Andreea Paul (Vass), consilier al premierului Boc: Este exclus ca scenariul Greciei sa se repete in cazul Romaniei

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 24 ianuarie 2010, 20:49 Economie | Finanţe & Bănci


Andreea Vass
Foto: Hotnews
Andreea Paul (Vass), consilier al premierului Boc: Este excluc ca scenariul Greciei sa se repete in cazul Romaniei

Scenariul grec al exploziei deficitului bugetar si al apropierii de intrarea in incapacitate de plata este exclusa in cazul Romaniei, explica pentru HotNews.ro Andreea Paul (Vass), consiliera premierului Emil Boc. Andreea Paul mai vorbeste despre consultarile obligatorii Guvern-FMI ca parte a procedurilor de acordare a transelor din imprumut, despre clauzele care pot modifica conditiile care au stat la baza acordului initial, despre banci si credite, ca si despre riscurile economice din acest an.

Exista riscul ca scenariul Greciei sa se repete in cazul Romaniei?

Andreea Paul: Exclus.

De ce?
 
Politica monetara declanseaza reactii atipice in Romania si, nu de putine ori, lucrurile functioneaza pe invers sau deloc. Bancile comerciale se confrunta acum cu o dilema: cum sa asigure acoperirea pierderilor - cam 11% din portofoliul de credite -, dar sa raporteze in acelasi timp si profit ?
 
 
Andreea Paul


Andreea Paul: Pe de o parte, matrasirea datelor la o asemenea anvergura este o iresponsabilitate politica imposibil digerabila de catre electoratul roman si de catre institutiile europene. Riscul de a fi exclusi din spatiul Euro nu ni l-am permite nici macar in vise. Cu atat mai mult cu cat eforturile noastre sunt indreptate spre aderarea Romaniei in 2015 la aceasta zona.

Supravegherea executiei bugetare trimestriale la noi de catre Comisia Europeana si FMI e foarte minutioasa si nu vad posibile escapade statistice sau jonglerii bugetare similare, cu atat mai putin tupilarea unor deficite in conturi ascunse.
Pe de alta parte, programul de stabilitate pe care l-a inaintat de curand Grecia Comisiei Europene este de o duritate greu acceptabila de societatea romaneasca inca puternic asistata  de stat.
 
 • Procedurile standard pe baza carora se elibereaza transele contin clauze de consultare intre Guvern si FMI
 
-Doctor in economie din mai 2008
 -Licentiata in Economie si Afaceri Internationale(Aplicarea teoriei haosului in previzionarea cursului de schimb)
-Cercetator, Academia Romana
- Consilier personal al premierului Emil Boc
 
 
Cine este Andreea Paul (Vass)

De cateva zile a ajuns in tara delegatia FMI. Considerati ca vizita este o simpla formalitate sau ne gaseste cu o parte din teme, nefacute? Am in vedere aici legea pensiilor, cea a responsabilitatii fiscale...
 
Andreea Paul: Nicio vizita a FMI nu este o simpla formalitate, la fel cum nu exista nici perfectiune in respectarea criteriilor cantitative de performanta sau a celor indicative. Ma refer in special la criteriile structurale de performanta. De aceea, procedurile standard pe baza carora se elibereaza transele contin clauze de consultare intre Guvern si FMI, pe parcursul unor evaluari trimestriale.

Ce inseamna asta?

Andreea Paul: In cadrul acestor clauze se pot modifica conditiile care au stat la baza acordului initial, daca justificarile sunt bine fundamentate si nu e doar o chestiune de absenta a vointei politice.

Un exemplu...?

 
Matrasirea datelor la o asemenea anvergura cum au facut grecii este o iresponsabilitate politica imposibil digerabila. Riscul de a fi exclusi din spatiul Euro nu ni l-am permite nici macar in vise
 
 
Andreea Paul
Andreea Paul: A fost, de pilda, cazul conditiilor macroeconomice - revizitarea cresterii economice pentru anul 2010 si stabilirea sa la +1,3%. Totodata, se pot acorda derogari temporare, cum sunt de exemplu arieratele bugetare sau amanari  in ceea ce priveste gradul de indeplinire a angajamentelor de reforme – un exemplu este interimatul guvernamental si alegerile prezidentiale din decembrie, care au blocat activitatea Guvernului si a Parlamentului la sfarsit de an.

