Bancherii in dialog cu cititorii HotNews.ro

VIDEO. Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank, in discutia online cu cititorii HotNews.ro: Sectorul privat a facut ajustarile necesare. Industriile cu cel mai mare potential: agricultura, infrastructura si energia

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 27 ianuarie 2010, 11:31 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal
Foto: HotNews.ro
Mai este loc de apreciere a leului, un curs probabil pentru finalul acestui an fiind de 3,95 lei pentru un euro, a declarat joi Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews. "Aceasta apreciere nu trebuie sa depaseasca castigurile de productivitate pentru a nu deteriora competitivitatea exporturilor -motorul principal al relansarii economiei", a precizat Dumitru.

El a explicat de ce economistii si bancherii romani nu au putut estima corect criza care a lovit Romania. "Incertitudinile au fost foarte mari. Practic, nimeni nu cred ca putea anticipa adancimea contractiei economice. Semnale ca ea se va produce existau si am in vedere aici nivelul deficitului de cont curent, dar nimeni nu putea spune cand va izbucni. Aceste incertitudini raman in continuare mari, desi lucrurile s-au mai clarificat cat de cat. Putem spune cu o mare probabilitate doar ca vom avea probabil o crestere economica pozitiva, dar redusa. In acest sens orice cifra intre 0-2,5 % pare foarte plauzibila", a mai spus Dumitru.
Ionut Dumitru, despre adoptarea euro si crestere economica (video)


Economistul sef al celei de-a treia banci locale a explicat si de ce dobanzile la creditele date de banci sunt mult mai ridicate decat in zona euro. "Cresterea unor dobanzi in 2009 este explicata prin cresterea foarte puternica a costurilor de finantare ale bancilor din Romania, crestere generata de scumpirea primei de risc de tara. Astfel, chiar daca Euribor a scazut, cealalta componenta a costului de finantare (prima de risc de tara) a crescut foarte mult (de la 0,2% -pretul unui CDS pentru Romania, el a ajuns la un moment dat la 7-8%).

Prin urmare, desi dobanzile la euro pe pietele internationale au scazut, aceasta prima de risc a dus la o crestere puternica a costurilor de finantare. In plus, este evident ca bancile nu puteau transfera cresterea de peste 7 pp a CDS-ului in totalitate, clientilor, luand decizia sa creasca dobanzile la clienti doar cu 2-3 p.p. Diferenta a fost suportata de banci din profitul propriu, ca dovada ca in 2009 profiturile bancilor au scazut foarte mult", explica Ionut Dumitru.


Ionut Dumitru, despre de ce nu au prevazut bancherii, criza din Romania si evolutia viitoare a euro (video)


El estimeaza evaziunea fiscala la un nivel de "20-25% din PIB, dar pe alocuri cred ca poate fi chiar mai ridicata"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Iovanovici Petre

  In momentul de fata leul se apreciaza si nu ar fi rau sa vedem in continuare o apreciere, dar in linie cu castigurile de productivitate care au loc in industrie, spuneati in ZF acum cateva zile. Pana unde credeti ca ar putea merge aceasta apreciere, ca sa nu afecteze exporturile?
  Va multumesc.

  • Ionut Dumitru

   Fundamentele economice ale leului s-au imbunatatit in ultima perioada pe fondul ajustarii deficitului de cont curent. Exista potential de usoara apreciere a leului, dar aceasta apreciere nu trebuie sa depaseasca castigurile de productivitate pentru a nu deteriora competitivitatea exporturilor, acestea fiind motorul principal al relansarii economiei. Prognoza noastra este de 3,95 pentru finalul acestui an.

 • Întrebarea nr. 2 Maria Ghervase

  Ce programede finantare dezvoltati pentru firmele cu mai putin de 6 luni de activitate? Am fost pe la mai multe banci si niciuna de sta de vorba cu micii intreprinzatori care nu au un "istoric". Nu ar fi normal sa existe si o banca de investitii care sa se ocupe de noi?

  • Ionut Dumitru

   Din cunostintele mele, nu cred ca sunt banci in Romania care finanteaza activitatea unei firme fara istoric. Singura varianta pentru Dvs ar fi accesarea unor fonduri europene

  • Ionut Dumitru

   Din cate stiu, exista finantari europene care se adreseaza si companiilor fara istoric

 • Întrebarea nr. 3 Nicoara Gabriel

  Anul trecut ni se spunea ca vom creste cu 4% si ne-am prabusit cu 8%, De ce i-am crede pe cei care vin acum si ne spun ca vom creste cu 1,3%? Va multumesc

  • Ionut Dumitru

   Incertitudinile au fost foarte mari si nimeni nu putea anticipa cat de mare putea fi contractia economica. Aceste incertitudini raman in continuare mari, desi lucrurile s-au mai clarificat putin, Putem spune cu o mare probabilitate doar ca vom avea probabil o crestere economica pozitiva, dar redusa. In acest sens orice cifra intre 0-2,5 % pare foarte plauzibila.

 • Întrebarea nr. 4 Doina Popoviciu

  Care sunt conditiile in care restructurati credite? De ce ratele restructurate sunt mai mari decat cele "normale"?

  • Ionut Dumitru

   Sfatul meu este sa sunati la colegii care se ocupa de aceasta problema, la numarul 0-800-800-555.

 • Întrebarea nr. 5 Mihai

  Buna ziua,

  Am contractat un credit in euro de la banca Raiffeisen in anul 2008. In acel an euribor se afla la 5%, iar dobanda creditului undeva la 7.5%. Contractul pe care l-am incheiat presupunea rata fixa pentru primul an. In anul 2009 banca pentru care lucrati imi propunea o crestere a dobanzii euribor +8%. Intelegand riscul pe care il asuma banca in contextul financiar economic al anului 2009, dar si dobanda de referinta a euro care a scazut in 2009 fata de 2008, mi s-ar fi parut normal ca banca sa scada/pastreze dobanda creditului meu si sa imi solicite garantii suplimentare avand in vedere ca valoarea apartamentului cu care am garantat a scazut. Cum comentati aceasta politica a bancii care ma pune in situatia de a cauta alta finantare pentru a returna creditul in locul continuarii contractului pe care il avem in conditiile in care inteleg riscul asumat de banca si sunt dispus sa aduc garantii suplimentare pentru a impartii acest risc? De ce aceasta banca (nu cunosc situatia in alte banci) nu isi doreste o colaborare pe termen lung cu un client care nu are intarzieri la plata ratelor si mai mult este dispus sa aduca garantii suplimentare? Multumesc,

  • Ionut Dumitru

   Nu cunosc toate detaliile contractului Dvs. Cresterea din 2009 este explicata insa prin cresterea foarte puternica a costurilor de finantare ale bancilor din Romania, generata de cresterea primei de risc de tara. In acest context , chiar daca Euribor a scazut, cealalta componenta a costului de finantare (prima de risc de tara) a crescut foarte mult (de la 0,2% -pretul unui CDS pentru Romania, el a ajuns la un moment dat la 7-8%). Prin urmare, desi dobanzile la euro pe pietele internationale au scazut, prima de risc de tara a dus la o crestere puternica a costurilor de finantare. In plus, este evident ca bancile nu puteau transfera cresterea de peste 7 pp a CDS-ului in totalitate, clientilor, luand decizia sa creasca dobanzile la clienti doar cu 2-3 p.p.
   Diferenta a fost suportata de banci din profitul propriu ( asa cum se poate vedea, in 2009 profiturile bancilor au scazut foarte mult).

 • Întrebarea nr. 6 Ionut

  1. Daca persoanele fizice eligibile pentru credite (ipotecare, de consum) s-au indatoarat pana la un nivel care nu va permite un avans serios al creditarii in perioada imediat urmatoare credeti ca bancile vor finanta semnificativ IMM-urile (in conditiile in care unele dintre acestea sunt de asemenea deja indatorate, unele sunt supuse riscurilor de a nu avea piata de desfacere, iar altele nu pot prezenta garantii adecvate)?

  2. Daca ponderea exporturilor din PIB este redusa iar penetrarea bancara este inca foarte redusa in Romania, de ce credeti ca impactul crizei financiare este atat de sever?

  3. Credeti ca detinatorii locali de lichiditati au retineri de a investi in active altele decat financiare pentru dezvoltarea economiei (facilitati de productie, infrastructura, etc.)

  4. Care vi s-ar parea cea mai urgenta si fezabila masura a fi luata impotriva evaziunii fiscale?

  5. Care estimati ca este ponderea economiei subterane in PIB? In ce zone este aceasta concentrata? Ce fel este ea afectata de criza?

  6. Care credeti ca este vulnerabilitatea intrinseca cea mai serioasa a economiei romanesti sau a mediului de afaceri autohton?

  Multumesc
  Ionut

  • Ionut Dumitru

   1. Nu cred ca IMM-urile sunt foarte indatorate si in plus, sunt foarte multe IMM-uri care au rezistat foarte bine crizei si pot fi creditate

   2.Impactul crizei in Romania a fost sever datorita consumului foarte ridicat, care se finanta in mare parte pe indatorare externa. Acesta nu a mai putut fi finantat si cererea interna s-a ajustat foarte puternic.

   3. Nu este foarte clar cine sunt acesti detinatori de lichiditati

   4.Pedepse foarte drastice atat pentru cei care nu platesc taxele , cat si pentru organele de control . Evaziunea fiscala e mica in statele in care pedepsele sunt foarte mari si costul ne-platii taxelor este mai ridicat.

   5. Estimarile oficiale arata ca aceasta se situeaza intre 20-25%, dar cred ca poate fi chiar mai mare. Evaziune se face in toate sectoarele economice, dar cu certitudine sunt si sectoare in care aceasta inregistreaza nivele mai ridicate. Nu avem date in acest sens si ne ferim de speculatii

   6.Problema cea mai spinoasa a economiei romanesti in acest moment este deficitul bugetar. Greselile trecutului le platim foarte scump acum si consolidarea fiscala va avea implicatii importante atat la nivel social cat si economic in anii urmatori

 • Întrebarea nr. 7 anonim

  Va rog sa actualizati mai des si sa puneti toate licitatiile pe adresa:
  http://www.raiffeisen.ro/licitatii-bunuri-in-executare


  Stiti cumva daca bancile vor publica intr-o baza de date comuna licitatiile cu executarile silite?
  Vor fi obligate sa o faca?
  Va multumesc

  • Ionut Dumitru

   Va pot spune ca informatiile de pe site sunt actualizate continuu si sunt complete.
   In acest moment numarul mic al executarilor silite de bunuri nu justifica din punct de vedere economic investitiile intr-o astfel de baza de date.

