza acestei treceri de la 3% la 16%.
Marea problema ramane in continuare forfetarul, fiind o taxa injusta si nejustificata.
Asa cum am mai zis, prefer chiar si un impozit mai mare (dar sa fie unic!) impozitului forfetar, din simplu motiv ca in timp de criza contractele scad, asa ca forfetarul devine impozit pe pierdere, ceea ce este clar antieconomic.
De unde apar astfel de indivizi, exista se pare un izvor ce naste inteligente comuniste ce nu au habar si nici capacitatea de a inetelege ce inseamna adevaratul capitalism. Un batranel crescut la scoala comunista cum este Vladescu e capabil sa conduca economia Cubei nu a unei tari Europene.
"Patronii de afaceri" asa cum am mai spus, nu vor fi afectati de nici un fel de impozit pentru ca vor compensa din costuri mai mari in contractele cu statul, adica pe spinarea noastra.
Urmeaza sa-mi spui ca 90% se incadreaza in categoria cu ghilimele, dar iti aduc aminte ca bugetul asa cum e el e luat de la patronii cinstiti, iar daca ei sunt minoritari cu atat mai mare e valoarea lor: ca sunt 10% cinstiti si ii tin in spinare pe restul de 90%.
@unii comentatori Ce pacat ca nu se poate pastra un nivel civilizat al discutiei, chiar daca nu suntem de acord. Pe de alta parte, ar trebui sa ramaneti la 'cestiune', nu sa comentati de dragul de a scrie cai verzi pe pereti.
Exemplu asta din articol e chiar numa pe intelesu unui consultant fiscal sau a unui jurnalist cu fata umanista.
Eu, nu am inteles nimic din asta, dar oricum articolu e ok, lamureste pe toata lumea.
Mai putin pe mine.
La mai multe articole de acest gen.
eu nu vad decat urmatorul fapt: aceasta masura ucide firmele fantoma, de genul in loc sa te angajez direct pe 1500 de euro mai bine iti dau salariul minim pe economie, iti faci o firma de servicii si restul ti-l platesc acolo...in loc sa dai 16%tu si eu sa iti platesc contributiile sociale pe 1500 de euro, iti platesc mai bine pe 200 de euro si tu iei un pic mai mult...plus ca de, ai o firma, iti poti face card de Metro, numai bucurie!
intr-o firma normala, repet: NORMALA, cat la suta din venit e profit? 10? 20? 25? sa zicem 25% desi e mult pentru o firma...si atunci:
3% din 100% sau 15% din 25%?
3% sau 3.75%
acum intrebarea este: ucide 0.75% o firma care face 25% din venituri profit?
problema este: o firma cu mai mult de 50% din venituri profit nu este o firma normala. este fie o firma fantoma sau o firma care prin smecherii a prins un contract baban si care e platita mult mai mult decat merita.
30-40-50%...
numai in romania sunt portitze...pe-aici le-au inchis demult...si nu a fost asa scandal...
Si inca ceva: vezi ca 50% din veniturile de "acolo" nu e acelasi lucru cu 50% din veniturile din Romania, ca sa nu mai spun ca poate imi convine sa platesc impozit mare daca stiu ca e bine administrat. In plus, economia de "acolo" nu se compara cu economia din epoca de piatra din RO. In Romania e nevoie de stimulente (a se citi taxare mai lejera) pentru ca economia sa creasca. Mai uita-te cum e cu taxarea si facilitatile in alte "developing countries".
Renunt. M-am convins ca esti d-ala care numai de grija altora sta. Genul plecat din RO pt ca vecinul avea masina mai mare.
veti timp de "postari" pe forum.
foarte bine.
dar nu stiti deloc cum este in"afara" cu micro-intreprinderile!
PME, PMM va spune ceva?
micro entreprenor, freelancer?
in franta esti exonerat 3 ani de impozite daca iti alegi bine forma "juridica" . un stat liberal nu sta cu biciul impozitelor pe munca de creatie, dezvoltare, tehnologii!!
in romania nu sunt portite: sunt porti enorme in care esti oprit kafkian de toti bagatorii de seama. daca nu te opresti ..risti sa ai de a face cu urmatorii.
acest sistem a corupt masiv chiar si "organele" : vezi gardienii financiari ce bine o duc. cum procedam? deocamdata avertizam puterea. ea este surda pentru ca "este criza, trebuie sa facem reforma, cureaua lata" ..prostii. Van Rompuy fost pm belgian a stiut cu tact sa relanseze Belgia.
este un anti-VIP, profesionist desavarsit, experimentat. in comparatie cu el, dl Boc este din pacate un mic bufon cu texte invatate seara in fata oglinzilor.
Tu nu intelegi nimic deoarece asa te-au pus astia sa postezi.
E 15.30 nu aveti vinerea program scurt?
P.S. Daca esti un om nedumerit si vrei sa cauti adevarul te invit la o bere sa te luminez.Dar nu cred ca e cazul.
Cel putin de aici statul roman poate sa numere 2 someri si un impozit minus.
Nu mai sta cu laptopu la brau cand culegi capsuni ca te vede patronu si-ti taie netu.
pe-asta cum o mai rezolvi?
vezi ca daca nu dai tu ultima replica nu iei banii pe ziua de azi de la geoana :)
dintr-un loc caldut la stat este usor sa arunci cu cuvinte: "patroni verosi", "evaziune", etc.
un guvern inteligent cauta pe timp de criza sa impulsioneze atrivitatea.
Vladescule cere un rendez-vous la doamna Lagarde si la domnul Woerth.
ia-ti cu tine si un traducator de finante-economie care sa inteleaga "cum procedeaza ei cu microintreprinderile ".
ca microintreprinzator in ro platesc regulat in ro darile.
in schimb obtin un stress continuu de la administratia financiara, servicii execrabile, nervi cu doamnele care isi beau cafeau cind noi trebuie sa depunem formularele..etc.
si nicio siguranta ca banii acestia sunt bine folositi de guvernantii din ro. ei isi fac rapid printr-o miscare de condei gen, "oug", salariile, bonusurile, avantajele. in plus au timp sa fie in consilii de administratie, profesori universitari, super administratori de firme paravan.
ca microintreprinzator in franta, in viitorul apropiat,
am multiple avantaje chiar daca la prima vedere "platesc un procentaj mai mare".
in schimb chiar am obtinut mici proiecte de la insitutii ale statului francez - fara spagi, interventii, etc
cine vrea sa consulte:
http://droit-finances.commentcamarche.net/contents/entreprise/cre50-le-regime-de-la-micro-entreprise.php3
http://mamicroentreprise.free.fr/article.php3?id_article=124
in tara francilor toate scolile de ingineri au creat poluri de inventica si creatie organizate sub o forma de "intreprindere", start-up.
chiar absolventi romani de scoli de ingineri au creat mici societati de acest tip si au evoluat extrem de rapid spre forme comerciale.
un exemplu: 2 starteri romani au plecat la drum cu o idee soft organizational pentru primariile care au adoptat pubelele de triere. au primit un sprijin enorm de la STAT :un credit cu dobinda 0%, logistica pentru a se face cunoscuti in teritoriu ! acum au peste 30 de angajati !!
americanii stiu ca fac acesta la silicon valley inca din anii 90.
plug and play start tech.
pe cand domn prof. Boc si echipa da drumul creativitatii? e doar profesor...desi daca ma gandesc bine si nastase trecea drept profesor eminent de "drept international" si mai an isi dadea cu parerea la "greutatea votului diasporei".
de la Basescu nu ma astept la nimic. e un capitan de nava "performant" care paradoxal nu vede prea departe.