- "Discutam despre taxarea proprietatilor. Si aici avem doua obiective. Unul este taxarea proprietatilor la valoarea lor reala. Astazi nu se intampla acest lucru. Din pacate proprietatile in Romania nu sunt taxate la valoarea lor reala. Taxarea proprietatilor ar presupune ca fiecare proprietate sa fie declarata la valoarea ei reala. Zona in care acest lucru nu se intampla este cea a locuintelor, a caselor, a terenurilor", a declarat Sebastian Vladescu pentru Pro TV, citat de Mediafax.
- "Romania are o mare calitate si un mare defect, faptul ca suntem o tara de proprietari. In Romania aproape 80% din familii au in proprietate apartamente. A fost fenomenul de dupa 1990. O buna parte din acesti oameni au o problema de venituri care sa le permita sa-si plateasca cheltuielile curente - intretinerea, lumina, telefonul si celelalte", spune Sebastian Vladescu.
- El a aratat ca majoritatea apartamentelor au, in prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, si de aceea taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro: "Daca am duce aceste apartamente la valoarea lor de piata actuala, mai mica decat cea de acum doi ani, ne-am duce in zona zecilor de mii de euro, iar daca le-am taxa la valorea lor reala ar trebui sa ne ducem cu taxa in zona miilor de euro, ceea ce din punct de vedere al veniturilor administratiilor locale ar fi exceptional, ar permite dezvoltarea retelelor de apa si canalizare, drumuri mai bune, si toate celelalte dar pentru veniturile acestor cetateni ar fi absolut imposibil de suportat".
- Ministrul Finantelor spune insa ca trebuie gasita o varianta de taxa care sa nu ii afecteze pe romanii cu posibilitati financiare reduse: "Acesta este un alt model de taxa, care poate fi vazut ca o taxa pe avere si care e o discutie care a fost declansata de propunerea unui parlamentar. Va fi analizata si vom vedea.Discutam de proprietatile de un anumit nivel si de oamenii bogati si mai ales discutam despre oamenii care-si afiseaza intr-un mod ostentativ bogatia fara ca sa fim siguri ca in spate exista o valoare reala si acele bunuri au fost dobandite in mod licit. Si poate o modalitate prin care fiecare sa arate cum a dobandit bogatia ar fi interesant de facut".
Chestia cu 'cei bogati vor plati mai mult' e doar o idee de manipulare a omului de rand. Cei bogati oricum nu platesc nici acum cat ar trebui si nu cred ca vor plati vreodata. Exact ca marile corporatii din afara care stiu sa evite taxele, la fel e si la noi. Cine are bani sa-si angajeze contabil si avocat bun, cine are relatii si da sfanta spaga, desi ar trebui sa dea mai mult la stat in realitate nu da. Tot de pe spinarea celor multi se strang banii pana la urma!
Intentia astora mi se pare clara:
Locuinte mai ieftine la vanzare, si nu oricum, la licitatie eventual, la preturi derizorii, numai bune de cumparat de cei care au bani. Si cine are cei mai multi bani si cele mai multe informatii oare? Chiar guvernantii nostri dragi, impreuna cu satra lor de interese!
"smecherii si manelistii care nu-si declara veniturile" au in portofel 100k de euro sa-si ia si ei o bere (vorba vine..)
Taxarea proprietatilor ar trebui sa inceapa de la o valoare de cel putin 400-500k de euro pt ca abia atunci poti spune ca acela nu e sarac...
Parerea mea...
Zece ani mai tarziu m-am casatorit, deci a trebuie sa-mi fac un credit pe care il voi plati 20 de ani, ca doar nu puteam sta cu parintii pana la batranete. L-as fi luat si eu la preturi "nespeculative", dar sa innebunesc daca aveam de unde...
Dupa mintea in colturi a unui retardat ca tine, pentru acelasi apartament in bloc comunist, cei care au primit apartamentul de pomana ar trebui sa nu mai plateasca nimic impozit ca sa fie pomana pana la capat iar noi cei mai tineri care a trebuit sa il cumparam ar trebui sa mai platim tot pe atat la stat, nu?
N-ar fi mai bine chiar sa ni-l confiste? Mama noastra de chiaburi...
Intr-adeva, atunci nu era acelasi efort financiar ca sa cumperi un apartament dar nici pomana sau floare la ureche nu era...
Apoi a inceput specula...aaaaaa...capitalismul.
Prin 2000, pretul unui apartament cu doua camere era cam 10.000 iar in 2008 ajungea sau trecea de 90.000, dupa care scade ducandu-se spre 60.000.
Problema este ca la noi nu exista o concurenta adevarata iar preturile sunt extrem de mult umflate incepand de la materia prima...(se practica reduceri de 50% si chiar de 80% in unele cazuri...)
Deci care este valoarea reala a apartamentelor vechi pentru a fi impozitate just?
In schimb eu stau si ma-ntreb daca se doreste atragerea de noi surse impozabile de ce nu se citeste presa ...de exemplu Salam a cheltuit 300.000 de euro in cazinouri ....or fi fost impozitati??? mai jos este un articol cu camatarii din Timisoara care dau anunt la ziar pentru imprumuturi ....dobanda la imprumut se impoziteaza ??? Aici cred ca trebuie umblat daca se doreste o impozitare echitabila.