Inteleg ca in opinia Dvs, Guvernul si-a facut temele...

Andreea Vass: Din acest punct de vedere, Guvernul Romaniei si-a facut temele. Proiectele Legii responsabilitatii fiscale a fost finalizat si include observatiile pertinente ale Comisiei Europene si ale FMI. A fost promovata in procedura de urgenta in Parlament, iar viteza cu care va fi adoptata in realitate tine acum strict de puterea legislativa.

Si in privinta Legii Pensiilor?

Andreea Paul: In ceea ce priveste Legea unitara a pensiilor din sistemul public, au avut loc unele modificari asupra proiectului conturat la sfarsitul anului trecut, de asemenea in acord cu FMI, si va fi supusa aprobarii in urmatoarea sedinta de guvern, foarte probabil pe data de 3 februarie 2010, dupa care intra in aceeasi procedura parlamentara.

Care sunt cele mai importante avertismente economice ale lui 2010?
 
Riscul major este ca fiecare ministru sa-si deruleze activitatea fara a avea ochiul tintit asupra bugetului si cu gandul la urmatoarea rectificare bugetara.
 
 
Andreea Paul
 
Andreea Paul: Principala provocare la care suntem expusi acum tine de implementarea bugetului de austeritate si diminuarea deficitului bugetar. Riscul major este ca fiecare ministru sa-si deruleze activitatea fara a avea ochiul vigilent tintit asupra bugetului si cu gandul la urmatoarea rectificare bugetara, sacrificand reformele institutionale necesare.

 • Eforturile de reducere a cheltuielilor trebuie insotite de masuri de stimulare a exporturilor

La ce va referiti concret?

AndreeaPaul: La aplicarea rapida si decisiva a criteriilor de eficienta si eficacitate in managementul public, de personal, a standardelor de cost etc. Toate cu scopul de a crea institutii publice mai putin costisitoare, dar cu servicii publice mult mai eficiente si prietenoase cu cetateanul.

Reforma sectorului public este insotita de o alta provocare, la fel de importanta. E vorba de schimbarea sistemului de pensii, a celui de asistenta sociala si a celui de taxare pentru a stimula munca. Pentru a motiva angajatorii sa creeze noi locuri de munca si a cetatenilor sa aleaga munca, in defavoarea somajului, a pensionarilor anticipate sau a asistentei sociale nejustificate. Aici mai avem tare mult de lucru.

Ce anume?

AndreeaPaul: Deficitele mari bugetare generate an de an de aceste sisteme, in special de sistemul de pensii (cu un deficit estimat la 1,5% din PIB in 2010), constitutie principala provocare in opinia FMI, careia trebuie sa-i faca fata nu doar Romania, ci toate celelalte state din regiune. Optimismul domnului J. Franks legat de Romania este ca nu ne confruntam in acest an cu nicio alegere politica, in timp ce viteza reformelor din regiune risca sa incetineasca pe fondul celor 8 alegeri programate in tarile Europei Centrale si de Sud-Est.

Am inteles. Un alt avertisment...?

 • E posibil ca o noua diminuare a rezervelor minime obligatorii sa unga mai bine mecanismele de transmisie in piata.
AndreeaPaul: Un alt avertisment cred ca ar putea tine de riscurile relansarii economice bazate exclusiv pe economii la cheltuielile publice si cresterea absorbtiei fondurilor europene. In realitate, aceste eforturi absolut necesare, trebuie insotite de diminuarea blocajelor administrative din calea investitiilor, respectiv stimularea exporturilor ca cele mai importante motoare pentru cresterea potentialului economic al Romaniei. Pe scurt, e nevoie de politici pro-competitivitate. Partea buna este ca multe din aceste reforme nu presupun neaparat costuri economice si sociale.