  • Ionut Dumitru

   In plus, fata de obligatiile legale de publicitate, banca publica si pe site toate executarile de bunuri

 • Întrebarea nr. 8 alex

  Credeti ca anul acesta dobanzile la creditele de capital de lucru pt firme vor ajunge sub 8% (la lei)?

  Multumesc.

  • Ionut Dumitru

   Dobanzile aferente creditelor catre companii depind foarte mult de caracteristicile clientului, in special din punct de vedere al riscului. Prin urmare nu exista un raspuns extrem de riguros la intrebare. Putem spune doar ca trendul de scadere a dobanzilor va continua. Spre exemplu, previziunile noastre arata ca am putea vedea la sfarsitul anului un Robor de circa 6,5 % fata de circa 10 %, cat era la finele anului trecut. Ne asteptam ca BNR sa continue reducerea graduala a dobanzii de politica monetara de la 7,5% in prezent, la 6,25 % la sfarsitul anului

 • Întrebarea nr. 9 kla2005

  Anul asta o sa scadeti dobanda avand in vedere ca si dobanzile interbancare si leul se apreciaza incet incet, cu alte cuvinte se revine la situatia din anul anterior inainte de a mari dobanzile???
  Asta ar fi normal. Insa in Ro, fiecare face ce vrea si ia pielea de pe sarmani!

  • Ionut Dumitru

   Pentru dobanzile le lei, vedeti raspunsul anterior. In cazul dobanzilor la creditele in euro, nu cred ca vom reveni la situatia de dinainte de criza deoarece prima de risc de tara va ramane probabil considerabil mai mare decat era inainte de izbucnirea crizei.
   In plus, este de asteptat ca nivelul Euribor sa inceapa sa creasca in anii urmatori, el fiind acum la un minim istoric.
   Este inevitabil ca in anii urmatori inflatia in zona euro va creste si va determina BCE sa creasca dobanzile.

 • Întrebarea nr. 10 alexcostin

  Cum vede banca dumneavoastra viitoare listare la bursa a Fondului Proprietatea?
  Dumneavoastra ati investii in acest fond?
  Multumesc.

  • Ionut Dumitru

   Listarea Fondului Proprietatea este de bun augur, in conditiile in care in felul acesta fostii proprietari isi pot recupera banii. In plus, efectul va fi benefic si asupra pietei de capital, aceasta avand mare nevoie de listarea unor companii cu lichiditate ridicata.

 • Întrebarea nr. 11 vala

  1. care este volumul total de provizioane al Raiffeisen in 2009 ?
  2. considerati ca targeturile comerciale anterioare crizei au fost neprudential de mari ?
  3. care este volumul creditelor reesalonate in 2009 ? cat dintre aceste sunt aferente persoanelor juridice ?
  4. intentionati sa inchideti sucursale sau agentii in 2009 ?
  5. considerati ca ajustarea economiei romanesti ca urmare a crizei, s-a incheiat ?
  6. de ce nu faceti ( toate bancile ) lobby pentru modificarea legislatiei astfel incat executarile sa fie mai rapide ? ( eliminarea incuviintarii inceperii executarii de exemplu ) precum si pentru modificarea modului de calcul al provizioanelor ( in special la firmele in insolventa si cu vechime peste 90 de zile )

  • Ionut Dumitru

   1,2 si 3 - Banca va disemina toate informatiile care sunt publice in a doua parte a lunii martie

   4. Asa cum am precizat inca de anul trecut, banca nu are in politica sa inchiderea de sucursale. Credem ca sunt posibile insa relocari ale unor sucursale pentru a optimiza costurile cu chiriile.

   5.Cred ca ajustarea economiei va continua, insa cred ca in sectorul privat ajustarile cele mai importante s-au consumat. Ajustarea se va produce in continuare cu preponderenta in sectorul public, sector foarte putin afectat pana in prezent de procesul de ajustare a economiei. Deficitul bugetar foarte mare este o dovada foarte clara ca ajustarea sectorului bugetar trebuie sa fie consistenta in anii urmatori, pentru a putea pune in primul rand pe baze sustenabile, salariile si alte cheltuieli sociale in sectorul bugetar.

   6. La prima parte a intrebarii nu sunt in masura sa va raspund, nefiind de competenta mea. La partea a doua, exista deja discutii in acest sens cu BNR si s-au facut pasi importanti

 • Întrebarea nr. 12 Huidu

  Cat ar trebui sa fie la momentul actual dobanda (de bun simt) la un credit ipoteca in euro, avandu-se in vedere:rata libor, costul cds-lor, rmo, profitul bancii?Pt. ca, observ ca in vest dobanzile la ipotecare sunt uimitor de mici...Ce ar avea bancile din vest mai puti in structura costurilor ar fi costul cds-lor si rmo.Si nu am pus in calcul si "exportul creditelor" care ocoleau, ocolesc normele BNR.
  Multumesc

  • Ionut Dumitru

   Numai din nivelul CDS mult mai mare in Romania fata de tarile dezvoltate, dobanzile la un credit in euro acordat in Romania nu poate fi la acelasi nivel ca in Germania, de exemplu. In plus, un alt factor extrem de important este legat de costul riscului (provizioane) care in Romania este mai mare din cauza mediului economic mai riscant.
   Chiar si in cazul "exportului" de credite, singurul avantaj important este legat de costul cu rezerva minima.

 • Întrebarea nr. 13 competitiv

  Cum s-ar putea "plomba" deficientele de competitivitate, in speta dezechilibrele salarii/productivitate?

  Multumesc

  • Ionut Dumitru

   Corelatia salarii-productivitate are o importanta majora in orice economie. Dezechilibre pot exista (cresteri salariale mai mari decat cresterile de productivitate) doar pe termen scurt. Pe termen lung insa, corectia se produce inevitabil si in cele mai multe cazuri, corectia se face in mod brutal de catre piata, prin depreciere de curs, daca ea nu este facuta prin politici economice responsabile.

 • Întrebarea nr. 14 economist

  care sunt sectoarele economice cu cel mai mare potential de crestere pentru 2010-2011?

  • Ionut Dumitru

   Sectoarele economice cu potential foarte mare in Romania sunt: agricultura, infrastructura si domeniul energiei.

 • Întrebarea nr. 15 Alex

  Salut Ionut, am fost colegi de an. Voiam sa te felicit pentru teza ta de doctorat, care e superba. Spune-mi, daca ai fi Guvernator, care ar fi primele 3 masuri pe care le-ai lua?

  • Ionut Dumitru

   Cred ca un lucru care merge bine nu trebuie schimbat si mai cred ca actualul Guvernator isi face foarte bine treaba.

 • Întrebarea nr. 16 nedumerit

  cum se explica diferentele mari intre prognozele economistilor, cata vreme pornesc de la aceleasi fundamente?

  Ce e acela "sentimentul pietei" si in ce masura poate fi manipulat?

  Multumesc,

  Alexandra

  • Ionut Dumitru

   Fiecare economist se bazeaza pe niste argumente care pot fi mai mult sau mai putin validate de realitate. In plus, corelatiile dintre diverse variabile economice sunt comnplexe si se schimba in timp.

   Pe langa factorii fundamentali, perceptia (sentimentul) joaca un rol important in evolutia pietelor financiare. Perceptia este legata de increderea pe care ti-o acorda jucatorii din piata financiara.

 • Întrebarea nr. 17 curs

  care ar fi cursul de echilibru in absenta interventiilor BNR? Unde s-ar situa eur/ron?

  Multumim

  • Ionut Dumitru

   Este dificil de estimat cat ar fi cursul de echilibru acum, in primul rand pentru ca el este o marime neobservabila. Putem spune insa ca echilibrul cursului ar putea fi in acest moment usor mai jos decat cel inregistrat in piata, adica leul are un potential de apreciere date fiind fundamentele sale economice.
   Nu cred ca in acest moment BNR intervine in piata valutara si cred ca evolutia cursului reflecta doar cererea si oferta din piata

 • Întrebarea nr. 18 catalinm

  Buna ziua, am si eu cateva intrebari :

  1. pe scurt, economia mondiala va ramane in acest interval de crestere economica 1 – 3% pentru cati ani? 2 -3 ani?

  2. care vi se par domeniile economiei romanesti cu cel mai mare potential de crestere pentru 2010-2011? agricultura, serviciile, exporturile? Ce considerati ca afecteaza reluarea cresterii economice? este posibila reluarea cresterii economice inainte de vara anului 2010?

  3. care masuri sunt cele mai potrivite pentru lichidizarea activelor? Este fiabila ideea unei « bad bank » sau a unui program gen tarp (troubled asset relief program) ?

  4. considerati ca leul va continua sa evolueze in coridorul 4-4,3? Este o probabilitate foarte mare ca leul sa se aprecieze la 3,7 sau 3,8?

  Va multumesc pentru raspunsuri

  • Ionut Dumitru

   1. Economia mondiala a scazut anul trecut cu circa 0,8 %. Pentru anul 2010, FMI estimeaza o crestere economica mondiala de 3,9% si de peste 4% in 2011, generata in special de tarile asiatice (China si India), dar si de revenirea economiilor vestice. Potentialul mare de crestere economica al tarilor emergente va mentine probabil rata de crestere economica globala la circa 3-4 % si in anii urmatori.

   2. Gasiti raspunsul mai sus, la intrebarile anterioare
   Cred ca am intrat deja pe un trend ascendent al PIB inca din trim IV din 2009 (crestere pozitiva fata de trimestrul III 2009). Revenirea in zona pozitiva a cresterii economice in termeni anualizati se va produce probabil in a doua parte a lui 2010. Dar, cred ca cel putin in ce priveste industria, am iesit deja din recesiune.

   3. Program de tip "Bad Bank" sau "TARP" au fost facute in tarile cu problemele cele mai mari in domeniul creditelor neperformante. Nu cred ca nivelul creditelor neperformante din Romania justifica o astfel de initiativa si cred ca bancile pot gestiona singure problema creditelor neperformante.

   4.Probabilitatea ca leul sa se aprecieze la 3.7-3.8 este foarte mica si nici nu cred ca ar fi bine sa ne ducem acolo prea repede. Intr-un orizont de cativa ani (2014-2015) probabil ca ne vom indrepta catre acel nivel, pe masura ce economia va progresa pe calea convergentei.

 • Întrebarea nr. 19 bancher

  Anul asta BNR mai tinteste inflatia. La anul o va mai tinti? Are timp, tinand cont de aderarea la ERM II?
  Credeti ca com intra in Euroland sau ni se va recomanda sa mai ramanem putin, sub observatie?

  Nu aveti impresia ca actualul nivel al cursului este cel vizat de BNR pentru aderarea la Euroland?

