Ungaria nu mai are nevoie de sprijinul financiar al Fondului Monetar International, a declarat pentru Financial Times ministrul maghiar de Finante, Peter Oszko, precizand ca eforturile guvernului de a tine sub control cheltuielile publice dau rezultate.

Ministrul ungar a explicat, intr-un interviu acordat publicatiei britanice, ca Ungaria a putut sa-si acopere nevoile de finantare externa numai de pe pietele financiare. 'Nu mai avem nevoie de banii FMI si sper ca, din moment ce Ungaria vizeaza aceeasi evolutie in viitor, sa nu ne mai trebuiasca un ajutor financiar", a sustinut Oszko, inaintea unei serii de intalniri cu investitorii internationali care se va derula saptamana aceasta.

Totusi, ministrul a subliniat ca Ungaria a continuat sa beneficieze de evaluarile Fondului, care au oferit mai multa credibilitate pe plan extern eforturilor de reforma fiscala. Acordul stand-by incheiat cu FMI expira oficial in octombrie 2010.

Ungaria a fost una dintre tarile europene cele mai afectate de actuala criza. Problemele economice au determinat guvernul lui Ferenc Gyurcsany sa demisioneze, iar tara a solicitat in luna octombrie 2008 un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Principalele riscuri semnalate au fost nivelul ridicat al deficitului public si ponderea mare a creditelor in valuta.

Potrivit datelor furnizate de guvernul ungar, economia tarii s-a comprimat cu 6,7% in 2009, iar cresterea va continua sa fie negativa si in 2010, desi declinul va fi mai redus, de 0,6%. Cu toate acestea, Oszko a aratat ca Ungaria a facut eforturi substantiale de ajustare fiscala, de la instaurarea noului guvern tehnocrat, in aprilie 2009, eforturi ce au dus la aprecierea forintului cu circa 15% incepand cu luna martie.

Independentul Peter Oszko, care are 36 de ani, a condus biroul din Ungaria al Deloitte - una dintre cele mai mari firme de consultanta din lume, inainte de a deveni ministru de Finante in Cabinetul condus de Gordon Bajnai.