Platesc impozitul pe venitul realizat prin inchiriere si bineinteles si impozitul pe apartament,in calitate de proprietar, ambele calculate de administratia locala... cum si cine va stabili acum valoarea reala
a locuintelor pentru ca "discutam de proprietile de un anumit nivel " ...care nivel ?
Maica-mea din pensia ei de 1200 RON.
De fapt, eu ar trebui sa scot din buzunarul meu cateva mii pt impozit, pt a putea sa o las sa-si traiasca batranetile in liniste.
Sau...daca nu-mi permit, sa o vand. Iar ca sa o pot vinde trebuie sa las minim 50k din pretul evaluat. Sa-i cumpar alta casa, pt ca nu poate trai la bloc...alta casa unde impozitul va fi tot mare dar nu la fel de mare, iar banii ramasi doar nu mi-i da mie ca sa fac ceva cu ei acum cand ar insemna ceva....ci ii voi mosteni si eu la randul meu cand nu vor mai insemna mare lucru.
Va multumesc !!!
P.S. Sictir !!!
Nu te-ai gandit.
Imediat...ditai casoaia. 3 camere, 75 mp...casoaie.
E vina ei oare ca preturile au sarit in felul in care au sarit?
Ministrul asta vedeta wannabe ar trebui sa se mai gandeasca putin, sa analizeze situatia...si dupa aia sa vina cu astfel de ineptii.
Nu sunt foarte coerent cand ma enervez.
Pai cam ce credeti voi oare, marii latifundiari ar fi bine sa plateasca sau ei mai putin, ca sa nu le deranjam dobanzile sau sa nu dauneze la maybach.
Aici nu e vorba proprietatile oamenilor saraci care nu vor putea achita astfel de taxe ci de ai convinge pe hraparetii care oricum sunt mai putin afectati de criza, sa contribuie la sustinerea bugetului unei tari saracite tocmai de ei.
Sa va aduc aminte de perioada de glorie a imobiliarelor, 2007 - 2008, cand sacul de ciment era 180 lei peste garla, la Ruse iar la noi se vindea cu 320 lei?
Si asta fara sa mai vorbim de excaladarea nenaturala (chiar nesimtita) a pretului terenulrilor?!
2. Mama poate vinde casuta din centru, si sa se mute in alta comparabila de la periferie (inteleg ca mutatul in alta localitate nu are sens pentru ca s-ar indeparta de copiii ei). In acest caz, ar ramine cu niste bani pusi de-o parte pentru caz de Doamne fereste! si ar plati si un impozit pe masura pensiei ei. Asa este normal daca pe voi, copiii ei nu va intereseaza acea casa.
3. Ce ar trebui abrogat este impozitul pe vinzarea-cumpararea de locuinte si de asemenea ar trebui ieftinite, reduse si simplificate formele pentru o astffel de tranzactie. De asemenea ar trebui simplificata, la nevoie prin lege, procedura de vinzare a unui apartament cumparat cucredit ipotecar. In acest fel ar creste mobilitatea populatiei cu efecte benefice pentur toti cei implicati.
4. Daca propunerea d-lui Vladescu se concretizeaza in lege (exista o lege cadru in limitele careia autoritatile locale pot stabili impozitul pe proprietatea imobiliara) ar trebui prevazut un mecanism obiectiv si transparent de stabilire a valorii de piata, in acelasi timp suficient de flexibil pentru a evita anomaliile dar si suficient de stabil pentru ca variatiile de pret sa nu ia prin surprindere contribuabilul. Acest lucru pare a lipsi din conceptia d-lui Vladescu in prezent.
5. In concluzie, persoana cu o casa cu valoare sporita nu are nicio vina, esta insa raspunzatoare sa contribuie corespunzator patrimoniului propriu. O majorare arbitrara, ochimetrica, a impozitelor nu ar rezolva aceasta problema.
inseamna ca asta e valoarea de piata.
E dureros sa nu poti plati taxele, dar si in RO trebuie sa se ajunga la situatia normala ca taxele sa fie calculate corect (nu de imbuibatii de la primarie sau evaluatori facuti la apelul de seara). Odata calculate trebuie platite. in caz de imposobilitate poti vinde si cumpARA CEVA MAI MIC.
hai sa aveti succesuri!
De ce sa cumpere ceva mai mic, doar pentru ca din pensie nu-i mai ajung banii nici de medicamente?
De ce nu poate trai si muri linistit, ca atunci cand si-a cumparat casa probabil ca acolo era un camp si ulterior au venit "marii constructori" care au schimbat "pretul zonei"
dar romanii, au pensii sau salarii oare pentru a putea suporta un impozit de 2-300 euro pe luna? Pe luna de pe cer poate........
aveti o problema de familie daca mama dumneavoastra nu va incredinteaza restul de bani acum, "cand valoreaza ceva". ma tem ca guvernul nu are nimic de a face cu reatia dumneavoastra de familie.
in plus, va rog sa nu uitati ca, asa cum dumneavoastra ati putea fi fortat sa vindeti sub pretul evaluat (?) , la fel ar trebui sa i se intample si proprietarului care va va vinde dumneavoastra locuinta mai mica si mai prietenoasa cu impozitele.
deci, faceti o afacere proasta vanzand acum, dar compensati cu afacerea buna pe care o faceti cumparand tot acum.
