Bancherii in dialog cu cititorii HotNews.ro

VIDEO AUDIO Claudiu Cercel, BRD-SocGen: Dobanzile la creditele in lei ar putea cobora in 2010 la o singura cifra

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 20 ianuarie 2010, 12:46 Economie | Finanţe & Bănci


Claudiu Cercel
Foto: HotNews.ro
Directorul general adjunct al BRD-SocGen, Claudiu Cercel, responsabil pentru pietele financiare, este de parere dobanzile la creditele in lei ar putea cobora in 2010 sub nivelul de 10%, avand in vedere ca banca centrala a redus dobanda cheie de mai multe ori in ultimele luni, iar bancile au inceput sa transfere acest semnal catre dobanzile la credite. In ceea ce priveste nivelul mai ridicat al dobanzilor la creditele in euro comparativ cu cel din alte tari europene, oficialul BRD a spus ca acesta este o consecinta directa a riscului de tara mai mare in cazul Romaniei, ceea ce inseamna un cost mai ridicat de refinantare al bancilor romanesti, care se regaseste in dobanzile finale platite de clienti.Totodata, Claudiu Cercel a spus ca obiectivul de trecere la euro in 2015, asumat de banca centrala si de guvern, este fezabil si va fi indeplinit.

"Trecerea la euro este un eveniment de mult prea mare importanta pentru Romania si cu repercursiuni adanci, iar decizia de intrare trebuie sa se ia dupa o analiza atenta si de anvergura. In caz contrar am risca sa avem consecinte negatie nebanuite si aparitia unor dezechilibre dureroase. Cazul Greciei este revelator", a spus acesta in cadrul intalnirii cu cititorii HotNews.ro.

Directorul general adjunct al BRD s-a referit si la aprecierea leului din ultima perioada, precizand ca asistam la o intoarcere a increderii de care beneficiaza toate tarile emergente.

"Romania nu face figura aparte, mai ales ca au fost eliminate anumite preocupari care existau la finele lui 2009: situatia electorala, acordul cu FMI. Beneficiem si de pe urma unui sentiment regional favorabil. (...) Toate acestea fac ca tendinta de apreciere sa se manifeste si care tendinta ar putea continua, dar o apreciere prea puternica a leului nu este un prilej de bucurie, putand afecta alte obiective, respectiv dinamismul exporturilor", a mai spus Cercel.

Ascultati interviul realizat in studioul HotNews.ro dupa incheierea intalnirii online.


Asculta interviul cu Claudiu CercelDescarca interviul in format MP3
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Marinel Ion

  Suntem o economie cu mari vulnerabilitati. In aceste conditii, cum se face ca leul se apreciaza, nefiind exclusa o coborire sub 4 lei/euro a cursului?

  • Claudiu Cercel

   Asistam la o intoarcere a increderii care face sa beneficieze tot ceea ce inseamna "emerging markets". Romania nu face figura aparte, mai ales ca au fost eliminate anumite preocupari care existau la finele lui 2009: situatia electorala, Acordul cu FMI. Beneficiem si de pe urma unui sentiment regional faorabil. Si alte tari din zona au inregistrat aprecieri ale monedelor. In plus, este si o anticipare a primirii transelor de la FMI, se anticipeaza o emisiune de obligatiuni peste putin timp. De buna seama ca inestitorii au remarcat si succesul emisiunilor de pe piata interna. Toate acestea fac ca tendinta de apreciere sa se manifeste si care tendinta ar putea continua, dar o apreciere prea puternica a leului nu este un prilej de bucurie, putand afecta alte obiective, respectiv dinamismul exporturilor

 • Întrebarea nr. 2 teodora ispas

  Care sunt conditiile in care BRD restructureaza imprumuturile corporate? Restructurati si credite acordate de alte banci? (refinantare si apoi restructurare)

  • Claudiu Cercel

   Sprijinul pe care BRD il manifesta fata de clientii sai pe aceasta problematica imbraca forme diverse. Pot fi reesalonari (extinderea scadentelor), restructurari (usurarea unor conditii, altele decat extinderea scadentelor). Toate depind de situatia particulara a clientului respectiv, dar ceea ce guverneaza atitudinea noastra este dorinta de a-i ajuta pe clienti in cea mai mare masura posibila, in acest fel ajutandu-ne si pe noi. Desigur, aceasta nu exclude situatii in care, in cuida dorintei noastre, nu se mai pot face multe lucruri pentru a ne ajuta clientii, dar ele sunt mai degraba exceptii.

 • Întrebarea nr. 3 Florin Munteanu

  Buna ziua,
  Din cate stiu Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE in care NU exista o lege a falimentului persoanelor fizice.

  1) Credeti ca ar fi necesara o astfel de lege.
  2)Daca legea falimentului persoanelor fizice ar functiona pe aceleasi criterii ca si in celelalte tari europene, cum credeti ca ar afeca aceasta sistemul bancar romanesc?

  Va multumesc!

  • Claudiu Cercel

   Nu cred ca inexistenta unei legi a falimentului persoanelor fizice in etapa actuala este de natura sa nu permita o functionare eficienta a sistemului bancar. Faptul ca prin inexistenta unei asemenea legi o persoana nu poate garanta cu intreg patrimoniul sau nu inseamna ca, pentru garantarea creditelor, nu se pot folosi colaterale specifice. Desigur ca existenta unei legi a falimentului persoanelor fizice poate fi un deziderat care sa intareasca disciplina la nielul clientilor si a bancilor si probabil ca pe termen mediu vom ajunge acolo, dar trebuie sa ne gandim ca pentru a face operationala o asemenea lege, e nevoie de un intreg sistem administrativ care costa foarte mult si e nevoie de timp pentru a fi pus in practca. Pe de alta parte nu trebuie sa ignoram anumite elemente legate de cultura sociala, de psihologie si aici institutionalizarea ideii de "faliment" poate da nastere unor reactii de respingere pe care nu trebuie sa le ignoram

 • Întrebarea nr. 4 laurentiu

  1. Este adevarat ca BRD alaturi de alte banici ati intervenit pe piata bancara din Romania astfel incat sa o aduceti cat mai jos pentru ca mai tarziu, anul viitor sau chiar mai incolo (cand Romania va fi redusa tacerii dpdv economic) sa puteti face ce doriti ? Exemple pro interventiei: Creditarea foarte scumpa - romani indatorati, acum nu se dau credite, scaderea Euro si bineinteles eucred ca va urma urcarea acestuia, piata imobiliara stim cum e, necreditarea IMM-urilor.

  2. Previziunile analistilor si experitlor legate de cresterile economice din 2010 de 2% (sau asa ceva) sunt himere sau au un pic de adevar in ele?

  • Claudiu Cercel

   1. Preocuparea BRD pe aceasta piata a fost sa o dezolte, sa imbogateasca cultura financiara de ansamblu si cred ca aporgtul pe care l-am adus la dezoltarea pietei financiare din Romania este unul semnificati daca priim fie si numai prin prisma numarului de unitati deschise in toti acesti ani, a diverselor produse cu care ne-am imbogatit oferta si a angajarilor semnificative de personal pe care le-am facut intr-un domeniu complex.

   2.O crestere economica intre 1,5-2 % nu este un scenariu cu o probabilitate mica. Semnele care au aparut in ultima vreme mai ales in privinta productiei industriale precum si perspective favorabile in domeniul agriculturii dar si in anumite zone de sericii (IT, de ex.) fac realizabila o crestere a PIB in acest coridor.

 • Întrebarea nr. 5 Popescu Petrisor

  Am o mica firma si as fi interesat de un imprumut pentru investitii. Vor mai scadea dobanzile la creditele in lei? Ce se va intampla in momentul trecerii la euro? Se vor converti automat in moneda unica? Merita sa facem imprumuturi in lei, daca in catia ani ele vor fi mutate in euro?

  • Claudiu Cercel

   Dobanzile la lei cunosc o tendinta de scadere in a carei consolidare cred, iar de aceasta tendinta desigur ca vor beneficia si clientii care recurg la credite in moneda locala.
   Dupa cum s-a dovedit in aceasta criza, cel mai bine este sa te imprumuti in moneda in care ai venituri.
   Pe de alta parte, ar fi foarte greu ca pentru anumite nise de piata (cum sunt creditele imobiliare-ipotecare) sa se poata lua imprumuturi altfel decat in euro, avand in vedere durata imprumuturilor, trecerea la euro in anii care in si faptul ca psihologia pietei imobiliare este legata de euro.

 • Întrebarea nr. 6 Ioana Aschelon

  La ce nivel sunt bonusurile pe care bancile romanesti le ofera? Cum priviti problema taxarii bancilor din SUA si Europa?

