Pe piata bancilor pentru locuinte, jocurile sunt facute de austrieci

VIDEO Presedintele BCR BpL: In cel mai bun caz, piata imobiliara se va dezgheta in 2010. De revenit, poate peste 4-5 ani

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 19 ianuarie 2010, 10:51 Economie | Finanţe & Bănci


Piata de economisire creditare este inca la inceput in Romania. Au fost 3 banci, s-a anuntat o alta, dar in final am intrat in 2010 cu doi mari jucatori BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen BpL. CEC si-a amanat proiectul similar, iar HVB a fuzionat cu Raiffeisen pe segmentul economisirii-creditarii. Ambele banci de locuinte au in spate cate o banca austriaca puternica. In plus, fostul presedinte al Raiffeisen BpL a trecut cu arme si bagaje la BCR BpL. Din aceasta postura, Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte a acordat Hotnews interviul de mai jos. Despre cum va evolua piata imobiliara, care sunt perspectivele pentru acest an, cum a afectat Prima Casa piata BpL si de ce a plecat Ciobanu de la Raiffeisen BpL  la concurenta.


Cum va evolua segmentul imobiliar in 2010?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Cred ca ne apropiem de fundul sacului, adica sa incepem din semestrul al doilea pe o usoara curba de crestere. Nu ma astept sa vedem preturi ca in anii anteriori si probabil ca vor trece 4-5 ani pana cand piata isi va reveni cu adevarat, dar anul acesta am putea asista la o deblocare a pietei. Au fost luni in care nu se facea nicio tranzactie. Cei care voiau sa vanda aveau asteptari mari, iar cumparatorii mizau pe o continua scadere de preturi, asa incat cererea si oferta nu se intersectau.

Ati avut clienti care sa fi renuntat la contracte, odata incheiate?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Un numar infim.

De ce?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Numarul e infinitezimal, si asta din doua motive. In primul rand, datorita faptului ca suntem si la inceput, practic acum construim portofoliul. In al doilea rand, pentru ca am intrat in piata pe un fond de vesti bune. Prima de la stat crescuse si era mai simplificata.

Cum v-a afectat criza economica?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Din punctul nostru de vedere criza asta a avut un aspect oarecum pozitiv.

Cum asa?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Simplu. Criza ii face pe oameni sa economiseasca. Te impinge catre economisire. Iar din cei care economisesc, o parte se indreapta si catre sistemul economisire-creditare, adica spre noi.

“Prima casa” v-a afectat?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Din punctul nostru e un program complementar. Ei au un alt grup tinta. Noi nu ne adresam celor care vor acum o casa, ci celor care mai intai economisesc o perioada pentru a se finanta apoi mai ieftin.

Care e valoarea medie a unui contract?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Am plecat cu sume mici-  10.000-15.000 de lei si acum am ajuns la o valoare de circa 29000-30.000 de lei. Suntem optimisti. Piata este la faza de startup, in Romania. In Cehia, Ungaria sau Austria le-au luat 9-10 ani ca sa ajunga la maturitate.

Pe ce piata va bateti? Care e valoarea acesteia?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Toata piata e la 250.000 de contracte, asta inseamna 1% fata de 50% cat are Cehia sau 60 % cat are Austria... Daca in 3-4 ani vrem, ajungem la 10%, e ok.

Cunoscand toate slabiciunile Raiffeisen nu va e mai usor sa ii bateti cu armele lor? Ati fost director la ei, le stiti toate maruntaiele strategiei...
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Cred ca nu e un secret ca ne propunem sa fim cei mai mari pe acest segment, dar as porni din persperctiva felului in care setam banca aici, ca oferta de produse, ca pricing sa facem un best market practice.

Ati condus Raiffeisen BpL. Au fost dure negocierile cu BCR?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Mi s-a parut un proiect foarte interesant, fiind vorba de un business de startup. M-a convins acest proiect tocmai prin faptul ca are ceva diferit fata de ceea ce facusem. Noi aici inca nu am inceput creditarea.

Aveti un sentiment de deja-vu?
Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Da, dar e un alt proiect acesta.