  • Ionut Dumitru

   BNR a anuntat ca pastreaza strategia de tintire a inflatiei pana la adoptarea euro. Cred ca este cea mai buna solutie.

   Orizontul 2014-2015 mi se pare inca fezabil pentru adoptarea euro, insa necesita un angajament foarte puternic nu numai din partea BNR, ca pana acum, ci si din partea Guvernului. Problemele cele mai mari in indeplinirea criteriilor de convergenta le vom avea probabil cu deficitul bugetar
   In plus, este de urmarit si cum se va schimba atitudinea zonei euro la primirea de noi membri, in lumina discutiilor din prezent, legate de situatia macroeconomica a Greciei. Este posibil ca reticenta in a primi noi membri sa creasca, iar evaluarea sa fie mai dura.

  • Ionut Dumitru

   In privinta paritatii cursului de schimb la care se va adopta euro, nu cred ca BNR are vreo influenta, ci el depinde in primul rand de evolutia economiei. Este important ca acel curs sa fie cat mai apropiat de fundamentele economice.

 • Întrebarea nr. 20 PIB

  La un PIB cum e cel al Romaniei, la o adancime a pietei financiare cum e cea locala, cate banci ar fi suficiente?

  Vedeti consolidari in sistemul bancar in 2010?

  De cativa ani, produsele lansate de bancile romanesti au amutit. Ce produse sunt in afara si inca nu au aparut la noi? Nu credeti ca ar fi utila improspatarea portofoliului unor banci?

  Sunt bancile grecesti care opereaza in Romania in pericol? Am depozite la ei si nimeni nu imi spune daca sa imi retrag banii sau nu? Va rog din suflet sa imi spuneti ce sa fac.

  • Ionut Dumitru

   E dificil de spus cate banci ar fi suficiente, insa cred ca am putea asista la un proces de consolidare.

   Cred ca oferta de produse si servicii bancare din Romania la acest moment este adecvata la necesitatile consumatorului. Noi produse si servicii vor aparea numai daca consumatorul va fi pregatit si le va cere.

  • Ionut Dumitru

   In ceea ce priveste bancile grecesti din Romania, autoritatea de supraveghere, pe care o cred, a declarat ca au o soliditate financiara ridicata. Discutiile legate de Grecia au pornit de la problemele macroeconomice, nu de la sistemul bancar. Problema lor este una de deficit bugetar si de datorie publica. In plus, pentru bancile grecesti prezente in Romania este important faptul ca plasamentele lor sunt in Romania si nu in Grecia, deci ele trebuie judecate in cotextul local. Mai mult, bancile lor mama si-au asumat angajamente in Romania, pe care si le-au respectat, mentinand expunerea si chiar crescand capitalul.

 • Întrebarea nr. 21 mt

  doar info
  1. care au fost prognozele dvs la incep lui 2009 pt sf 2009 in ceea ce priveste
  - cresterea PIB
  - cursul de schimb?
  2. care sunt acum pentru 2010?
  multumesc

  • Ionut Dumitru

   Prognoza noastra de crestere economica la inceputul lui 2009 era in jur de zero la suta, dupa care am estimat -2%, -4% si respectiv -7%. In privinta cursului, am fost foarte consecventi si am avut 4.1 pentru decembrie 2009.

   2. Pentru 2010 estimam 3.95 la finalul anului si +1% crestere economica.

 • Bogdan Grigore

  Buna ziua,

  De ce in Romania sunt cele mai mari costuri la credite (ipotecare, de consum, etc) din Europa?

  De ce in Romania sunt cele mai mari comisioane din Europa (la retragere numerar, plati facturi, internet banking, etc)?

  De ce in Romania bancile isi permit astfel sa practice camataria efectiv prin dobanzile practicate si isi permit sa faca aici lucruri pe care in afara nu isi permit sa le faca?

  statul e la fel de slab in relatia cu bancile, cu lipsa lui de autoritate si in acest aspect, toti isi permit sa faca orice fara nicio limita si lipsiti complet de bun simt, dar cu un pragmatism si niste aere de superioritate gretoase, asa sunt si bancile, toate marile grupuri bancare ce au gasit aici El Dorado-ul si imediat cum a o problema isi iau jucariile si pleaca.

  Multumesc,

 • Întrebarea nr. 23 Dragos

  1. Imi puteti explica (in mare) cum se formeaza dobanda unui credit? De ex. luam produsul de la banca Dvs. numit Casa ta. El are o dobanda de 14% (in lei) formata din ROBOR +4%. Din asta inteleg ca profitul bancii este de 4%? Iar acel ROBOR pleaca mai departe? Nu ma astept la o explicatie exacta (probabil sunt informatii confidentiale), dar de ce la noi ne costa 14% sa luam lei, la Elvetieni ne costa 1,4% sa luam Franci (ei cum pot trai cu 1% profit??, in conditiile in care LIBOR e undeva la 0,4%) Exceptand acest "risc de tara" de tara de care vorbeste toata lumea ca ar influenta aceste dobanzi la noi (si de aia sunt mari), nu inteleg ce rol are riscul de tara cand te imprumuti in moneda tarii tale (1 RON e un RON si acum si peste 5 ani!)

  2. In momentul acordarii unui credit imobiliar, banca practic nu isi asuma absolut nici un risc. Daca moare omul, aveti asigurare de viata, daca ia foc casa, e asigurare de imobil, daca nu plateshte, ii luati casa si o vindeti (daca o vindeti acum, probabil ati pierdut ceva bani, daca mai asteptati vreo cativa ani, cu siguranta iesiti in profit). Intrebarea mea ar fi, unde sunt riscurile asumate ale bancii? Sau asta e riscul nostru de a trai intr-o lume capitalista (intr-un cuvant asta e sistemul, n-ai bani, muncesti pana crapi sa platesti creditele). In restul Europei nu rupe banca pielea de pe tine sa-si ia mai intai toate comisioanele (erau "re-esalonarile alea in caz de neplata si intelegere amiabila, in care tu plateai doar dobanda, nu si principalul, chestie care mi se pare dezonoranta). Cand veti intelege ca ai vostri clienti trebuie tratati ca parteneri de afaceri/// Ambele parti trebuie sa iasa in profit.

  • Ionut Dumitru

   1.Se porneste de la costul de finantare (care depinde de dobanzile pe piata monetara , pe valutele respective si de riscul de tara in cazul valutei) la care se adauga costul riscului, costul de rezerva minima obligatorie, cheltuielile administrative si in final profitul.
   2. Banca isi asuma risc in cazul oricarui credit acordat. Unele riscuri pot fi acoperite, altele raman intotdeauna asumate.

 • Întrebarea nr. 24 giga

  Buna ziua,
  am niste actiuni luate la Banca Agricola prin '92 (pe care a preluat-o RB). E drept ca nu prea am urmarit ce se intimpla cu ele, sunt putine dar atunci erau niste bani. M-am mai interesat si nu am reusit sa aflu nimic. Puteti sa-mi spuneti care mai e statutul lor. Precizez ca au fost cumparate nu din cele date functionarilor bancii.
  Va multumesc.

  • Ionut Dumitru

   Pentru intrebari legate de actiuni detinute la banca noastra va rog sa va adresati colegilor mei de la Secretariatul General al Bancii, telefon 0213061000. Ei va vor oferi toate informatiile solicitate.

 • Întrebarea nr. 25 Mircea

  Considerati comisioanele pt online banking sau comisioanele de depunere/retragere un lucru firesc on conditile in care eu platesc o administrare anuala in ambele cazuri.

  De ce ele nu se regasesc la bancile din strainatate?


  Sunt intrebari simple si sper sa imi puteti da o explicatie logica demna de experienta pe care o aveti in domeniu.


  Va multumesc

  • Ionut Dumitru

   Peste tot in lume sunt astfel de comisioane. Existenta lor este justificata de investiile foarte mari pe care le fac bancile in crearea unui serviciu de online banking (logistica, IT, securitate). In schimb, comisioanele la online banking sunt mult mai mici decat in cazul tranzactiilor facute prin canalele clasice.

 • Întrebarea nr. 26 fxg

  buna ziua,
  sint un deponent ,care crede ca economiile lui la banci sint in pericol..sa ma explic:
  am inteles ca statul se imprumuta serios de la banci...si toate sar gramada sa dea statului..intrebare:
  nu vi se pare periculos sa imprumutati o entitate,in speta satul,falimentara?
  dac statul intra in faliment va veti putea mentine pe linia de plutire si eu sa-mi recuperez totusi banii?(nu cred ca statul este in stare sa garanteze dep. pina la 50000euro)...
  daca sa imprumuti statul care toaca la nesfirsit (consuma) este mai rentabil decit sa imprumuit agenti economici pt investitii,inseamna ca sintem in pragul colapsului?
  multumesc

  • Ionut Dumitru

   In toate tarile din lume statul este cel mai bun debitor din acea tara din punct de vedere al riscului. Autoritatea suverana a statului are cel mai mic risc din acel stat si orice entitate (agent economic sau persoana fizica din acea tara) are un risc mai mare decât statul. Daca, prin absurd, am spune ca statul da faliment (nu s-a întâmplat niciodată), tot sectorul privat este in faliment.
   Cred ca cea mai proasta opţiune este sa va tineti banii „la ciorap”. Ei nu produc nimic, si mai mult isi pierd din puterea de cumparare prin inflatie. Depozitele bancare oferă nu numai protejarea împotriva inflaţiei, ci si un randament pozitiv in termeni reali (dobânzile la depozite sunt mult mai mari decat rata inflatiei). Depozitele bancare sunt garantate in limita plafonului de 50000 euro, iar banii pentru garantare exista deja, ei fiind obtinuti in cea mai mare parte din contributiile deja platite de banci la fondul de garantare.

 • Întrebarea nr. 27 Dragos

  Am un credit in euro si situatia actuala a mea nu imi mai permite sa platesc rata. As putea obtine o aminare de la plata ratelor pe o perioada de minim 3 luni? Ce trebuie sa fac si cum se modifica contractul actual de credit.

  Multumesc.

  • Ionut Dumitru

   Va rog sa va adresati colegilor mei care se ocupa de restructurarea creditelor la numarul de telefon dedicat 0800800555. Ei va vor oferi toate detaliile necesare.

 • Întrebarea nr. 28 intrebare

  Credeti ca ar ajuta deblocarea o masura care ar viza cresterea volumului garantiilor guvernamentale si la alte tipuri de credite inafara celor din programul Prima casa?

  • Ionut Dumitru

   Guvernul a declarat ca se gandeste la cresterea plafonului de garantii si de asemenea ca ia in considerare extinderea programului „Prima casa” si initierea altor programe similare. Cred ca astfel de decizii sunt binevenite. Trebuie tinut cont insa si de reglementarile in domeniu ale Comisiei Europene, in special cele legate de ajutorul de stat.

