Totodata, Claudiu Cercel a spus ca obiectivul de trecere la euro in 2015, asumat de banca centrala si de guvern, este fezabil si va fi indeplinit.
"Trecerea la euro este un eveniment de mult prea mare importanta pentru Romania si cu repercursiuni adanci, iar decizia de intrare trebuie sa se ia dupa o analiza atenta si de anvergura. In caz contrar am risca sa avem consecinte negatie nebanuite si aparitia unor dezechilibre dureroase. Cazul Greciei este revelator", a spus acesta in cadrul intalnirii cu cititorii HotNews.ro.
Directorul general adjunct al BRD s-a referit si la aprecierea leului din ultima perioada, precizand ca asistam la o intoarcere a increderii de care beneficiaza toate tarile emergente.
"Romania nu face figura aparte, mai ales ca au fost eliminate anumite preocupari care existau la finele lui 2009: situatia electorala, acordul cu FMI. Beneficiem si de pe urma unui sentiment regional favorabil. (...) Toate acestea fac ca tendinta de apreciere sa se manifeste si care tendinta ar putea continua, dar o apreciere prea puternica a leului nu este un prilej de bucurie, putand afecta alte obiective, respectiv dinamismul exporturilor", a mai spus Cercel.
Ascultati interviul realizat in studioul HotNews.ro dupa incheierea intalnirii online.
Din cate stiu Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE in care NU exista o lege a falimentului persoanelor fizice.
1) Credeti ca ar fi necesara o astfel de lege.
2)Daca legea falimentului persoanelor fizice ar functiona pe aceleasi criterii ca si in celelalte tari europene, cum credeti ca ar afeca aceasta sistemul bancar romanesc?
Va multumesc!
2. Previziunile analistilor si experitlor legate de cresterile economice din 2010 de 2% (sau asa ceva) sunt himere sau au un pic de adevar in ele?
2.O crestere economica intre 1,5-2 % nu este un scenariu cu o probabilitate mica. Semnele care au aparut in ultima vreme mai ales in privinta productiei industriale precum si perspective favorabile in domeniul agriculturii dar si in anumite zone de sericii (IT, de ex.) fac realizabila o crestere a PIB in acest coridor.
Dupa cum s-a dovedit in aceasta criza, cel mai bine este sa te imprumuti in moneda in care ai venituri.
Pe de alta parte, ar fi foarte greu ca pentru anumite nise de piata (cum sunt creditele imobiliare-ipotecare) sa se poata lua imprumuturi altfel decat in euro, avand in vedere durata imprumuturilor, trecerea la euro in anii care in si faptul ca psihologia pietei imobiliare este legata de euro.
Referitor la problema taxarii, anumite intentii manifestate in ultima vreme, mai ales in SUA, cu privire la taxari ad-hoc ale unor banci de talie mare, nu pot fi decuplate de schemele masie de suport de care aceste banci au beneficiatelor din partea Statelor.
Am si eu ptr dvs. cateva intrebari:
1. este probabil un efect de crowding out pentru 2010? si daca da care credeti ca vor fi costurile pentru finantarea economiei noastre? nu exista riscul ca sectoare performante sa fie afectate?
2. credeti/mai crede cineva in Romania ca deficientele de competitivitate, in speta dezechilibrele salarii/productivitate pot fi compensate prin alte masuri decat cele cunoscute?
3. pe scurt, cum vedeti in 2010 riscurile macroeconomice fundamentale globale care pot afecta Romania, spre exemplu riscul crescut al prabusirii preturilor activelor globale si incetinirea cresterii economiei chineze?
4. care vi se par domeniile economiei romanesti cu cel mai mare potential de crestere pentru 2010-2011? agricultura, serviciile, exporturile? cat de mult afecteaza reluarea cresterii economice nivelul ridicat al preturilor unor active (ex imobiliare)? este posibila reluarea cresterii economice inainte de vara anului 2010?
5. desi toate bancile in Romania au depozitele garantate, considerati ca ar exista riscuri pentru anumite banci din sistemul bancar? si daca da, de ce au adoptat conduite riscante? care masuri sunt cele mai potrivite pentru lichidizarea activelor?
6. considerati ca leul va continua sa evolueze in coridorul 4-4,3?
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Pe de alta parte sunt si sume care vin din exterior pentru finantarea deficitului guvernamental, asa incat nu trebuie sa ne fie teama de un fenomen de crowding out.
2. In a doua jumatate a anului dinamica salarii/productiitate s-a inersat, in sensul ca din nou productivitatea creste mai rapid decat
salariile, conducand la reducerea costului unitar cu forta de munca. Corectia acestui echilibru s-a facut nu fara o ajustare dureroasa la nivelul sistemului privat din Romania, dar este o ajustare inevitabila ale carei efecte faorabile om incepe sa le culegem nu peste mult timp.