  • Claudiu Cercel

   Sunt cu mult mai mici decat la bancile din Occident la care probabil va referiti, mai ales ca in Romania, bancile sunt eminamente banci universale, in reme ce acele bonusuri prezentate in presa - disproportionate si greu de inteles uineori- sunt acordate de un numar relati restrans de banci, din zona de investment banking.
   Referitor la problema taxarii, anumite intentii manifestate in ultima vreme, mai ales in SUA, cu privire la taxari ad-hoc ale unor banci de talie mare, nu pot fi decuplate de schemele masie de suport de care aceste banci au beneficiatelor din partea Statelor.

 • Întrebarea nr. 7 Dan Rafailean

  Multe banci reproseaza BNR ca tine prea sus dobanda cheie. Care ar fi primele 3 lucruri pe care le-ati face daca ati fi Guvernator?

  • Claudiu Cercel

   BNR a operat mai multe reduceri de dobanda directoare in ultimele luni, iar aceasta tendinta probabil ca va continua. Prin urmare nu am aea temei sa aducem reprosuri BNR cu privire la politica dobanzii.

 • Întrebarea nr. 8 vanc lenuta

  De cate ori Euribor urca, bancile maresc dobanda si e foarte normal sa se intampla asa. Cand insa Euribor coboara, bancile se fac ca nu observa. Cum se formeaza practic nivelul dobanzii si mai ales, cum se actualizeaza? Cine decide si cand sa coboare sau sa urce nivelul unei dobanzi?

  • Claudiu Cercel

   Majoritatea creditelor in valuta au fost acordate la Euribor plus o marja fixa. Prin urmare, evolutiile care au loc la nivelul euribor se repercuteaza automat in costul final platit de client atat intr-un sens cat si in celalalt. Probabil ca au existat si cazuri in care anumite dobanzi nu s-au modificat; acelea fie ca nu au fost legate de Euribor, fie au fost fixe.

 • Întrebarea nr. 9 strutescu Madalin

  cum priviti ca bancher recomandarea CE de a se elimina comisionul de rambursare anticipata? ce venituri genereaza el anual, la nivelul bancii?

  • Claudiu Cercel

   Este vorba de o limitare a nivelului acestui comision, nu de eliminarea lui. Este o recomandare de care am luat nota si pe care nu imi permit sa o comentez. Ponderea acestui comision este foarte redusa.

 • Întrebarea nr. 10 catalinm

  Buna ziua
  Am si eu ptr dvs. cateva intrebari:
  1. este probabil un efect de crowding out pentru 2010? si daca da care credeti ca vor fi costurile pentru finantarea economiei noastre? nu exista riscul ca sectoare performante sa fie afectate?

  2. credeti/mai crede cineva in Romania ca deficientele de competitivitate, in speta dezechilibrele salarii/productivitate pot fi compensate prin alte masuri decat cele cunoscute?

  3. pe scurt, cum vedeti in 2010 riscurile macroeconomice fundamentale globale care pot afecta Romania, spre exemplu riscul crescut al prabusirii preturilor activelor globale si incetinirea cresterii economiei chineze?

  4. care vi se par domeniile economiei romanesti cu cel mai mare potential de crestere pentru 2010-2011? agricultura, serviciile, exporturile? cat de mult afecteaza reluarea cresterii economice nivelul ridicat al preturilor unor active (ex imobiliare)? este posibila reluarea cresterii economice inainte de vara anului 2010?

  5. desi toate bancile in Romania au depozitele garantate, considerati ca ar exista riscuri pentru anumite banci din sistemul bancar? si daca da, de ce au adoptat conduite riscante? care masuri sunt cele mai potrivite pentru lichidizarea activelor?

  6. considerati ca leul va continua sa evolueze in coridorul 4-4,3?

  Va multumesc frumos pentru raspunsuri.

  • Claudiu Cercel

   1.Sistemul bancar cunoaste la aceasta ora o lichiditate abundenta. Chiar daca sunt sume importante care se orienteaza catre titlurile de stat si in genere catre creditul guvernamental, situatia lichiditatii ar permite fara probleme o evolutie faorabila a creditului neguvernamental, daca s-ar manifesta suficienta cerere. Din pacate cererea de credite venita din partea firmelor si a persoanelor fizice este redusa, datorita persistentei unei neincrederi cu priire la evolutia activitatii economice, dar mai cu seama incepand cu a doua jumatate a anului, aceasta neincredere va incepe sa se disipeze si vor aparea semne incurajatoare cu priire la evolutia creditului neguvernamental.
   Pe de alta parte sunt si sume care vin din exterior pentru finantarea deficitului guvernamental, asa incat nu trebuie sa ne fie teama de un fenomen de crowding out.
   2. In a doua jumatate a anului dinamica salarii/productiitate s-a inersat, in sensul ca din nou productivitatea creste mai rapid decat
   salariile, conducand la reducerea costului unitar cu forta de munca. Corectia acestui echilibru s-a facut nu fara o ajustare dureroasa la nivelul sistemului privat din Romania, dar este o ajustare inevitabila ale carei efecte faorabile om incepe sa le culegem nu peste mult timp.
   3.Riscurile macro sunt semnificativ diminuate in 2010 la nivelul celei mai mari parti a economiei mondiale, iar Romania este un beneficiar al acestei situatii. Nu cred ca mai putem asista la prabusiri de preturi ale activelor globale iar o incetinire semnificativa a cresterii economiei chineze nu este de asteptat. Dealtfel, o eventuala incetinire a economiei Chinei ar insemna mai degraba corectarea unor dezechilibre ce deriva din ritmuri prea ridicate de crestere. Acest lucru nu ar trebui privit in mod peiorativ.
   4.Industria auto , serviciile IT, energie, infrastructura si agro-food. Da, reluarea cresterii economice inainte de vara acestui an este chiar foarte probabila.

  • Claudiu Cercel

   5. Nu consider ca sistemul bancar romanesc in ansamblul sau prezinta riscuri. Este un sistem bancar sanatos, care dispune de o lichiditate abundenta, cu un nivel de capitalizare suficient, iar societatile mama ale bancilor prezente in Romania si-au manifestat sprijinul pentru filialele locale atat prin founding cat si prin sustinerea unei capitalizari adecvate.
   6.Am sustinut in mod repetat ca leul a eolua in acest interal. Este o opinie pe care o am si in prezent, dar cu toate acestea nu pot sa nu remarc manifestarea unor tendinte de apreciere care nu ar face imposibile evolutii temporare sun nivelul de 4 lei/euro.

 • Întrebarea nr. 11 paul

  care considerati ca este motivul principal pentru care creditarea nu merge la parametri normali
  starea de incertitudine indusa potentialilor clienti de actualul guvern prin anuntarea de disponibilizari masive ,desi nu se fac (si foarte bine) sau dobanzile mari

  • Claudiu Cercel

   Nicaieri in lume, cu exceptia Chinei poate, creditarea nu merge la parametri normali, daca prin normal intelegem nivelurile de dinaintea acestei crize. Este o problema care deriva din restaurarea cu dificultate a increderii in economia mondiala, iar aceasta atitudine prudenta ne este caracteristica deopotriva noua, bancilor cat si clientilor.

 • Întrebarea nr. 12 mihai cel violet

  1. care este volumul de credite reesalonate / restructurate / rescadentate de BRD in 2009 ?
  2. ce parere aveti despre anuntul BCR de a deschide 70 de sucursale in 2010 ?
  3. care este salariul mediu in BRD ? dar al dumneavoastra ?
  4. ce opinie aveti despre o lege a falimentului persoanelor fizice ?

  • Claudiu Cercel

   1. Volumul este de ordinul sutelor de milioane de euro

 • Întrebarea nr. 13 mfinante

  Este actuala apreciere a monedei Euro un "miscare" a BNR ce vizeaza scaderea cursului ,avand in vedere intrarea in conturile MF a 3 mliarde de Euro ,ce vor trebui schimbate in lei pentru a finanta deficitul bugetar(pensii si salarii)?

  • Claudiu Cercel

   Mai degraba am asistat in ultima perioada la o apreciere semnificativa a leului, astfel incat daca mai asistam si la miscari de sens contrar, acestea sunt corectii ale pietei.

 • Întrebarea nr. 14 Mocanescu Ctin

  Cum priviti ca bancher, propunerea de impozitare a averilor mari si pe cea de calculare a impozitelor pe imobile ? Cine va calcula valoarea de piata, mai ales in aceasta perioada? Cum ar afecta businessul bancar "migrarea" aerilor in strainatate?

