„Relansarea burselor de valori a ajutat la cresterea valorii activelor detinute de populatia din Europa Centrala si de Est, Romania inregistrand printre cele mai puternice reveniri”, a declarat miercuri la Viena, Debora Revoltella- sef al Departamentului de Analiza Strategica pentru Europa Centrala si de Est in UniCredit. Oficialii Unicredit au lansat astazi studiul „Bunastarea si indatorarea populatiei din Europa Centrala si de Est”, care analizeaza modul in care criza economica a lovit diferitele piete europene.

„In conditiile actuale, ne putem astepta doar la o revenire moderata a cresterii nivelului de creditare a populatiei, atat cererea, cat si oferta reprezentand obstacole in calea acestui fapt. Calitatea creditelor va ramane o provocare. Ne asteptam la un varf al creditelor neperformante pe acest segment spre sfarsitul anului 2010”, a mai spus Revoltella.

Analistii bancii italiene mai spun ca pe termen scurt, este mai probabil ca nivelul mai ridicat al somajului, incetinirea ratei de crestere salariale si indatorarea financiara crescuta sa aiba impact negativ asupra cererii de locuinte.

„Mai ales in aceasta faza critica, am continuat acordarea de imprumuturi si ne-am sprijinit clientii prin masuri specifice si personalizate pentru a ameliora dificultatile financiare ale acestora”, a mentionat Federico Ghizzoni, seful Diviziei pentru Europa Centrala si de Est din cadrul Grupului UniCredit.

Banca italiana a trecut la aplicarea unor programe de restructurare a creditelor, prin prelungirea scadentei si a perioadei de gratie, precum si reducerea ratelor la un nivel sustenabil. Astfel, circa 169.000 de clienti ai Unicredit din tarile Europei de Est au fost contactati de banca in intervalul mai-octombrie 2009, propunandu-li-se restructurarea unor imprumuturi.

„Mai mult, chiar anterior colapsului Lehman Brothers, multe subsidiare ofereau o asigurare de risc de neplata a creditului pentru clientii care au contractat imprumuturi cu ipoteca, astfel incat acestia sa aiba siguranta ca isi vor pastra proprietatile, in ciuda riscului de pierdere a locului de munca, iar aceasta oferta a fost extinsa si dezvoltata in mare parte dintre subsidiare. Navigarea pe ape involburate va continua si in 2010, pana cand revenirea se va afirma clar”, conchid reprezentantii bancii italiene.