O misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks va veni in Romania in perioada 20-27 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea transelor trei si patru din imprumutul extern al Romaniei, se arata intr-un comunicat al FMI. Valoarea totala a celor doua transe este de 2,3 miliarde de euro.

"In perioada 20-27 ianuarie, o misiune FMI, condusa de Jeffrey Franks, va vizita Bucurestiul pentru a discuta a doua si a treia revizuire a acordului cu FMI, Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. Misiunea se va intalni cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei si va lucra indeaproape cu misiuni ale CE si ale Bancii Mondiale. FMI va disemina concluziile la sfarsitul vizitei", a declarat Tonny Lybek, reprezentantul regional pentru Romania.

Acesta a mai spus ca aprobarea celor doua revizuiri de catre board-ul FMI va duce la eliberarea transei a treia si a patra din imprumutul stand-by, in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, respectiv 800 de milioane de euro.

Pana in prezent, FMI a acordat Romaniei primele doua transe din acord, in valoare totala de 6,6 miliarde de euro. Misiunea FMI aflata la Bucuresti in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, a constatat ca Romania nu a indeplinit toate conditiile pentru eliberarea celei de-a treia transe. Aceasta ar fi trebuit eliberata la jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la formarea unui nou guvern si adoptarea bugetului pe 2010.

De asemenea, si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe din imprumutul acordat Romaniei, invocand aceleasi motive.

Fondul Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro. Pe langa banii de la FMI, Romania va mai primi cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).