Intr-o declaratie facuta la PRO TV in urma cu aproape doua saptamani, ministrul de Finante a invocat posibilitatea majorarii impozitelor pe proprietate prin cresterea bazei de impozitare, respectiv prin luarea in considerare a valorii de piata a imobilelor, mult mai mare decat valoarea la care se aplica acum impozitul. Sa vedem care ar fi argumentele pro si contra implementarii unei asemenea masuri, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Argumente in favoarea cresterii impozitelor pe proprietate

1. In Romania, impozitul pe proprietate este de 0.1% din valoarea “oficiala” a proprietatii, valoare care nu a mai fost actualizata din 2002 si care reprezinta in cel mai bun caz 25-35% din valoarea de piata. Astfel, impozitul real nu este de 0.1%, ci de maxim 0.03-0.04%, printre cele mai mici din Europa.

Cat platesc altii: in Bulgaria, procentul este de 0.16% din valoarea de piata actualizata anual, in Ungaria impozitul mediu este de 3.95 euro/mp (ceea ce inseamna aprox. 0.4% pentru un apartament de 60 mp in valoare de 60.000 de euro), in Spania se plateste 0.4-1.1%, iar in Polonia, taxele pe proprietate sunt infime in cazul persoanelor fizice (0.1-0.2 euro/mp) insa impozitul pe cladirile comerciale este de 30-40 de ori mai mare, detalii aici.

2. Prin subevaluarea bazei de impozitare, autoritatile locale pierd o gramada de bani pe care i-ar putea investi in infrastructura locala.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.