BNR a dat semnale consistente pe linia scaderii dobanzilor bancare. Cu toate acestea, reticenta acestora este relativ ridicata. Cand credeti ca se vor transmite in piata creditului, semnalele date de BNR?
 
AndreeaPaul:  Politica monetara declanseaza reactii atipice in Romania si, nu de putine ori, lucrurile functioneaza pe invers sau deloc. Bancile comerciale se confrunta acum cu o dilema: cum sa asigure acoperirea pierderilor din creditele neperformante - cam 11% din portofoliul de credite -, dar sa raporteze in acelasi timp si profit. Asa se face ca intarzie semnificativ diminuarea costului creditarii in Romania (dobanzi plus comisioane bancare)

Si totusi, cand ar putea sa scada...?

Mi-e foarte greu sa estimez cand se va resimti in piata creditului semnalul dat de catre BNR. E posibil ca o noua diminuare a rezervelor minime obligatorii sa unga mai bine mecanismele de transmisie in piata. Dar asta tine exclusiv de decizia precauta a BNR.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5357 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  la citi infractori conduc acum romania (Duminică, 24 ianuarie 2010, 21:23)

  curca [anonim]

  o sa fie si mai rau. specialistii au plecat. guvernati cu ciurucurile.
  • -6 (10 voturi)    
   trecutul dnei vass (Duminică, 24 ianuarie 2010, 22:02)

   alex [anonim] i-a raspuns lui curca

   pai imi aduc aminte de o initiativa a drei vass. pe blogul ei a propus oricui avea idei de imbunatatire a activitatii pt care e platita dansa, o cina cu dansa...ce jenant. e sub orice critica tipa. pai asta a fost un semn clar de incompetenta.
   pana cand pe functii nu vor fi oameni care sa fie platiti pe masura performantei, nu va fi nimic bun in tara asta.
   • -2 (6 voturi)    
    Dar la ce interval de timp se refera? (Duminică, 24 ianuarie 2010, 22:23)

    ana [anonim] i-a raspuns lui alex

    Nu am citit articolul, doar titlul si cine a declarat si m-am lamurit. Dar la ce interval de timp se refera numita in functie? O sa vina si timpul platii acestor imprumuturi de miliarde. Ei au conturi, case in alte tari, copii ii trimit incet-incet acolo si ei mai stau cat sa mai acumuleze si, evident, sa simta puterea (o boala, stim).
   • +2 (4 voturi)    
    sa ne uitam un pic pe cifre (Luni, 25 ianuarie 2010, 11:45)

    visio [anonim] i-a raspuns lui alex

    grecia are venituri din turism de 35miliarde de eur; romania inca se afla la faza de turism anacronic; grecii au sosele, romanii au nevoie de sosele...sincer, nu cred ca grecia s-a aflat in imposibilitate de plata, ci a fost numai un spectacol pt spectatori; stiti cum e vorba aceea despre cum sa faci afaceri cu greci, nu? e ok atunci; personal am un respect deosebit pt greci, pt cultura lor; si in incheiere e bine sa nu dezinformam populatia cu treburi de genul "romania nu paraseste zona euro" din simplul motiv ca nu facem parte din zona euro; sa faci parte din aceasta zona inseamna sa ai moneda euro..dar la cati prosti sunt la guvernare e greu cu educatia....cat despre cina de care ziceai trebuie sa iti dai seama ca are si fata niscaiva necesitati care se cer rezolvate....
    • -1 (3 voturi)    
     heeei (Luni, 25 ianuarie 2010, 12:06)

     norman [anonim] i-a raspuns lui visio

     Problema noatra este una de mentalitate cred. Pentru ca nu vrem si pace sa ne dezobisnuim de prostul obicei de a critica orice. Domnilor, daca eram intr-o situatie asemanatoare cu cea a Greciei, credeti ca aceast doamna VASS mai declara aceste lucruri?
     • +2 (2 voturi)    
      iata de ce critic (Luni, 25 ianuarie 2010, 17:02)