  • Claudiu Cercel

   Nu imi este foarte clar cum s-ar putea pune in practica o asemenea masura, a impozitarii averilor

 • Întrebarea nr. 15 trecere la euro

  1. ar fi bine sa trecem la euro mai repede decat 2015?
  care ar fi avantajele si dezavantajele?
  2. cum e cu noul presedinte? a avut vreme sa se obisnuiasca cu oamenii? Dl. Gelin a plecat sau il consiliaza inca pe succesorul domniei sale?

  • Claudiu Cercel

   Trecerea la euro este un eeniment de mult prea mare importanta pentru Romania si cu repercursiuni adanci, iar decizia de intrare trebuie sa se ia dupa o analiza atenta si de anvergura. In caz contrar am risca sa avem consecinte negatie nebanuite si aparitia unor dezechilibre dureroase. Cazul Greciei este revelator

 • Întrebarea nr. 16 IonVasile

  1.Am o singura intrebare, cand o sa scada dobanzile la credite? Cel putin la un nivel european.
  Acum cateva zile discutam cu un coleg francez care se plangea ca i-a crescut dobanda la un credit ipotecar la 3.2%.

  2. De ce sunt si au fost tot timpul diferente asa mari intre noi si restul Europei, de exemplu BRD, de ce este diferenta de aproape 5 procente la dobanda intre un credit ipotecar la noi si unul in Franta.(acelasi credit)

  • Claudiu Cercel

   Este o consecinta directa a riscului de tara mai mare in cazul Romaniei in raport cu Franta, ceea ce inseamna un cost mai ridicat de refinantare a bancilor romanesti, cost care se regaseste in dobanzile finale platite de clienti. Este un fenomen care afecteaza intreaga economie romaneasca. Chiar si noi ca banca ne imprumutam mai scump pe piata decat Societe Generale .

 • Întrebarea nr. 17 stelian

  Buna ziua
  Stiti cand se vor acorda despagubirile celor care au
  transferat banii pentru cumpararea unei masini dacia, de la CEC la BRD?

  • Claudiu Cercel

   Este o intrebare pe care trebuie sa o adresati mai degraba Ministerului Finantelor

 • Întrebarea nr. 18 adrian

  Stimate domn,

  1. Știați că la BRD Cluj, unele dosare de Prima casă stau pe „analiză” de 6 luni (cu toate actele la dosar) pentru un răspuns afirmativ sau negativ? Considerați normal acest termen?

  2. În Germania, un coleg și-a luat un credit imobiliar de 100.000 de euro cu o dobândă de 3%, aprobat în 3 săpămâni. Considerați că vom ajunge și noi în această situație (raportat la EURIBOR, desigur) după trecerea la moneda Euro?

  • Claudiu Cercel

   Nu pot sa ma pronunt, as aea nevoie de date concrete

  • Claudiu Cercel

   2. Daca Romania dupa intrarea la euro a avea acelasi risc de tara ca si Germania, atunci raspunsul este "Da"

  • Claudiu Cercel

   Ma indoiesc insa ca ne om bucura curand de acest privilegiu

 • Întrebarea nr. 19 cristian pod

  Care este cursul la care vedeti BRD la sfarsitul acestui an ?

  Cum vedeti evoluand raportul dintre USD / EUR in acest an ?

  • Claudiu Cercel

   Noi nu comentam asupra evolutiei cursului actiunii BRD deoarece este stabilit de piata si nu avem niciun control asupra evolutiei lui.

 • Întrebarea nr. 20 Adrian

  Buna ziua,

  Ce parere aveti despre calificarea CFA - o calificare in domeniul investitiilor recunoscuta international? Este ea apreciata la adevarata valoare in Romania? Va rog detaliati.

  Multumesc.

  • Claudiu Cercel

   este foarte apreciata. Am colegi in BRD care au obtinut acest atestat si care sunt oameni foarte calificati

 • Întrebarea nr. 21 client banca

  a)care sunt reglementarile standard ale dvs -cui se aplica aceste reglementari-noi suntem persoane juridice cu conturi numai la brd si avem credite de mai bine de 10 ani
  b)care este politica de garantii-cum se fac reevaluarile pentru bunurile deja ipotecate(noi avem imobilele ultracentral in municipiu resedinta de judet-cat de mult diminuati?
  c)care este termenul stabilit de banca pentru comunicare a rezultatului analizei-pentru clienti fideli brd,

  c)pentru clienti % la % brd care sunt dobanzile standard si care sunt comisioanele,sunt mai mari?

  • Claudiu Cercel

   reeveluarile se fac de evaluatori de specialitate.

 • Întrebarea nr. 22 Taxa la depunere e hotie

  Nu considerati aberant comisionul la depunere?
  Daca vreau sa depun bani in contul cuiva care are cont BRD trebuie sa platesc o taxa. E strigator la cer. Inteleg sa luati taxe/comisioane cind dati bani, dar cind primiti de ce luati taxa?

  • Claudiu Cercel

   Toate operatiunile presupun anumite costuri de procesare (salarii, sisteme informatice, costuri legate de manipularea numerarului s.a). Prin urmare, stabilirea de comisioane si pentru aceste operatiuni are in vedere acoperirea acestor costuri.

 • Întrebarea nr. 23 moghir neculai

  Este pe rolul Tribunalului Bacau Dosarul nr. 6272/110/2009 ,litigii de munca ,unde parata este Banca Transilvania .Aceasta Banca a depus un raport din care rezulta ca SCRomskan srl Onesti m-ar fi inclus intr-un grup de debitori cu SC Neliastar srl Onesti,Gestaz Srl Onesti,Dan&Mir srl Onesti,Microforest srl onesti etc in jur de 10 firme, am fi considerati grup de firme. Romskanul(Moghior Neculai majoritar-nasul lui Sorin stefan de la brd bacau)ar fi interesat sa stie care sunt criteriile pentru formarea grupurilor in Brd.Ne intereseaza deoarece la Brd avem credite restructurate de mai multe ori la care avem scrisoare de garantie de la FNGCIMM si nu suntem inclusi intr-un grup asa de mare.Trebuie urgent clarificat acest aspect deoarece pentru cei care vor credite trebuie sa-i informez corect.Cu mine se ia legatura pentu aceste probleme la banca unde este finul meu!

  • Claudiu Cercel

   criteriile pentru formarea grupurilor sunt prevazute in legea bancara

 • Întrebarea nr. 24 clientu' isteric

  atucont e cel mai perfid produs bancar de pe piata romaneasca: daca depui banii in 2 ale lunii si ii scoti in 29 nu primesti dobanda ! ... ce parare aveti ?

  multumesc

  • Claudiu Cercel

   Atucont este un produs care are reguli clare dupa care functioneaza. Acestea se pot cunoaste in avans, dar pentru care exista si alternative la BRD (fondurile mutuale)

 • Întrebarea nr. 25 anonim

  Conform rapoartelor grupului, BRD sustine in cel mai mare grad profitabilitatea grupului GSG. Ne puteti spune care este profitul prognozat pentru 2010 pentru BRD ?

  • Claudiu Cercel

   BRD este o societate cotata la Bursa si prin urmare trebuie sa respecte un anumit calendar de publicare a indicatorilor sai financiari.
   Nu pot face consideratii cu privire la solicitarea Dvs inainte de AGA care a avea loc in luna aprilie

 • Întrebarea nr. 26 client bulversat

  De ce la sfarsitul anului-2009 pentru unii clienti ,cu active valoroase,ati redus drastic valorile de garantie,pana cu mult sub valoarea creditelor.?Noua ni s-a explicat ca aveati prea mult profit si ca trebuia sa mai faceti provizioane!Impozite...!De ce totusi pentru toti clientii mai incasati rate si dobanzi aferente lunii expirate si inca in vreo 4 zile din luna urmatoare...noi am inteles ca nu vreti sa faceti provizioane?Cum este acest mecanism?Are legatura cu valoarea actiunilor pe bursa???????????

  • Claudiu Cercel

   Stabilirea valorilor de garantie se face dupa reguli precise, de la care nu ne abatem. Acestea au in vedere exclusiv principii de prudenta bancara

 • Întrebarea nr. 27 danut cigulea

  1, Domnule Cercel, fostul presedinte al BRD, dl. P. Gdelin spunea ca aem prea multe banci pentru piata locala. Impartasiti punctul de vedere al domniei sale? Credeti ca vom asista la fuziuni, achizitii bancare in Romania?

  2. or aparea in acest an mari falimente la nivelul companiilor?