Alexandru Ciobanu despre piata imobiliara:
Alexandru Ciobanu despre perspectivele lui 2010 pe piata bancara:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4088 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  BCR (Marţi, 19 ianuarie 2010, 11:11)

  teddy [anonim]

  BCR singura banca la care se cer acte mai pe care fondul de garantare, nu le cere. E mai catolica deca papa. A pierdut o gramada de dosare cerand state de plata ale celor care depuneau dosarele (state care evident sunt confidentiale), sau refuzand dosare pentru apartamente preluate prin donatie, cand fondul de garantare primea astfel de dosare.....
  Nu incercati sa depuneti dosare pentru prima casa la BCR.
  • 0 (0 voturi)    
   e drept..... (Marţi, 19 ianuarie 2010, 11:43)

   Flo [anonim] i-a raspuns lui teddy

   ...plus ca la BCR te trezesti cu comisioanele marite fara notificari fara nimic!!!buna banca!
   • 0 (0 voturi)    
    coincidenta? (Marţi, 19 ianuarie 2010, 16:16)

    par-alb [anonim] i-a raspuns lui Flo

    se reia piata imobiliara atunci cand vor fi si ei prezenti pe piata? O Intamplare sau manipularea pietei?
  • +1 (3 voturi)    
   Deci (Marţi, 19 ianuarie 2010, 12:10)

   HansBrinker [utilizator] i-a raspuns lui teddy

   pretul caselor va continua sa scada accentuat, iar bancile vor continua politica de credite cu dobanzi exorbitante.
   Cand vad interviuri cu mari specialisti in case si banci stiu ca trebuie sa intelegi exact opusul din ceea ce zic. Daca nu ma credeti uitati-va peste interviurile de acum un an.
   Am mai inteles ca daca vrei un startup bun trebuie sa ai un best practice market, dar sa sa fii atent si cu pricingul sau invers.
   Ce sa zic, noroc bun si good luck!
   Hai ca I will go!
   • -1 (3 voturi)    
    Preturi case. (Marţi, 19 ianuarie 2010, 13:00)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui HansBrinker

    Pretul nu o sa mai scada 'accentuat', dintr-un simplu motiv: pentru ca e deja mic, pentru ca cei care au la vanzare apartamente nu mai vor sa le vanda la preturile astea. Nu ma astept sa mai aiba aceleasi valori ca in 2007, insa, cu toata criza, preturile nu au mai scazut din vara.... Oamenii, cei care vor o casa, cand se vor convinge ca nu mai scade piata, or sa inceapa sa cumpare la preturile astea, iar atunci o sa inceapa sa mai creasca...dar cu putin, poate cu 10-15%.
    • 0 (0 voturi)    
     Ba se poate (Marţi, 19 ianuarie 2010, 13:29)

     gigi [anonim] i-a raspuns lui Dan

     Ia zi-mi tu mie ce vor face cei care au apartamente dar nu mai au locuri de munca?

     Acum 4 ani pretul unui apartament de 2 camere nu depase 30mii euro.

     Euro era aprox. la fel
    • 0 (0 voturi)    
     pripeala! (Marţi, 19 ianuarie 2010, 16:21)

     meticulos [anonim] i-a raspuns lui Dan

     preturile la materiale de constructie NU MAI SCAD (fapt deja) ba vor creste cand incepe autostrada! Casele noi nu mai scad (substantial) si exista o corelatie intre case noi disponibile candva si case vechi disponibile imediat. Iar piata de case vechi la preturi "prea mici" la noi e mica: cateva sute de apartamente in toata tzara.
  • +1 (1 vot)    
   BCR (Marţi, 19 ianuarie 2010, 12:12)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui teddy

   e pe locul 2 la dosare aprobare la Fond.

   Banca are dreptul sa ceara acte suplimentare daca considera ca sunt necesare pt aprobare. nu vad unde e problema. Politica de risc si-o stabileste fiecare banca cum considera ca e mai bine.

   Ca acele state de plata sunt confidentiale la firma unde lucrezi e alta poveste. Poti aduce fluturasul de salar care atesta acelasi lucru.
   • 0 (0 voturi)    
    nu esti ancorat in realitate. (Marţi, 19 ianuarie 2010, 14:27)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui Surfer

    cand am spus ca nu esti ancorat in realitate am evitat sa spun ca esti de pe alta lume. astia cer statul de plata dupa ce au cerut fluturasul de salariu pe motiv ca fluturasul de salariu poate fi falsificat in firma dar statul de plata nu poate fi falsificat pentru ca e vizat de ITM. dar statuld e plata este confidential si poate nu-l obtii si nu poti aplica. asa nu te mai refuza ei dar nici nu-ti dau credit. inca un sfat. nu vorbi fara sa stii
    • 0 (0 voturi)    
     Pt adrian.. (Marţi, 19 ianuarie 2010, 15:10)

     Surfer [utilizator] i-a raspuns lui adrian

     ..banuiesc ca si cartea de munca e top secret acolo unde lucrezi tu, nu? Nici aia nu poti sa o aduci? Da' unde lucrezi prietene?

     Statul de plata se poate obtine acoperindu-se numele si salarul celorlalti angajati, asta cu putina bunavointa. Pana la urma trebuie sa faci si tu ceva pt a obtine un credit, nu doar banca. Mai ales in perioada asta cand nu se mai dau credite "doar cu buletinul".

