Argumente pro si contra cresterii impozitelor pe proprietate
Argumente in favoarea cresterii impozitelor pe proprietate
1. In Romania, impozitul pe proprietate este de 0.1% din valoarea “oficiala” a proprietatii, valoare care nu a mai fost actualizata din 2002 si care reprezinta in cel mai bun caz 25-35% din valoarea de piata. Astfel, impozitul real nu este de 0.1%, ci de maxim 0.03-0.04%, printre cele mai mici din Europa.
Cat platesc altii: in Bulgaria, procentul este de 0.16% din valoarea de piata actualizata anual, in Ungaria impozitul mediu este de 3.95 euro/mp (ceea ce inseamna aprox. 0.4% pentru un apartament de 60 mp in valoare de 60.000 de euro), in Spania se plateste 0.4-1.1%, iar in Polonia, taxele pe proprietate sunt infime in cazul persoanelor fizice (0.1-0.2 euro/mp) insa impozitul pe cladirile comerciale este de 30-40 de ori mai mare, detalii aici.
2. Prin subevaluarea bazei de impozitare, autoritatile locale pierd o gramada de bani pe care i-ar putea investi in infrastructura locala.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Asadar ministerul de finante nu are nici un amestec in acest subiect. Nici in altele. In ce are amestec... e alt secret.
"sunt ipoteze de lucru in acest moment fara aprobarea Guvernului, care presupun si o lipsa de experienta din partea unor ministri".
http://www.zf.ro/opinii/premierul-ne-linisteste-am-pierdut-timpul-comentand-cas-sau-impozite-marite-5377343/
Cei mai afectati vor fi pensionarii impropietariti de Iliescu, care se vor trezi ca impozitul ajunge la valoarea unei pensii si vor trebui sa faca ceva.
Vor incerca sa mareasca chiria (cei care au)... dar in perioada asta hotelierii dau deja camere cu 3-400 euro/luna. Vor incerca poate, sa scape de celelalte proprietati (tot cei care au ce sa vanda) , vor incerca sa se mute la case mai ieftine.
Cred totusi ca vor fi doar ceva proteste... si scutiri.
De regula acestea sunt detinute de speculatori sau de cei care nici nu pot sa-l lucreze dar nici nu vor sa-l dea in asociatie sau sa-l dea la altul sa-l lucreze.
Se va dinamiza piata terenurilor agricole.
Romania nu trebuie sa ajunga o tara de chiriasi,iar raportarile la alte tari trebuie sa inceteze.
Noi suntem in Europa d.p.d.v. geografic in rest totul este la pamant.
Daca banii publici ar fi cheltuiti eficient ar fi de ajuns cei ce sunt colectati in prezent.
Avem cele mai ineficiente institutii ale statului din Europa,cel mai putin spus.