  3. Ce asteptati din partea Guvernului pe linia masurilor anti-criza?

  Va multumesc

  • Claudiu Cercel

   Este un punct de vedere care isi pastreaza valabilitatea. Dealtfel si statisticile arata ca mai putin de 15 banci vor obtine 90 % din profiturile sistemjului bancar. Prin urmare ne putem pune in mod intemeiat intrebarea daca pe piata romaneasca se justifica existenta a circa 40 de banci
   2.Nu e o probabilitate neglijabila
   3.Cea mai buna masura anti-criza care ar avea si un impact major in refacerea increderii investitorilor, ar fi reducerea deficitului bugetar.

 • Întrebarea nr. 28 Jean Valjean

  Cum poate o banca mare ca BRD sa aiba un sistem informatic atat de slab ?

  Si cand spun asta ma bazez pe mai multe observatii:
  - sistemul internet banking brd-net nu permite adaugarea de beneficiari, in plus securitatea este slaba, userii si parolele sunt numai din cifre
  - in multe agentii nu se pot face anumite operatiuni ca "nu e instalata aplicatia"
  - incarcarea cardurilor de salarii se face cu un program antic, in ms-dos
  - departamentul piata de capital nu are sistem informatic online, tranzactionarea la bursa se face ca in secolul trecut, prin telefon

  • Claudiu Cercel

   Un sistem informatic de o asemenea complexitate cum este cel al unei banci cunoaste ameliorari continue, scopul fiind cea mai buna calitate posibila a serviciilor catre clientela in conditii de securitate maxima. Desigur, putem avea pareri despre cum functioneaza un sistem sau altul, intemeiate dealtfel si pot sa va informez ca in BRD avem in derulare un numar semnificativ de proiecte de ameliorare a calitatii serviciilor informatice.
   In acest scop consideram binevenite orice fel de sugestii

5388 vizualizari

 • intrebare (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:06)

  Marinel Ion [anonim]

  Suntem o economie cu mari vulnerabilitati. In aceste conditii, cum se face ca leul se apreciaza, nefiind exclusa o coborire sub 4 lei/euro a cursului?
  • raspuns (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:04)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marinel Ion

   Asistam la o intoarcere a increderii care face sa beneficieze tot ceea ce inseamna "emerging markets". Romania nu face figura aparte, mai ales ca au fost eliminate anumite preocupari care existau la finele lui 2009: situatia electorala, Acordul cu FMI. Beneficiem si de pe urma unui sentiment regional faorabil. Si alte tari din zona au inregistrat aprecieri ale monedelor. In plus, este si o anticipare a primirii transelor de la FMI, se anticipeaza o emisiune de obligatiuni peste putin timp. De buna seama ca inestitorii au remarcat si succesul emisiunilor de pe piata interna. Toate acestea fac ca tendinta de apreciere sa se manifeste si care tendinta ar putea continua, dar o apreciere prea puternica a leului nu este un prilej de bucurie, putand afecta alte obiective, respectiv dinamismul exporturilor
 • in ce conditii restructurati creditele? (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:08)

  teodora ispas [anonim]

  Care sunt conditiile in care BRD restructureaza imprumuturile corporate? Restructurati si credite acordate de alte banci? (refinantare si apoi restructurare)
  • a (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:06)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui teodora ispas

   Sprijinul pe care BRD il manifesta fata de clientii sai pe aceasta problematica imbraca forme diverse. Pot fi reesalonari (extinderea scadentelor), restructurari (usurarea unor conditii, altele decat extinderea scadentelor). Toate depind de situatia particulara a clientului respectiv, dar ceea ce guverneaza atitudinea noastra este dorinta de a-i ajuta pe clienti in cea mai mare masura posibila, in acest fel ajutandu-ne si pe noi. Desigur, aceasta nu exclude situatii in care, in cuida dorintei noastre, nu se mai pot face multe lucruri pentru a ne ajuta clientii, dar ele sunt mai degraba exceptii.
 • Legea Falimentului Persoanelor Fizice (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:14)

  Florin Munteanu [anonim]

  Buna ziua,
  Din cate stiu Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE in care NU exista o lege a falimentului persoanelor fizice.

  1) Credeti ca ar fi necesara o astfel de lege.
  2)Daca legea falimentului persoanelor fizice ar functiona pe aceleasi criterii ca si in celelalte tari europene, cum credeti ca ar afeca aceasta sistemul bancar romanesc?

  Va multumesc!
  • b (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:11)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Munteanu

   Nu cred ca inexistenta unei legi a falimentului persoanelor fizice in etapa actuala este de natura sa nu permita o functionare eficienta a sistemului bancar. Faptul ca prin inexistenta unei asemenea legi o persoana nu poate garanta cu intreg patrimoniul sau nu inseamna ca, pentru garantarea creditelor, nu se pot folosi colaterale specifice. Desigur ca existenta unei legi a falimentului persoanelor fizice poate fi un deziderat care sa intareasca disciplina la nielul clientilor si a bancilor si probabil ca pe termen mediu vom ajunge acolo, dar trebuie sa ne gandim ca pentru a face operationala o asemenea lege, e nevoie de un intreg sistem administrativ care costa foarte mult si e nevoie de timp pentru a fi pus in practca. Pe de alta parte nu trebuie sa ignoram anumite elemente legate de cultura sociala, de psihologie si aici institutionalizarea ideii de "faliment" poate da nastere unor reactii de respingere pe care nu trebuie sa le ignoram
 • Doua intrebari si va rog sa nu le evitati! (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:16)

  laurentiu [anonim]

  1. Este adevarat ca BRD alaturi de alte banici ati intervenit pe piata bancara din Romania astfel incat sa o aduceti cat mai jos pentru ca mai tarziu, anul viitor sau chiar mai incolo (cand Romania va fi redusa tacerii dpdv economic) sa puteti face ce doriti ? Exemple pro interventiei: Creditarea foarte scumpa - romani indatorati, acum nu se dau credite, scaderea Euro si bineinteles eucred ca va urma urcarea acestuia, piata imobiliara stim cum e, necreditarea IMM-urilor.

  2. Previziunile analistilor si experitlor legate de cresterile economice din 2010 de 2% (sau asa ceva) sunt himere sau au un pic de adevar in ele?
  • c (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:14)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui laurentiu

   1. Preocuparea BRD pe aceasta piata a fost sa o dezolte, sa imbogateasca cultura financiara de ansamblu si cred ca aporgtul pe care l-am adus la dezoltarea pietei financiare din Romania este unul semnificati daca priim fie si numai prin prisma numarului de unitati deschise in toti acesti ani, a diverselor produse cu care ne-am imbogatit oferta si a angajarilor semnificative de personal pe care le-am facut intr-un domeniu complex.

   2.O crestere economica intre 1,5-2 % nu este un scenariu cu o probabilitate mica. Semnele care au aparut in ultima vreme mai ales in privinta productiei industriale precum si perspective favorabile in domeniul agriculturii dar si in anumite zone de sericii (IT, de ex.) fac realizabila o crestere a PIB in acest coridor.
 • vor mai scadea dobanzile la credite? (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:44)

  Popescu Petrisor [anonim]

  Am o mica firma si as fi interesat de un imprumut pentru investitii. Vor mai scadea dobanzile la creditele in lei? Ce se va intampla in momentul trecerii la euro? Se vor converti automat in moneda unica? Merita sa facem imprumuturi in lei, daca in catia ani ele vor fi mutate in euro?
  • d (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:18)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu Petrisor

   Dobanzile la lei cunosc o tendinta de scadere in a carei consolidare cred, iar de aceasta tendinta desigur ca vor beneficia si clientii care recurg la credite in moneda locala.
   Dupa cum s-a dovedit in aceasta criza, cel mai bine este sa te imprumuti in moneda in care ai venituri.
   Pe de alta parte, ar fi foarte greu ca pentru anumite nise de piata (cum sunt creditele imobiliare-ipotecare) sa se poata lua imprumuturi altfel decat in euro, avand in vedere durata imprumuturilor, trecerea la euro in anii care in si faptul ca psihologia pietei imobiliare este legata de euro.
 • intrebare (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:48)

  Ioana Aschelon [anonim]

  La ce nivel sunt bonusurile pe care bancile romanesti le ofera? Cum priviti problema taxarii bancilor din SUA si Europa?
  • e (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:22)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Aschelon

   Sunt cu mult mai mici decat la bancile din Occident la care probabil va referiti, mai ales ca in Romania, bancile sunt eminamente banci universale, in reme ce acele bonusuri prezentate in presa - disproportionate si greu de inteles uineori- sunt acordate de un numar relati restrans de banci, din zona de investment banking.
   Referitor la problema taxarii, anumite intentii manifestate in ultima vreme, mai ales in SUA, cu privire la taxari ad-hoc ale unor banci de talie mare, nu pot fi decuplate de schemele masie de suport de care aceste banci au beneficiatelor din partea Statelor.
 • banci-bnr (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:49)