      visio [anonim] i-a raspuns lui norman

      eu cred ca ne vom afla, cat de curand, intr-o situatie naspa ca a greciei; ma rog, asa este filmul prezentat...ca idee numai, gandeste-te ca grecii au emis eurobonduri cu dobanda de 2% unor persoane private; valoarea totala a vanzarii este in presa...acum zic si eu...de ce germanii, cei mai multi si importanti contribualbili la bugetul ue, sunt binevoitori inca si ne dau bani si alte tari nu prea? germanii sunt buni de prosti ca ne dau atatia bani, bani care intra in buzunarul unui berceanu, orban, etc...se vor trezi si nemtii si francezii si vor spune stop joc..diferenta este ca grecii s-au trezit mai devreme...inainte sa postezi amice, gandeste pentru ca altfel te faci de ras; e dreptul taui sa scrii ce vrei...dar e bine sa fii precaut..si e treaba mea de ce critic...
  • 0 (0 voturi)    
   sigur... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 12:59)

   iri [anonim] i-a raspuns lui curca

   bineinteles ca asa ceva nu se poate intampla tarisoarei noastre . Iar noi avem incredere in capacitatea de analiza a guvernantilor care ne-au asigurat si ca nu vom fi afectati de criza . Iar dupa cum vedem Romania a fost si anul trecut si este si acum o oaza de crestere economica fara precedent intr-un ocean de economii care se lupta ca vai de mama lor sa iasa din criza , singura noastra problema fiind lipsa fortei de munca necesara sustinerii acestui ritm alert. Sau poate ma insel...
 • +7 (11 voturi)    
  Cu teoria.... (Duminică, 24 ianuarie 2010, 21:25)

  lili [anonim]

  Sta bine Dna Vass. Am vazut-o de curand intr-o emisiune si m-a dezamagit profund. Ascultand-o anterior intr-un interviu similar aveam o impresie excelenta , ca si acum. Numai ca atunci cand i se pun intrebari concrete legate de actiunile nemaipomenite ale nemaipomenitului guvern al Dlui Boc raspunsurile Dumneaei sunt tipic politicianiste, adica o ia pe aratura. De nici un fel nu a putut de exemplu se explice cum e cu bugetarii despre care Dl Boc nu o data a spus ca sunt in numar prea mare si taie frunza la caini, o tot sucea si invartea. Daca la nivelul Dumneaei vad asta, ce sa mai astept de la celilalti pe care numai politica i-a ridicat in functiile in care sunt. Mi-as fi dorit sa fie mai convingatoare, realitatea Romaniei arata ce "performante" a reusit guvernul Dlui Boc si mai ales arata ca nu este deloc capabil sa gestioneze aceasta situatie de criza asa incat sa determine cresterea necesara, ca sa nu ajungem doamne fereste ca Grecia. Cat timp au recunoscut ca Romania nu este in stare sa faca nimic ca sa iasa din criza, numai sa astepte sa iasa occidentul care ne va trage si pe noi, ce sa mai stepti din partea guvernantilor. Asa ca teoriile Dnei Vass nu ma conving deloc. Realitatea romaneasca inseamna somaj, inseamna falumente pentru multe firme, inseamna saracie lucie pentru majoritatea populatiei, ori Dna Vass habar n-are ce inseamna asta. De la Bucuresti, din birourile ministeriale si din Palatul Victoria nu simti asa ceva.
  • -1 (7 voturi)    
   Si mie mi-a placut realismul interviului (Duminică, 24 ianuarie 2010, 22:53)