3.Riscurile macro sunt semnificativ diminuate in 2010 la nivelul celei mai mari parti a economiei mondiale, iar Romania este un beneficiar al acestei situatii. Nu cred ca mai putem asista la prabusiri de preturi ale activelor globale iar o incetinire semnificativa a cresterii economiei chineze nu este de asteptat. Dealtfel, o eventuala incetinire a economiei Chinei ar insemna mai degraba corectarea unor dezechilibre ce deriva din ritmuri prea ridicate de crestere. Acest lucru nu ar trebui privit in mod peiorativ.
4.Industria auto , serviciile IT, energie, infrastructura si agro-food. Da, reluarea cresterii economice inainte de vara acestui an este chiar foarte probabila.
6.Am sustinut in mod repetat ca leul a eolua in acest interal. Este o opinie pe care o am si in prezent, dar cu toate acestea nu pot sa nu remarc manifestarea unor tendinte de apreciere care nu ar face imposibile evolutii temporare sun nivelul de 4 lei/euro.
starea de incertitudine indusa potentialilor clienti de actualul guvern prin anuntarea de disponibilizari masive ,desi nu se fac (si foarte bine) sau dobanzile mari
2. ce parere aveti despre anuntul BCR de a deschide 70 de sucursale in 2010 ?
3. care este salariul mediu in BRD ? dar al dumneavoastra ?
4. ce opinie aveti despre o lege a falimentului persoanelor fizice ?
care ar fi avantajele si dezavantajele?
2. cum e cu noul presedinte? a avut vreme sa se obisnuiasca cu oamenii? Dl. Gelin a plecat sau il consiliaza inca pe succesorul domniei sale?
Acum cateva zile discutam cu un coleg francez care se plangea ca i-a crescut dobanda la un credit ipotecar la 3.2%.
2. De ce sunt si au fost tot timpul diferente asa mari intre noi si restul Europei, de exemplu BRD, de ce este diferenta de aproape 5 procente la dobanda intre un credit ipotecar la noi si unul in Franta.(acelasi credit)
Stiti cand se vor acorda despagubirile celor care au
transferat banii pentru cumpararea unei masini dacia, de la CEC la BRD?
1. Știați că la BRD Cluj, unele dosare de Prima casă stau pe „analiză” de 6 luni (cu toate actele la dosar) pentru un răspuns afirmativ sau negativ? Considerați normal acest termen?
2. În Germania, un coleg și-a luat un credit imobiliar de 100.000 de euro cu o dobândă de 3%, aprobat în 3 săpămâni. Considerați că vom ajunge și noi în această situație (raportat la EURIBOR, desigur) după trecerea la moneda Euro?
Cum vedeti evoluand raportul dintre USD / EUR in acest an ?
Ce parere aveti despre calificarea CFA - o calificare in domeniul investitiilor recunoscuta international? Este ea apreciata la adevarata valoare in Romania? Va rog detaliati.
Multumesc.
b)care este politica de garantii-cum se fac reevaluarile pentru bunurile deja ipotecate(noi avem imobilele ultracentral in municipiu resedinta de judet-cat de mult diminuati?
c)care este termenul stabilit de banca pentru comunicare a rezultatului analizei-pentru clienti fideli brd,
c)pentru clienti % la % brd care sunt dobanzile standard si care sunt comisioanele,sunt mai mari?
Daca vreau sa depun bani in contul cuiva care are cont BRD trebuie sa platesc o taxa. E strigator la cer. Inteleg sa luati taxe/comisioane cind dati bani, dar cind primiti de ce luati taxa?
multumesc
Nu pot face consideratii cu privire la solicitarea Dvs inainte de AGA care a avea loc in luna aprilie
2. or aparea in acest an mari falimente la nivelul companiilor?
3. Ce asteptati din partea Guvernului pe linia masurilor anti-criza?
Va multumesc
2.Nu e o probabilitate neglijabila
3.Cea mai buna masura anti-criza care ar avea si un impact major in refacerea increderii investitorilor, ar fi reducerea deficitului bugetar.
Si cand spun asta ma bazez pe mai multe observatii:
- sistemul internet banking brd-net nu permite adaugarea de beneficiari, in plus securitatea este slaba, userii si parolele sunt numai din cifre
- in multe agentii nu se pot face anumite operatiuni ca "nu e instalata aplicatia"
- incarcarea cardurilor de salarii se face cu un program antic, in ms-dos
- departamentul piata de capital nu are sistem informatic online, tranzactionarea la bursa se face ca in secolul trecut, prin telefon
In acest scop consideram binevenite orice fel de sugestii