  Dan Rafailean [anonim]

  Multe banci reproseaza BNR ca tine prea sus dobanda cheie. Care ar fi primele 3 lucruri pe care le-ati face daca ati fi Guvernator?
  • f (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:23)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Rafailean

   BNR a operat mai multe reduceri de dobanda directoare in ultimele luni, iar aceasta tendinta probabil ca va continua. Prin urmare nu am aea temei sa aducem reprosuri BNR cu privire la politica dobanzii.
 • intrebare (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:52)

  vanc lenuta [anonim]

  De cate ori Euribor urca, bancile maresc dobanda si e foarte normal sa se intampla asa. Cand insa Euribor coboara, bancile se fac ca nu observa. Cum se formeaza practic nivelul dobanzii si mai ales, cum se actualizeaza? Cine decide si cand sa coboare sau sa urce nivelul unei dobanzi?
  • h (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:26)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui vanc lenuta

   Majoritatea creditelor in valuta au fost acordate la Euribor plus o marja fixa. Prin urmare, evolutiile care au loc la nivelul euribor se repercuteaza automat in costul final platit de client atat intr-un sens cat si in celalalt. Probabil ca au existat si cazuri in care anumite dobanzi nu s-au modificat; acelea fie ca nu au fost legate de Euribor, fie au fost fixe.
 • comisioane (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:53)

  strutescu Madalin [anonim]

  cum priviti ca bancher recomandarea CE de a se elimina comisionul de rambursare anticipata? ce venituri genereaza el anual, la nivelul bancii?
  • j (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:28)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui strutescu Madalin

   Este vorba de o limitare a nivelului acestui comision, nu de eliminarea lui. Este o recomandare de care am luat nota si pe care nu imi permit sa o comentez. Ponderea acestui comision este foarte redusa.
 • Aveti comportament discretionar (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 13:56)

  Florin [anonim]

  1). Cat a afectat credibilitatea bancilor, in speta a BRD, prin participarea activa la stabilirea unui ROBOR in octombrie 2008, precum in tari din Africa?
  2). Cum ar arata sectorul de productie, privit ca o medie- multi si tacuti, daca ar avea comportamentul si atitudinea bancilor, privite tot ca o medie ? (atentie, discrepantele sunt foarte mari, sa nu spuneti ca la fel).
 • intrebari (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 14:11)

  catalinm [anonim]

  Buna ziua
  Am si eu ptr dvs. cateva intrebari:
  1. este probabil un efect de crowding out pentru 2010? si daca da care credeti ca vor fi costurile pentru finantarea economiei noastre? nu exista riscul ca sectoare performante sa fie afectate?

  2. credeti/mai crede cineva in Romania ca deficientele de competitivitate, in speta dezechilibrele salarii/productivitate pot fi compensate prin alte masuri decat cele cunoscute?

  3. pe scurt, cum vedeti in 2010 riscurile macroeconomice fundamentale globale care pot afecta Romania, spre exemplu riscul crescut al prabusirii preturilor activelor globale si incetinirea cresterii economiei chineze?

  4. care vi se par domeniile economiei romanesti cu cel mai mare potential de crestere pentru 2010-2011? agricultura, serviciile, exporturile? cat de mult afecteaza reluarea cresterii economice nivelul ridicat al preturilor unor active (ex imobiliare)? este posibila reluarea cresterii economice inainte de vara anului 2010?

  5. desi toate bancile in Romania au depozitele garantate, considerati ca ar exista riscuri pentru anumite banci din sistemul bancar? si daca da, de ce au adoptat conduite riscante? care masuri sunt cele mai potrivite pentru lichidizarea activelor?

  6. considerati ca leul va continua sa evolueze in coridorul 4-4,3?

  Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
  • l (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:42)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalinm

   1.Sistemul bancar cunoaste la aceasta ora o lichiditate abundenta. Chiar daca sunt sume importante care se orienteaza catre titlurile de stat si in genere catre creditul guvernamental, situatia lichiditatii ar permite fara probleme o evolutie faorabila a creditului neguvernamental, daca s-ar manifesta suficienta cerere. Din pacate cererea de credite venita din partea firmelor si a persoanelor fizice este redusa, datorita persistentei unei neincrederi cu priire la evolutia activitatii economice, dar mai cu seama incepand cu a doua jumatate a anului, aceasta neincredere va incepe sa se disipeze si vor aparea semne incurajatoare cu priire la evolutia creditului neguvernamental.
   Pe de alta parte sunt si sume care vin din exterior pentru finantarea deficitului guvernamental, asa incat nu trebuie sa ne fie teama de un fenomen de crowding out.
   2. In a doua jumatate a anului dinamica salarii/productiitate s-a inersat, in sensul ca din nou productivitatea creste mai rapid decat
   salariile, conducand la reducerea costului unitar cu forta de munca. Corectia acestui echilibru s-a facut nu fara o ajustare dureroasa la nivelul sistemului privat din Romania, dar este o ajustare inevitabila ale carei efecte faorabile om incepe sa le culegem nu peste mult timp.
   3.Riscurile macro sunt semnificativ diminuate in 2010 la nivelul celei mai mari parti a economiei mondiale, iar Romania este un beneficiar al acestei situatii. Nu cred ca mai putem asista la prabusiri de preturi ale activelor globale iar o incetinire semnificativa a cresterii economiei chineze nu este de asteptat. Dealtfel, o eventuala incetinire a economiei Chinei ar insemna mai degraba corectarea unor dezechilibre ce deriva din ritmuri prea ridicate de crestere. Acest lucru nu ar trebui privit in mod peiorativ.
   4.Industria auto , serviciile IT, energie, infrastructura si agro-food. Da, reluarea cresterii economice inainte de vara acestui an este chiar foarte probabila.
  • continuare (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:45)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalinm

   5. Nu consider ca sistemul bancar romanesc in ansamblul sau prezinta riscuri. Este un sistem bancar sanatos, care dispune de o lichiditate abundenta, cu un nivel de capitalizare suficient, iar societatile mama ale bancilor prezente in Romania si-au manifestat sprijinul pentru filialele locale atat prin founding cat si prin sustinerea unei capitalizari adecvate.
   6.Am sustinut in mod repetat ca leul a eolua in acest interal. Este o opinie pe care o am si in prezent, dar cu toate acestea nu pot sa nu remarc manifestarea unor tendinte de apreciere care nu ar face imposibile evolutii temporare sun nivelul de 4 lei/euro.
 • creditare (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 14:19)

  paul [anonim]

  care considerati ca este motivul principal pentru care creditarea nu merge la parametri normali
  starea de incertitudine indusa potentialilor clienti de actualul guvern prin anuntarea de disponibilizari masive ,desi nu se fac (si foarte bine) sau dobanzile mari
  • l (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:47)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui paul

   Nicaieri in lume, cu exceptia Chinei poate, creditarea nu merge la parametri normali, daca prin normal intelegem nivelurile de dinaintea acestei crize. Este o problema care deriva din restaurarea cu dificultate a increderii in economia mondiala, iar aceasta atitudine prudenta ne este caracteristica deopotriva noua, bancilor cat si clientilor.
 • doar 4 intrebari (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 14:42)

  mihai cel violet [anonim]

  1. care este volumul de credite reesalonate / restructurate / rescadentate de BRD in 2009 ?
  2. ce parere aveti despre anuntul BCR de a deschide 70 de sucursale in 2010 ?
  3. care este salariul mediu in BRD ? dar al dumneavoastra ?
  4. ce opinie aveti despre o lege a falimentului persoanelor fizice ?
  • m (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:54)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai cel violet

   1. Volumul este de ordinul sutelor de milioane de euro
 • apreciere? (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 14:43)

  mfinante [anonim]

  Este actuala apreciere a monedei Euro un "miscare" a BNR ce vizeaza scaderea cursului ,avand in vedere intrarea in conturile MF a 3 mliarde de Euro ,ce vor trebui schimbate in lei pentru a finanta deficitul bugetar(pensii si salarii)?
  • n (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:56)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui mfinante

   Mai degraba am asistat in ultima perioada la o apreciere semnificativa a leului, astfel incat daca mai asistam si la miscari de sens contrar, acestea sunt corectii ale pietei.
 • intrebari (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 14:45)

  Mocanescu Ctin [anonim]

  Cum priviti ca bancher, propunerea de impozitare a averilor mari si pe cea de calculare a impozitelor pe imobile ? Cine va calcula valoarea de piata, mai ales in aceasta perioada? Cum ar afecta businessul bancar "migrarea" aerilor in strainatate?
  • n (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:58)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mocanescu Ctin

