Mihail Seitan, ministrul Muncii: De anul asta, gata cu salariile de merit

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 26 ianuarie 2010, 8:47 Economie | Finanţe & Bănci


Mihai Seitan
Foto: Rompres
Salariile de merit, primele si cel de-al 13-lea salariu nu vor mai fi acordate bugetarilor dupa ce actualele contracte colective de munca isi vor inceta valabilitatea, a declarat luni seara dupa sedinta de Guvern, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihail Seitan.

"Anul asta nu se mai dau deloc. Ele sunt prevazute doar in contractele colective de munca", a spus Seitan.

Guvernul a adoptat, in sedinta de luni o Ordonanta de Urgenta care include unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, ca urmare a aplicarii Legii unice de salarizare, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
 • Salariile din decembrie 2009 se pastreaza si in 2010, urmand ca personalul bugetar sa fie incadrat pe trepte si gradatii pe structura noua a Legii 330/2009
 
Salariile de merit, primele si cel de-al 13-lea salariu nu vor mai fi acordate bugetarilor dupa ce actualele contracte colective de munca isi vor inceta valabilitatea
 
 
Mihai Seitan, ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihail Seitan, a precizat ca reincadrarea personalului din sectorul bugetar, potrivit articolul 30 din Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, se va face corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale pe care le-au avut la finalul lunii decembrie 2009.

„Castigurile salariale care se inregistrau la sfarsitul anului 2009 se pastreaza anul acesta, urmand ca personalul bugetar sa fie incadrat pe trepte si gradatii pe structura noua a Legii 330/2009”, a afirmat ministrul Muncii.

 
-Salariile de merit vor fi platite in 2010, pana la expirarea perioadei de un an pentru care au fost acordate
- Majorarile salariale pentru 2010 vor include salariile, soldele sau indemnizatiile lunare sub 705 lei/luna
 -In situatia in care se renegociaza sau se incheie noi contracte colective de munca, nu vor putea fi stabilite salarii care exced prevederilor Legii salarizarii unice
 
 
Ce se schimba
Prin actul normativ adoptat de Guvern s-au introdus modalitatile concrete de acordare a sporului de vechime, a indemnizatiei de conducere, precum si celelalte sporuri in cuantumul avut in luna decembrie 2009, a mai precizat ministrul Mihail Seitan.

 • Salariile de merit acordate anul trecut  vor continua sa fie platite si in 2010, pana la expirarea perioadei de un an pentru care au fost acordate

In ceea ce priveste salariile de merit acordate anul trecut, aceste drepturi vor continua sa fie platite si in 2010, astfel incat sa fie aplicate pentru perioada de un an pentru care au fost acordate. “De exemplu, daca au fost acordate in aprilie anul trecut, ele merg pana in aprilie anul acesta. De anul acesta nu se mai acorda salarii de merit, urmand sa vedem in anul 2011, pe noua grila a legii, cum va functiona”, a explicat ministrul Muncii.
 • Majorarile salariale pentru 2010 vor include salariile, soldele sau indemnizatiile lunare sub 705 lei/luna.
In ceea ce priveste majorarea salariala pentru 2010, ministrul Muncii a precizat ca se va aplica pentru salariile, soldele sau indemnizatiile lunare care au un nivel mai mic de 705 lei/luna.
 
Toate aceste contracte colective isi fac efectele din punct de vedere al salarizarii, sporurilor, pana la momentul in care inceteaza de drept
 
 
Mihai Seitan, ministrul Muncii

Totodata, ministrul Muncii, Mihail Seitan, a aratat ca actul normativ adoptat de Guvern recunoaste caracterul obligatoriu al contractelor colective de munca legal incheiate anul trecut si care expira pe parcursul acestui an. „Toate aceste contracte colective isi fac efectele din punct de vedere al salarizarii, sporurilor, pana la momentul in care inceteaza de drept”, a afirmat ministrul Muncii, aratand ca in aceasta situatie se regasesc aproximativ 30 de entitati publice.

Potrivit actului normativ, salarizarea personalului autoritatilor si institutiilor publice care si-au schimbat regimul de finantare conform Legii 329/2009, se realizeaza potrivit prevederilor contractelor colective de munca legal incheiate, in limita cheltuielilor de personal aprobate.

Pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate, pana la implinirea termenelor contractelor colective de munca, conducatorul autoritatilor si institutiilor va proceda dupa caz la renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activitatii prin reducerea numarului de posturi, in conditiile legii.

Dupa implinirea termenului pentru care au fost incheiate contractele colective de munca, personalul pastrat va fi reincadrat pe noile functii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzator atributiilor, responsabilitatilor si competentelor specifice postului, prin asimilare cu functiile din institutia care il preia in structura, subordine sau in finantare, dupa caz.