   Goia [anonim] i-a raspuns lui lili

   Eu inteleg ca stie bine dna Paul despre ce e vorba si ca vrea sa faca treaba buna, dar ca are o gasca de handicapati in guvern care sunt interesati doar de buzunarul propriu. Chiar cred ca e asa! Pe de alta parte, lucreaza pentru Boc si nu poate sa le spuna public ca sunt niste hoti si tampiti. Eu chiar o inteleg pe dna asta. Chiar si asa mi se pare ca si-a pus pielea la bataie suficient si in cazul EBA, Prigoana Jr., Bittman si imi place curajul ei.
 • +4 (8 voturi)    
  E o chestiune (Duminică, 24 ianuarie 2010, 22:23)

  HESS [anonim]

  De timp tanti.Zeci de miliarde datorie,agricultura punctul forte ce ar fi putut fi pt romania,este la pamant,turismul la fel.Economia in rahat.Tot ce au cumparat strainii a fost doar pt muls .Nu au facut o modernizare in ceeace au cumparat cu mici exceptii.
  Pai daca nici nu aveti de unde plati pensiile,noroc cu banii dati de FMI.Cand nu o sa mai aiba ce vinde puliticienii si FMI-ul va inchide robinetul atunci.,tinete Grigoras.Grecia va fi un mic copil pe langa romania.
 • +4 (6 voturi)    
  info (Duminică, 24 ianuarie 2010, 22:32)

  info [anonim]

  :)) asa au zis si de criza economica.....si in ce "dulceata" am ajuns.
 • +3 (9 voturi)    
  POLITICA (Duminică, 24 ianuarie 2010, 22:50)

  oanasbarnea [anonim]

  Ce poate face acest guvern care guverneaza dupa catastrofa lasata de cei ce au condus tara in cirdasie pina acum ;PSD+PNL.?Pina la acest guvern nu s-a gindit nimeni sa stringa cureaua ;Bani la toata lumea sa creasca punctul mediu de votanti in favoarea lor;;Dublarea bugetarilor,salarii si pensii de sute de milioane la clientela politica .Toate in defavoarea investitiilor.De asta am ajuns de risul Europei cu 200 Km autostrada in 20 ani.Toti care au condus pina acum nu s-au gindit decit la imbogatire prin fel de fel de privatizari dubioase .N-a avut nimic curajul sa ia taurul de coarne..Acum s-a ajuns la fundul sacului.
 • +2 (8 voturi)    
  Nu e exclus deloc: Romania da faliment, nu Grecia (Duminică, 24 ianuarie 2010, 22:55)

  Bruner Fox [anonim]

  Nu este exclus deloc , doamna Paul, fosta Vass, bate campii: ce inseamna economia Romaniei: bancile :60% grecesti ( Alfa, Bancpost, Emporiki, Piraeus,Marfin, etc) Comunicatii 50% capital grecesc (ROmtelecom, Cosmote, Zapp, Intracom, etc) , Cosntructii :30% greci. Ori cand grecii se duc la vale isi retrag banii de pe aici si se afunda si Romanica! Si mai e ceva, ei au Euro ca moneda, noi nu! ROmania va d afaliment inaintea Greciei, cu asa guvern precum Boc si consilieri ca doamna Paul!
  • +1 (1 vot)    
   Informatiile tale nu sunt chiar reale... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 7:32)

   Lolotz [anonim] i-a raspuns lui Bruner Fox

   Sunt cateva banci grecesti dar activele nete la toate adunate sunt sub 50% numai din activul net al BCR sau BRD. Asa ca mai usor cu 60% banci grecesti. In al doilea rand OTE care detine Romtelecomul si Cosmote a fost cumparat de Deutsche Telekom.

