Evolutie peste estimari: China a anuntat o crestere economica cu doua cifre in T4 din 2009
Analistii spun ca rezultatele Chinei cresc perspectivele unei redresari la scara larga din recesiunea globala. Ei mai spun ca este foarte posibila o crestere a ratei dobanzii de referinta in primul trimestru din 2010.
Cresterea puternica a economiei in trimestrul al patrulea vine dupa ce fusese trasa puternic in jos de recesiunea globala care a costat 20 de milioane de locuri de munca.
Dar, cresterea economica cu doua cifre din T4 este marturia eficientei masurilor guvernamentale in fata crizei, mai comenteaza Reuters. China a fost prima mare economie a lumii care si-a revenit din criza economica.
Datele Biroului National de Statistica mai arata ca preturile de consum au urcat cu 1,9% in decembrie 2009, mai accentuat fata de 0,6% in noiembrie.
Vanzarile cu amanuntul au avut o crestere de 16,9% in 2009, pe fondul incurajarii consumului intern dupa ce China a avut pierderi uriase din cauza prabusirii exporturilor.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
ca de aia is cifre
astea de mai sus is procente....nu prea cred sa gresesc... :D
Noi le dam lectii de democratie si corectitudine politica, chinezii isi vad de viata si de tara lor! Facem gargare si ei nici nu ne baga in seama! Ei sunt ocupati sa-si dezvolte tara si nu au timp de frustrarile noastre.
Noi le dam lectii despre economia de piata si despre "maleficul" comunism, dar nu ezitam sa luam o halca mare din bugetul public si sa o dam firmelor private. (bancilor). Halal economie de piata! Asa ceva, nici comunistii nu visau! Si stiti care e culmea culmilor??? Peste jumatate din banii dati de SUA bancherilor privati (sutele alea de miliarde) sunt bani imprumutati de catre SUA de la... China!!! :)))))
Vai de steluta noastra corecta politic! :)))))))))))
PIB-ul Chinei pe cap de locuitor!
Salariul mediu de aconomie!
gradul de protectia a mediului!
Situatia agriculturi si a taranimii!
Dupa ce stii aceste date mai vorbim!
Si ca sa iti mai spun ceva, fara urme de ironii, sa stii ca eu cunosc cativa romani care s-au dus in.. China! :) SI care castiga foarte bine acolo, muult peste ce castigau la o functie similara in Romania.
Daca compari cetateanul mediu din China cu cel din Romania romanul o duce mult mai bine. Dar daca compari ce inseamna China azi cu ce inseamna Romania azi.... ai o cu totul alta realitate.
Protectia mediului.... e o gluma buna. Noi nu suntem in stare sa dam drumul la o statie de epurare a apelor din Bucuresti dar avem pretentii sa ii criticam pe altii...
Agricultura e o alta gluma buna...
Nu suntem in stare sa oferim conditii de munca decente pentru 22 de milioane si ii criticam pe altii ca au probleme la 1.3 miliarde..... si vin sa munceasca pentru 300$.
Nu au cum sa nu evoleze fie si din simplul fapt ca scopurile individuale sunt oarecum pe locul 2 - nu viseaza decat sa trimita bani la familii in tara...mentalitatea asta face mult (nu am auzit unul ca o sa munceasca tspe ani sa isi ia nu's ce jeep sau sa se dea rotund ca a fost in bahamas)...pe cand la noi asta e cam tot ce conteaza.......
Nu zic ca China nu se dezvolta, chiar daca am obiectii cu privire la faptul ca chinezul de rand este mult in urma tarii sale (si Ceausescu zicea ca ne-am platit datoriile externe, insa romanul murea de foame in acel timp), ci zic ca acolo rapoartele sunt date de stat, care nu poate sa spuna sincer "da, mergem si noi in jos cu restul lumii".
La urma urmei si altor falimente frauduloase rasunatoare tot de la asta li s-a tras: au umflat la un moment dat rapoartele, ca sa dea bine la investitori, apoi in cativa ani nu au mai avut de unde sa dreaga busuiocul (sa scoata restul de bani pe care cica ii aveau), iar contactul cu realitatea a fost durerost, mult prea dureros.
Apropo: numiti ca companie farmaceutica este capabila sa ofere o aspirina fiecarui chinez in fiecare zi. Sa facem un calcul: o pastila de aspirina are masa de 1.95g. La o populatie de 1.34 miliarde asta inseamna 2613 tone de pastile de aspirina pe zi. Nu ma refer la substanta activa ci la produsul finit, cel pe care il dai pe gat.
Pentru a se produce insa aspirina, este nevoie de acidul acetilsalicilic. Per pastila 369 mg. Refacand calculul, rezulta 494 tone de acid acetilsalicilic pe zi. Ce combinat chimic poate furniza aceasta cantitate?
Asadar bogatul bobor chinez are un impact economic enorm asupra consumului. De asta ca sa aiba o aspirina folosesc ceai de salcie. Iar pentru a-si face ceaiul de salcie defriseaza o padure de salcii.