Restructurarea cat mai rapida a domeniului public va aduce bani la buget pentru investitii si cofinantari, modul in care sunt dramuiti acesti bani este esential, a declarat la The Money Channel, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI).

“Cu cat mai repede se face reforma in cazul salariilor din domeniul public, cu atat mai repede se vor duce banii catre investitii si cofinantari”, a spus Tanasescu.

El a afirmat ca exista un program concret de reducere a cheltuielilor cu salariile pe o perioada determinata de timp, fiind prevazuta o scadere a acestora de la 9,2%, la 8% din PIB, in perioada 2010 – 2015 si de 0,5% din PIB in acest an. Tanasescu a precizat ca nu este vorba de o scadere a salariilor, ci de o inghetare si de reforma sistemului, de reducere de posturi, pe baza de competenta, pentru eficientizare.

El recomanda autoritatilor romane sa tina cont de faptul ca administratia publica a crescut enorm, majorarile salariale au avut ritmuri total nesustenabile fata de productivitatea muncii.

„Nu se pune problema de reducerea salariilor ci de o inghetare, suntem norocosi fata de Letonia, Lituania, pastrarea acestor salarii in 2010, reprezinta un castig. Va exista o restructurare a institutiilor, a unor oameni din sectorul public. Aceasta reducere trebuie sa tina cont de criterii de competenta foarte clare. Daca se va face pe criterii subiective si nu de competenta, serviciul public va avea o calitate mult mai slaba.

Nu mai cresc taxele

Reprezentantul Romaniei la FMI a declarat ca, in acest an, taxele vor ramine la acelasi nivel si ca trebuie imbunatatita colectarea lor, prin accelerarea reformei administratiei fiscale. El a precizat ca, in acordul cu FMI este prevazut ca, daca veniturile vor creste, ele pot fi directionate jumatate catre investitii, si jumatate pentru reducerea deficitului bugetar.

Maxim doua rectificari

Legea resonsabilitatii fiscale care va fi aprobata in lunile urmatoare va aduce mai multa disciplina si rigoare in pregatirea si executia bugetului de stat, se va infiinta o noua institutie, un consiliu fiscal format din specialisti in domeniu, care va propune Guvernului politici fiscale, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI. Astfel, nu se vor mai face rectificari bugetare.

Unu-doi ani pana la insanatosirea sistemului bancar

Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, imprumutul de la organizatiile internationale vor asigura lichiditatea din piata, ceea ce va crea o stabilitate, o recastigare a increderii in sistemul bancar, pentru o relansare a creditarii, care se va produce treptat, in urmatorii doi ani.