Banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, se va reuni, marti si miercuri, intr-o sedinta care ar trebui sa decida mentinerea dobanzii de referinta la nivelul actual, practic zero, in contextul unei relansari economice fragile si al incertitudinilor legate de realegerea lui Ben Bernanke la conducerea institutiei, relateaza AFP. In schimb, China incepe sa ia masuri pentru a evita supraincalzirea economiei.

In Statele Unite, amenintarile inflationiste sunt practic inexistente, astfel incat este de asteptat ca dobanda de referinta a Fed sa fie mentinuta in intervalul 0 - 0,25%

Mandatul presedintelui Fed expira in 31 ianuarie iar Senatul nu a reusit inca sa-l reconfirme in functie.

Doi influenti senatori, presedintele comisiei bancare din Senat, democratul Christopher Dodd, si republicanul Judd Gregg, membru in aceeasi comisiei, se declara insa "foarte increzatori" in sansele privind acordarea unui al doilea mandat pentru Bernanke.

Si totusi, aceasta incertitudine nu ar trebui sa schimbe nimic in politica Fed din ultimul an. Membrii comitetului de politica monetara (FOMC) au subliniat, inca de la inceputul acestei luni, ca relansarea economica este inca fragila, astfel incat cresterea dobanzilor trebuie sa mai astepte un timp.

Vicepresedintele comitetului, William Dudley, a indicat, in 13 ianuarie, ca dobanda de interventie a Fed, "exceptional de redusa", nu se va modifica inainte de "cel putin sase luni".

Reuniunea Fed se va termina cu doua zile inainte de publicarea, vineri, a primelor estimari privind cresterea produsului intern brut in trimestrul IV. Analistii se asteapta la o crestere anualizata de 4,5%, dupa cifra de 2,2% inregistrata in trimestrul III.

Primele saptamani ale acestui an au confirmat si ele o relansare fragila a celei mai puternice economii a lumii.

China se pregateste de lupta impotriva inflatiei, prin restrictionarea creditului

In schimb, China, care a avut o crestere economica practic sfidatoare intru-un context de recesiune mondiala, se pregateste pentru lunile urmatoare sa inchida robinetele creditelor si chiar sa majoreze dobanda de interventie, pentru a evita o supraincalzire a economiei, apreciaza analistii consultati de AFP.

Perspectiva devine tot mai probabila dupa publicarea, joi, a statisticilor oficiale, care arata ca a treia economie mondiala a cunoscut o crestere economica de 8,7% in 2009 si de 10,7% in trimestrul III.

In ultimii doi ani, Beijingul nu a cunoscut o astfel de crestere trimestriala. Iar inflatia devine tot mai preocupanta, dupa ce China a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor in ultimele trei luni.

"Ne asteptam ca inflatia sa-si continue cursul ascendent pe parcursul intregului an, insotita de masuri restrictive si chiar de cresterea dobanzilor", estimeaza economistii Citigroup, Ken Peng si Shen Minggao, intr-o nota bancara.

Beijingul a inceput deja lupta impotriva presiunilor inflationiste si a amenintarilor unei bule generate de creditul bancar, care aproape s-a dublat anul trecut, in raport cu 2008.

Joi, Banca Centrala a Chinei a majorat nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile banci, restrangand astfel creditele pe care acestea le pot acorda.

Tao Dong, analist la Credit Suisse, se asteapta la o "usoara accelerare" a restrictionarii creditului si la majorarea in continuare a rezervelor minime obligatorii.