   Spor la citit presa economica ca esti cam in urma...
 • +3 (5 voturi)    
  parca era un nene....... (Duminică, 24 ianuarie 2010, 23:03)

  AYAN [anonim]

  parca era un nene care se jura ca nu luam bani de la femeii...... daca nenea ala a dat -o in bara cu previziunea ... dece nu o cred pe blonda asta ???? imi poate raspunde cineva ?? sunteti bineveniti .. va salut cu stima ...
  • 0 (0 voturi)    
   De ce nu o cred nici eu? (Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, 11:52)

   pascht [anonim] i-a raspuns lui AYAN

   Pot sa-tio spun. Pentru ca doman bate cimpii in momentul in care raspunsurile se cer a fi concrete. Cunosc asemenea personaje din imprejurimile vietii mele proprii. Incearca sa faca impresie buna, nicalcind pe nimeni pe bombeu si prezentind intoteuna un raspuans la orice intrebare, raspuns carae mai de care fara sens si continut concret. In lipsa concretului n-ai ce sa critici, in afara faptului ca nu-i nimic concret. Viclenie retorica buna de-a imprastia nisip in ochii auditorlior. Pe mine numa im prsioneaza asemenea stelute producatoare de bulbulele de aer cald.
 • +6 (8 voturi)    
  rectorul UBB despre guvernul Boc (Duminică, 24 ianuarie 2010, 23:23)

  taranistu [utilizator]

  "Se plăteşte, în România, din greu, amatorismul guvernării, iar acest preţ nu mai poate fi ignorat, oricât de multe anestezice şi diversiuni se aplică. Din nefericire, Thomas Mann are din nou dreptate: se plăteşte enorm atunci când partea mai puţin calificată şi mai coruptă a unei naţiuni ajunge să o controleze!", a conchis Andrei Marga.
  • +7 (7 voturi)    
   Ceea ce a zis T. Mann ... (Luni, 25 ianuarie 2010, 8:38)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui taranistu

   perfect aplicabil. Parerea mea este ca acest lucru, coruptie+amatorism la nivel guvernamental, a aparut mai pregnant dupa 1996 (inclusiv). Si au trecut ceva ani si inca mai rezistam.
   Pentru a nu ajunge ca Grecia nu cred ca se poate face mare lucru. Ceea ce trebuie sa avem in vedere este ca Grecia e deja la EURO si va fi altfel sprijinita. Ingrijorator mi se pare a fi reactia sindicatelor are nu inteleg ca ne ducem de rapa dar si guvernul care o ... scalda.
   Terminati cu agentiile care nici macar pe hartie nu le-ati taiat, terminati cu primele (numai de la societatile comerciale vad ca s-au taiat la ministere au ramas), ne-ati innebunit cu pensionarii care au ajuns sa castige mai mult decat cei ce lucreaza si au de crescut si copii, terminati cu persoanele asistate financiar (ex.: sunt persoane care sunt declarate cu salalriul minim, iau bani negri in mana de la patron chiar stat (fostele cooperative mestesugaresti) si iau si de la primarie tot felul de ajutoare in conditiile in care sunt de 6000 RON cash lunar - cunosc persoane!) - aici tot fiscul e vinovat.
   Mi-e teama ca optimismul afisat de guvernanti este dat de nestiinta nu de realitate.
 • 0 (8 voturi)    
  apocalipsa nu a venit (Duminică, 24 ianuarie 2010, 23:35)

  antreprenor [anonim]

  eu nu cred in dracul asa negru. chiar cred ca nu o sa dam faliment. cred ca greul a trecut, cu sau fara voia sau faptele guvernantilor.
  de intrare in incapacitate de plata nici vorba. cred ca unii se ambaleaza degeaba. raspunsurile Drei mi se par ok.
 • +2 (4 voturi)    
  Superba femeia (Luni, 25 ianuarie 2010, 1:30)

  vasile [anonim]

  Greu pentru Boc cu un asemenea consilier. Cred ca nevasta-sa e putin ingrijorata :-))
 • +3 (7 voturi)    
  interviu penibil (Luni, 25 ianuarie 2010, 9:44)

  cosmin [anonim]

