„Posibilitatea de a opta pentru plata a 3% din venit trebuia sa fie un ajutor dat firmelor mici. Din pacate foarte multi clienti pe care ii aveam pe 3% ne-au sunat sa ne spune ca isi vor inchide firmele”, a declarat pentru Hotnews.ro Cristiana Raduta, reprezentanta firmei de consultanta fiscala Accent Expert Consult. Masura va afecta in primul rand microintreprinderile din domeniul prestarilor de servicii, cheltuielile erau mici, e de parere Danut Radu, senior partner la Contexpert Decel. „Avem foarte multi clienti in aceasta situatie, care ne suna disperati. Unii vor sa isi inchida firmele, alttii ma intreaba ce se va intampla.

Deocamdata, tuturor le spun ca principalele schimbari vor veni din faptul ca legea spune ca societatile platitoare de impozit pe profit isi depun lunar declaratiile, nu trimestrial, ca in cazul microintreprinderilor care lucrau cu 3% pe venit si ca, probabil, contributiile se vor plati tot lunar. Concret, firmele au obligatia de a declara si plati anticipat trimestrial plati in contul impozitului pe profit anual, in suma de un sfert din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent”, a declarat Radu pentru Hotnews.ro

Pragul rentabilitatii de la care nivelul impozitului de 3% pe venit il egala pe cel pe profit de 16% este de 19%.

De exemplu, in situatia unei companii care inregistra venituri anuale de 100.000 de lei, impozitul tip micro de 3% inseamnna sa dai Statului 3.000 de lei.

Daca profitul brut este de 30.000 de lei, impozitul de 16% inseamna 4.800 de euro, insa daca profitul coboara la 190.000 de euro, impozitul de 16% il egaleaza pe cel de 3% (30.400 euro).

Exemplu de calcul

Altfel spus, pentru a nu plati la Stat mai mult, firmele cu o rata a profitului mai mare de 19% trebuie sa isi deduca cheltuielile in volum cat mai mare.

Atentie, insa! Consultantii fiscali avertizeaza ca cei de la Fisc cunosc bine tehnicile companiilor si atunci cand vor veni in control, se vor uita in primul rand la cheltuielile deduse. „Foarte multe firme vor trece pe pierderi, pentru a plati doar impozitul minim.

Recomand ca toate deducerile sa fie facute foarte atent, pentru ca altfel cei care conduc firmele risca sa se aleaga cu amenzi sau chiar cu dosare de evaziune”, mai spun consultantii fiscali.

Mirel Diaconescu, proprietarul unei mici afaceri in Satu Mare a admis ca isi va inchide firma. „Aveam o firma mica de prestari servicii. Aveam practic un singur contract pe durata nedeterminata, de 3.000 de lei lunar. Pana anul trecut, plateam 3% si eram cat de cat multumit. Acum va trebui sa dau si 500 de euro si 16% pe profit, adica peste 5.000 de lei pe an. Ma duc si ma angajez portar undeva, decat sa stau sa alerg toata ziua de nebun sa caut clienti”, spune Diaconescu.

Foarte multe firme vor trece pe pierderi, pentru a plati doar impozitul minim. Recomand ca toate deducerile sa fie facute foarte atent pentru ca Fiscul va fi foarte riguros in controale, cautand in primul rand cheltuielile deduse.

Consultant fiscal

„Cei care au decis neprelungirea acestei masuri dovedesc ca sunt rupti de realitate. Firmele vor incerca din rasputeri sa isi conserve profiturile si sa achite Statului cat mai putin, asa incat nu m-ar mira deloc daca incasarile la buget vor fi mult mai mici decat cele estimate. A privi lucrurile prin prisma faptului ca 16% e mai mult decat 3% e foarte simplist si pagubos”, a mai spus consultantul fiscal Danut Radu.