Daca are un apartament evaluat la 400k EUR si nu-si permite costurile de intretinere, sa-l vanda si sa se mute cu chirie.. banii ar trebui sa-i ajunga lejer la batrinete.
Problema asta o am la mine in bloc (in centru) unde o gramada de batrini se pling ca nu au bani de piine, ca rudele nu-i ajuta, dar stau in apartamente evaluate la 100.000+ EUR. Din cauza asta nu se fac reparatii pentru ca "nu avem bani", respectivii iau bani de la primarie pentru plata caldurii, iar la mostenire sunt sigur ca toate rudele o sa apara imediat.
Eu am dat pe apartament 150k EUR si platesc un impozit de 86 RON.. mi se pare penibil si normal cred ca ar trebui sa platesc cel putin citeva sute de EUR.
Maica-ta isi vinde casa cu 50k mai ieftin decat pretul evaluat pt. ca asta e valoarea casei pe piata. Ea se va muta la bloc sau la o casa unde isi va permite sa plateasca impozitul.
Asta e capitalismul !
E normal ca in interiorul oraselor sa se gaseasca diferite zone de impozitare, ca nu poti sa compari o casa la curte in zona Kiselef cu una din Ferenteri, sau un apartament de la Romana cu unul din Rahova.
E normal ca o persoana care detine 2-3 sau mai multe proprietati sa plateasca mai mult decat cineva care are numai o proprietate.
E normal ca cine are zeci de ha in zone construibile din intravilan sa plateasca mai mult decat cel care are zeci de ha arabile pt grau si porumb.
Si e normal ca de-a lungul vietii sa te muti din cand in cand in functie de aspectele vietii tale. Locuiesc in UK si aici este foarte normal ca un batran ramas singur sa se mute intr-o casa mai mica, fara etaj, intr-o zona mai linistita, eventual la tara, in conformitate cu veniturile sale si necesitatile. Nu inteleg de ce la romani este moda ca dintr-o casa sa nu iesi decat cu picioarele inainte, chiar daca e prea mare pt tine, prea greu si prea scump de incalzit, sau pur si simplu nu iti mai poti permite financiar sa sustii de unul singur toate cheltuielile.
Părerea mea. Hâc!
Adrian
Proprietatile se vand cu cat se cumpara. Daca romanul nostru se trezeste sa dea 70k pe 2 camere, inseamna ca asta e valoarea lui. Iar daca dupa el se mai iau alti zeci sau sute de mii de romani...ce poti sa le faci?
Cum crezi ca putem calcula valoarea reala de vanzare a unei proprietati? In functie de ce? Valoarea lor scade sau creste in functie de calitate, zona, cerere si oferta... E imposibil sa scoatem o formula generala pt a calcula pretul real.
Ma insel?
Și dacă tot raportezi taxele la venituri, de ce atunci nu raportezi și valoarea la venit? Nu ți se pare inuman să îți ia 1.5 - 2 vieți de om să plătești o casă? Conform economiei de piață ai dreptate, dacă x cere 1 miliard și y i-l dă, aceea devine valoarea de facto a proprietății. Dar nu și valoarea reală. Dacă tu îmi vinzi mie apartamentul tău cu 1 miliard de euro, nu înseamnă că eu îl pot vinde la aceeași sumă. Înseamnă doar că-s prost (și aici nu contrazic pe nimeni :D) Nu uita că și o economie de piață (mai ales incipientă, ca a noastră) poate avea derapaje. La noi, acesta este un derapaj crunt. De aceea am spus că nu sunt vândute la valoarea reală, pentru că valoarea reală ar trebui să se raporteze la venituri.
Cum în România sunt 80% proprietari din care majoritatea nu vor să vândă, rezultă o ofertă foarte mică și deci, conform regulii cerere-ofertă, prețuri mari. Însă aceste prețuri mari sunt conjucturale.
Mulțumesc pentru răspuns, toate cele bune,
Adrian
revenind: cum scopul acestei masuri nu este o crestere de 6-7 ori a valorii impozitelor [in devinitiv impozitul nu creste deloc, procentual ramane la fel] ci doar de a-l aduce intr-un interval rezonabil de timp, de 5-10 ani, la nivelul european, valoare grilei de evaluare o sa fie, probabil, pentru vila de 400.000 euro, la un nivel de 500 euro/mp x 75mp = 37500 euro. Sa imi scrii daca suma finala se va apropia de asta!
numai bine
UnCapsunarCanadian
2) O inchiriezi
3) Daca 1) si 2) nu pot fi puse in aplicare, refuzi mostenirea si ramai cu salariul "neatins"
Ar fi bine ca toti cei care sunt de acord cu "pedepsirea" celor cu o casa de 3-4 camere (pe principiul sa moara si capra vecinului) sa se mai informeze cum este si in alte state membre ue.