 • Întrebarea nr. 29 un client

  Avand in vedere ca sunt atatea probleme cu imposibilitatea achitarii creditelor la timp din ce in ce a mai multor persoane nu vi s-ar parea normal ca pentru ce i care doresc sa-si achite ratele in avans sa se anuleze dobanda penalizatoare stipulata in contract? consider ca in situatia actuala banca nu ar avea de pierdut ci doar de castigat

  Preconizati acest lucru?

  • Ionut Dumitru

   Comisionul de rambursare anticipata are in esenta o motivatie foarte solida. Orice bani care se intorc inaintea datei contractuale in banca perturba fluxurile de lichiditate ale bancii si pot crea costuri aditionale importante pentru banca. Prin urmare, banca nu isi doreste ca banii sa se intoarca mai repede de la debitori, ci isi doreste ca acestia sa se intoarca la scadenta lor contractuala.

 • Întrebarea nr. 30 gimini

  1. Ce implicatii pentru banca dvs. si pentru piata bancara, in general, credeti ca va avea o eventuala aparitie a legii insolventei personale?

  2. Ce se mai aude din Ucraina? Care mai este starea operatiunilor RZB acolo?

  • Ionut Dumitru

   1. Se vad deja efectele negative ale abuzului de utilizarea legii insolventei in cazul companiilor. Din circa 10000 de cazuri de declarare a insolventei, doar in cazul a 10 companii activitatea s-a reorganizat si companiile respective si-au reluat activitatea, restul intrând in faliment si dispărând.
   In condiţiile in care situaţia tipica in România este aceea in care o persoana fizica a cumparat un activ (imobil) pe baza unui credit de la o singura banca, costurile unei legi a insolventei persoanelor fizice ar fi prea mari, in condiţiile in care lucrurile se pot rezolva foarte simplu: clientul merge la banca sa si rezolva problema prin restructurarea creditului. Cred ca foarte multe persoane fizice ar abuza de o astfel de lege pentru a scăpa de datoriile pe care le au prin tot felul de mijloace.

   2. Grupul Raiffeisen International, actionarul majoritar al bancii din Ucraina, va da publicitatii rezultatele financiare pe 2009 pentru toate bancile din regiunea Europei de Est si CSI (inclusiv Ucraina) in luna martie. In plus, toate datele detaliate disponibile pana in acest moment sunt publice si le puteti gasi pe site-ul de internet al grupului.

 • Întrebarea nr. 31 Adrian

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti care credeti ca este trendul pentru urmatorii ani in industria hoteliera de 4-5 stele?
  Dar specific in partea de vest a tarii? (Oradea, Arad)

  Multumesc.

  • Ionut Dumitru

   Din pacate, nu am expertiza in acest domeniu si nu ma pot pronunta.

 • Întrebarea nr. 32 grigs1981

  De ce credeti dvs.ca in ultima vreme guvernul Romaniei,avand nevoie de bani,nu s-a imprumutat la populatie,prin emiterea unor titluri de stat,ci a facut-o doar de la banci?Nu ar fi fost mai important sa ajute populatia prin eventualele dobanzi,decat bancile,in aceasta perioada de criza?

  • Ionut Dumitru

   Strategia in domeniul finantarii deficitului bugetar este facuta de catre Ministerul de Finante. Probabil ca au preferat finanţarea de la banci din motive intemeiate, bazate in special pe dimensiunea foarte mare a necesarului de finanţare. Nu cred ca doar de la populaţie s-ar fi putut acoperi sumele foarte mari necesare si in plus, preferinţa populaţiei la economisire este de regula pe scadente scurte. Ministerul de Finanţe nu poate emite doar certificate de trezorerie pe scadente de 1,3,6 luni, care ar fi fost preferate de populaţie, pentru ca ar însemna ca toata datoria publica ar fi doar pe scadenta scurta si ar fi total contraproductiv. Bancile, prin profilul lor investiţional, cumpăra titluri de stat si pe scadente mai lungi, de pana la 10 ani si chiar peste 10 ani, ceea ce permite Ministerului de Finanţe sa optimizeze structura datoriei publice pe scadente.

 • Întrebarea nr. 33 Viorel Ionescu Agrocon

  Care sunt conditiile bancii pentru a accesa un credit de cofinantre pe masura 121 in cazul in care contributia europeana este de 1milion euro iar contributia propie de 715.000 euro .Precizez ca firma este un start-up iar contractul de finantare cu FEADR a fost aprobat si semnat in decembrie2009.

  • Ionut Dumitru

   Va rog sa va adresati colegilor mei care se ocupa de acest domeniu la adresa de mail fonduri.europene@rzb.ro.

 • Întrebarea nr. 34 Ovidiu Bucurescu

  Care sunt produsele bancare pe care se va miza in viitor? Cum vor evolua in acest an creditul de consum si cel ipotecar? Va multumesc

  • Ionut Dumitru

   Nu cred ca in anii urmatori vom mai avea aceeasi concentrare a bancilor preponderent pe partea de creditare ca pana in 2008. Potentialul de crestere a creditarii pe termen lung ramane foarte ridicat, insa ratele de crestere vor fi mult mai mici decat in trecut.
   Cred ca 2010 va fi un destul de modest pe partea de creditare catre persoane fizice, in contextul in care veniturile populaţiei este de asteptat sa continue sa se ajusteze (atat prin salarii mai mici in unele sectoare, cat si prin somaj in crestere, inclusiv in sectorul bugetar). Cred ca 2010 va fi anul creditului catre companii

 • Întrebarea nr. 35 petre zainescu

  cum stimuleaza bancile comportamentul de economicire? inafara unui nivel al dobanzilor in scadere si el, bancile nu incurajeaza suficient economisirea. Pe de o parte se plang ca oamenii doar consuma, pe de alta parte nu incurajeaza un comportament de economisire.
  Nu credeti ca ar trebui facut mai mult pe partea educatiei financiare a populatiei?

  • Ionut Dumitru

   Eu cred ca economisirea este stimulata foarte tare in acest moment si datele statistice confirma acest lucru. In 2009, depozitele populaţiei au crescut, conform datelor BNR, cu peste 17%. Ratele de dobanda sunt foarte atractive, chiar daca in scadere, ele fiind mult mai mari decat rata inflatiei (dobanda medie la depozite este in jur de 8%, in timp ce rata inflatiei a fost de 4.7% in Decembrie 2009 si va cobori probabil spre 3.5% in Dec 2010).

 • Întrebarea nr. 36 varlam ionita

  Raiffeisen este fosta Banca Agricola. In ce masura sprijina agricultura? Care sunt vulnerabilitatile sistemului agricol, pentru ca prea putine sunt institutiile de credit care finanteaza zona agricola?  Multumesc

  • Ionut Dumitru

   Raiffeisen Bank are deja traditie in finantarea producatorilor, comerciantilor si procesatorilor de cereale si plante oleaginoase. Valoarea finantarilor in domeniu in ultimul sezon agricol a fost de peste 90 milioane EUR, acoperind suprafete cultivate însumând circa 120.000 hectare si o producţie totala comercializata si procesata de aproximativ 600.000 tone.
   In plus, Raiffeisen Bank a semnat prima tranzacţie de finanţare a unui producător agricol pe baza certificatelor de depozit in 2009, dupa ce a fost completata legislatia care sa permita acest tip de finantare. Banca s-a implicat activ si in redactarea formatului final al legii, precum si in negocierea altor prevederi legale.

 • Întrebarea nr. 37 nedumerit

  Oficialii spun ca vom avea crestere. Dar de unde sa vina aceasta crestere, cata vreme somajul va creste, se anunta falimente/insolvente mai multe, probabil chiar tensiuni sociale.
  Exporturile cresc dar cu timiditate si in functie de ce comenzi lanseaza strainii. Credeti ca cererea va fi atat de mare incat sa aduca crestere economica? Pe ce alt motor de crestere ar putea miza Romania?

  Multumim.

  • Ionut Dumitru

   Cresterea va veni in cea mai mare parte din sectorul industriei ca urmare a cresterii cererii externe si a exporturilor. Pe cererea interna nu ne putem baza prea mult pentru ca nu tem spera la o rata de cresterea prea mare pe consum datorita ajustarilor care au loc la nivelul veniturilor populatiei si sentimentului negativ al consumatorilor. In plus, nici pe zona de investiii performanta nu poate fi prea buna, in conditiile in care investitiile publice au constrangeri majore datorate consolidarii fiscale, iar cele private nu pot nici creste prea mult. Mecanismul prin care economia iese din recesiune este doar cel extern, prin exporturi. De aceea nici cresterea economica nu poate fi prea mare.

 • alexandru

  am luat un imprumut pt. un apartament(credit ''Casa Ta'')de la raiffeisen in 2008 de 70.000 euro pe o perioada de 40 ANI.Dobanda acum la acest credit este de 6,5%+Euribor la care se mai adauga un comision de administrare al creditului de 0,15%, din asta rezulta o rata lunara de 545 EURO.Intrebare mea este ,daca se poate face ceva cu acest comision astfel incat rata lunara sa se apropie de un nivel acceptabil uitandu-ne la suma imprumutata avind in vedere faptul ca in contract este precizat faptul ca banca poate renunta dupa primul an la acest comision.Daca se poate face ceva ,cu cine trebuie sa iau legatura?

 • Întrebarea nr. 39 marius

  Cât de mult a contat in cariera ta faptul ca ai terminat ASE-Fac. Finante Banci? Puteai ajunge pe un asemenea post fara aceasta specializare?

  • Ionut Dumitru

   Cred ca pentru a fi economist-sef este important sa ai o expertiza foarte buna in domeniul economic si in special in domeniul macroeconomiei. Facultatea si ulterior masterul si doctoratul pe care le-am facut mi-au permis sa acumulez bagajul de cunostinte necesar. Masterul pe care l-am facut (DOFIN) mi-a dat deschiderea necesara pentru a putea vedea ce inseamna cu adevarat “Economics” la nivelul cel mai inalt posibil.