   Nu imi este foarte clar cum s-ar putea pune in practica o asemenea masura, a impozitarii averilor
 • trecem la euro mai repede? (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 14:48)

  trecere la euro [anonim]

  1. ar fi bine sa trecem la euro mai repede decat 2015?
  care ar fi avantajele si dezavantajele?
  2. cum e cu noul presedinte? a avut vreme sa se obisnuiasca cu oamenii? Dl. Gelin a plecat sau il consiliaza inca pe succesorul domniei sale?
  • o (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:01)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui trecere la euro

   Trecerea la euro este un eeniment de mult prea mare importanta pentru Romania si cu repercursiuni adanci, iar decizia de intrare trebuie sa se ia dupa o analiza atenta si de anvergura. In caz contrar am risca sa avem consecinte negatie nebanuite si aparitia unor dezechilibre dureroase. Cazul Greciei este revelator
 • Cand o sa scada ratele (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 14:49)

  IonVasile [utilizator]

  1.Am o singura intrebare, cand o sa scada dobanzile la credite? Cel putin la un nivel european.
  Acum cateva zile discutam cu un coleg francez care se plangea ca i-a crescut dobanda la un credit ipotecar la 3.2%.

  2. De ce sunt si au fost tot timpul diferente asa mari intre noi si restul Europei, de exemplu BRD, de ce este diferenta de aproape 5 procente la dobanda intre un credit ipotecar la noi si unul in Franta.(acelasi credit)
  • b (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:04)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui IonVasile

   Este o consecinta directa a riscului de tara mai mare in cazul Romaniei in raport cu Franta, ceea ce inseamna un cost mai ridicat de refinantare a bancilor romanesti, cost care se regaseste in dobanzile finale platite de clienti. Este un fenomen care afecteaza intreaga economie romaneasca. Chiar si noi ca banca ne imprumutam mai scump pe piata decat Societe Generale .
 • despagubiri pentru masini dacia (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 15:03)

  stelian [anonim]

  Buna ziua
  Stiti cand se vor acorda despagubirile celor care au
  transferat banii pentru cumpararea unei masini dacia, de la CEC la BRD?
  • j (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:05)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui stelian

   Este o intrebare pe care trebuie sa o adresati mai degraba Ministerului Finantelor
 • De ce nu puneti online licitatiili cu executari si (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 15:33)

  De ce nu puneti online licitatiili cu executari si [anonim]

  De ce nu puneti online licitatiili cu executari silite?
 • credite imobiliare (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 15:49)

  adrian [anonim]

  Stimate domn,

  1. Știați că la BRD Cluj, unele dosare de Prima casă stau pe „analiză” de 6 luni (cu toate actele la dosar) pentru un răspuns afirmativ sau negativ? Considerați normal acest termen?

  2. În Germania, un coleg și-a luat un credit imobiliar de 100.000 de euro cu o dobândă de 3%, aprobat în 3 săpămâni. Considerați că vom ajunge și noi în această situație (raportat la EURIBOR, desigur) după trecerea la moneda Euro?
  • f (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:07)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Nu pot sa ma pronunt, as aea nevoie de date concrete
  • continuare (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:08)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   2. Daca Romania dupa intrarea la euro a avea acelasi risc de tara ca si Germania, atunci raspunsul este "Da"
  • continuare2 (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:08)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Ma indoiesc insa ca ne om bucura curand de acest privilegiu
 • cresus (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 16:38)

  Crown [anonim]

  Buna ziua

  1 - plecand de la prezumptia ca ati citit "Confesiunile unui bancher toxic" - Cresus, va intreb cam ce % din cele descrise in acea carte se intampla si in Romania?

  2 - ce parere aveti despre subiectul "etica"? Dvs. dormiti linistit noaptea la ideea ca cei de sub dvs, umfla intr-un mod 100% nesimtit comisioane de rambursare anticipata a creditelor, adauga comisioane noi dupa bunul plac, etc...? Stiu ca "asa e sistemul" dar atunci cum ramane cu etica????

  3 - cat de responsabil va simtiti in rolul de "coleg" cu bancherii de peste ocean care au provocat criza? ati contribuit si dvs (BRD) la urma urmei la ea in Romania, din plin, fiind pe locul 2.

  4 - ce s-ar intampla daca BRD NU ar lua comisioane la ordinele de plata deloc? Stiu ca o banca traieste comisioane, dar totusi nu ar fi alte surse din care sa atrageti venituri?

  multumesc
  Cristi
 • curs actiune BRD (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 16:51)

  cristian pod [anonim]

  Care este cursul la care vedeti BRD la sfarsitul acestui an ?

  Cum vedeti evoluand raportul dintre USD / EUR in acest an ?
  • g (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:10)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian pod

   Noi nu comentam asupra evolutiei cursului actiunii BRD deoarece este stabilit de piata si nu avem niciun control asupra evolutiei lui.
 • CFA (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 16:59)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,

  Ce parere aveti despre calificarea CFA - o calificare in domeniul investitiilor recunoscuta international? Este ea apreciata la adevarata valoare in Romania? Va rog detaliati.

  Multumesc.
  • n (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:11)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   este foarte apreciata. Am colegi in BRD care au obtinut acest atestat si care sunt oameni foarte calificati
 • Angajati BRD Cluj incompetenti? (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 19:46)

  Roman Cristinel Ion [anonim]

  Am primit de la BRD 3 credite (ipotecare si de nevoi personale) dar si o linie de card descoperit. Toate mi-au fost directionate in acelasi cont motiv pt care anul trecut din cauza unui minus (mi-a luat rata credit in loc sa imi ia rata card) mi-a inchis cardul trebuid sa dau inapoi 5000 euro. Am depus cerere de redeschidere apoi una de reesalonare (in ziua in care a fost inchis cardul). Dupa 70 de zile si vreo 20 de apeluri la banca si la domnul Stefan Scarlat persona care a fost insarcinata sa imi recupereze banii mi s-a spus de la banca ca dosarul a fost trimis mai departe incomplet si sa il refac. Am refacut dosarul si acum iar astept.

  Cu cine pot sa vorbesc de la Cluj pentru ca situatia mea este extrema, am deja de 3 luni in asteptare acest dosar de reesalonare, am fost trecut rauplatnic desi nu e vina mea, am un apartament luat cu credit de 25000 euro dar ipoteca e pe o suma mai mare .. spune-ti-mi va rog o persoana competenta pentru a face lumina in acest caz pentru ca eu nu mai stiu ce sa fac. Nu mai imi ramane decat sa ma leg cu lanturi de usile bancii pentru a gasi in sfarsit o rezolvare in problema mea

  Va rog mult de tot sa ma ajutati cu aceasta problema.
  • j (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:12)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roman Cristinel Ion

   Problema Dvs a fost transmisa departamentului de specialitate din BRD care o analizeaza
 • restructurarea creditelor-solutii posibile: (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 20:39)

  client banca [anonim]

  a)care sunt reglementarile standard ale dvs -cui se aplica aceste reglementari-noi suntem persoane juridice cu conturi numai la brd si avem credite de mai bine de 10 ani
  b)care este politica de garantii-cum se fac reevaluarile pentru bunurile deja ipotecate(noi avem imobilele ultracentral in municipiu resedinta de judet-cat de mult diminuati?
  c)care este termenul stabilit de banca pentru comunicare a rezultatului analizei-pentru clienti fideli brd,

  c)pentru clienti % la % brd care sunt dobanzile standard si care sunt comisioanele,sunt mai mari?
  • k (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:13)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui client banca

   reeveluarile se fac de evaluatori de specialitate.
 • De ce nu sunt online licitatiile? (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 20:49)

  Cumparator neinformat [anonim]

  Buna ziua

  De ce BRD nu are pe pagina de internet licitatiile cu bunurile executate silit asa cum au urmatoarele banci?  Licitatii/vinzari la bancile:

  Alpha Bank

  Banca Romaneasca

  Banca CR Firenze

  CEC Bank

  Credit Europe Bank

  ING Bank

  Leumi Bank

  Marfin Bank

  OTP Bank

  Procredit Bank

  Raiffeisen Bank

  Romanian International Bank

  Volksbank


  De ce considerati ca v-ati sifona imaginea daca ar aparea si licitatiile de la BRD?
  Se stie oricum ca aveti sute de imobile terenuri la licitate si daca ar fi puse pe internet le-ati vinde mai repede si la preturi mai bune. Ca si creditori a-ti avea doar de cistigat prin transparenta. Daca nu sunt vizibile lumea nu prea vine la licitatii si executorii scad pretul pina la 50% din evaluare. in cazul acesta banca pierde, debitorul pierde si el. Cistiga cei care cumpara ieftin proprietatile (de regula prietenii executorilor)
 • Taxa la depunere (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 20:51)