Ceva de genu ...supravietuieste cine poate, iar cei ce o fac vor trai bine.
Problema reala ca PDLicii vor sa fure mai mult.
Asa ca bogatanul ministru vrea sa ia mai mult de la cei multi. Se pricepe: a luat din pensii, din salariile profesorilor etc.
SI oricum asta ati votat asta aveti!
Cine o sa-i opreasca sa emita o ordonanta ca toate imobilele declarate ca avere sa fie insotite de un certificat emis de un evaluator autorizat si apoi sa ne stabileasca impozite pe care sa nu le putem plati?
I-am spus acelui destept de parlamentar ca legea pe care o propune promoveaza posibilitatea nationalizarii indirecte a proprietatilor prin confiscarea lor de catre FISC datorita faptului ca multi proprietari,pensionari sau cu venituri reduse,nu vor putea acoperi acele taxe. Si acum vine Vladescu sa confirme ca s-au gandit la acest impozit pe avere la valoarea de piata.Daca dupa Suparaceanu multi romani se gandeau ce se poate face,dupa afirmatia lui Vladescu cred ca deja s-au apucat sa ia masuri sa-si protejeze averea,eventual sa se mute in alta tara cu tot ce se poate.Ma gandesc insa,daca afirmatia unora ca 80% din romani sunt proprietari este adevarata,este foarte posibil sa se iasa in strada daca se da asa o lege.Legea,alaturi de celelalte taxe si impozite ar duce la o pauperizare masiva..As spune sa le fie rusine dar,din pacate.imbuibatii ajunsi la carmuirea tarii nu stiu de este aia.
Oare cind o sa reusim sa ne detasam odata de ce e al altuia, si o sa ne uitam strict in propria ograda, si sa incercam sa ne gestionam propriii bani?
D-le Vladescu... impozitam proprietatile sau pedepsim detinerea de proprietati obtinute prin munca? Ne vreti pe toti niste asistati social? Sa ne vindem noi pe nimic apartamentele si ne veti da dvs altele, sau cum?
Noul ministru de finante are idei cam ingrijorator de defazate fata de mintea de pe urma a europenilor sau americanilor, care intre timp si-au dat seama de costul amarnic al chiriei si ipotecilor. Multi ar vrea sa aiba un petec de teren in proprietate, si din pacate nu au decit o rulota pe un teren inchiriat. Asa vrem sa ajungem?
si-ar putea atunci permite sa plateasca mii de euro pentru apartamentele din blocurile cenusii.
altfel dovediti ca traiti in lumea dvs, de guresi functionari invartiti, fara alte idei stralucite decat noi taxe si impozite.
va dau gratis o idee cu directie pentru videanu. daca domnul bordurica relanseaza economia veti avea ce impozita. sfera serviciilor ii spune ceva?
sa angajeze un consilier deschis la minte care sa stea cu ochii si sa ia notite de la emisiunile economice din occident.
industria ascensoarelor va spune ceva?
cum functioneaza, cite locuri de munca a generat o lege desteapta in franta care obliga imobilele sa se alinieze unor standarde de securitate in deplasarea pe verticala. sper ca smecherul videan sa nu vada o noua oportunitate si sa transforme borduriadain ascensoriada in folos propriu!
(1) Nu am avut bula imobiliara. Why? Pentru ca daca tu sau piata iti supra-apreciaza valoarea casei, platesti taxe pe masura cresterii aberante de pret. Cum nimanui si mai ales texanilor nu le convin taxele, preturile pe piata la case nu cresc aberant. Altfel, te poti trezi ca nu iti mai permiti taxele, daca veniturile tale nu cresc in acelasi ritm cu al casei (salarii nu cresc de 100 ori in cativa ani). Deci astfel de taxa are un enorm factor stabilizator al pietei imobiliare. Bineinteles ca valoarea proprietatii poate creste din motive reale de piata (imbunatatiri ale zonei, etc.), taxa doar previne cresterile nejustificate de cresterile "pe bune"
(2) Cartierele sunt mult mai uniforme pe categorii de venit. Nu sta saracul langa bogat. De ce? Preturile caselor depind si de preturile din jur: un bordei intre vile are potentialul de a fi vandut pentru a face loc unei vile de aceasi clasa. In cazul acestei taxe, valoarea de piata a bordeiului creste mult peste valoarea lui, si locuitorul bordeiului care nu-si permite taxa se elimina singur pentru ca nu-si mai permite taxa. Asa ajunge cartierul sa fie omogen pe cateogorii de venit: ingineri cu ingineri, doctori cu doctori, bancheri cu bancheri. Nu ca in Romania: IT-isti cu manelisti, doctori cu bisnitzari, cercetatori cu soferi de basculanta toti in acelasi bloc.
De aceste doua motive, acest fel de a taxa proprietatile este foarte bun si pentru stat, si pentru publicul ferit de "bule imobiliare".
Bineinteles ca trecerea va fi dureroasa, previn ca multe proprietati cu pret over-inflated vor fi de-evaluate, si asta va face ca o multime de mitici care se cred mari bogatani pe hartie sa se trezeasca cu averile decimate. Averi care de fapt nu exista anyways.
