Tanasescu: Reforma rapida a salariilor bugetarilor aduce bani pentru investitii
“Cu cat mai repede se face reforma in cazul salariilor din domeniul public, cu atat mai repede se vor duce banii catre investitii si cofinantari”, a spus Tanasescu.
El a afirmat ca exista un program concret de reducere a cheltuielilor cu salariile pe o perioada determinata de timp, fiind prevazuta o scadere a acestora de la 9,2%, la 8% din PIB, in perioada 2010 – 2015 si de 0,5% din PIB in acest an. Tanasescu a precizat ca nu este vorba de o scadere a salariilor, ci de o inghetare si de reforma sistemului, de reducere de posturi, pe baza de competenta, pentru eficientizare.
El recomanda autoritatilor romane sa tina cont de faptul ca administratia publica a crescut enorm, majorarile salariale au avut ritmuri total nesustenabile fata de productivitatea muncii.
„Nu se pune problema de reducerea salariilor ci de o inghetare, suntem norocosi fata de Letonia, Lituania, pastrarea acestor salarii in 2010, reprezinta un castig. Va exista o restructurare a institutiilor, a unor oameni din sectorul public. Aceasta reducere trebuie sa tina cont de criterii de competenta foarte clare. Daca se va face pe criterii subiective si nu de competenta, serviciul public va avea o calitate mult mai slaba.
Nu mai cresc taxele
Reprezentantul Romaniei la FMI a declarat ca, in acest an, taxele vor ramine la acelasi nivel si ca trebuie imbunatatita colectarea lor, prin accelerarea reformei administratiei fiscale. El a precizat ca, in acordul cu FMI este prevazut ca, daca veniturile vor creste, ele pot fi directionate jumatate catre investitii, si jumatate pentru reducerea deficitului bugetar.
Maxim doua rectificari
Legea resonsabilitatii fiscale care va fi aprobata in lunile urmatoare va aduce mai multa disciplina si rigoare in pregatirea si executia bugetului de stat, se va infiinta o noua institutie, un consiliu fiscal format din specialisti in domeniu, care va propune Guvernului politici fiscale, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI. Astfel, nu se vor mai face rectificari bugetare.
Unu-doi ani pana la insanatosirea sistemului bancar
Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, imprumutul de la organizatiile internationale vor asigura lichiditatea din piata, ceea ce va crea o stabilitate, o recastigare a increderii in sistemul bancar, pentru o relansare a creditarii, care se va produce treptat, in urmatorii doi ani.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Mai multi bani pentru licitatiile voastre mascate si supraevaluate. Fraierii pot sa moara de foame, voi sa aveti bani de combinatii si sa faceti averi. Si cand ma refer la "fraieri" ma refer la categoria de bugetari din administratia publica locala, angajata fara pile si fara bonusuri la fel ca si rudele celor din conducerea primariilor sau institutiilor aflate in sub ordinea primariilor. Taiati`mi si mie salariu faceti`l 500 lei ca si asa nu am strazi ...in oras...apa tot cu rugina vine la robinet dupa o investitie de zeci de milioane de EURO...luati`mi mie ma din salariul ala al meu de 778 de lei ...si faceti`va ca voi "investiti"...stav`ar in gat si banii si tot..de tampiti ce sunteti
A uitat ca nu mai traieste in socialism ca sa faca statul investitii.
Mai bine s-ar gandi la reforma politica astfel incat Romania sa fie atractiva pentru investitii. Nu este normal ca investitorii sa trateze cu ministrii (facilitati, plimbari pe banii investitorului, receptii etc.) daca sa investeasca aici sau nu. Nu este normal sa creezi ministere pentru a recompensa sefii de partide din judetele cu rezultate bune la alegeri.
Cat cheltuie dl Tanasescu din buget ca sa stea la Reprezentanta?
deci economiile nu-s atat de mari pecat par... pe termen lung chiar pierzi dar asta e alta discutie...
d c noi respectam cu strictele ce ne spune FMI? avand in vedere ca FMI nu a facut bine pe unde a fost... (vezi argentina etc)
d c strainii investesc si creeaza locuri de munca si noi facem economii? reactioneaza aia gresit si noi corect?
pana acum nu mi-a raspuns nimeni la intrebarile astea...
Cum sa dai 80-90%????
Dai 45% inposite pe salariu si mai dai 19% din cei 55% TVA. Iese sub 60% daca e sa calculam asha. Desi nu-s de acord cu stilul asta abramburistic de calcul, pt ca din aia 45% vro 30% ii dai la asig sociale din care iei mai apoi pensie, deci nu se duc la stat ci la fondul de pensii. Da' 80-90% de unde ai scos?
2 - cum am gandit (aici intra si ce plateste angajatorul):
~25-35% impozitul platit de angajator
~35% impozitul platit de angajat
19% TVA
+ alte taxe si impozite: casa masina blalbalba
http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1000
Pe mine m-a uimit insa dl Surupaceanu (sau cum il cheama) cu impozitul pe avere. Era in emisiune la Gadea si a fost intrebat "de ce v-ati sfatuit cu sindicatele / organizatiile de pensionari pe aceasta tema si nu cu patronatele?". Pe langa justificarea (care poate fi acceptata) ca in general e bine sa te sfatuiesti cu toate partile sociale din tara inainte de o asemenea decizie a zis ... "pai vrem sa facem un fond special pentru pensii din banii respectivi"...atunci am zis..."aham, deci am inteles...nu vor frate sa dezvolte economia cu nici un pret si le e frica ca daca se dezvolta clasa de mijloc isi vor pierde electoratul traditional" (pe langa pensionari, tarani etc angajatii prost platiti din sistemul public dar si privat).