Deoarece timpul nu a permis invitatului sa raspunda la toate intrebarile, Gabriel Sincu va raspunde peste weekend la intrebarile sosite pana la ora 14:00.
O sinteza a noutatilor, realizata de Mazars, in documentul atasat.
Gabriel Sincu a declarat in studioul HotNews.ro in octombrie 2009, ca o majorare a impozitelor ar insemna o crestere a evaziunii si ca propunerile consultantilor fiscali de relaxare in continuare a fiscalitatii si a incerca sa se majoreze baza impozabila nu au fost ascultate de catre autoritati.
Vezi si raspunsurile online ale lui Gabriel Sincu, in redactia HotNews.ro, in octombrie 2009.
- Intalnirea s-a incheiat
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Am o microintreprindere pe care o utilizez pt a factura servicii IT prestate catre un client strain. Doar eu muncesc, and cheltuielile sunt cam la un sfert din venituri. Probabil ca cel mai bine s-ar preta PFA, dar clientul nu ar semna contract cu un PFA. Cu noua impozitare, ajung sa dau la stat atat de mult (imp. pe profit si imp. pe dividende) ca aproape ajunge sa nu mai renteze.
Ce ma sfatuiti?
Multumesc.
Multumiri.
2.Cum va suporta concurenta de la sud de Dunare statul roman, avand in vedere ca Bulgaria are o politica fiscala mult mai buna ceea ce incurajeaza investitiile - iar se scot banii din Romania.
3. De ce Romania nu incurajeaza printr-o taxa unica inmatricularile in Romania - se pierd impozite, bani din asigurare, bani din inmatriculare - 80% din masinile SH aduse de afara sunt inmatriculate in Bulgaria. Pentru eliminarea masinilor poluante - de ce nu se dau facilitati prin trecerea de la o masina non-euro la una euro 3.
4.Cati la suta din ministrii guvernului BOC au studiat economia (macroeconomie), cati dintre ei au afaceri si nu au lucrat cu statul de fac aceste masuri care pun pensiile si salariile in spatele patronilor.
5. Ce masuri ar lua statul roman in cazul unei greve fiscale si care ar fi situatia daca aceasta se prelungeste mai mult de 6 luni?
2. S-a mai discutat asta si in primavara lui '09 cand s-a introdus impozitul minim. Nu stiu insa cati romani vor fi tentati sa mearga in Bulgaria, un sistem fiscal cel putin la fel de instabil precum al nostru. Si unde mai pui ca la ei crima organizata se pare ca e mult mai prezenta decat pe malurile Dambovitei. Deci am dubii ca se va intampla asta. Dar, asa cum spuneam mai sus, cei care au un anumit nivel vor migra catre " tarile calde" gen Cipru, Luxemburg sau Elvetia.
3. Intram deja intr-un domeniu foarte vast. Ce spuneti dumneavoastra este o idee fundamentata. Exista insa si un grup puternic de lobby, cel al importatorilor de masini noi si al producatorilor (care prin venirea Ford se intareste). Acestia sunt mult mai interesati in stoparea importurilor de SH. Facilitatile pentru innoirea parcului auto exista (i.e. programul " Rabla"), e clar insa ca se poate mult mai mult decat atat.
4. Din pacate nu am informatii despre CV-urile ministrilor actuali. Stiu insa ca domnul Vladescu, ministrul de finante este un economist cu vederi largi care sigur are puterea sa miste niste lucruri. Sper din tot sufletul sa si reuseasca.
Deci ideea de greva fiscala este mai degraba un subiect de can-can: nici o firma serioasa din tara asta nu s-ar deda la asa ceva, riscand sa plateasca majorari de intarziere de 0,1% pe zi din sumele datorate ca si impozite! Pentru cei care nu platesc exista procedura executarii silite si in final a falimentului. De impozite si de moarte pana la urma nu scapa nimeni, nu?
Ramane ca fiscul sa controleze practicile ilegale.
Romania foloseste in acest moment un model de cod fiscal vechi de 50 de ani. Acest cod a fost schimbat de tarile vest europene din anii 60-70 eliminandu-se birocratia sufocanta la care suntem supusi zilnic si simplificand la maxim procedurile.
Intrebare: are de gand cineva cu putere de decizie in tara asta sa ia atitudine fata de aceasta legislatie fiscala antidezvoltare?
Incep insa prin a va contrazice. Codul nostru fiscal este in linie cu reglementarile europene, procesul de armonizare de dinainte de 01.01.2007 (data aderarii) a fost unul lung si complicat.
Problema noastra o reprezinta de fapt punerea in practica a acestui cod fiscal. Aparatul fiscal este cel caracterizat de birocratie. O reforma din temelii a aparatului administrativ fiscal este necesara. Un moment bun ar fi chiar acum, cand urmeaza ca un numar mare de bugetari sa fie concediat. Am insa mari indoieli ca acest lucru va fi realizat.
Pot sa va spun ca noi, consultantii, venim periodic cu propuneri de modificari catre Ministerul Finantelor, dar din pacate numai o parte dintre acestea sunt luate in considerare. Decizia politica este cea care lipseste aici.
cind vom afla si noi exact si oficial ce are de gind statul roman(iacs) ??(nu din presa sau alte surse pe care contabilitatea nu le baga in seama)
si doi:
sa emigrez?(nu este o intrebare la misto ci una f.serioasa)
multumesc
2. Si eu mi-am pus intrebarea asta de cateva ori in ultimii ani. Punand in balanta avantajele si dezavantajele am ales deocamdata sa raman aici. Ocazie cu care mai dau ei eu o mana de ajutor la cresterea PIB-ului (sau la limitarea caderii economicie, luati-o cum doriti) :)
Ca idee generala, fiscalitatea romaneasca este mai redusa decat cea din Europa de Vest. Deci un prim impuls ar fi sa va recomand sa va platiti impozitele aici.
Totusi, aici sunt niste reguli de fiscalitate internationala, de care va trebui sa tineti cont. Mai exact, indiferent unde este inregistrata firma, daca se lucreaza in cealalta tara, poate sa apara obligatia de a plati impozit in tara in care se realizeaza lucrarile (notiunea de sediu permanent reglementata de codul fiscal si tratatele de evitare a dublei impuneri).
1)Pentru declaratia 100 aferenta lunii decembrie 2009 care se depune la 25.01.2010 se pastreaza regula ca se declara un impozit pe profit egal cu cel declarat pentru trimestrul 3 al anului 2009?
2)Care este modalitatea exacta de calcul al platilor anticipate pentru impozitul pe profit in 2010?De la ce impozit pe profit se pleca,de la cel anual declarat prin declaratia 101a anului 2009,se aplica rata inflatiei si se imparte la 4 pentru platile trimestriale?Daca imi puteti prezenta un caz concret ar fi ideal.
Va multumesc.
2) Mecanismul platilor anticipate functioneaza exact asa cum l-ati descris. Voi reveni la inceputul saptamanii viitoare, tot ca un raspuns la acest comentariu cu un exemplu concret (ar necesita ceva mai mult timp sa il compun acum, cand suntem contra-timp)
Multumesc.
Nu stiu de existenta unei norme specifice pentru IT, dar intrucat eu sunt doar specialist in fiscalitate, este posibil sa fie si sa nu fi auzit de ea.
As dori sa stiu daca se poate deduce combustibilul pentru masina directorului general folosita in interes de serviciu (parerile sunt impartite) si daca sunt modificari in viitor.
Multumesc.
Aceasta regula este valabila pana la 31.12.2010.
multumesc