Intrebarea e: aveti cojones sa implementati o astfel de taxa?
Nu stiu daca si tu esti unul care s-a trezit ca esti innebunit dupa o "americanca" (dupa 2 nopti si 3 ore de convingere pana la logodna) cu dotarile financiare necesare, dar daca si tu esti unul dintre aia mai lasa-ne.
Mi se face scarba sa vad cat de mare este iubirea de "frate" ... Ori sunteti frati, ori nu sunteti ?
Daca vecinul meu nu mai castiga cat sa-si permita sa stea in casa, nu mai este onorabil ... si sa se duca raia de langa mine? La greu se vede iubirea. Ceea ce simtiti voi se numeste interes ...
Banul iti da impresia ca esti onorabil, insa realitatea este ca esti gol pe dinauntru si bine imbracat. Unii il folosesc ca si greutate pe balanta constiintei...
Daca tot ai trecut oceanul ca sa faci avere, lasa-ne pe noi astia saraci sa fim sinceri ... Imi este scarba de comentariul tau cu cojones-ul ...
Tu castigi cumva 250Euro pe luna? Cu banii astia ai sta in Texas intr-o cutie de carton. Daca esti nesimtit si vrei sa comentezi, fa bine si cere-ti scuze ... atat si ai putea sa te rogi pentru ca sa ti se lumineze inima si nu buzunarul !
De ce sa platesc anual statului un impozit mai mare?? Ce drept are statul sa-mi impoziteze un bun din care nu obtin castig? Nu-i suficient cat platesc acum pentru serviciile pe care le primesc? Eu inteleg ca n-au bani la buget, dar nu e vina mea, e tot a lor.
Iti pune mai multa lumina pe strada, mai politzai la usa daca e mai scump apartamentul?!
De ce sa platesti impozit pe datoria pe care o mai ai la banca?
La asta se gandeste Dl. Vladescu?
Sa mai reduca liberalii astia acuma din concediile in tari exotice si sa plateasca taxele - ca oricum platesc din ce au luat din speculatii oneroase
Discutia este pentru "proprietatile de un anumit nivel si de oamenii bogati" si mai ales despre "oamenii care-si afiseaza intr-un mod ostentativ bogatia fara ca sa fim siguri ca in spate exista o valoare reala si acele bunuri au fost dobandite in mod licit", ceea ce probabil nu e valabil in cazul apartamentelor ce nu intra in categoria proprietatilor scumpe.
P.s
Daca dormi singur pe un pat de doua persoane locul neocupat nu trebuie impozitat?
Cit priveste "zonele" [politice ! ] au si inceput sa apara ! Aveti grija !
ce vina are?
Noi cei cu cap, ne multumim sa comentam pe net.
Asta-i vina celor destepti: nu se implica, spre varf, in mersul societatii.
Suntem oameni, nu ne putem trata ca niste animale. Nu totul se reduce la bani.
Ai dreptate intr-un fel si tu...dar nu ne putem bate joc de niste oameni care fara voia lor afla acum ca de fapt sunt "bogati".
Da...ai 18 mii de case si apartamente, vinde-le daca nu ti le poti permite, dar sunt oameni cu o singura casa sau cu un apartament, oameni care locuiesc acolo de zeci de ani...oameni care trebuie protejati de astfel de masuri abuzive.
Iti mai spun o data....suntem oameni. Nu roboti care ii putem arunca daca nu sunt eficienti.
Tu spui ca unii s-au trezit bogati peste noapte si fara voia lor, dar crezi ca la preturile de acum se si vinde ceva? Impozitul va da de pamant cu preturile, iar bogatii fara voie nu vor mai fi bogati, deci va scadea impozitul. Asa e bine?
Tiganii din centrul Timisoarei vor zbura primii de acolo, pentru ca astora le ies bube si fac spume la gura daca platesc impozit la ambasadele alea ale lor. Vom trai si vom vedea, dar daca nu vor fi exceptii de la plata impozitului, in 5 ani se muta toti. Daca va fi o cat de mica exceptie, tiganii vor profita de ea. De aia eu sper sa nu existe absolut nicio exceptie.
