Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat luni in piata bancara 6,07 miliarde de lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 1 februarie, potrivit NewsIn. Operatiunea repo, la care au participat noua banci, s-a realizat la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv 7,5% pe an.

Ultima injectie de lichiditate in piata, de 9,47 miliarde de lei, a avut loc pe 29 decembrie si a avut scadenta pe 4 ianuarie, numarul participantilor ridicandu-se la 19 banci. Operatiunea s-a realizat la o dobanda de 8% pe an.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,45% pe an, in crestere fata de cel de vineri, de 3,17% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 7,95% pe an, de la nivelul din sedinta precedenta, de 3,67% pe an.

Dobanzile interbancare overnight au crescut luni, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, acestea situandu-se la 6,5-7% pe an, in apropierea dobanzii de politica monetara, de 7,5% pe an.

Totodata, cursul de referinta a scazut luni cu 1,3 bani, pana la 4,1252 lei pentru un euro, de la 4,1380 lei pentru un euro cat era vineri.

In cadrul operatiunilor de tip repo, BNR ofera lichiditati bancilor comerciale in contul preluarii de titluri de stat.