Cornel Ionut Tonita, un roman in varsta de 28 de ani din Galati a pledat vinovat joi in fata unui tribunal american, recunoscand ca a participat la o operatiune de phishing care a tintit fraudarea unor clienti ai unor banci ca Citibank, Wells Fargo sau ai site-ului eBay, informeaza PC World. Cornel Ionut Tonita risca 5 ani de inchisoare dupa ce pe data de 5 aprilie, tribunalul districtual din Connecticut, se va pronunta asupra acestui caz.

Tonita a pledat vinovat doar la acuzatia de participare la constituirea unui grup implicat in fraudarea prin metode tip spam, potrivit Departamentului de Justitie din Statele Unite ale Americii.

Ionut Tonita si un alt roman, Petru Belbita, au fost acuzati de crearea de site-uri web false prin care furau parole si date bancare personale, precum si ca au oferit datele bancare altor persoane care confectionau apoi carduri frauduloase.

Tonita a recunoscut ca a folosit un soft prin care strangea adrese de e-mail catre care se trimiteau apoi spam (mesaje electronice nesolicitate, in general cu caracter comercial) prin care utilizatorii erau ademeniti sa intre pe site-uri web false. Printre altele acesta a fost acuzat ca ar fi trimis catre un alt participant la frauda un document cu 9.811 adrese de e-mail.

Un al treilea roman partas la aceasta frauda, Ovidiu-Ionut Nicola-Roman, a fost primul strain condamnat la inchisoare in SUA pentru phishing, in luna martie a anului trecut acesta fiind condamnat la mai mult de 4 ani de inchisoare. Tonita a fost arestat in Dubrovnik, Croatia, in iulie 2009 si extradat apoi catre Statele Unite ale Americii.