Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Riscurile globale din 2010: Crize fiscale, investitii reduse in infrastructura, scaderea valorii activelor

Crize fiscale, investitii reduse in infrastructura, scaderea valorii activelor. Acestea sunt concluziile Raportului anual „Global Risk 2010”, elaborat de World Economic Forum (WEF), in care Romania figureaza in zona mediana a statelor in functie de riscuri. Autorii raportului se tem cel mai tare de o revenire a crizei pe fondul cheltuielilor masive facute de guvernele lumii pentru a scoate economiile din impas. Grecia este unul dintre exemplele cele mai elocvente in privinta crizei fiscale, care ar putea atinge si alte economii. Autorii raportului se mai tem ca in China, cresterea economica ar putea incetini in acest an sub 6%, ceea ce ar fi un dezastru nu numai pentru chinezi, dar si pentru celelalte economii. In plus, din cauza investitiilor reduse, sanatatea populatiei si infrastructura ar putea avea de suferit. Nu in ultimul rand, raportul mai indica o volatilitate ridicata a preturilor produselor alimentare, cu impact direct asupra preturilor de consum.

Patronate: Taxa pe fast-food este o masura eronata

Federatia Patronala din Industria Alimentara, Romalimenta, vede in taxa pe fast-food doar o modalitate de a creste veniturile la bugetul de stat, si nu o masura pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Reprezentantii organizatiei patronale sustin ca masura este una "eronata", si va avea efecte economice si sociale negative, in conditiile in care un prim efect al introducerii taxei va fi cresterea pretului alimentelor, in plina criza economica. Presedintele Romalimenta considera ca introducerea taxei pe fast-food ar putea conduce la retragerea de pe piata romaneasca a multinationalelor, fiind o lege "facuta pe genunchi”. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, la inceputul anului, ca Guvernul ar putea introduce o taxa pentru produsele fast-food, dupa modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii.

Oamenii de afaceri rusi nu asteapta o crestere a economiei inainte de anul 2011

Oamenii de afaceri rusi nu asteapta o crestere a economiei inainte de anul 2011. Pesimistii cei mai convinsi sunt moscovitii: 44% dintre antreprenori cred ca toate schimbarile care se vor produce de-a lungul acestui an vor fi destul de nesemnificative. Aceasta este concluzia la care au ajuns expertii companiei Grant Thornton. In regiuni insa, mediul de afaceri se simte mai bine decat cel din capitala, iar starea de spirit este substantial mai optimista. Studiul a fost alcatuit pe baza raspunsurilor venite din partea a 250 de companii, cu activitati in opt directii de baza: comert, industrie, sanatate, servicii etc. S-a constatat ca 28% dintre oamenii de afaceri moscoviti prognozeaza o evolutie optimsita a economiei fata de 44% care vad viitorul apropiat in negru. La Sankt-Petersburg optimisti sunt 34%, pesimisti 24%.

Puma si-ar putea inchide o treime din magazine la nivel mondial

Producatorul german de echipamente sportive Puma, ar intentiona sa inchida o treime din magazinele sale pe plan mondial, ca urmare a scaderii vanzarilor. In Franta, restructurarea ar putea fi chiar mai drastica, jumatate din magazine urmand sa fie inchise. Totusi, cinci magazine din Franta ar putea fi preluate de marca americana Guess. Puma este al treilea jucator mondial pe piata echipamentelor sportive, dupa Nike si Adidas. In al treilea trimestru din 2009, Puma a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu 5,5%, la 673 milioane euro.

La final cateva repere ale zilei:

Astazi va fi semnat contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov, in valoare de 1,5 miliarde euro. Participa ministrul Radu Berceanu si reprezentantii consortiului Vinci-Aktor

si, tot astazi, are loc sedinta Comisiei de Dialog Social privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice in anul 2010