Piata de economisire creditare este inca la inceput in Romania. Au fost 3 banci, s-a anuntat o alta, dar in final am intrat in 2010 cu doi mari jucatori BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen BpL. CEC si-a amanat proiectul similar, iar HVB a fuzionat cu Raiffeisen pe segmentul economisirii-creditarii. Ambele banci de locuinte au in spate cate o banca austriaca puternica. In plus, fostul presedinte al Raiffeisen BpL a trecut cu arme si bagaje la BCR BpL. Din aceasta postura, Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte a acordat Hotnews interviul de mai jos. Despre cum va evolua piata imobiliara, care sunt perspectivele pentru acest an, cum a afectat Prima Casa piata BpL si de ce a plecat Ciobanu de la Raiffeisen BpL la concurenta.

Cum va evolua segmentul imobiliar in 2010?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Cred ca ne apropiem de fundul sacului, adica sa incepem din semestrul al doilea pe o usoara curba de crestere. Nu ma astept sa vedem preturi ca in anii anteriori si probabil ca vor trece 4-5 ani pana cand piata isi va reveni cu adevarat, dar anul acesta am putea asista la o deblocare a pietei. Au fost luni in care nu se facea nicio tranzactie. Cei care voiau sa vanda aveau asteptari mari, iar cumparatorii mizau pe o continua scadere de preturi, asa incat cererea si oferta nu se intersectau.

Ati avut clienti care sa fi renuntat la contracte, odata incheiate?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Un numar infim.

De ce?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Numarul e infinitezimal, si asta din doua motive. In primul rand, datorita faptului ca suntem si la inceput, practic acum construim portofoliul. In al doilea rand, pentru ca am intrat in piata pe un fond de vesti bune. Prima de la stat crescuse si era mai simplificata.

Cum v-a afectat criza economica?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Din punctul nostru de vedere criza asta a avut un aspect oarecum pozitiv.

Cum asa?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Simplu. Criza ii face pe oameni sa economiseasca. Te impinge catre economisire. Iar din cei care economisesc, o parte se indreapta si catre sistemul economisire-creditare, adica spre noi.

“Prima casa” v-a afectat?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Din punctul nostru e un program complementar. Ei au un alt grup tinta. Noi nu ne adresam celor care vor acum o casa, ci celor care mai intai economisesc o perioada pentru a se finanta apoi mai ieftin.

Care e valoarea medie a unui contract?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Am plecat cu sume mici- 10.000-15.000 de lei si acum am ajuns la o valoare de circa 29000-30.000 de lei. Suntem optimisti. Piata este la faza de startup, in Romania. In Cehia, Ungaria sau Austria le-au luat 9-10 ani ca sa ajunga la maturitate.

Pe ce piata va bateti? Care e valoarea acesteia?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Toata piata e la 250.000 de contracte, asta inseamna 1% fata de 50% cat are Cehia sau 60 % cat are Austria... Daca in 3-4 ani vrem, ajungem la 10%, e ok.

Cunoscand toate slabiciunile Raiffeisen nu va e mai usor sa ii bateti cu armele lor? Ati fost director la ei, le stiti toate maruntaiele strategiei...

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Cred ca nu e un secret ca ne propunem sa fim cei mai mari pe acest segment, dar as porni din persperctiva felului in care setam banca aici, ca oferta de produse, ca pricing sa facem un best market practice.

Ati condus Raiffeisen BpL. Au fost dure negocierile cu BCR?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Mi s-a parut un proiect foarte interesant, fiind vorba de un business de startup. M-a convins acest proiect tocmai prin faptul ca are ceva diferit fata de ceea ce facusem. Noi aici inca nu am inceput creditarea.

Aveti un sentiment de deja-vu?

Al. Ciobanu, CEO BCR BpL: Da, dar e un alt proiect acesta.

Alexandru Ciobanu despre piata imobiliara:

Alexandru Ciobanu despre perspectivele lui 2010 pe piata bancara: