Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Mihai Tanasescu: Romania nu are nevoie de taxe suplimentare. Acum este timpul pentru reforma cheltuielilor publice

Cresterea taxelor si a impozitelor nu este cea mai buna solutie pentru Romania, a declarat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu. Cheltuielile pentru dezvoltare si cele destinate sectorului social pot fi efectuate fara majorarea fiscalitatii, a precizat oficialul, care se declara optimist in privinta eliberarii urmatoarei transe de bani la sfarsitul lui februarie. "Acum este timpul pentru reforma cheltuielilor publice", iar Romania dispune de "resurse puternice ce pot fi atrase la buget". Sursa acestor venituri sunt "segmentele de activitate nefiscalizate corespunzator" si "imbunatatirea colectarii" banilor, a subliniat Tanasescu. In ceea ce priveste acordul cu Fondul, nu se pune problema schimbarii conditiilor initiale. Se afla insa in discutie "elaborare modului in care deficitul fiscal de 5,9% poate fi atins". "Conditia pentru a ajunge la aceasta tinta depinde foarte mult de implementarea legislatiei", a subliniat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International.

Perceptia analistilor privind evolutia economiei romanesti s-a imbunatatit substantial

Asteptarile expertilor financiari cu privire la evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit substantial. Perceptia analistilor a inregistrat o crestere de peste 25 de puncte, acesta fiind cel mai mare avans din Europa Centrala si de Est. Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetari Economice Europene, Romania a ajuns pe pozitia a treia in regiune, in ceea ce priveste asteptarile expertilor. Tara noastra este devansata de Cehia si Ungaria.

Bancherii europeni sunt ingrijorati de climatul de incertitudine indus de mesajul lui Barack Obama in sistem

Bancherii europeni sunt ingrijorati de climatul de incertitudine indus in sistemul financiar de mesajul presedintelui american Barack Obama. Liderul de la Casa Alba si-a anuntat intentia de a limita dimensiunea si domeniul de activitate ale institutiilor financiare. Mai exact, presedintele american propune separarea bancilor comerciale de institutiile de investitii. Economistii sustin ca suntem inca departe de momentul in care planurile lui Obama vor fi puse in practica. Insa anunturile presedintelui american nu ii lasa indiferenti pe bancheri. Cu atat mai mult cu cat autoritatile europene de reglementare ar putea fi tentate sa aplice si in Europa propunerile liderului de la Casa Alba, sustin analistii.

Ministrul britanic de Finante: Reforma bancara propusa de Obama risca sa submineze consensul international in sectorul financiar

La reforma bancara propusa de Barack Obama a reactionat si Ministerul britanic de Finante. Oficialii din Marea Britanie au declarat ca aceste masuri nu vor pune capat crizei financiare. Dimpotriva, Obama risca sa submineze consensul international in sectorul financiar, a avertizat ministrul britanic al Finantelor, Alistair Darling. "Este dificil sa spui dinainte ca nu vei interveni pentru a ajuta un anumit tip de banca", a declarat acesta. Potrivit oficialului britanic, impartirea institutiilor financiare in entitati juridice distincte "nu este un lucru necesar. Necesara este crearea unei legaturi intre ele in ceea ce priveste tranzactiile financiare pe care le realizeaza". Ministrul a precizat ca Regatul Unit va continua discutiile cu Statele Unite in ceea ce priveste reforma financiara, subliniind ca orice propunere trebuie sa fie "viabila si realizabila".