taxa pe aer(ai peste 1,7m platesti ,iei aerul ala bun ,rarefiat ,de sus)
taxa pe varsta ;mai batran=taxa mai mare(poate asa mori mai repede,de stres=pensionari putini)
taxa pe privit;mai mare daca nu prea privesti(nu privesti=nu vrei=inseamna ca ai ,deci tot bogat esti=ai de unde,si nici nu mai mergem asa cu nasul pe sus)
taxa pe zile de scolarizare;ai mai multe platesti mai mult,esti destept si e posibil sa ai ,deci aproape esti bogat
taxa de cotet;stai la curte ,deci ai sau poate vrei sa ai pasari,asa ca plateste-o(se ia pe cap de pasare -nu se plateste la cocos,e singur )bine asta mai mica ca parca se plateste mai mult la apa ,din cauza orataniilor
taxa pe ciorapi;miros mai rau asta e platesti,numa de la EURO 5 in sus se scuteste de la plata
taxa pe iesit din tara ;iesi din tara ,platesti(asta mare de tot ca poate nu se mai intoarce si 1000 de euro garantie la vama ,pana te intorci)
taxa pe manele;asculti manele ,asta e ..platesti (asta se plateste direct la lautar,luam noi banii,in campanie ,de la ei)
taxa de favorizare a patronilor;ai firma -plateste,daca nu inchide-o(daca o inchizi trebuie sa platesti minim forfetarul pe urmatorii 5 ani ,pana trece criza)
taxa de minoritate(ptr romii care nu au cu ce)
taxa pe mort (asta mare de tot ,cea mai mare ca sa nu le vina idei tampite)
semnat BOC-BOC
ps.sa vedem ce-ti mai trimit sapatamana viitoare,lasa-ma sa ma mai gandesc,sigur mai stiu
- taxa pe obezitate: se vrea adaugarea unei suprataxe pe mancarea de la fast-fooduri
- taxa pe aer: se numeste "taxa pe amprenta de carbon"
- taxa pe iesire din tara: de fapt exista taxa pe trait in romania
In Romania oriciti bani se vor colecta...... bani nu vor fi la buget niciodata; cum vor veni, asa vor pleca; cu cit se vor stringe mai multi ....cu atit coruptia functionarilor ce vor adminsitar banii va creste, lucrarile executate din ei pt public vor fi mai proaste calitativ.
Romania .......is and will be a "history of disappointment", could you understand?
P.S. devii penibil monser
la fel ar trebui si la masini, sa nu se mai impoziteze dupa numarul de cmc ci dupa marca si anul de fabricatie, nu poti compara o dacia 1300 cu un mini morris.
Dar ai totusi dreptate, mecanismul care decide ce si cum se face cu banii colectati - asta trebuie pus la punct, aici trebuie sa fie cetateanul consultat iar decizia sa apartina (eventual prin vot) comunitatii si nu camarilei primarului.
DECIZIA trebuie sa fie a COMUNITATII, care nu e nici de dreapta nici de stanga, intelegi bre?
Bafta Romania, oriunde te-ai afla
De fapt cam asta e miscarea. multi vor vinde apartamentele preturile vor scade iar impozitul se va reduce proportional pana cand se va ajunge la un echilibru in care fiecare va locui acolo unde ii permit posibilitatile financiare.
In plus in momentul de fata in Bucuresti de exemplu sunt proprietari sau firme care detin mai multe apartamente. Cand va creste impozitul nu vor putea muta cresterea pe piata chiriilor din cauza crizei si vor trebui sa le scoata la vanzare. Implicit scaderi de preturi. Implicit scadere ulterioara de impozit. Dupa cum spuneam se va ajunge la un echilibru real cu forta financiara a romanilor
in romania sunt case imense cum nu sunt in alte tari europene, raportat evident la veniturile populatiei. dar au fost unii idioti care au avut bani negri si si-au facut case peste posibilitatile lor de intretinere. sa plateasca acum.... este parearea mea.
in felul acesta, altii vor stii sa isi faca case potrivit cu posibilitatile lor reale, declarate, nu munca la negru.
Parca am fi comunisti bai frate, incredibil ce tot citesc in ultimul timp. Suntem o tara de asistati sociali, se ia de la cei care muncesc si se "subventioneaza" existenta celor ce sunt puturosi.
plateste fiecare cit doreste. O poate face doar O SINGURA data. Apoi vine banca si-ti ia avutul, iar pe propitar il pune pe butuci. Si, neavind ce face, cei ajunsi intr-o astfel de situatie, se apuca si sparg la nuci. Toata viata lor sparg doar nuci si altii maninca miezul. Adica bancherii. Mamaliga lor de sarlatani.
Eu am o casa in Cluj intr-un cartier periferic in care exista toate utilitatile pe care le-am platit personal: gazul s-a introdus pe banii nostrii, apa la fel, curentul exista doar pe strada principala si nu e stabil, iar restul - asfalt, canalizare, etc nu exista. In aceste conditii valoarea impozabila pe 1 mp este de cca 2500RON. Pentru casele vechi exista o reducere de 15%. Deci pretul este 600E/mp, cu conditia ca apartamentul/casa sa nu fie din chirpici.
In concluzie valorile impozabile sunt foarte reale, chiar umflate in majoritatea cazurilor. Valoarea de baza in 2010 este de 800lei/mp, dar se aplica diversi coeficienti de amplificare astfel ca se ajunge la valori ireale, similare cu tarifele minimale ale notarilor.
Corelatia impozit platit/conditii de civilizatie nu are rost sa va spun ca nu exista
Si toate din cauza incompetenţei complet, ignoranta si lipsa de viziune de oameni care se numesc politicieni .....
Nu a fost nimic, nu este nimic şi cu cele fel de oameni de la putere, va fi nimic .....
1. Obligă pe cei care detin spaţii excedentare sa le pună în circulatie, sa le inchirieze, pentru a-şi putea scoate impozitele, dacă n-au alte surse de venit. Deci dinamizează piaţa chiriilor
2. Cei care au reusit sa fure statul au bagat tot ce-au prins in imobiliare, deci ar fi o formă adecvata de recuperare a potentialelor pierderi ale statului.