In situatia in care se renegociaza sau se incheie noi contracte colective de munca, in cazul institutiilor din sistemul bugetar care au venituri proprii, precum si in cazul contractelor individuale de munca, nu vor putea fi stabilite salarii sau alte drepturi de natura salariala care exced prevederilor Legii salarizarii unice in sistemul bugetar, a mai precizat ministrul Muncii, Mihail Seitan.

 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8672 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Ce facem insă cu salariile şi pensiile neruşinate (Marţi, 26 ianuarie 2010, 9:09)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  oferite ca sinecuri clientelei politice ?
 • +3 (5 voturi)    
  Oare ce zice nenea asta e valabil si in parcatica? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 9:14)

  atitudini.wordpress.com [anonim]

  Ca la fel ziceau si anul trecut...

  Ia verificati ce prime au primit la fostul minister al tineretului... (si nu ma refer la sportivi sau la presedinti de federatii)
 • +1 (5 voturi)    
  profesorii (Marţi, 26 ianuarie 2010, 9:34)

  marian [anonim]

  1. nu e clar! spre exemplu, profii unde intra, la cei ce au deja contract colectiv de munca si se asteapta expirarea lui sau vor "beneficia" de noua lege de la 1 ian. anul acesta? voi ce ati inteles?
  2. nu inteleg de ce nu se reduc salariile nesimtite? adica ce era daca se zicea, se reduce de la 8000 la 4000 lei, vrei sa stai bine, nu, lasa pe altul???
  • 0 (6 voturi)    
   greu de cap? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 10:13)

   kllaus [anonim] i-a raspuns lui marian

   daca tu esti profesor , si nu ai inteles textul , inseamna ca meriti salariul minim pe economie. Nimic mai mult.
   • +2 (2 voturi)    
    poate (Marţi, 26 ianuarie 2010, 11:16)

    andi [anonim] i-a raspuns lui kllaus

    poate sunt profesori care nu stiu daca intra la categoria cu sau fara contract colectiv de munca, te-ai gindit la asta? omul a citit, a pus o intrebare, mai bine raspundeai, daca nu poti, taci.
 • -1 (7 voturi)    
  Corect! (Marţi, 26 ianuarie 2010, 9:57)

  Pantera Roz [utilizator]

  Ce salarii de merit,prime si al 13-lea salariu pt.toata plebea?Plebea a votat Basescu,acum gata cu distractzia.Salarii de merit si prime vor primi doar cei care conteaza si merita,ca de aia e salariu de merit si prima,nu?!Pariu?
  • -1 (1 vot)    
   incorect (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 9:00)

   vasile69 [utilizator] i-a raspuns lui Pantera Roz

   criza te lasa fara bani, nu basescu. intrebarea e cine te-a lasat pe tine asa frustat (oi fii cumva chiar Geoana) sau asa lipsit de creier...
   • +1 (1 vot)    
    Dupa cum (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 9:26)

    Pantera Roz [utilizator] i-a raspuns lui vasile69

    scrii "frustat" si "oi fii",sunt fericit ca oricum am mai mult creier decat tine.Lasa politica si apuca-te serios de gramatica de gimnaziu.
 • +2 (2 voturi)    
  Conducere (Marţi, 26 ianuarie 2010, 10:07)

  Weather [utilizator]

  Pe cind si anularea indemnizatiilor de conducerre? Oricumcel ce are piinea si cutitul va sti sa isi umple buzunarul pe cai mai mult sau mai putin legale.Ce rost are sa ii mai dam si noi in plus?
 • +3 (3 voturi)    
  Mi-e teama pentru tara asta (Marţi, 26 ianuarie 2010, 10:16)

  gabifm [utilizator]

  ca si anul acesta veti face ceea ce ati facut anul trecut din punct de vedere salarii / pensii adica nimic. Mi-e teama ca vom ajunge ca Grecia tot "investind" in bugetari in loc sa facem investitii reale. Nu mai este an electoral. Stiu. Este usor sa vorbesti cand esti in exteriorul sistemului bugetar dar, totusi cred ca este obligatoriu a fi luate masuri.
 • +2 (2 voturi)    
  sa ne caprim ca capra (Marţi, 26 ianuarie 2010, 10:30)

  FANE PROSTUL [anonim]

  Eu am incredere ca prin taierea salariilor nesimtite tara va iesi din criza iar noi o s-o ducem mai bine.
  O s-o ducem in gura.
  Furtul cel mare se realizeaza prin contracte publice.
 • +1 (1 vot)    
  Salarii compensatorii (Marţi, 26 ianuarie 2010, 11:03)

  Ciprian [anonim]

  De ce nu zice nimic de salariile compensatorii. Eu unu stiu persoane care au beneficiat de salarii compensatorii impreuna cu somajul chiar de trei ori de la initierea legii. Eu am beneficiat doar de somaj.
 • +1 (1 vot)    
  MAI GRAV E ALTCEVA (Marţi, 26 ianuarie 2010, 11:21)

  vasile [anonim]

  faptul ca se prevede o criza pe termen lung, deci e basm ca in semestrul 2 al anului 2010, vom trece pe plus.
  Daca ar fi fost asa, ar fi putut sa se decida, de ex , ca pe 2010 nu se da al 13-lea salariu, dar pe 2011, poate ca da, pt ca sigur am fi fost iesiti din criza.
  Dar se pare ca nu e asa...
 • -2 (4 voturi)    
  catzeii portocolaii (Marţi, 26 ianuarie 2010, 11:47)

  rasputin [anonim]

  Ce treaba are al 13-lea salariu al unui profesor navetist cu clientela politica ?!
  Putin mai e si cei portocalii vor deveni vinetii, de foame :))

  Muhahahaha
 • 0 (0 voturi)    
  miza zero (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:25)

  Un nene [anonim]

  Cum zicea un analist politic, asta este un joc cu suma zero, pentru ca bugetarii - din nou - vor castiga in instanta plata drepturilor salariale prevazute de lege si de contractele colective de munca. Cu ordonante, Guvernul joaca la cacealma, adica obtine doar amanarea momentului in care vor face plata... de 20 de ani, e prima oara cand se joaca de-a @cel de-al 13-lea salariu"!
 • 0 (0 voturi)    
  oare a cutit L 330? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 23:27)

  liviu marian pop [anonim]

  Potrivit art.25 din Legea nr. 330/2009 "Pentru activitatea desfăşurată, personalul beneficiază de un premiu anual egal cu media salariilor de bază sau a indemnizaţiilor de încadrare, după caz, realizate în anul pentru care se face premierea”. „Plata premiului anual se va face pentru întregul personal salarizat potrivit prezentei legi, începând cu luna ianuarie a anului următor perioadei pentru care se acordă premiul”.
  Deci domnul ministru nu a citit toata legea?
  www.liviumarianpop.blogspot.com
 • 0 (0 voturi)    
  dragii mei suntem o natie de TAMPITI (Joi, 28 ianuarie 2010, 18:24)

  andrei [anonim]

  In Romania nu s-a facut economie de 20 de ani. In Romania s-au redus cheltuielile timp de 20 de ani si cand ma refer la cheltuieli, ma refer la salarii si pensii. De ce nu se face economie in Romania, de ce nu se investesc bani in infrastructura, in industrie si alte sectoare importante care aduc bani la buget si de ce nu se creeaza locuri de munca...locuri de munca pt toti...inclusiv cei cativa milioane de ASISTATI SOCIALI, nu nu ma refer la "pensiile nesimtite" ci la acei nesimtiti care nu au muncit o zi in viata lor si care eneficiaza de ajutor social, respectivii sunt nesimtitii nu cei care au pensii mari. Bun dar asta este doar un aspect al problemei, problema in speta despre care vroiam sa va vb, este mentalitatea romanului. Romanului ii pasa de pensia mare care o are un magistrat...si in loc sa nu il judece pe ala....ca are o pensie mare...ar trebui sa judece statul pt ca nu a marit acele pensii de MI|ZERIE. De ce nu se blocheaza cele mari si sa fie indexate anual cele mizere...sa ajunga la un minim de 20 de milioane? De ce>? pt ca nu exista contributie oamenilor...pt ca 5 milioane de romani sunt cu ajutoare sociale date inutile. Acei bani ar putea fi dati celor ce au muncit si merita o pensie decenta...nu u na mizera...lasati "pensiile nesimtite" n uacolo e problema...acolo va trimite guvernu cu privirea...si nu la problema in speta ...pensiile si salariile de mizerie ce sunt in tara asta...astea sunt problema...alea pot ramane inghetate acolo si restu indexate frate..sa traiasca toata lumea decent.
 • 0 (0 voturi)    
  nesimtire pe fata (Luni, 27 decembrie 2010, 21:26)

  ion [anonim]

  Dar cu salariile de merit cum ramane? E normal ca toti ofiterii sa aiba salariu de merit? Numai ei sa traiasca bine? Armata e facuta doar din ofiteri? De ce nu se scoate acest salariu de merit care a distrus moralul armatei? Astept raspuns. sa se studieze modul de acordare al acestui nenorocit de salariu de merit, se da doar la lingai, pupincuristi si labari.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by