  Sper sa nu ajungem in situatia Greciei - am lucrat in Grecia - acolo somajul e 800-1.000 eur/luna. grecii mai degraba prefera sa stea acasa si sa bea cafeua decat sa munceasca. ei doar in sezonul estival muncesc. la ei nu exista Garda Financiara, Fisc. la ei nu se popresc conturile cand ai depasit tyermenul de plata a impozitelor pt firme. situatia Greciei e grea dar ei au de unde strange cureaua. au infrastructura, au o economie (cat de cat). noi ce avem - flacara violeta?EBA? Becali in Parlamentul european? pitipoanca asta de consiliera care ofera drept cadou o cina cu dansa acellei persoane care vine cu propuneri concrete de scoatere a tarii din criza? Penibil
  • -2 (4 voturi)    
   Lenevia la rang de fala (Luni, 25 ianuarie 2010, 11:18)

   Lary [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Nu intelegi ceva !De aia au ajuns in situatia in care sunt acum si in care am fi intrat si noi daca incurajam la nesfarsit cheltuielile bugetare imense .
   Da ok ,grecul sta acasa pe banii statului care stat isi ia banii tot de la grecul care ar trebui sa munceasca dar care nu munceste.Este un cerc care daca se inchide pa si la revedere.La noi nu se sta acasa pe 800-1000 euro dar se sta la locul de munca de la stat pe salarii chiar mai mari.
   Spui tu ca grecii au economie,care economie?Intretinuta de cine?de aia care stau acasa si beau cafeaua??
   Au infrastructura,asa si?La ce iti foloseste infrastructura facuta cu banii aceluiasi stat care il plateste pe grec sa stea acasa,daca ai o economie care nu merge?Iti spun eu la nimic.
   Incercati sa nu mai idolatrizati lenevia.
 • 0 (6 voturi)    
  opriti-va caii masculilor (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:32)

  O bruneta [anonim]

  Cina de lucru este cea mai elementara propunere de conduita de business. Misoginismul este in floare si va sta capul doar la buzele si parul ei blod :)

  Interviul nu e rau deloc si pun ramasag ca anul acesta vom avea crestere economica. chiar daca absolut neglijabila, de 1%.
 • +2 (4 voturi)    
  In teorie suntem tari.... (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:59)

  Gigi [anonim]

  ...ai naibii de tari! Stam mai prost cu practica.

  Cum reactioneaza bancile la miscarile BNR? F. simplu...am primit in weekend un e-mail de la ING in care ma anunta revizuirea dobanzilor. Dobanda la banii de pe card - 7%, dobanda la overdraft -21%. Cam asa reactioneaza bancile. Incarca clientii buni cu diferente intre dobanzile active/pasive de 14% pentru a acoperi pierderile.

  Am observat ca dna Vass stie si ce inseamna o crestere economica durabila. Ne spune despre exporturi (in conditiile in care in ultimii 10 ani cresterea economica s-a bazat pe consum si speculatii imobiliare). Ceea ce nu stie dansa este ca produsele romanesti nu reusesc sa se impuna nici pe piata locala, d'apai pe cele externe. Ce sa exportam? Produse agricole prelucrate? Nu avem. Software? Slabut. Tehnologie inalta? E dominata piata de SUA si tarile asiatice deja. Masini? Noroc cu Dacia si cu Ford (cele doua flori cu care nu vine primavara).

  Si ajungem in final la "standardele de cost". Un exemplu de decizie undimensionala eronata. E corect...la un numar de locuitori (si deci la un volum de incasari la buget), un numar de functionari ... dar ce ne facem cu birocratia? Cu zecile de hartiute, avize, stampilute, aprobari etc necesare. Nu ar fi mai simplu sa le reducem si p'astea? Si sa impingem cat de mult se poate informatizarea inainte? Apoi se va vedea clar cine nu are de lucru in sistem si i se poate spune "PA!"

