Banca Comerciala Romana (BCR) a prelungit, pana pe 30 octombrie, un acord de finantare semnat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care permite IMM-urilor obtinerea unei componente nerambursabile de 20%, cu sprijinul Uniunii Europene si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, se arata intr-un comunicat al institutiei. Facilitatea de finantare, in valoare de 20 milioane de euro, a fost incheiata in mai 2008.

„Pe langa componenta nerambursabila de pana la 20% din valoarea proiectului IMM-urile beneficiaza si de asistenta tehnica gratuita din partea consultantilor de proiect, inclusiv prin intocmirea documentatiei solicitate de BERD si verificarea implementarii investitiei”, a declarat Ramona Ivan, director executiv al directiei institutii financiare din cadrul BCR.

Beneficiarii acestor fonduri pot fi IMM-uri cu activitate in industrie, sectoarele prioritare fiind mobila si prelucrarea lemnului; electronice/electrotehnice/IT; textile; industrial alimentara; detergenti/cosmetice; piese de schimb/subcomponente.

"Facilitatea BERD are ca scop finantarea proiectelor de investitii pentru imbunatatirea calitatii si eficientei productiei cu impact direct sau indirect asupra protectiei mediului si sau securitatii si sanatatii in munca", se mai arata in comunicatul bancii.

Reprezentantii BCR arata ca prin aceasta facilitate s-au finantat deja peste 20 de proiecte de investitii care au ca scop preponderent retehnologizarea procesului de productie, modernizarea capacitatilor de productie si imbunatatirea conditiilor de munca.

BCR gestioneaza active de peste 17,2 miliarde de euro si are in prezent 661 de unitati de retail (pentru populatie si microintreprinderi) si 50 de centre de afaceri.