4166 vizualizari

 • intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 11:53)

  Iovanovici Petre [anonim]

  In momentul de fata leul se apreciaza si nu ar fi rau sa vedem in continuare o apreciere, dar in linie cu castigurile de productivitate care au loc in industrie, spuneati in ZF acum cateva zile. Pana unde credeti ca ar putea merge aceasta apreciere, ca sa nu afecteze exporturile?
  Va multumesc.
  • a (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:33)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iovanovici Petre

   Fundamentele economice ale leului s-au imbunatatit in ultima perioada pe fondul ajustarii deficitului de cont curent. Exista potential de usoara apreciere a leului, dar aceasta apreciere nu trebuie sa depaseasca castigurile de productivitate pentru a nu deteriora competitivitatea exporturilor, acestea fiind motorul principal al relansarii economiei. Prognoza noastra este de 3,95 pentru finalul acestui an.
 • intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 11:56)

  Maria Ghervase [anonim]

  Ce programede finantare dezvoltati pentru firmele cu mai putin de 6 luni de activitate? Am fost pe la mai multe banci si niciuna de sta de vorba cu micii intreprinzatori care nu au un "istoric". Nu ar fi normal sa existe si o banca de investitii care sa se ocupe de noi?
  • b (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:34)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria Ghervase

   Din cunostintele mele, nu cred ca sunt banci in Romania care finanteaza activitatea unei firme fara istoric. Singura varianta pentru Dvs ar fi accesarea unor fonduri europene
  • continuare (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:36)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria Ghervase

   Din cate stiu, exista finantari europene care se adreseaza si companiilor fara istoric
 • intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 11:57)

  Nicoara Gabriel [anonim]

  Anul trecut ni se spunea ca vom creste cu 4% si ne-am prabusit cu 8%, De ce i-am crede pe cei care vin acum si ne spun ca vom creste cu 1,3%? Va multumesc
  • g (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:39)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicoara Gabriel

   Incertitudinile au fost foarte mari si nimeni nu putea anticipa cat de mare putea fi contractia economica. Aceste incertitudini raman in continuare mari, desi lucrurile s-au mai clarificat putin, Putem spune cu o mare probabilitate doar ca vom avea probabil o crestere economica pozitiva, dar redusa. In acest sens orice cifra intre 0-2,5 % pare foarte plauzibila.
 • intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 12:00)

  Doina Popoviciu [anonim]

  Care sunt conditiile in care restructurati credite? De ce ratele restructurate sunt mai mari decat cele "normale"?
  • j (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:41)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doina Popoviciu

   Sfatul meu este sa sunati la colegii care se ocupa de aceasta problema, la numarul 0-800-800-555.
 • Dobanda vs Euribor (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 12:26)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  Am contractat un credit in euro de la banca Raiffeisen in anul 2008. In acel an euribor se afla la 5%, iar dobanda creditului undeva la 7.5%. Contractul pe care l-am incheiat presupunea rata fixa pentru primul an. In anul 2009 banca pentru care lucrati imi propunea o crestere a dobanzii euribor +8%. Intelegand riscul pe care il asuma banca in contextul financiar economic al anului 2009, dar si dobanda de referinta a euro care a scazut in 2009 fata de 2008, mi s-ar fi parut normal ca banca sa scada/pastreze dobanda creditului meu si sa imi solicite garantii suplimentare avand in vedere ca valoarea apartamentului cu care am garantat a scazut. Cum comentati aceasta politica a bancii care ma pune in situatia de a cauta alta finantare pentru a returna creditul in locul continuarii contractului pe care il avem in conditiile in care inteleg riscul asumat de banca si sunt dispus sa aduc garantii suplimentare pentru a impartii acest risc? De ce aceasta banca (nu cunosc situatia in alte banci) nu isi doreste o colaborare pe termen lung cu un client care nu are intarzieri la plata ratelor si mai mult este dispus sa aduca garantii suplimentare? Multumesc,
  • h (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:47)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Nu cunosc toate detaliile contractului Dvs. Cresterea din 2009 este explicata insa prin cresterea foarte puternica a costurilor de finantare ale bancilor din Romania, generata de cresterea primei de risc de tara. In acest context , chiar daca Euribor a scazut, cealalta componenta a costului de finantare (prima de risc de tara) a crescut foarte mult (de la 0,2% -pretul unui CDS pentru Romania, el a ajuns la un moment dat la 7-8%). Prin urmare, desi dobanzile la euro pe pietele internationale au scazut, prima de risc de tara a dus la o crestere puternica a costurilor de finantare. In plus, este evident ca bancile nu puteau transfera cresterea de peste 7 pp a CDS-ului in totalitate, clientilor, luand decizia sa creasca dobanzile la clienti doar cu 2-3 p.p.
   Diferenta a fost suportata de banci din profitul propriu ( asa cum se poate vedea, in 2009 profiturile bancilor au scazut foarte mult).
 • Intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 12:53)

  Mazilu Marius [anonim]

  In decursul anului trecut banca Raiffeisen mi-a ridicat dobanda la creditul avut la ea, desi nu are nici o motivatie concreta (Euribor a scazut, Euro s-a apreciat fata de leu). Care este justificarea ridicarii dobanzilor la creditele existente, avand in vedere ca in loc sa se usureze greutatea pe consumatori pe timpt de criza, se tinteste recuperarea pierderilor bancii de pe urmaclientilor?
  Acest lucru nu poate fi considerat un abuz in fata clientului?
  • l (Joi, 28 ianuarie 2010, 15:53)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mazilu Marius

   Va rugam sa citit raspunsul anterior. Multumesc.
 • Creditare si Finantare in Romania (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 13:04)

  Ionut [anonim]

  1. Daca persoanele fizice eligibile pentru credite (ipotecare, de consum) s-au indatoarat pana la un nivel care nu va permite un avans serios al creditarii in perioada imediat urmatoare credeti ca bancile vor finanta semnificativ IMM-urile (in conditiile in care unele dintre acestea sunt de asemenea deja indatorate, unele sunt supuse riscurilor de a nu avea piata de desfacere, iar altele nu pot prezenta garantii adecvate)?

  2. Daca ponderea exporturilor din PIB este redusa iar penetrarea bancara este inca foarte redusa in Romania, de ce credeti ca impactul crizei financiare este atat de sever?

  3. Credeti ca detinatorii locali de lichiditati au retineri de a investi in active altele decat financiare pentru dezvoltarea economiei (facilitati de productie, infrastructura, etc.)

  4. Care vi s-ar parea cea mai urgenta si fezabila masura a fi luata impotriva evaziunii fiscale?

  5. Care estimati ca este ponderea economiei subterane in PIB? In ce zone este aceasta concentrata? Ce fel este ea afectata de criza?

  6. Care credeti ca este vulnerabilitatea intrinseca cea mai serioasa a economiei romanesti sau a mediului de afaceri autohton?

  Multumesc
  Ionut
  • k (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:02)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   1. Nu cred ca IMM-urile sunt foarte indatorate si in plus, sunt foarte multe IMM-uri care au rezistat foarte bine crizei si pot fi creditate

   2.Impactul crizei in Romania a fost sever datorita consumului foarte ridicat, care se finanta in mare parte pe indatorare externa. Acesta nu a mai putut fi finantat si cererea interna s-a ajustat foarte puternic.

   3. Nu este foarte clar cine sunt acesti detinatori de lichiditati

   4.Pedepse foarte drastice atat pentru cei care nu platesc taxele , cat si pentru organele de control . Evaziunea fiscala e mica in statele in care pedepsele sunt foarte mari si costul ne-platii taxelor este mai ridicat.

   5. Estimarile oficiale arata ca aceasta se situeaza intre 20-25%, dar cred ca poate fi chiar mai mare. Evaziune se face in toate sectoarele economice, dar cu certitudine sunt si sectoare in care aceasta inregistreaza nivele mai ridicate. Nu avem date in acest sens si ne ferim de speculatii

   6.Problema cea mai spinoasa a economiei romanesti in acest moment este deficitul bugetar. Greselile trecutului le platim foarte scump acum si consolidarea fiscala va avea implicatii importante atat la nivel social cat si economic in anii urmatori
 • Va rog sa actualizati mai des si sa puneti toate l (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 13:18)

  anonim [anonim]

  Va rog sa actualizati mai des si sa puneti toate licitatiile pe adresa:
  http://www.raiffeisen.ro/licitatii-bunuri-in-executare


  Stiti cumva daca bancile vor publica intr-o baza de date comuna licitatiile cu executarile silite?
  Vor fi obligate sa o faca?
  Va multumesc
  • h (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:04)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Va pot spune ca informatiile de pe site sunt actualizate continuu si sunt complete.
   In acest moment numarul mic al executarilor silite de bunuri nu justifica din punct de vedere economic investitiile intr-o astfel de baza de date.
  • continuare (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:05)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   In plus, fata de obligatiile legale de publicitate, banca publica si pe site toate executarile de bunuri
 • dobanzi (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 13:31)

  alex [anonim]

  Credeti ca anul acesta dobanzile la creditele de capital de lucru pt firme vor ajunge sub 8% (la lei)?

  Multumesc.
  • l (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:08)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Dobanzile aferente creditelor catre companii depind foarte mult de caracteristicile clientului, in special din punct de vedere al riscului. Prin urmare nu exista un raspuns extrem de riguros la intrebare. Putem spune doar ca trendul de scadere a dobanzilor va continua. Spre exemplu, previziunile noastre arata ca am putea vedea la sfarsitul anului un Robor de circa 6,5 % fata de circa 10 %, cat era la finele anului trecut. Ne asteptam ca BNR sa continue reducerea graduala a dobanzii de politica monetara de la 7,5% in prezent, la 6,25 % la sfarsitul anului
 • dobanda imprumuturi (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 14:16)

  kla2005 [anonim]

  Anul asta o sa scadeti dobanda avand in vedere ca si dobanzile interbancare si leul se apreciaza incet incet, cu alte cuvinte se revine la situatia din anul anterior inainte de a mari dobanzile???
  Asta ar fi normal. Insa in Ro, fiecare face ce vrea si ia pielea de pe sarmani!
  • n (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:11)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui kla2005

   Pentru dobanzile le lei, vedeti raspunsul anterior. In cazul dobanzilor la creditele in euro, nu cred ca vom reveni la situatia de dinainte de criza deoarece prima de risc de tara va ramane probabil considerabil mai mare decat era inainte de izbucnirea crizei.
   In plus, este de asteptat ca nivelul Euribor sa inceapa sa creasca in anii urmatori, el fiind acum la un minim istoric.
   Este inevitabil ca in anii urmatori inflatia in zona euro va creste si va determina BCE sa creasca dobanzile.
 • FOndul Proprietatea (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 14:36)

  alexcostin [anonim]

  Cum vede banca dumneavoastra viitoare listare la bursa a Fondului Proprietatea?
  Dumneavoastra ati investii in acest fond?
  Multumesc.
  • l (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:13)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexcostin

   Listarea Fondului Proprietatea este de bun augur, in conditiile in care in felul acesta fostii proprietari isi pot recupera banii. In plus, efectul va fi benefic si asupra pietei de capital, aceasta avand mare nevoie de listarea unor companii cu lichiditate ridicata.
 • 6 intrebari frumoase (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 14:49)

  vala [utilizator]

  1. care este volumul total de provizioane al Raiffeisen in 2009 ?
  2. considerati ca targeturile comerciale anterioare crizei au fost neprudential de mari ?
  3. care este volumul creditelor reesalonate in 2009 ? cat dintre aceste sunt aferente persoanelor juridice ?
  4. intentionati sa inchideti sucursale sau agentii in 2009 ?
  5. considerati ca ajustarea economiei romanesti ca urmare a crizei, s-a incheiat ?
  6. de ce nu faceti ( toate bancile ) lobby pentru modificarea legislatiei astfel incat executarile sa fie mai rapide ? ( eliminarea incuviintarii inceperii executarii de exemplu ) precum si pentru modificarea modului de calcul al provizioanelor ( in special la firmele in insolventa si cu vechime peste 90 de zile )
  • j (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:22)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui vala

   1,2 si 3 - Banca va disemina toate informatiile care sunt publice in a doua parte a lunii martie

   4. Asa cum am precizat inca de anul trecut, banca nu are in politica sa inchiderea de sucursale. Credem ca sunt posibile insa relocari ale unor sucursale pentru a optimiza costurile cu chiriile.

