Guvernul nu a gasit sursele de finantare pentru ajutoarele de stat de pana la 500.000 euro destinate IMM-urilor afectate de criza
"Trebuie cautata finantarea pentru acesti bani. Va fi o decizie a Guvernului daca ajutorul va fi de pana la 200.000 sau pana la 500.000 de euro", a declarat Cristian Haiduc, presedintele Agentiei pentru Implementarea Programelor si Proiectelor pentru IMM. Mai multe despre ce presupune acest ajutor de stat puteti citi aici.
Tot la capitolul promisiuni se afla si elaborarea strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, in perioada 2009-2013. Proiectul elaborarii strategiei va fi lansat in circa sase luni, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Maria Parcalabescu. "In cadrul proiectului, vor fi analizate modele de bune practici din state membre UE, vor fi elaborate studii si microstudii privind analizarea celor mai noi tendinte in domeniul planificarii strategice pentru sprijinirea IMM-urilor, in UE, situatia actuala a IMM-urilor din Romania, accesul intreprinderilor mici si mijlocii la finantare, precum si o analiza a sistemului educatiei antreprenoriale din Romania si a activitatilor de inovare in IMM", a declarat Maria Parcalabescu. Proiectul costa 3.489.040 lei, din care 85% sunt bani din Fondul Social European, iar restul de 15% este contributia beneficiarului.
Secretar de stat: Nu pot sa cred ca o firma da faliment pentru ca plateste impozitul minim
Reprezentantii mediului de afaceri sunt sceptici in ceea ce priveste eficienta aceastei strategii. "Se cheltuie niste bani cu aceasta strategie inutila. Noi alocam de la buget niste bani. De ce? Pentru cine?", a afirmat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.
La randul sau, Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS) a criticat politicile privind sectorul IMM-uri, considerand ca in 2010, birocratia a fost marita, in loc sa fie redusa.
IMM-urile nu se vor confrunta in 2010 numai cu o birocratie excesiva, ci si cu o fiscalitate ridicata avand in vedere ca Ministerul Finantelor a renuntat la impozitul de 3% pe venit. Astfel, microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca, de la 1 ianuarie 2010 un impozit pe profit de 16%, fara sa mai poata opta pentru un impozit de 3% din venit.
In ceea ce priveste impozitul minim, Parcalabescu sutine ca acesta nu a reprezentat principala cauza a falimentarii firmelor in 2009. "Inchiderea sau falimentarea firmelor nu s-a produs din cauza acestui impozit. Nu pot sa cred ca o firma da faliment pentru ca plateste un impozit de 500 de euro pe an", a afirmat Parcalabescu.
In acest moment, Ministerul Finantelor lucreaza la inlocuirea impozitului minim cu impozitul forfetar. Cristian Haiduc a afirmat ca acesta se va aplica pentru serviciile unde se inregistreaza evaziune fiscala. Sectoarele in care va fi aplicat impozitul forfetar nu au fost inca stabilite.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Taiati si jumate din posturile de profesori si medici si asistente.
Si desfiintati si asistentii maternali, orfelinatele si cantinele pentru saraci, mama lor de calici, care asteapta pomana de la Stat!
Si alocatiile pentru copii! La astea cum de nu v-ati gandit?
Cind prostia este aruncata de un "secretar de stat" este o cu totul alta situatie. Daca aberatia de impozit minim este doar "de 500 de euro pe an" atunci de ce, in lege, transele de impozite apar sub forma de tabel?
Oare cum de promoveaza toti istetii acestia faimoasa scoala de "secretari de stat"?
Daca imi dati 2 ore, va gasesc pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) cel putin 10 licitatii "cu dedicatie" si supraestiomate.
Modificati legisaltia de achizitii publice ca sa nu mai fie posibile asemenea aranjamente ticaloase, si faceti rost nu de 500,000 de EUR, ci de cel putin 2 miliarde de EUR pe an.
Garantat!!!!
Singura problema va fi ca firmele din cleintela politica nu vor mai ajunge asa usor la bani nemunciti.