Ministrul britanic de Finante, Alistair Darling, reactioneaza dupa ce presedintele american Barack Obama si-a declarat intentia de a limita dimensiunea si domeniul de activitate al institutiilor financiare. Reforma propusa de liderul de la Casa Alba nu va pune capat crizei financiare, ba dimpotriva, risca sa submineze consensul international in sectorul financiar, a avertizat ministrul britanic, citat de AFP.

Presedintele american Barack Obama a atacat dur bancile, anuntand joi o serie de masuri care sa inlature riscul existent in sistemul financiar si care sa puna capat exceselor care se afla la originea crizei. Planul sau, care nu este inca foarte clar definit, interzice oricarei banci care constituie fonduri din depozite sau economii sa speculeze acesti bani pe piete in beneficiul propriu.

"Este dificil sa spui dinainte ca nu vei interveni pentru a ajuta un anumit tip de banca", a declarat Alistair Darling. "In ceea ce priveste Lehman (Brothers), de exemplu, nu avea niciun depozit si totusi administratia americana de la acea vreme a lasat-o sa se prabuseasca, ceea ce a antrenat criza intregului sistem", a subliniat Alistair Darling.

Potrivit oficialului britanic, impartirea institutiilor financiare in entitati juridice distincte "nu este un lucru necesar. Necesara este crearea unei legaturi intre ele in ceea ce priveste tranzactiile financiare pe care le realizeaza". "Nici conceptul mare-mic nu se sustine. Northern Rock era foarte mica la scara internationala, dar a castigat o mare importanta in sistem, desi a avut probleme", a precizat acesta.

Ministrul a precizat ca Regatul Unit va continua discutiile cu Statele Unite in ceea ce priveste reforma financiara, subliniind ca orice propunere trebuie sa fie "viabila si realizabila". Si, cel mai important, orice actiune in acest sector trebuie sa fie internationala, a declarat Alistair Darling. "Daca fiecare se ocupa de afacerile sale in coltul sau, nu vom ajunge la absolut niciun rezultat", a explicat ministrul.

"Bancile sunt internationale - sunt capabile sa se organizeze astfel incat, daca un regim este dificil intr-o tara, sa mearga in alta, ceea ce nu este bine pentru nimeni", sustine oficialul britanic.

Ofensiva lansata de presedintele american Barack Obama impotriva bancilor a creat un climat de incertitudine in intreaga lume. Liderul de la Casa Alba a declarat joi ca "nu mai vrea sa vada contribuabilul american ca prizonier al unei banci «prea mari pentru a cadea»" si a anuntat intentia de a aplica o masura care separa bancile comerciale de bancile de investitii, similara legii "Glass - Steagall Act" din 1933 (abrogata in 1999). Bursa de pe Wall Street a reactionat negativ la declaratia lui Obama, indicele Dow Jones prabusindu-se peste 200 de puncte.