Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Consiliul Concurentei analizeaza infiintarea Companiei Nationale de Energie Electra

Consiliul Concurentei analizeaza infiintarea Companiei Nationale de Energie Electra. Societatea nou infiintata va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice, precum si exploatarea minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear. Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea observatiilor si a punctelor de vedere in legatura cu aceasta concentrare economica de la agentii economici terţi, inclusiv concurenti si clienti ai partilor implicate. Guvernul a demarat anul trecut procedurile de reorganizare a companiilor energetice, care inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant, Electra si Energetica.

AOAR cere majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro pentru locuintele noi in cadrul programului Prima Casa

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania cere majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro pentru locuintele noi in cadrul programului Prima Casa. Oamenii de afaceri au transmis o scrisoare Ministerului de Finante, in care propun si acordarea de vouchere pentru persoanele care inchiriaza locuinte noi, pentru a stimula aparitia de ansambluri rezidentiale. O alta propunere a mediului de afaceri vizeaza acordarea gratuita de terenuri de catre primării, pentru complexurile rezidenţiale ridicate in acest an. Constructia casei ar urma sa fie suportata de catre dezvoltator, iar dobanda platita de cumparator ar putea fi suportata de catre stat, intr-o combinatie de tip ANL, a explicat secretarul general al Asociatiei, Cristian Parvan. In acest mod, casele vor fi mult mai ieftine si vor putea fi cumparate mai usor de catre cei interesati, a continuat acesta.

Franta si Germania, pilonii economiei europene, revizuiesc pozitiv previziunile de crestere economica pentru 2010

Cele mai puternice economii europene, Germania si Franta, au revizuit pozitiv previziunile de crestere economica pentru anul in curs, la 1,5 si, respectiv, 1,4%. Germania a suferit anul trecut cea mai grava recesiune din istoria postbelica, cu un recul de 5%. Si in Franta criza s-a facut simtita, dar situatia economiei franceze s-a ameliorat la finele lui 2009. "Previziunile pentru inceputul anului 2010 sunt si ele mai bune, mediul international si cererea de produse s-au imbunatatit si ele", a explicat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.

Dominique Strauss-Kahn, seful FMI: Exista riscul unei recesiuni in W daca se renunta la strategiile de lupta impotriva crizei financiare mondiale

Seful Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, avertizeaza ca economia mondiala ar putea trece printr-o noua recesiune - asa numita recesiune in W. Se poate ajunge aici daca se renunta prematur la strategiile de lupta impotriva crizei financiare mondiale. "Trebuie sa fim foarte precauti, pentru ca relansarea economica ramane foarte fragila", a declarat Strauss-Kahn. Acesta a precizat ca relansarea economica este generata in principal de China si de economiile asiatice. "In majoritatea tarilor, cererea este inca sustinuta de politicile guvernamentale. Atat timp cat nu ai o cerere suficient de puternica in sectorul privat pentru a compensa cererea publica, politicile de stimulente financiare trebuie mentinute", a explicat seful Fondului. Pe de alta parte, Dominique Strauss-Kahn a sugerat ca FMI va majora previziunile de crestere economica pentru acest an. In prezent, estimarea Fondului indica o crestere economica globala de 3,1% in 2010.

Logan a fost anul trecut in premiera cel mai vandut model al unei marci auto straine pe piata rusa

Renault Logan a fost anul trecut, in premiera, cea mai vanduta masina straina pe piata din Rusia. A depasit astfel liderul ultimilor ani, Ford Focus. Ambele masini sunt produse si in Rusia, tara in care cele mai vandute modele auto per total raman cele produse de Lada. Logan a castigat batalia cu Focus deoarece vanzarile sale au scazut cu doar 27%, in timp ce la modelul Ford scaderea a fost de 44%. In clasamentul masinilor straine, locurile trei si patru sunt ocupate de modelele Chevrolet Lacetti si Daewoo Nexia, cu sub 30.000 de unitati fiecare.