Ungaria nu mai are nevoie de ajutor financiar din partea FMI
Ministrul ungar a explicat, intr-un interviu acordat publicatiei britanice, ca Ungaria a putut sa-si acopere nevoile de finantare externa numai de pe pietele financiare. 'Nu mai avem nevoie de banii FMI si sper ca, din moment ce Ungaria vizeaza aceeasi evolutie in viitor, sa nu ne mai trebuiasca un ajutor financiar", a sustinut Oszko, inaintea unei serii de intalniri cu investitorii internationali care se va derula saptamana aceasta.
Totusi, ministrul a subliniat ca Ungaria a continuat sa beneficieze de evaluarile Fondului, care au oferit mai multa credibilitate pe plan extern eforturilor de reforma fiscala. Acordul stand-by incheiat cu FMI expira oficial in octombrie 2010.
Ungaria a fost una dintre tarile europene cele mai afectate de actuala criza. Problemele economice au determinat guvernul lui Ferenc Gyurcsany sa demisioneze, iar tara a solicitat in luna octombrie 2008 un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Principalele riscuri semnalate au fost nivelul ridicat al deficitului public si ponderea mare a creditelor in valuta.
Potrivit datelor furnizate de guvernul ungar, economia tarii s-a comprimat cu 6,7% in 2009, iar cresterea va continua sa fie negativa si in 2010, desi declinul va fi mai redus, de 0,6%. Cu toate acestea, Oszko a aratat ca Ungaria a facut eforturi substantiale de ajustare fiscala, de la instaurarea noului guvern tehnocrat, in aprilie 2009, eforturi ce au dus la aprecierea forintului cu circa 15% incepand cu luna martie.
Independentul Peter Oszko, care are 36 de ani, a condus biroul din Ungaria al Deloitte - una dintre cele mai mari firme de consultanta din lume, inainte de a deveni ministru de Finante in Cabinetul condus de Gordon Bajnai.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
si acum on-topic, la ei se poate iar la noi nu, nu pentru ca ei sunt unguri si noi romani ci pentru ca la ei se vrea si toti actioneaza in spirit constructiv, iar aici numai la solidaritate si la munca nu ne sta gandul. Mai punem in ecuatie si managementul prost si iaca necazul.