16 companii particulare din Franta isi fac propria banca. Ar functiona in Romania o asemenea initiativa?
„In primul rand, probabil ca acele companii dispun de lichiditati suficiente incat sa firmeze o banca. In cazul firmelor romanesti, poate fi si asta o piedica. Cate firme romanesti stau pe un munte de lichiditati care sa le permita infiintarea unei banci?”, se intreaba retoric presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.
El a mai declarat pentru HotNews.ro ca ar fi naiv sa se creada ca mecanismele complicate prin care se conduce o banca pot fi gestionate de oamenii de afaceri. „Nu stiu daca o asemenea banca ar putea oferi credite mai ieftine decat jucatorii bancari existenti in piata”, a mai spus Pogonaru.
Alti oameni de afaceri spun insa ca problema e alta - cea a increderii. „In Franta, Elvetia sau alte tari cu traditie democratica, sunt firme cu o istorie de zeci de ani, daca nu chiar peste 100 de ani. Cu un istoric de plata bun, cu o corectitudine ireprosabila de business, care au incredere unii in altii. In Romania, firmele private au in cel mai bun caz 20 de ani vechime, au un comportament discutabil in relatiile de afaceri. O banca inseamna in primul rand incredere”, spun alti reprezentanti ai mediului de business.
Cu toate acestea, francezii sunt in pragul lansarii acestei banci. „Am facut simulari, am cercetat doi ani despre mecanismul dupa care functioneaza bancile. Evident, diferenta dintre o banca comerciala si aceasta a noastra consta in faptul ca noi suntem dedicati intereselor companiilor, in vreme ce bancherii obisnuiti cauta profitul lor. Suntem optimisti”, conchide de Forges.
HotNews.ro ii invita pe cititorii care detin afaceri sa isi spuna parerea. Ar fi viabila in Romania o banca infiintata de companii? Ar investi intr-o asemenea banca, daca ar demara un astfel de proiect?

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
- firmele franceze au istorie de 100 de ani, corectitudinea platilor, servicii ireprosabile, profesionalism, firmele romanesti private au istorie de maxim 20 de ani si nu putem vorbi de profesionalism, poate doar de reusite in ceea ce priveste fraude, eludari etc.
- firmele franceze stau pe munti de lichiditati, conform articolului, in timp ce firmele romanesti investesc lichiditatile in terenuri, imobile, autovehicule etc.
- afaceristii romani nu ar investi in economie, de dragul economiei romanesti, probabil ar pastra circuit inchis, de dragul economiei lor.
- in articol cineva spune ca "banca e in primul rand incredere", iar in Romania nu stiu cate persoane mai au incredere in banci, mai ales din lipsa de profesionalism de care au dat dovada pana acum si de diversele probleme intampinate de clientii bancilor in relatia cu acestea.
Nu cred ca inca o banca, oricat de user friendly ar fi ea, este solutia pentru economia romaneasca...
Dupa modelul bancilor islamice care functioneaza brici !!!! Credite mai mici dar cu dobanda intr-adevar mica !
Daca prezinta interes pot da detalii .
Mai rau e ca in Romania e cam greu sa gasesti 16 firme mari, serioase, disponibile sa se implice intr-un asemena proiect..
Asemenea proiect nu va fi aprobat
"La noi nu se poate face".
Singurul argument cu care sunt de acord, dar nu in totalitate, este ultimul: avem o istorie plina de marsavii si de inselaciuni, insa nu cred ca nu s-ar gasi o mana de companii care sa aiba incredere unele in celelalte si sa puna pe picior o strategie de dezvoltare durabila comuna, care sa implice actiuni de genul celor prezentate mai sus.
"Stau pe un munte de lichiditati". Ei na! Pe ei ii dau banii afara din casa, n-au ce face cu ei si s-au gandit sa-si mai deschida o banca, asa de hobby. Ce credeti ca inseamna planificarea aia de ani de zile pe care o mentionati in articol? Mers in concedii dese? Binenteles ca a implicat, ca si consecinta a unei gandiri sustenabile, strangerea de capital (cel mai probabil cu multe si mari sacrificii). Dar binenteles, la noi nu s-ar putea asa ceva, noi suntem saraci si cu asta ne-am facut datoria.
Pe de alta parte ar fi naiv sa credem ca mecanismele COMPLICATE prin care se conduce o banca ar putea fi intelese de oamenii de afaceri - Inca o gramada de balegar scos pe gura. Si bancherii sunt oameni de afaceri intr-un final. Si ei au invatat chichite si dedesubturi de undeva, ca doar nu si-au facut "tunning" la debla. Pe de o parte ne laudam cu mintile romanesti luminate, si pe de alta parte declaram ca n-ar fi in stare sa invete macanismele complicate (uneori ocult de complicate) de functionare ale unei banci. Oare? Permiteti-mi sa va contrazic.
Vedeti voi, e tare usor sa admitem ca nu se poate face, cu binecunoscuta atitudine de bizon botos si imbacsit. In loc sa apreciem o idee foarte buna si sa o adoptam, mai bine stam in pat si asteptam sa se intample o revolutie, ca doar "asa ceva nu exista".
Apoi, Sylvain de Forges niciodata nu a declarat ceva ptr hotnews, el doar "explique au Monde" - adica exclusiv ptr. Le Monde. Si asta prin intermediul ziaristei Anne Michel. Dumneavoastra ramaneti cu Pogonaru :))
A va asuma lucruri sau idei care nu va apartin incepe sa va devina un obicei d-le popa.