Moody's a imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2010, la 2,3%

Moody's estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 2,3%, agentia de evaluare financiara imbunatatindu-si astfel prognoza din octombrie 2009, cand estima un avans cu 1,2% al Produsului Intern Brut. Totodata, agentia se asteapta pentru acest an la un deficit bugetar de 6,3% din PIB, usor sub estimarea anterioara, de 6,4% din PIB.

Cu toate acestea, analistii Moody's se asteapta ca avansul economiei romanesti sa fie mai "lent pentru cativa ani", din cauza unei cresteri mai temperate in majoritatea economiilor europene si pe fondul unei cresteri slabe a creditului. In privinta deficitului de cont curent, agentia de evaluare financiara prognozeaza pentru Romania o ajustare de pana la 3,5% din PIB la finalul acestui an. De asemenea, Moody's a clasificat puterea financiara guvernamentala ca "medie", ca urmare a mixului dintre povara mica a datoriei publice si a unui cadru fiscal fragil.

Daniel Daianu: Obiectivele anului 2010 sunt restructurarea cheltuielilor bugetare si absorbtia fondurilor europene

Repornirea creditarii in economie, restructurarea cheltuielilor bugetare, astfel incat sa se elibereze resurse pentru investitii, o mai buna absorbtie a banilor europeni si dialogul social. Acestea sunt cele mai mari provocari ale economiei romanesti in 2010, transmise HotNews.ro de fostul ministru de Finante si europarlamentar Daniel Daianu. In opinia lui, o mai buna absorbtie a fondurilor europene ar compensa din costurile sociale ale nevoii de consolidare bugetara. Chiar daca, in opinia profesorului de economie, o absorbtie ridicata este echivalentul activismului bugetar pe care il practica Germania, Franta, Spania sau SUA, Romania nu poate aplica politici bugetare anticriza finantate din resuse proprii. Cat priveste creditarea, Daianu spune ca este o alta mare incertitudine a economiei romanesti. Argumentele sale tin de revenirea economiilor din jur si a procesului de curatire a bilanturilor de catre bancile comerciale.

BCR si-a deschis sucursala virtuala in Second Life

Banca Comerciala Romana si-a deschis un sediu virtual pe platforma Second Life, sucursala fiind localizata in centrul Pietei Revolutiei din Bucurestiul Virtual, a anuntat marti agentia de relatii publice Rogalski-Grigoriu. Sucursala are un trafic zilnic de peste 250 de utilizatori unici in interiorul sucursalei si de expunere in fata a peste 800 rezidenti care socializeaza in orasul virtual. De asemenea, programul de educatie financiara Scoala de bani, lansat de BCR anul trecut, va continua si in 2010 si va avea un corespondent 3D in lumea virtuala.

Cladirea BCR din Second Life a fost realizata dupa modelul sucursalelor din realitate, utilizatorii avand acces la diverse aplicatii automatizate, informatii despre promotiile in curs, la posibilitatea inscrierii in grupul Scolii de bani. Second Life s-a lansat in 2003 dar platforma a devenit cunoscuta la nivel mondial abia in 2006, odata cu intrarea in lumea virtuala a Ambasadei Suediei urmata de o serie de branduri precum IBM, Microsoft, CNN, Reuters sau Playboy.

Adriean Videanu: Vrem sa urgentam semnarea unui acord cu Georgia si Azerbaijan pentru White Stream 2

Romania vrea sa urgenteze semnarea unui acord trilateral cu Azerbaijan si Georgia pentru implicarea in proiectul gazoductului White Stream 2, care vizeaza transportul de gaze naturale lichefiate din Georgia in portul Constanta, declara ministrul Economiei, Adriean Videanu. La sfarsitul lunii ianuarie o delegatie a Ministerului Economiei va face o vizita in Azerbaijan. Totodata, oficialii romani asteapta, la sfarsitul lunii ianuarie, o vizita a grupului rus Gazprom, pentru continuarea discutiilor in privinta unor oportunitati de colaborare in zona stocarii gazelor naturale in Romania.

La final cateva repere ale zilei:

Cartel Alfa organizeaza astazi o intalnire intre presedintii federatiilor patronale din domeniul economic si federatiile sindicale pentru a discuta probleme legate de somajul tehnic.

Si tot astazi se vor rediscuta metodele de aplicare a Ordonantei privind reducerea a 15.000 de posturi din invatamant.