     Dar bine-nteles, mentalitatea ta invechita nu o schimba nimeni.
  • 0 (0 voturi)    
   explicatie despre donatie (Marţi, 19 ianuarie 2010, 12:28)

   alex [anonim] i-a raspuns lui teddy

   Conform Cod civil, donatiunile pot fi ipotecate (Art. 818), insa tot in Codul Civil, la 3 articole mai jos scrie ca "Donatiunea intre vii pentru bunurile viitoare este revocabila" (Art. 821), adica matusa ta iti doneaza apartamentul, cumperi apartamentul cu banii bancii, dupa care la 1 luna, matusa revoca donatia, si matale ramai cu banii bancii. Donatiile nu pot fi ipotecate. Ideal ar fi sa nu mai luam de bun ceea ce zice "Fondul".
   Donatiunile pot fi ipotecate, daca se demonstreaza ca donatarul nu are mostenitori legali, a decedat, si nu exista pericolul de a fi revocata.

   Exact cum spunea si Surfer, banca poate cere orice acte considera ea, pentru diminuarea riscului de credit.
   Banca poate cere documente care sa ateste sursa veniturilor solicitantului de credit.
  • 0 (0 voturi)    
   BCR are contracte "incetosate" pentru client (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 10:40)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui teddy

   apar cresteri ale dobanzii ca in bancul cu "iar nu ai sapca". sunt patit cu ei. de fiecare data cand creste un indice (robopr, euribor, dob de ref) cresc si ei dobanzile. la sacaderea indicilor, nu se mai opereaza scaderea dobanzilor. am un imprumut la cec si pot sa spun ca s-au comportat civilizat pana acum...camane de vazut daca isi vor mentine tendinta. la bcr mi s-a explicat ca formula de calcul a dobanzii nu "functioneaza" cum credeam eu. eu nu "credeam"!!! numai ca mi se explicase in alt mod la momentul incheierii contractului. sfatul meu cu bcr: luati contractul si vizitati un jurist sau economist. asta daca vi-l da, ca altfel iar vi se arunca in ochi: "ati semnat, asta e. acum platiti":((((
 • +1 (1 vot)    
  contraexemplu (Marţi, 19 ianuarie 2010, 11:51)

  Doru [anonim]

  Am un credit la ei (BCR), dar intotdeauna m-au anuntat pe SMS despre orice modificare legata de dobanda sau comisioane. In plus ureaza si sarbatori fericite!
  • -1 (1 vot)    
   Presupun ca te unge la suflet... (Marţi, 19 ianuarie 2010, 13:21)

   Traficantu_De_Influentza [utilizator] i-a raspuns lui Doru

   Ca iti zic sarbatori fericite cand iti urca si comisionul si dobanda :)) Esti simpatic.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 19 ianuarie 2010, 11:57)

  Aph [anonim]

  Ce inseamna "de revenit", sa ajunga iar la preturile umflate din 2008?
  • 0 (0 voturi)    
   vorba veche (Marţi, 19 ianuarie 2010, 16:24)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui Aph

   pretul "corect" nu e cel pe care-l vrea vanzatorul ci este cel pe care clientul este dispus sa-l plateasca. Din acest punct de vedere (face parte din abc-ul marketingului) nu exista preturi umflate. Preturile sunt rezultatul cereri si ofertei din piata la un anumit moment.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu prea am inteles cum e cu 1% (Marţi, 19 ianuarie 2010, 12:32)

  Cristina [anonim]

  Daca 250mii contracte sunt 1%, inseamna ca 100% ar fi 25milioane. Mai multe cereri de locuinte decat cetateni ?
 • +3 (3 voturi)    
  Sa ne pregat de revenirea (traducerea) anunt. imob (Marţi, 19 ianuarie 2010, 12:40)

  E veche dar simpatica [anonim]

  1) “bloc nou” – bloc din 1981 (bucurestenii numesc “bloc nou” tot ce e dupa 1977)
  2) “fara imbunatatiri” – apartamentul
  arata ca o pestera, cu huma originala pe pereti (unde se mai vede de mucegai), linoleum in bucatarie, igrasie si tot tacamul
  3) “aproape de metrou” – locuinta este situata intr-un cartier care are la un capat metrou. ca tre sa schimbi un autobuz si 2 tramvaie pana la el, alta
  poveste.
  4) “fara probleme cu terasa” – ploua in casa
  cam in fiecare an, dar anul asta am zugravit si inca n-au venit ploile
  5) “se vinde mobilat” – am niste mobila ramasa de la bunica raposata, pe care nu vreau s-o car la gunoi
  6) “vedere mixta” – apartamentul e pe colt, sau daca e mare are 3 pereti afara, o sa-ti inghete curu’ iarna
  7) “proaspat renovat” – spoit recent cu cele mai ieftine materiale ca sa pot cere cu 10 000 in plus
  8) “finisat lux” – are arcade si spoturi, pereti de diverse culori, faianta rosie in baie
  9) “confort 1, sporit” – am spart debaraua
  10) “intim” – atat de mic incat nu intra mai mult de 2 persoane adulte
  11) “g,f,t,p,um” – mi-e atat de lene si sa scriu, negociaza tu singur si adu-mi banii la sfarsit.
  12) “stradal” – dupa 12 noaptea se aud motoarele enduro si liniutele, de la 5 dimineata tramvaiele.
  13) “Mariott” – Rahova
  14)“imbunatatiri” – faianta in baie si bucatarie, gresie in baie
  15) “adiacent” – strada pe care e imobilul se intersecteaza la un moment dat cu un bulevard mare
  16) “vedere lac” – tantari
  17)“2 boxe” – proprietarul a fost turnator la securitate si pupincurist la locul de munca
  18) “15 minute de centru” – cu elicopterul, in linie dreapta (de fapt o ora jumate cu masina cand nu ploua)
  19) “accept credit” – sunt disperat
  20) “bloc civilizat” – interfon
 • 0 (0 voturi)    
  Semneaza petitia (Marţi, 19 ianuarie 2010, 12:53)

  Sorin [anonim]

  Abonatii au ajuns RCS Analogic bataia de joc a acestui Megaoperator RCS-RDS.
  Din data de 23 decembrie 2009 din pachetul de baza au plecat:
  Euronews,N24,Zone Reality,Romantica, National Wild. Iar numarul canalelor ramase in grila RCS Analogic este de cca 1 luna 45, cu 5 sub numarul minim (50) prevazut in contractul RCS TV Analogic.
  http://www.petitieonline.ro/petitie/abonatii_rcs_analogic_sunt_bataia_de_joc_rcs-p12325043.html
 • -1 (3 voturi)    
  LIPSA DE INFORMATIE (Marţi, 19 ianuarie 2010, 12:57)

  lucian PBR [anonim]

  Sunteti pe departe niste idioti cei care adfaugati comentarii aici. Ce treaba are prima casa si constructiile de locuinte cu BCR BPL. Este vorba de contracte de economisire mai cretinoizilor. Va aflati in treaba si comentati aiurea. La munca trantorilor si mai puneti mana si va informati inainte de a regurgita porcarii pe site-uri
  • +1 (1 vot)    
   Simt teama in vocea ta (Marţi, 19 ianuarie 2010, 15:49)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui lucian PBR

   lucrezi intr-o astfel de banca, nu?
   Nu-ti fie teama, vei fi concediat si tu ca toti ceilalti.

   Oricum sucursalele bancare devenisera mai dese decat chioscurile de paine.

   nu te mai agita.
   Viata-i grea, da' trece!
   • 0 (0 voturi)    
    teama (Marţi, 19 ianuarie 2010, 19:53)

    Lucian PBR [anonim] i-a raspuns lui gigi

    esti un dobitoc. lucrez intr-o banca foarte mare din Europa. In nici un caz nu voi fi dat afara si nici nu mi-e teama de schimbare. Doar ca aici comenteaza tot felul de idioti care habar nu au cu ce se mananca BCR BPL. Iar tu nu te baga in seama si da-ti numele real cretinoidule
    • 0 (0 voturi)    
     ai viitor stralucit! (Marţi, 19 ianuarie 2010, 20:52)

     Nume real [anonim] i-a raspuns lui Lucian PBR

     Luciene draga, la cum te exprimi ori esti bucurestean, ori esti plin de cunoastere ca balta de peste, ori amandoua.
     Ma indoiesc ca vei face multi purici la banca aia foarte mare din Europa (sucursala din Ferentari?...)

     Un fost client al minunatei banci pt locuinte Raiffaisen. (sa nu mai aud de ei vreodata...)
 • 0 (0 voturi)    
  stati departe de BCR (Joi, 21 ianuarie 2010, 1:42)

  anonim [anonim]

  Am incercat in toamna sa iau un credit de la BCR si am avut numai neplaceri:
  - apartamentul proaspat terminat a fost evaluat _sub_ pretul unuia construit undeva prin '85 la aceeasi suprafata
  - mi s-a sugerat ca daca ajung la o intelegere cu constructorul sa fie recomandati, s-ar putea sa evalueze apartamentul la "alta valoare"
  - mi-au cerut zeci de hartii despre istoria ternului si m-au plimbat 2 luni
  - la final au refuzat sa-mi dea creditul pe motiv ca vanzatorul trebuie sa ma puna in posesie _inainte_ sa platesc.
  Pe scurt m-au parlit si am si platit taxa de analiza de dosar.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by