   5.Cred ca ajustarea economiei va continua, insa cred ca in sectorul privat ajustarile cele mai importante s-au consumat. Ajustarea se va produce in continuare cu preponderenta in sectorul public, sector foarte putin afectat pana in prezent de procesul de ajustare a economiei. Deficitul bugetar foarte mare este o dovada foarte clara ca ajustarea sectorului bugetar trebuie sa fie consistenta in anii urmatori, pentru a putea pune in primul rand pe baze sustenabile, salariile si alte cheltuieli sociale in sectorul bugetar.

   6. La prima parte a intrebarii nu sunt in masura sa va raspund, nefiind de competenta mea. La partea a doua, exista deja discutii in acest sens cu BNR si s-au facut pasi importanti
 • Ce e mai bine? (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:01)

  Huidu [anonim]

  Cat ar trebui sa fie la momentul actual dobanda (de bun simt) la un credit ipoteca in euro, avandu-se in vedere:rata libor, costul cds-lor, rmo, profitul bancii?Pt. ca, observ ca in vest dobanzile la ipotecare sunt uimitor de mici...Ce ar avea bancile din vest mai puti in structura costurilor ar fi costul cds-lor si rmo.Si nu am pus in calcul si "exportul creditelor" care ocoleau, ocolesc normele BNR.
  Multumesc
  • j (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:26)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Huidu

   Numai din nivelul CDS mult mai mare in Romania fata de tarile dezvoltate, dobanzile la un credit in euro acordat in Romania nu poate fi la acelasi nivel ca in Germania, de exemplu. In plus, un alt factor extrem de important este legat de costul riscului (provizioane) care in Romania este mai mare din cauza mediului economic mai riscant.
   Chiar si in cazul "exportului" de credite, singurul avantaj important este legat de costul cu rezerva minima.
 • intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:30)

  competitiv [anonim]

  Cum s-ar putea "plomba" deficientele de competitivitate, in speta dezechilibrele salarii/productivitate?

  Multumesc
  • k (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:28)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui competitiv

   Corelatia salarii-productivitate are o importanta majora in orice economie. Dezechilibre pot exista (cresteri salariale mai mari decat cresterile de productivitate) doar pe termen scurt. Pe termen lung insa, corectia se produce inevitabil si in cele mai multe cazuri, corectia se face in mod brutal de catre piata, prin depreciere de curs, daca ea nu este facuta prin politici economice responsabile.
 • care..? (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:31)

  economist [anonim]

  care sunt sectoarele economice cu cel mai mare potential de crestere pentru 2010-2011?
  • j (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:29)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui economist

   Sectoarele economice cu potential foarte mare in Romania sunt: agricultura, infrastructura si domeniul energiei.
 • fost coleg (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:33)

  Alex [anonim]

  Salut Ionut, am fost colegi de an. Voiam sa te felicit pentru teza ta de doctorat, care e superba. Spune-mi, daca ai fi Guvernator, care ar fi primele 3 masuri pe care le-ai lua?
  • l (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:30)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Cred ca un lucru care merge bine nu trebuie schimbat si mai cred ca actualul Guvernator isi face foarte bine treaba.
 • intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:35)

  nedumerit [anonim]

  cum se explica diferentele mari intre prognozele economistilor, cata vreme pornesc de la aceleasi fundamente?

  Ce e acela "sentimentul pietei" si in ce masura poate fi manipulat?

  Multumesc,

  Alexandra
  • j (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:33)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui nedumerit

   Fiecare economist se bazeaza pe niste argumente care pot fi mai mult sau mai putin validate de realitate. In plus, corelatiile dintre diverse variabile economice sunt comnplexe si se schimba in timp.

   Pe langa factorii fundamentali, perceptia (sentimentul) joaca un rol important in evolutia pietelor financiare. Perceptia este legata de increderea pe care ti-o acorda jucatorii din piata financiara.
 • care ar fi...? (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:37)

  curs [anonim]

  care ar fi cursul de echilibru in absenta interventiilor BNR? Unde s-ar situa eur/ron?

  Multumim
  • l (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:36)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui curs

   Este dificil de estimat cat ar fi cursul de echilibru acum, in primul rand pentru ca el este o marime neobservabila. Putem spune insa ca echilibrul cursului ar putea fi in acest moment usor mai jos decat cel inregistrat in piata, adica leul are un potential de apreciere date fiind fundamentele sale economice.
   Nu cred ca in acest moment BNR intervine in piata valutara si cred ca evolutia cursului reflecta doar cererea si oferta din piata
 • patru intrebari (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:37)

  catalinm [anonim]

  Buna ziua, am si eu cateva intrebari :

  1. pe scurt, economia mondiala va ramane in acest interval de crestere economica 1 – 3% pentru cati ani? 2 -3 ani?

  2. care vi se par domeniile economiei romanesti cu cel mai mare potential de crestere pentru 2010-2011? agricultura, serviciile, exporturile? Ce considerati ca afecteaza reluarea cresterii economice? este posibila reluarea cresterii economice inainte de vara anului 2010?

  3. care masuri sunt cele mai potrivite pentru lichidizarea activelor? Este fiabila ideea unei « bad bank » sau a unui program gen tarp (troubled asset relief program) ?

  4. considerati ca leul va continua sa evolueze in coridorul 4-4,3? Este o probabilitate foarte mare ca leul sa se aprecieze la 3,7 sau 3,8?

  Va multumesc pentru raspunsuri
  • a (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:44)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalinm

   1. Economia mondiala a scazut anul trecut cu circa 0,8 %. Pentru anul 2010, FMI estimeaza o crestere economica mondiala de 3,9% si de peste 4% in 2011, generata in special de tarile asiatice (China si India), dar si de revenirea economiilor vestice. Potentialul mare de crestere economica al tarilor emergente va mentine probabil rata de crestere economica globala la circa 3-4 % si in anii urmatori.

   2. Gasiti raspunsul mai sus, la intrebarile anterioare
   Cred ca am intrat deja pe un trend ascendent al PIB inca din trim IV din 2009 (crestere pozitiva fata de trimestrul III 2009). Revenirea in zona pozitiva a cresterii economice in termeni anualizati se va produce probabil in a doua parte a lui 2010. Dar, cred ca cel putin in ce priveste industria, am iesit deja din recesiune.

   3. Program de tip "Bad Bank" sau "TARP" au fost facute in tarile cu problemele cele mai mari in domeniul creditelor neperformante. Nu cred ca nivelul creditelor neperformante din Romania justifica o astfel de initiativa si cred ca bancile pot gestiona singure problema creditelor neperformante.

   4.Probabilitatea ca leul sa se aprecieze la 3.7-3.8 este foarte mica si nici nu cred ca ar fi bine sa ne ducem acolo prea repede. Intr-un orizont de cativa ani (2014-2015) probabil ca ne vom indrepta catre acel nivel, pe masura ce economia va progresa pe calea convergentei.
 • tintire inflatie (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:39)

  bancher [anonim]

  Anul asta BNR mai tinteste inflatia. La anul o va mai tinti? Are timp, tinand cont de aderarea la ERM II?
  Credeti ca com intra in Euroland sau ni se va recomanda sa mai ramanem putin, sub observatie?

  Nu aveti impresia ca actualul nivel al cursului este cel vizat de BNR pentru aderarea la Euroland?
  • a (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:49)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui bancher

   BNR a anuntat ca pastreaza strategia de tintire a inflatiei pana la adoptarea euro. Cred ca este cea mai buna solutie.

   Orizontul 2014-2015 mi se pare inca fezabil pentru adoptarea euro, insa necesita un angajament foarte puternic nu numai din partea BNR, ca pana acum, ci si din partea Guvernului. Problemele cele mai mari in indeplinirea criteriilor de convergenta le vom avea probabil cu deficitul bugetar
   In plus, este de urmarit si cum se va schimba atitudinea zonei euro la primirea de noi membri, in lumina discutiilor din prezent, legate de situatia macroeconomica a Greciei. Este posibil ca reticenta in a primi noi membri sa creasca, iar evaluarea sa fie mai dura.
  • continuare (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:51)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui bancher

   In privinta paritatii cursului de schimb la care se va adopta euro, nu cred ca BNR are vreo influenta, ci el depinde in primul rand de evolutia economiei. Este important ca acel curs sa fie cat mai apropiat de fundamentele economice.
 • intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:47)

  Decoratul [anonim]

  In ultimii 15 ani, bancile comerciale au fost cele care au asigurat cresterea economice, dar cu toate astea bancherii si-au atras o imagine negativa, mai ales in ultima perioada. Nu credeti ca ar fi util ca seful Statului sa recunoasca meritele bacnilor sa sa decoreze simbolic sistemul bancar?
  Are si Isarescu meritele sale, dar pana la urma, bancile sunt cele care "iriga" economia...
 • intrebare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 15:51)

  PIB [anonim]

  La un PIB cum e cel al Romaniei, la o adancime a pietei financiare cum e cea locala, cate banci ar fi suficiente?

  Vedeti consolidari in sistemul bancar in 2010?

  De cativa ani, produsele lansate de bancile romanesti au amutit. Ce produse sunt in afara si inca nu au aparut la noi? Nu credeti ca ar fi utila improspatarea portofoliului unor banci?

  Sunt bancile grecesti care opereaza in Romania in pericol? Am depozite la ei si nimeni nu imi spune daca sa imi retrag banii sau nu? Va rog din suflet sa imi spuneti ce sa fac.
  • a (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:54)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui PIB

   E dificil de spus cate banci ar fi suficiente, insa cred ca am putea asista la un proces de consolidare.