  Taxa la depunere e hotie [anonim]

  Nu considerati aberant comisionul la depunere?
  Daca vreau sa depun bani in contul cuiva care are cont BRD trebuie sa platesc o taxa. E strigator la cer. Inteleg sa luati taxe/comisioane cind dati bani, dar cind primiti de ce luati taxa?
  • g (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:16)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Taxa la depunere e hotie

   Toate operatiunile presupun anumite costuri de procesare (salarii, sisteme informatice, costuri legate de manipularea numerarului s.a). Prin urmare, stabilirea de comisioane si pentru aceste operatiuni are in vedere acoperirea acestor costuri.
 • restructurare credite (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 21:08)

  moghir neculai [anonim]

  Este pe rolul Tribunalului Bacau Dosarul nr. 6272/110/2009 ,litigii de munca ,unde parata este Banca Transilvania .Aceasta Banca a depus un raport din care rezulta ca SCRomskan srl Onesti m-ar fi inclus intr-un grup de debitori cu SC Neliastar srl Onesti,Gestaz Srl Onesti,Dan&Mir srl Onesti,Microforest srl onesti etc in jur de 10 firme, am fi considerati grup de firme. Romskanul(Moghior Neculai majoritar-nasul lui Sorin stefan de la brd bacau)ar fi interesat sa stie care sunt criteriile pentru formarea grupurilor in Brd.Ne intereseaza deoarece la Brd avem credite restructurate de mai multe ori la care avem scrisoare de garantie de la FNGCIMM si nu suntem inclusi intr-un grup asa de mare.Trebuie urgent clarificat acest aspect deoarece pentru cei care vor credite trebuie sa-i informez corect.Cu mine se ia legatura pentu aceste probleme la banca unde este finul meu!
  • h (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:17)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui moghir neculai

   criteriile pentru formarea grupurilor sunt prevazute in legea bancara
 • atucont (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 21:15)

  clientu' isteric [anonim]

  atucont e cel mai perfid produs bancar de pe piata romaneasca: daca depui banii in 2 ale lunii si ii scoti in 29 nu primesti dobanda ! ... ce parare aveti ?

  multumesc
  • l (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:18)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui clientu' isteric

   Atucont este un produs care are reguli clare dupa care functioneaza. Acestea se pot cunoaste in avans, dar pentru care exista si alternative la BRD (fondurile mutuale)
 • calitate de top (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 21:22)

  pogarca ciprian [anonim]

  Care este termenul in care banca este obligata sa formuleze raspunsuri pentru adresele primite de la clientii persoane juridice?
  Care sunt conditiile de negociere a dobanzilor la depozite ale persoanelor fizice si juridice -de la ce sume si cine se ocupa in sucursale,in ce termen banca expediaza extrasele de cont cu plata bineinteles(totul se plateste) solicitate in mod expres de client!
 • Plati cu ajutorul BRD net - autentificare (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 21:42)

  Mihai Petrescu - Client BRD [anonim]

  Doresc sa fac o sugestie :

  Persoana fizica, posed card BRD Maestro cu ajutorul caruia imi platesc utilitatile de la bancomatul BRD. Plata utilitatilor se poate efectua si ajutorul serviciului BRD net - mai comod de altfel.

  Problema pe care o ridic este autentificarea cu un singur factor de securitate pentru accesul serviciului BRD net (username si password).

  Am solicitat bancii un card pentru care accesul la serviciul BRD net sa se faca autentificarea dublu factor (username si password si Smart Card/Token), raspunsul a fost : este disponibil numai pentru firme.

  Sugestia mea este ca si pentru persoane fizice sa existe disponibila autentificarea dublu factor pentru plata pe net/vizualizare situatie cont. Multumesc.
 • grupul GSG (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 22:00)

  anonim [anonim]

  Conform rapoartelor grupului, BRD sustine in cel mai mare grad profitabilitatea grupului GSG. Ne puteti spune care este profitul prognozat pentru 2010 pentru BRD ?
  • g (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:23)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   BRD este o societate cotata la Bursa si prin urmare trebuie sa respecte un anumit calendar de publicare a indicatorilor sai financiari.
   Nu pot face consideratii cu privire la solicitarea Dvs inainte de AGA care a avea loc in luna aprilie
 • restructurare credite (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 22:17)

  client bulversat [anonim]

  De ce la sfarsitul anului-2009 pentru unii clienti ,cu active valoroase,ati redus drastic valorile de garantie,pana cu mult sub valoarea creditelor.?Noua ni s-a explicat ca aveati prea mult profit si ca trebuia sa mai faceti provizioane!Impozite...!De ce totusi pentru toti clientii mai incasati rate si dobanzi aferente lunii expirate si inca in vreo 4 zile din luna urmatoare...noi am inteles ca nu vreti sa faceti provizioane?Cum este acest mecanism?Are legatura cu valoarea actiunilor pe bursa???????????
  • t (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:25)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui client bulversat

   Stabilirea valorilor de garantie se face dupa reguli precise, de la care nu ne abatem. Acestea au in vedere exclusiv principii de prudenta bancara
 • comisioane transfer intracomunitare (Joi, 21 ianuarie 2010, 0:17)

  Catalin Popa [anonim]

  Buna ziua,
  Doresc sa stiu
  1. care este motivul "tehnic" pentru care un transfer Soc Gén (sau alta banca) din Franta catre BRD poate costa 0.36 eurocenti, iar pe ruta inversa minim 50 euro, desi ambele banci din circuit sunt aderente SEPA ?.
  2. De ce BRD percepe un "comision de incasare" in cont la O.P.-uri si de ce acesta este mai mare decât comisionul pentru o plata din cont (suma > 500 lei), desi acesta din urma are inclus si comisionul BNR in forma OUR ?
  Va multumesc.
 • cate banci vor ramane? (Joi, 21 ianuarie 2010, 8:31)

  danut cigulea [anonim]

  1, Domnule Cercel, fostul presedinte al BRD, dl. P. Gdelin spunea ca aem prea multe banci pentru piata locala. Impartasiti punctul de vedere al domniei sale? Credeti ca vom asista la fuziuni, achizitii bancare in Romania?

  2. or aparea in acest an mari falimente la nivelul companiilor?

  3. Ce asteptati din partea Guvernului pe linia masurilor anti-criza?

  Va multumesc
  • r (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:31)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui danut cigulea

   Este un punct de vedere care isi pastreaza valabilitatea. Dealtfel si statisticile arata ca mai putin de 15 banci vor obtine 90 % din profiturile sistemjului bancar. Prin urmare ne putem pune in mod intemeiat intrebarea daca pe piata romaneasca se justifica existenta a circa 40 de banci
   2.Nu e o probabilitate neglijabila
   3.Cea mai buna masura anti-criza care ar avea si un impact major in refacerea increderii investitorilor, ar fi reducerea deficitului bugetar.
 • intrebare (Joi, 21 ianuarie 2010, 8:35)

  comerciant [anonim]

  stim bine ca imaginea bancilor si a bacherilor s-a deteriorat in aceasta perioada. Ce reproseaza insa bancherii, companiilor si persoanelor fizice? Lipsa de educatie financiara? Reaua credinta atunci cand nu mai achita ratele? Incorectitudinea in comportamentul in relatia cu bancile?...
 • Sistem informatic slab (Joi, 21 ianuarie 2010, 9:45)

  Jean Valjean [anonim]

  Cum poate o banca mare ca BRD sa aiba un sistem informatic atat de slab ?