  Si un ultim comentariu...1.3% crestere economica? Chiar vreau sa traiesc sa o vad si p'asta. Sau o fi la fel cu cresterea economica de pe 2009 cand se facea previziunea la sfarsitul lui 2008?
 • 0 (6 voturi)    
  Da domnilor, sunt fff multi bugetari ! (Luni, 25 ianuarie 2010, 11:09)

  cornel [anonim]

  Si asta pentru ca guvernarea PSD-PNL sau invers, cum vreti sa o luati, a angajat imens de multi clienti politici in diverse structuri bugetare. De asta a si crescut PNL in ultimul timp. Tariceanu baga oameni in PNL dupa principiul " hai in partd ca iti dam un post bun de bugetar", chiar acest lucru nu se vede ?Nu se stie asa ceva ? Majoritatea celor care scriu aici pe forum sunt carcotasi pusi(zic eu, de PNL,PSD) sa vorbeasca aiurea. Guvernul Boc, asa cum e el, dezavantajat de situatia preluata din tara, isi va face treaba, indiferent cate piedici i se vor pune de Antonescu si Ilici(prin sindicate, prin TV Realitatea si Antena, etc )
 • +2 (4 voturi)    
  M-am linistit (Luni, 25 ianuarie 2010, 11:14)

  Pantera Roz [utilizator]

  Daca duduia Vass ne spune ca e "excluc"(asa cum scrie in primul paragraf al articolului) sa o luam pe urmele Greciei,e clar.Te pleci in fatza competentzei,ai incotro?!
 • +2 (4 voturi)    
  o duduie, care...duduie de prostie! (Luni, 25 ianuarie 2010, 11:42)

  kass [utilizator]

  Doctor in economie? Cercetator-Academia Romana???? Bah! O fi...in acest caz, este prostia cu chip de femeie si acte originale-care ii confirma neputinta. Fuck! Nu-mi vine sa cred ce emana mintile unora! Sigur, d-l Bou-pardon, Boc, este super incantat de gandirea doamnei cu pricina. Doar se completeaza, chiar.
  Sigur, vine primava, chiar vara..o sa fie cald si poate un pic de "racoare" nu strica la nimeni. Sau...nu?
 • -1 (3 voturi)    
  ... (Luni, 25 ianuarie 2010, 12:02)

  ani [anonim]

  Dragule anonim, nu va fii mai rau, din contra. Iar Romania nu va urma modelul Greciei. Specialistii au plecat intr-adevar, dar asta nu inseamna ca nu ne putem descurca singuri. Boc pare un tip capabil si dornic de a rezilva ceva in tara asta...
  • 0 (2 voturi)    
   Asa e. (Luni, 25 ianuarie 2010, 13:19)

   Pantera Roz [utilizator] i-a raspuns lui ani

   "Rezilva" tot.E priceputzel.Nu pare,dar e.
 • +2 (2 voturi)    
  beta (Luni, 25 ianuarie 2010, 16:31)

  s3xs1 [anonim]

  Grecia a fost versiunea alpha. Romania poate fi versiunea beta 1. Care-i gradul de indatorare al statului?Dar a cetatenilor?Cu ce bunuri reale se pot acoperi gaurile alea virtuale?Producem hrana/energie/industrie avem?
 • 0 (0 voturi)    
  d-na Paul si limba romana (Marţi, 9 martie 2010, 20:26)

  Dragos_667 [anonim]

  Aceasta d-na Paul vorbeste mult si nu spune nimic. In plus sta foarte rau cu gramatica limbii romane , facand niste dezacorduri pentru care in clasa I eram trecut la colt.
  • 0 (0 voturi)    
   De ce oara am eu aceiasi impresie? (Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, 12:16)

   pascht [anonim] i-a raspuns lui Dragos_667

   "Aceasta d-na Paul vorbeste mult si nu spune nimic."
   >
   Dupa cum se vede mai multi cititori au aceiasi impreseie proasta despre aceasta duduie smechera. Vorbeste sa prosteasca lumea. Nerusinare incapabila.
 • 0 (0 voturi)    
  Multe vorbe fara continut concret (Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, 11:42)

  pascht [anonim]

  Mda, asemenea personaje foarte cumsecade sint binecunoscute. Arata bine, politicosi si zimbitori. Au und raspuns la orice intrebare. Da vorbe goale, promisiuni fara orice baza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by