Care e valoarea reala?
Deci nu exista valoare "reala" ci doar o valoare de moment.Volatilitatea e si mai mare in Romania, tara cu putini ani de capitalism.
Pretul reprezinta raportul dintre cererea DE MOMENT si oferta DE MOMENT.
Eu as fi de acord ca statul sa-mi impoziteze pro prietatea cu o singura conditie.Statul sa isi ASUME obligatia de a-mi cumpara bunul la valoarea estimata de el,daca eu aleg aceasta optiune .Altfel evaluarea respectiva e o MINCIUNA.Pentru mine,valoarea unui bun este pretul LA CARE POT SA VAND (atunci cand am interesul sa vand) respectiv pretul LA CARE POT SA CUMPAR (atunci cand sunt interesat sa cumpar).
Averea reala e averea LICHIDA. Exista multi "magnati" care au proprietati pe care nu le pot vinde si sunt vanduti dator la banci.
Am cumparat un teren (600 mp) cu 50 mii in camp acum 2 ani, intravilan pentru care am platit TVA-ul 19%. Nici pana in ziua de astazi nu am canal, gaz, curent sau astfalt. Cu banii de pe TVA as fi putut sa-mi acesez toate aceste facilitati. Adica eu mi-am platit singur toate aceste facilitati, am creat zona si tot statul sa vina sa-mi puna pret piperat pentru ceva la care nu a contribuit cu nimic.
Prost sa fii sa faci ceva in Romania ...
Mi se pare mie sau guvernele romaniei in oc sa fie in slujba cetateanuui sunt impotriva lui?
Cat despre aiuritul de surupceanu care vrea sa se dea in spectacol ca sa auda lumea si de el nu pot sa zic decat ca si-a atins scopul- toata lumea informata a auzit de el. Ceea ce nu intelege este ca nu si-a facut o imagine prea buna. Nu este vazut ca un robin hood cum ar fi sperat el ci doar ca un alt psd-ist popuist care mai vrea sa vanda o galusca de prost gust.
Insa ce e aia "impozit la valoarea de piata" si "valoarea reala"? Pai valoarea de piata o stabileste....piata, nu epicureanu' asta de la MF. Si se modifica tot timpul, ca d-aia e piata.
Dar nu va alarmati, asa se anunta cate o masura din asta populista, fara creier, fara valoare practica, gaunoasa inca din start.
Nu vor mari nimic, astia-s plini de imobiliare, nu-si vor da cu stangu-n dreptu'. Desi ar trebui, dar asa cum am scris mai sus.
daca s-ar introduce de maine acest tip de taxare, primul efect ar fi reducerea valorii proprietatilor; daca ai un apartament care valoreaza, sa zicem 100000 de euro azi, si taxa ar fi 5% din valoarea imobilului, atunci ar trebui sa platesti 5000 de euro anual. Cine ar dori sa isi achiziitioneze acest apartament, presupunand ca esti pensionar si nu iti permiti aceasta suma, ar plati pe apartamentul respectiv mult mai putin, astfel incat cei 5% sa nu mai insemne 5000 de euro ci o suma acceptabila, sa zicem 1000. In acest caz pretul apt ar scadea la 20000 de euro, de la 100000.
Chiar daca scaderea valorii nu ar fi atat de mare, dar ar fi semificativa, orice cetatean care are in credit ipotecar suficient de mare, ar renunta la imobilul ipotecat si ar ramane cu banii, mai multi decat valoarea imobilului la care renunta. Prin urmare bancile ar pati exact ceea ce a declansat criza in USA, adica ar ramane cu proprietati nevandabile, sau, in cel mai bun caz, vandabile pe doar p parte dinttre banii necesarii acoperirii datoriilor.
prin urmare ideea ar fi buna, dar momentul de aplicare e total nefericit.
Un om cu "expertiză" şi fără experienţă decât de alcov şi şuşanele nu poate debita decât .... chestii "intelectuale" ff preţioase.
Că e necesară o refundamentare a întregii politici fiscale în România e un LMC (la mintea cocoşului), dar asta nu se poate face cu cârpeli şi aşa în doru’lellii
Dar de ce nu se propune si impozitarea progresiva a caselor, ap ???Dar nu cum este acum ci la al doilea ap sa platesti 2x la al 3 , 4x, la al 4, 8x etc astfel incat sa nu mai existe presiune pe case si ap.Fiecare tb sa isi permita o locuinta si acesta tb sa fie la un pret decent nu cu miile de euro cum este acum.Preturile la ap au crescut pt ca fiecare carea avea unul, 2, 3 imi mai cumpara altele pt ca stia ca din chirie isi scoate rata si ramane si cu ap.Tb ca aceste practici sa stopeze.
pretul e de ordinul zecilor de mii de euro, nu de ordinul miilor.
daca masa salariala este cam fixa, degeaba maresti taxele, nu poti scoate mai mult din ea. o sa scada vanzarile in economie si implicit incasarile din impozit pe venit si TVA. cum de nu isi dau seama de asta economistii ? au dus-o intr-o betie toata facultatea?