   Cred ca oferta de produse si servicii bancare din Romania la acest moment este adecvata la necesitatile consumatorului. Noi produse si servicii vor aparea numai daca consumatorul va fi pregatit si le va cere.
  • continuare (Joi, 28 ianuarie 2010, 16:59)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui PIB

   In ceea ce priveste bancile grecesti din Romania, autoritatea de supraveghere, pe care o cred, a declarat ca au o soliditate financiara ridicata. Discutiile legate de Grecia au pornit de la problemele macroeconomice, nu de la sistemul bancar. Problema lor este una de deficit bugetar si de datorie publica. In plus, pentru bancile grecesti prezente in Romania este important faptul ca plasamentele lor sunt in Romania si nu in Grecia, deci ele trebuie judecate in cotextul local. Mai mult, bancile lor mama si-au asumat angajamente in Romania, pe care si le-au respectat, mentinand expunerea si chiar crescand capitalul.
 • prognoze (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 16:39)

  mt [anonim]

  doar info
  1. care au fost prognozele dvs la incep lui 2009 pt sf 2009 in ceea ce priveste
  - cresterea PIB
  - cursul de schimb?
  2. care sunt acum pentru 2010?
  multumesc
  • a (Joi, 28 ianuarie 2010, 17:26)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui mt

   Prognoza noastra de crestere economica la inceputul lui 2009 era in jur de zero la suta, dupa care am estimat -2%, -4% si respectiv -7%. In privinta cursului, am fost foarte consecventi si am avut 4.1 pentru decembrie 2009.

   2. Pentru 2010 estimam 3.95 la finalul anului si +1% crestere economica.
 • cele mai mari costuri credite & comisioane din EU (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 16:44)

  Bogdan Grigore [anonim]

  Buna ziua,

  De ce in Romania sunt cele mai mari costuri la credite (ipotecare, de consum, etc) din Europa?

  De ce in Romania sunt cele mai mari comisioane din Europa (la retragere numerar, plati facturi, internet banking, etc)?

  De ce in Romania bancile isi permit astfel sa practice camataria efectiv prin dobanzile practicate si isi permit sa faca aici lucruri pe care in afara nu isi permit sa le faca?

  statul e la fel de slab in relatia cu bancile, cu lipsa lui de autoritate si in acest aspect, toti isi permit sa faca orice fara nicio limita si lipsiti complet de bun simt, dar cu un pragmatism si niste aere de superioritate gretoase, asa sunt si bancile, toate marile grupuri bancare ce au gasit aici El Dorado-ul si imediat cum a o problema isi iau jucariile si pleaca.

  Multumesc,
  • a (Joi, 28 ianuarie 2010, 17:29)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Grigore

   A se vedea raspunsul la intrebarile anterioare
  • Raspunsuri reluate vineri (Joi, 28 ianuarie 2010, 17:51)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan Grigore

   Domnul Ionut Dumitru va relua raspunsurile catre cititori incepind de vineri, 29 ianuarie, ora 18.00. Multumim
 • Dobanzi (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 18:26)

  Dragos [anonim]

  1. Imi puteti explica (in mare) cum se formeaza dobanda unui credit? De ex. luam produsul de la banca Dvs. numit Casa ta. El are o dobanda de 14% (in lei) formata din ROBOR +4%. Din asta inteleg ca profitul bancii este de 4%? Iar acel ROBOR pleaca mai departe? Nu ma astept la o explicatie exacta (probabil sunt informatii confidentiale), dar de ce la noi ne costa 14% sa luam lei, la Elvetieni ne costa 1,4% sa luam Franci (ei cum pot trai cu 1% profit??, in conditiile in care LIBOR e undeva la 0,4%) Exceptand acest "risc de tara" de tara de care vorbeste toata lumea ca ar influenta aceste dobanzi la noi (si de aia sunt mari), nu inteleg ce rol are riscul de tara cand te imprumuti in moneda tarii tale (1 RON e un RON si acum si peste 5 ani!)

  2. In momentul acordarii unui credit imobiliar, banca practic nu isi asuma absolut nici un risc. Daca moare omul, aveti asigurare de viata, daca ia foc casa, e asigurare de imobil, daca nu plateshte, ii luati casa si o vindeti (daca o vindeti acum, probabil ati pierdut ceva bani, daca mai asteptati vreo cativa ani, cu siguranta iesiti in profit). Intrebarea mea ar fi, unde sunt riscurile asumate ale bancii? Sau asta e riscul nostru de a trai intr-o lume capitalista (intr-un cuvant asta e sistemul, n-ai bani, muncesti pana crapi sa platesti creditele). In restul Europei nu rupe banca pielea de pe tine sa-si ia mai intai toate comisioanele (erau "re-esalonarile alea in caz de neplata si intelegere amiabila, in care tu plateai doar dobanda, nu si principalul, chestie care mi se pare dezonoranta). Cand veti intelege ca ai vostri clienti trebuie tratati ca parteneri de afaceri/// Ambele parti trebuie sa iasa in profit.
  • a (Joi, 28 ianuarie 2010, 17:32)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   1.Se porneste de la costul de finantare (care depinde de dobanzile pe piata monetara , pe valutele respective si de riscul de tara in cazul valutei) la care se adauga costul riscului, costul de rezerva minima obligatorie, cheltuielile administrative si in final profitul.
   2. Banca isi asuma risc in cazul oricarui credit acordat. Unele riscuri pot fi acoperite, altele raman intotdeauna asumate.
 • Actiuni (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:09)

  giga [anonim]

  Buna ziua,
  am niste actiuni luate la Banca Agricola prin '92 (pe care a preluat-o RB). E drept ca nu prea am urmarit ce se intimpla cu ele, sunt putine dar atunci erau niste bani. M-am mai interesat si nu am reusit sa aflu nimic. Puteti sa-mi spuneti care mai e statutul lor. Precizez ca au fost cumparate nu din cele date functionarilor bancii.
  Va multumesc.
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:40)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui giga

   Pentru intrebari legate de actiuni detinute la banca noastra va rog sa va adresati colegilor mei de la Secretariatul General al Bancii, telefon 0213061000. Ei va vor oferi toate informatiile solicitate.
 • Comisioane abuzive (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 21:27)

  Mircea [anonim]

  Considerati comisioanele pt online banking sau comisioanele de depunere/retragere un lucru firesc on conditile in care eu platesc o administrare anuala in ambele cazuri.

  De ce ele nu se regasesc la bancile din strainatate?


  Sunt intrebari simple si sper sa imi puteti da o explicatie logica demna de experienta pe care o aveti in domeniu.


  Va multumesc
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:41)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Peste tot in lume sunt astfel de comisioane. Existenta lor este justificata de investiile foarte mari pe care le fac bancile in crearea unui serviciu de online banking (logistica, IT, securitate). In schimb, comisioanele la online banking sunt mult mai mici decat in cazul tranzactiilor facute prin canalele clasice.
 • credit ipotecar in euro cu dobanda variabila (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 22:22)

  Gabriel Ivan [anonim]

  Am luat acest credit in 2004 cu o dobanda de 8.5 %.

  In 2006 banca mi-a crescut dobanda cu jumatate de punct procentul.

  Am putut sa inteleg.

  In 2007 - 2008 banca a avut o promotie la creditul ipotecar in euro cu o dobanda de 7%.

  Dobanda creditului meu nu s-a redus desi promotia arata in mod clar ca elementele care determina nivelul dobanzii practicate de banca trebuiau sa conduca la o asemenea reducere.

  In prezent banca dumneavoastra practica o dobanda de 7.5% la creditul ipotecar in euro. Dobanda mea nu se micsoreaza.

  Nu stiu cat ati castigai prin incalcarea prevederilor contractului de credit pe care l-am incheiat cu dumneavoastra, dar va asigur ca ati pierdut cel putin un client.  D
  D
 • sa-mi pun banii la ciorap? (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 23:01)

  fxg [anonim]

  buna ziua,
  sint un deponent ,care crede ca economiile lui la banci sint in pericol..sa ma explic:
  am inteles ca statul se imprumuta serios de la banci...si toate sar gramada sa dea statului..intrebare:
  nu vi se pare periculos sa imprumutati o entitate,in speta satul,falimentara?
  dac statul intra in faliment va veti putea mentine pe linia de plutire si eu sa-mi recuperez totusi banii?(nu cred ca statul este in stare sa garanteze dep. pina la 50000euro)...
  daca sa imprumuti statul care toaca la nesfirsit (consuma) este mai rentabil decit sa imprumuit agenti economici pt investitii,inseamna ca sintem in pragul colapsului?
  multumesc
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:42)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui fxg

   In toate tarile din lume statul este cel mai bun debitor din acea tara din punct de vedere al riscului. Autoritatea suverana a statului are cel mai mic risc din acel stat si orice entitate (agent economic sau persoana fizica din acea tara) are un risc mai mare decât statul. Daca, prin absurd, am spune ca statul da faliment (nu s-a întâmplat niciodată), tot sectorul privat este in faliment.
   Cred ca cea mai proasta opţiune este sa va tineti banii „la ciorap”. Ei nu produc nimic, si mai mult isi pierd din puterea de cumparare prin inflatie. Depozitele bancare oferă nu numai protejarea împotriva inflaţiei, ci si un randament pozitiv in termeni reali (dobânzile la depozite sunt mult mai mari decat rata inflatiei). Depozitele bancare sunt garantate in limita plafonului de 50000 euro, iar banii pentru garantare exista deja, ei fiind obtinuti in cea mai mare parte din contributiile deja platite de banci la fondul de garantare.
 • Intrebare (Joi, 28 ianuarie 2010, 4:14)

  Dragos [anonim]

  Am un credit in euro si situatia actuala a mea nu imi mai permite sa platesc rata. As putea obtine o aminare de la plata ratelor pe o perioada de minim 3 luni? Ce trebuie sa fac si cum se modifica contractul actual de credit.

