Fondul Monetar International a majorat marti previziunea privind cresterea economica mondiala in 2010 la 3,9%, fata de estimarea anterioara de 3,1%, din octombrie, dar a avertizat ca numeroase riscuri ameninta inca economica mondiala, pericolul principal fiind cresterea datoriei statelor, relateaza AFP.

Previziunea a fost majorata sensibil in cazul Statelor Unite, la 2,7%, fata de 1,5% in octombrie, si Chinei, la 10%, fata de 9% initial.

In Zona Euro, previziunea a fost majorata la 1,0%, fata de 0,3% initial.

Pentru Japonia, previziunea a ramas neschimbata - 1,7%. In schimb, FMI a majorat net cifrele pentru Rusia (3,6%, fata de 1,5% inainte), India (7,7%, fata de 6,4%) si Brazilia (4,7%, fata de 3,5% initial).

FMI a afirmat ca aceasta crestere economica ramane dependenta de sustinerea acordata de guverne in tarile dezvoltate.

"Nu discernem inca semne de soliditate la cererea privata autonoma (care nu este generata de bani publici), in aproape toate economiile avansate", argumenteaza Fondul.

Tododata, FMI a tras un semnal de alarma asupra riscurilor de instabilitate legate de datoria publica.

"Tarile unde viabilitatea finantelor publice este din ce in ce mai preocupanta trebuie sa avanseze in conceperea si comunicarea strategiilor de iesire credibile".

Fondul avertizeaza ca "investitorii opereaza din ce in ce mai multe diferentieri intre tari", penalizand guvernele "care au deficite si datorii publice considerabile.

Alti factori care ar putea frana relansarea economica in economiile avansate sunt nivelul somajului, existenta unor sisteme financiare care nu s-au restabilit complet si, in anumite tari, fragilitatea bilanturilor gospodariilor.