Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat luni, pentru Mediafax, ca nu este de acord cu introducerea impozitului forfetar pentru agentiile de turism, deoarece in cazul acestora evaziunea fiscala nu este un fenomen de masa.

"Nu sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar pentru agentiile de turism. Evaziunea fiscala trebuie eradicata, dar nu cred ca in cazul agentiilor de turism acesta este un fenomen de masa", a spus Udrea.

Surse guvernamentale citate de Mediafax au declarat recent ca restaurantele, hotelurile, turoperatorii, barurile, centrele de fitness, dar si pompele funebre se numara printre activitatile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivit unei liste aflata in discutia autoritatilor, care cuprinde 26 de servicii prestate populatiei.

"Eu am vorbit despre fenomenul evaziunii in turism si chiar am intreprins masuri impotriva acestuia, am desfasurat o campanie de informare impotriva turismului la negru si am intarit actiunile de control, dar, repet, nu cred ca agentiile sunt cele care fac evaziune. Urmeaza sa ma intalnesc cu reprezentanti ai agentiilor si ai Ministerului Finantelor pentru a gasi o solutie", a mai spus Udrea.

De asemenea, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) s-a declarat "profund indignata" de introducerea impozitului minim pentru categoria agentiilor de turism, sustinand ca activitatea acestora "prezinta cota zero de evaziune fiscala".

Serviciile din turism propuse pentru impozitul forfetar sunt hoteluri si alte facilitati de cazare similare, facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, alte servicii de cazare.

De asemenea, sunt cuprinse restaurantele, activitatile de alimentatie (catering) pentru evenimente, alte activitati de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, agentiile turistice, tur-operatorii si firmele care asigura alte servicii de rezevare si asistenta turistica.