  Multumesc.
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:42)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   Va rog sa va adresati colegilor mei care se ocupa de restructurarea creditelor la numarul de telefon dedicat 0800800555. Ei va vor oferi toate detaliile necesare.
 • intrebare (Joi, 28 ianuarie 2010, 7:47)

  intrebare [anonim]

  Credeti ca ar ajuta deblocarea o masura care ar viza cresterea volumului garantiilor guvernamentale si la alte tipuri de credite inafara celor din programul Prima casa?
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:42)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui intrebare

   Guvernul a declarat ca se gandeste la cresterea plafonului de garantii si de asemenea ca ia in considerare extinderea programului „Prima casa” si initierea altor programe similare. Cred ca astfel de decizii sunt binevenite. Trebuie tinut cont insa si de reglementarile in domeniu ale Comisiei Europene, in special cele legate de ajutorul de stat.
 • o intrebare (Joi, 28 ianuarie 2010, 8:56)

  un client [anonim]

  Avand in vedere ca sunt atatea probleme cu imposibilitatea achitarii creditelor la timp din ce in ce a mai multor persoane nu vi s-ar parea normal ca pentru ce i care doresc sa-si achite ratele in avans sa se anuleze dobanda penalizatoare stipulata in contract? consider ca in situatia actuala banca nu ar avea de pierdut ci doar de castigat

  Preconizati acest lucru?
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:43)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui un client

   Comisionul de rambursare anticipata are in esenta o motivatie foarte solida. Orice bani care se intorc inaintea datei contractuale in banca perturba fluxurile de lichiditate ale bancii si pot crea costuri aditionale importante pentru banca. Prin urmare, banca nu isi doreste ca banii sa se intoarca mai repede de la debitori, ci isi doreste ca acestia sa se intoarca la scadenta lor contractuala.
 • 2 intrebari (Joi, 28 ianuarie 2010, 9:17)

  gimini [utilizator]

  1. Ce implicatii pentru banca dvs. si pentru piata bancara, in general, credeti ca va avea o eventuala aparitie a legii insolventei personale?

  2. Ce se mai aude din Ucraina? Care mai este starea operatiunilor RZB acolo?
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:43)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui gimini

   1. Se vad deja efectele negative ale abuzului de utilizarea legii insolventei in cazul companiilor. Din circa 10000 de cazuri de declarare a insolventei, doar in cazul a 10 companii activitatea s-a reorganizat si companiile respective si-au reluat activitatea, restul intrând in faliment si dispărând.
   In condiţiile in care situaţia tipica in România este aceea in care o persoana fizica a cumparat un activ (imobil) pe baza unui credit de la o singura banca, costurile unei legi a insolventei persoanelor fizice ar fi prea mari, in condiţiile in care lucrurile se pot rezolva foarte simplu: clientul merge la banca sa si rezolva problema prin restructurarea creditului. Cred ca foarte multe persoane fizice ar abuza de o astfel de lege pentru a scăpa de datoriile pe care le au prin tot felul de mijloace.

   2. Grupul Raiffeisen International, actionarul majoritar al bancii din Ucraina, va da publicitatii rezultatele financiare pe 2009 pentru toate bancile din regiunea Europei de Est si CSI (inclusiv Ucraina) in luna martie. In plus, toate datele detaliate disponibile pana in acest moment sunt publice si le puteti gasi pe site-ul de internet al grupului.
 • Industria hoteliera (Joi, 28 ianuarie 2010, 10:38)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti care credeti ca este trendul pentru urmatorii ani in industria hoteliera de 4-5 stele?
  Dar specific in partea de vest a tarii? (Oradea, Arad)

  Multumesc.
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:44)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Din pacate, nu am expertiza in acest domeniu si nu ma pot pronunta.
 • Bancile si statul roman (Joi, 28 ianuarie 2010, 12:35)

  grigs1981 [utilizator]

  De ce credeti dvs.ca in ultima vreme guvernul Romaniei,avand nevoie de bani,nu s-a imprumutat la populatie,prin emiterea unor titluri de stat,ci a facut-o doar de la banci?Nu ar fi fost mai important sa ajute populatia prin eventualele dobanzi,decat bancile,in aceasta perioada de criza?
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:45)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui grigs1981

   Strategia in domeniul finantarii deficitului bugetar este facuta de catre Ministerul de Finante. Probabil ca au preferat finanţarea de la banci din motive intemeiate, bazate in special pe dimensiunea foarte mare a necesarului de finanţare. Nu cred ca doar de la populaţie s-ar fi putut acoperi sumele foarte mari necesare si in plus, preferinţa populaţiei la economisire este de regula pe scadente scurte. Ministerul de Finanţe nu poate emite doar certificate de trezorerie pe scadente de 1,3,6 luni, care ar fi fost preferate de populaţie, pentru ca ar însemna ca toata datoria publica ar fi doar pe scadenta scurta si ar fi total contraproductiv. Bancile, prin profilul lor investiţional, cumpăra titluri de stat si pe scadente mai lungi, de pana la 10 ani si chiar peste 10 ani, ceea ce permite Ministerului de Finanţe sa optimizeze structura datoriei publice pe scadente.
 • Cofinantare masura 121 pentru start up (Joi, 28 ianuarie 2010, 13:46)

  Viorel Ionescu Agrocon [anonim]

  Care sunt conditiile bancii pentru a accesa un credit de cofinantre pe masura 121 in cazul in care contributia europeana este de 1milion euro iar contributia propie de 715.000 euro .Precizez ca firma este un start-up iar contractul de finantare cu FEADR a fost aprobat si semnat in decembrie2009.
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:45)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel Ionescu Agrocon

   Va rog sa va adresati colegilor mei care se ocupa de acest domeniu la adresa de mail fonduri.europene@rzb.ro.
 • intrebare (Joi, 28 ianuarie 2010, 13:58)

  Ovidiu Bucurescu [anonim]

  Care sunt produsele bancare pe care se va miza in viitor? Cum vor evolua in acest an creditul de consum si cel ipotecar? Va multumesc
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:45)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu Bucurescu

   Nu cred ca in anii urmatori vom mai avea aceeasi concentrare a bancilor preponderent pe partea de creditare ca pana in 2008. Potentialul de crestere a creditarii pe termen lung ramane foarte ridicat, insa ratele de crestere vor fi mult mai mici decat in trecut.
   Cred ca 2010 va fi un destul de modest pe partea de creditare catre persoane fizice, in contextul in care veniturile populaţiei este de asteptat sa continue sa se ajusteze (atat prin salarii mai mici in unele sectoare, cat si prin somaj in crestere, inclusiv in sectorul bugetar). Cred ca 2010 va fi anul creditului catre companii
 • intrebare (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:01)

  petre zainescu [anonim]

  cum stimuleaza bancile comportamentul de economicire? inafara unui nivel al dobanzilor in scadere si el, bancile nu incurajeaza suficient economisirea. Pe de o parte se plang ca oamenii doar consuma, pe de alta parte nu incurajeaza un comportament de economisire.
  Nu credeti ca ar trebui facut mai mult pe partea educatiei financiare a populatiei?
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:46)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui petre zainescu

   Eu cred ca economisirea este stimulata foarte tare in acest moment si datele statistice confirma acest lucru. In 2009, depozitele populaţiei au crescut, conform datelor BNR, cu peste 17%. Ratele de dobanda sunt foarte atractive, chiar daca in scadere, ele fiind mult mai mari decat rata inflatiei (dobanda medie la depozite este in jur de 8%, in timp ce rata inflatiei a fost de 4.7% in Decembrie 2009 si va cobori probabil spre 3.5% in Dec 2010).
 • intrebare (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:04)

  varlam ionita [anonim]

  Raiffeisen este fosta Banca Agricola. In ce masura sprijina agricultura? Care sunt vulnerabilitatile sistemului agricol, pentru ca prea putine sunt institutiile de credit care finanteaza zona agricola?  Multumesc
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:46)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui varlam ionita

   Raiffeisen Bank are deja traditie in finantarea producatorilor, comerciantilor si procesatorilor de cereale si plante oleaginoase. Valoarea finantarilor in domeniu in ultimul sezon agricol a fost de peste 90 milioane EUR, acoperind suprafete cultivate însumând circa 120.000 hectare si o producţie totala comercializata si procesata de aproximativ 600.000 tone.
   In plus, Raiffeisen Bank a semnat prima tranzacţie de finanţare a unui producător agricol pe baza certificatelor de depozit in 2009, dupa ce a fost completata legislatia care sa permita acest tip de finantare. Banca s-a implicat activ si in redactarea formatului final al legii, precum si in negocierea altor prevederi legale.
 • nedumerire (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:08)

  nedumerit [anonim]

  Oficialii spun ca vom avea crestere. Dar de unde sa vina aceasta crestere, cata vreme somajul va creste, se anunta falimente/insolvente mai multe, probabil chiar tensiuni sociale.
  Exporturile cresc dar cu timiditate si in functie de ce comenzi lanseaza strainii. Credeti ca cererea va fi atat de mare incat sa aduca crestere economica? Pe ce alt motor de crestere ar putea miza Romania?

  Multumim.
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:46)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui nedumerit

   Cresterea va veni in cea mai mare parte din sectorul industriei ca urmare a cresterii cererii externe si a exporturilor. Pe cererea interna nu ne putem baza prea mult pentru ca nu tem spera la o rata de cresterea prea mare pe consum datorita ajustarilor care au loc la nivelul veniturilor populatiei si sentimentului negativ al consumatorilor. In plus, nici pe zona de investiii performanta nu poate fi prea buna, in conditiile in care investitiile publice au constrangeri majore datorate consolidarii fiscale, iar cele private nu pot nici creste prea mult. Mecanismul prin care economia iese din recesiune este doar cel extern, prin exporturi. De aceea nici cresterea economica nu poate fi prea mare.
 • comision de administrare (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:34)

  alexandru [anonim]

  am luat un imprumut pt. un apartament(credit ''Casa Ta'')de la raiffeisen in 2008 de 70.000 euro pe o perioada de 40 ANI.Dobanda acum la acest credit este de 6,5%+Euribor la care se mai adauga un comision de administrare al creditului de 0,15%, din asta rezulta o rata lunara de 545 EURO.Intrebare mea este ,daca se poate face ceva cu acest comision astfel incat rata lunara sa se apropie de un nivel acceptabil uitandu-ne la suma imprumutata avind in vedere faptul ca in contract este precizat faptul ca banca poate renunta dupa primul an la acest comision.Daca se poate face ceva ,cu cine trebuie sa iau legatura?
 • ASE (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:41)

  marius [anonim]

  Cât de mult a contat in cariera ta faptul ca ai terminat ASE-Fac. Finante Banci? Puteai ajunge pe un asemenea post fara aceasta specializare?
  • a (Vineri, 29 ianuarie 2010, 20:47)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Cred ca pentru a fi economist-sef este important sa ai o expertiza foarte buna in domeniul economic si in special in domeniul macroeconomiei. Facultatea si ulterior masterul si doctoratul pe care le-am facut mi-au permis sa acumulez bagajul de cunostinte necesar. Masterul pe care l-am facut (DOFIN) mi-a dat deschiderea necesara pentru a putea vedea ce inseamna cu adevarat “Economics” la nivelul cel mai inalt posibil.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by