Sunt de acord sa se impoziteze mai mult proprietatile mari, pentru ca cei cu bani trebuie sa-i canalizeze spre economie nu spre speculatii imobiliare. Cei care sunt bogati dar au investit mai mult in utilaje decat in case nu trebuie penalizati. Si in Cehia cresc taxele locale cu in jur de 20% pe an parca.
Deci daca vroiai sa cumperi o a doua casa (ca sa o inchiriezi,deci speculatie imobiliara), banuiesc ca nu te zbati in nevoi financiare si ca deci ai bani sa-ti cumperi a 2 casa si nu asa pe la Voluntari ci tocmai in America!. Am inteles ca nu ti-a convenit sa cumperi tocmai din cauza taxei ce-i drept foarte mari avand in vedere materialul (multiplex) din care se fac casele acolo.
Pai daca nu ti-a convenit sa investesti acolo (din cauza de taxe????) de ce-ti "dai votul" pentru ridicarea taxei aici???
Mare ti-e rgadina Doamne
valoare de asigurare,valoare de lichidare,valoare rezonabila,valoare justa,valoare recuperabila,valoare de deposedare si lista poate continua.Nu apare termenul de valoare reala.
Probabil oricare din valorile de mai sus devine reala atunci cand o utilizam.
Cea ma alunecoasa este valoarea de piata,care depinde de cerere si oferta si se refera la o periada scurta si o locatie limitata.
Cum s-ar construi un buget pe asemenea parametrii? Il regret pe D-l Pogea.El vorbea ca un inginer, Sa inteleg ca impozitele vor scadea an de an,odata cu cresterea vechimii,iar peste cateva decenii unele apartamente sa treaca la impozit zero?
-strict pe partea economica .....
[ http://www.youtube.com/watch?v=v36nILsQlSo&feature=related ]
Ca sa taxeze la valoarea reala ar trebui sa existe niste limite clar definite. Specula din anii trecuti nu a facut decat sa imbogateasca pe unii si mai ales, sa arate ca autoritatile fie au fost mana in mana cu speculantii fie au fost incapabile sa aplice un set de masuri necesare pentru reglementarea situatiei.
Ministrul ar face bine sa se uite la adevaratele "gauri" din aceasta tara, in speta la nivelul EXTREM al taxelor existente. El chiar crede ca astfel de taxe vor aduce bani la buget - idea asta s-a dovedit paguboasa de ani de zile generand o economie subterana de ordinul miliardelor de euro.
stiuta de la altii ,DENATURATA SUBIECTIV SAU DE LA NOI DE SORGINTE COMUNISTA ,masura fiscala este una normala .Atat timp cat ,cu ce avem pana acum legislativ nu am putut ,,echilibra ,, consumul banului public fata de necesitatea cetateanului ,, MASURA FICALA NU
ECHILIBREAZA SITUATIA CREATA DECAT CA O MASURA DE CORECTIE A EFECTULUI ,,.......
P.S. Pentru cei interesati pot continua .....
Noi taxe, mai mult taxe şi taxe mai mari
- din cauza prostia si ignoranta din acei oameni care se numesc politicieni
- din cauza mentalităţii de umplere propriile buzunare
- din cauza faptului că majoritatea celor idioţi a fost educat in timpul communist
avem acum această situaţie
Nu a fost nimic, nimic nu este si nu va fi nimic, dacă nu vor fi unii politicieni cu creierul, curaj şi viziune
Pentru acest moment:
“Nu am nevoie de s*x, pentru ca guvernul ma f*te in fiecare zi”
Chris
http://forum.roemenie123.nl
de asemenea sunt multi oameni pe acest site care habar nu au cum se calculeaza impozitele, sau mai exact valoarea de impozitare, dar isi dau cu parerea...cea mai mare gogomonie ar fi cea cu valoarea de vanzare = valoarea de impozitare, sau mai exact presupusa valoare de vanzare...astia sigur fac parte din clasa celor cu bani multi si proprietati marginase sau chiar sunt marginasi la minte...
- daca luam o constructie facuta de un magnat tocmai la naiba in varful muntelui s-ar putea ca valoarea de vanzare sa fie cu mult sub valoarea de constructie...
sunt foarte multe zone unde se intampla acest lucru...
- daca mergem pe acest principiu, impozitul la o masina audi a 6, ar trebui sa fie diferentiat in functie de domiciliu...
- ce parere aveti ca firmele de asigurari te despagubesc in caz de eveniment fara sa tina cont de locatie, facilitati, etc, ci numai in functie de valoarea de constructie, stabilita de comun acord inainte...
- am vazut si la antena 3 , respectiv moise guran, aceeasi tema si el a venit cu un exemplu, din bucuresti, unde un apartament cu doua camere, 55 mp, balta alba parca, era impozitat la o valoare de 25000-30000 euro, pe cand valoarea de piata ar fi cam dubla...
interesant, dar acesta nu a fost un boom imobiliar?
acum nu se intrec constructorii, care mai de care cu oferte ce scad si sub 500 euro mp? deci valoarea este reala, dar daca mai tinem cont si de vechime, este chiar prea mare...
hai sa auzim de bine...