Oamenii de afaceri rusi nu asteapta o crestere a economiei inainte de anul 2011. Pesimistii cei mai convinsi sunt moscovitii: 44% dintre antreprenori cred ca toate scchimbarile care se vor produce de-a lungul acestui an vor fi destul de nesemnificative. Este concluzia la care au ajuns expertii companiei Grant Thornton.

In regiuni insa, mediul de afaceri se simte mai bine decat cel din capitala, iar starea de spirit este substantial mai optimista, scrie RBK Daily.

Studiul a fost alcatuit pe baza raspunsurilor venite din partea a 250 de companii, cu activitati in opt directii de baza: comert, industrie, sanatate, servicii, etc. Top-managerii companiilor cu peste 500 de angajati, chestionati de specialistii firmei mentionate, au fost din Moscova, Sankt-Petersburg, Nijni Novgorod, Novosibirsk si Ekaterinburg.

S-a constatat ca 28% dintre oamenii de afaceri moscoviti prognozeaza o evolutie optimsita a economiei fata de 44% care vad viitorul apropiat in negru. La Sankt-Petersburg optimisti sunt 34%, pesimisti – 24%.

„Nu este vorba de pesimism, ci de o evaluare reala si obiectiva a situatiei economice”, a rastalmacit raspunsurile mediului de afaceri analistul Natalia Akindinova, directorul Centrului de dezvoltare. Potrivit spuselor sale, antreprenorii moscoviti au fost mereu critici la adresa schimbarilor economice.