  Si cand spun asta ma bazez pe mai multe observatii:
  - sistemul internet banking brd-net nu permite adaugarea de beneficiari, in plus securitatea este slaba, userii si parolele sunt numai din cifre
  - in multe agentii nu se pot face anumite operatiuni ca "nu e instalata aplicatia"
  - incarcarea cardurilor de salarii se face cu un program antic, in ms-dos
  - departamentul piata de capital nu are sistem informatic online, tranzactionarea la bursa se face ca in secolul trecut, prin telefon
  • h (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:36)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jean Valjean

   Un sistem informatic de o asemenea complexitate cum este cel al unei banci cunoaste ameliorari continue, scopul fiind cea mai buna calitate posibila a serviciilor catre clientela in conditii de securitate maxima. Desigur, putem avea pareri despre cum functioneaza un sistem sau altul, intemeiate dealtfel si pot sa va informez ca in BRD avem in derulare un numar semnificativ de proiecte de ameliorare a calitatii serviciilor informatice.
   In acest scop consideram binevenite orice fel de sugestii
 • cont curent (Joi, 21 ianuarie 2010, 9:49)

  Cri [anonim]

  De ce nu pot inchide un cont de la orice filiala BRD? De ce sunt obligat sa ma deplasez personal de la Cluj la Bucuresti sa inchid un cont deschis acum cativa ani?
 • intrebare (Joi, 21 ianuarie 2010, 9:51)

  bursier [anonim]

  SocGen a anuntat prin intermediul unui text publicat azi-joi- de Financial Times ca ar putea inregistra noi pierderi ca urmare a unor provizionari suplimentare. De ce nu se face o curatenie ca lumea a bilanturilor si se asnunta periodic noi pierderi? Credeti ca proiectul unei "bad bank" europene ar fi viabil?
  Vor fuziona SocGen cu Credite Agricole?
 • rezerva alutara si curs (Joi, 21 ianuarie 2010, 10:04)

  dealer [anonim]

  Credeti ca BNR va trece la vanzarea a doua miliarde de eur pentru a se incadra in tinta de crestere zero a rezervelor valutare, stabilita de FMI? Pe cale de consecinta, se va aprecia si mai tare leul in perioada urmatoare?
 • in ce ati investi 10.000 de euro? (Joi, 21 ianuarie 2010, 10:12)

  Marta Petrescu [anonim]

  Daca ati avea lichiditati de 10.000 de euro, in ce i-ati investi?

  Dar 100.000?

  Cand credeti ca firmele romanesti vor apela si la alte modalitati de finantare inafara creditelor bancare?

  Este Bursa locala ajunsa la maturitate?
 • intrebare (Joi, 21 ianuarie 2010, 10:15)

  daniela ifrimie [anonim]

  Care sunt principalele 3 neajunsuri ale pietei valutare romanesti? Dar 3 plusuri?

  Credeti ca exista pericolul unui atac speculativ pe leu?

  Multumesc pentru raspuns.
 • despre executori (Joi, 21 ianuarie 2010, 10:24)

  Executor [anonim]

  Sunteti pentru executori judecatoresti sau executori bancari? Va rog argumentati
 • Dobanda credit (Joi, 21 ianuarie 2010, 10:32)

  Farcas Ana [anonim]

  Am contractat un credit in octombrie 2008.Conform contractului, dobanda era fixa in primul an de creditare (6,5% pe an), dupa care se aplica dobanda indexabila, stabilita pe baza indicelui monetar EURIBOR la 3 luni +3pb, marja fixa.Acest lucru reiese clar din graficul de rambursare primit la data incheierii contractului de credit.(si anume incepand cu luna a 13-a procentul de dobanda era EURIBOR 3 +3 pb).Scazand EURIBOR, am constatat ca dobanda de plata nu a scazut cu valoarea aferenta cum ar fi fost normal.CAnd am intrebat la banca de ce dobanda nu a scazut in concordanta cu scaderea EURIBOR 3, mi s-a spus ca, de fapt algoritmul de calcul este ceva mai complicat.Repet, din graficul primit la momentul primirii imprumutului, algoritmul era foarte simplu si clar d.p.d.v. matematic.Sa inteleg ca, pe parcursul derularii unui credit banca BRD schimba algoritmul de calcul in functie de interesele proprii?
 • Angajare tineri (Joi, 21 ianuarie 2010, 10:50)

  Lucian Stanciu [anonim]

  Buna ziua,

  Aveti o divizie de cercetare/dezvoltare in BRD Romania?

  Peste 3 ani voi fi doctor in finante (la baza inginer in calculatoare) si voi avea certificarea CFA (completa).

  Exista vreau job in cadrul BRD Romania unde as putea valorifica experienta mea? Daca nu in BRD, stiti alte banci romanesti unde profilul meu ar putea fi valorificat?

  Multumesc!

  ps: mentionez ca studii doctorale le fac in Franta si aici sunt multi tineri intr-o situatie similara care se gandesc daca piata financiar/bancara romaneasca i-ar putea acomoda, dupa masura competentelor bineinteles.
 • credite / estimari asupra sectorului bancar (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:02)

  mona [anonim]

  Buna ziua,
  As avea urmatoarele intrebari:
  - Care a fost structura creditelor BRD la sfarsitul anului trecut (daca e posibil - o defalcare pe clienti mari , IMMuri si populatie, iar din ultima categorie o defalcare pe credite de consum si ipotecare) ?
  - Pe termen scurt, se prefigureaza pentru BRD o anumita evolutie a acestor categorii ?
  - Daca nu ma insel, creditele re-esalonate patreaza clasificarea de risc a creditului initial si exista propuneri din partea bancilor ca noul credit re-esalonat sa poata intra intr-o alta categorie de risc; BNR a aprobat cumva o reglementare in acest sens ?
  - Ce evolutie credeti ca va avea creditul neguvernamental, acordat entitatilor ne-bancare, in 2010/2011 in Romania ? cum credeti ca va evolua componenta in valuta fata de cea in RON ?
  - La ce nivel estimati ca vor ajunge creditele neperformante (NPL) in sectorul bancar la Dec/2010 si Dec/2011 ?

  Va multumesc
 • doresc sa stiu (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:23)

  marius [anonim]

  in urma cu trei ani am luat un imprumut in RON pentru a/mi cumpara o dacia logan.In anul 2008 datorita cresterii dabonzii de referinta mi/a crescut si rata la credit, dar intre timp dobanda de referinta a scazut si rata nu. Am vorbit cu ofiterul de credite si mi/a spus ca dobanda mea doar creste nu poate sa scada. Este posibil?
 • De ce nu sprijiniti mai mult ONG urile de mediu? (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:25)

  anonim [anonim]

  De ce nu sprijiniti mai mult ONG urile de mediu prin donatii/sponsorizari?
 • Tot pt domnu' Claudiu (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:31)

  Anica Velicu - pensionara, Topoloveni [anonim]

  Am vazut deja ca mi s-a raspuns,  la intrebarea cu PIB-u': "O crestere economica intre 1,5-2 % nu este un scenariu cu o probabilitate mica". Dar in varianta asta cursul nu poate sta la 4,1-4,3 lei/euro ca eu am calculat  si la cursurile astea economia ar creste cu 0,1% daca e gestionat impecabil bugetu'. Deci cat va fi cursu' lA 1,5-2% crestere da PIB?
  Si a doua intrebare: De ce deflatia la noi se bazeaza pe scaderea de pret la bunurile de capital in timp ce preturile la bunurile de larg consum si folosinta indelungata au ramas la fel sau au crescut?(editat de HotNews.ro)
 • Pentru domnul Cercel (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:37)

  Balan Ionut [anonim]

  Buna ziua domnule Cercel,

  As dori sa va adresez urmatoarea intrebare: Considerati ca exista o problema faptul ca nu putem pastra o marja constant mica intre deflator si inflatia la consumator? De ce credeti ca se intampla astfel?

  Si as dori, de asemenea, sa mai raspundeti si la intrebarea pusa de pensionara Anica Velicu putin mai inainte: Cum apreciati ca deflatia la noi se bazeaza pe scaderea de pret la bunurile de capital in timp ce preturile la bunurile de larg consum si folosinta indelungata au ramas la fel sau au crescut?
  • e (Joi, 21 ianuarie 2010, 13:41)

   Claudiu Cercel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Balan Ionut

   Un specialist in macroeconomie ar fi mult mai in masura sa raspunda la aceasta intrebare care se refera la foarte multe variabile.
 • Buna ziua, (Joi, 21 ianuarie 2010, 12:59)

  Client BRD [anonim]

  Am fost recent la o sucursala din Bucuresti a BRD pentru a-mi schimba cardul care expirase; cu aceasta ocazie, avind in vedere ca intre timp imi schimbasem adresa de domiciliu, am completat si un formular de actualizare a datelor personale. Una dintre intrebarile de pe formular era, citez din memorie, daca sint implicat politic, si daca da, in ce fel.
  Va rog sa-mi explicati cu ce drept cere o banca acest tip de informatie si in ce scop!
 • Buna ziua! (Vineri, 26 martie 2010, 9:44)

  Client BT [anonim]

  Am facut un credit de nevoi personale cu ipoteca la BT in Ron cu o dobanda de 12,5 care ulterior a crescut cu 1, 5. As vrea sa stiu si eu care sunt previziunile de micsorare a dobanziii tinand cont ca coeficientul Robor s-a micsorat luna de luna.
  Ar trebui sa fac ceva in sensul asta sau sa astept micsoararea dobanzii din partea bancii?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by