Mai este loc de apreciere a leului, un curs probabil pentru finalul acestui an fiind de 3,95 lei pentru un euro, a declarat joi Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews. "Aceasta apreciere nu trebuie sa depaseasca castigurile de productivitate pentru a nu deteriora competitivitatea exporturilor -motorul principal al relansarii economiei", a precizat Dumitru.

El a explicat de ce economistii si bancherii romani nu au putut estima corect criza care a lovit Romania. "Incertitudinile au fost foarte mari. Practic, nimeni nu cred ca putea anticipa adancimea contractiei economice. Semnale ca ea se va produce existau si am in vedere aici nivelul deficitului de cont curent, dar nimeni nu putea spune cand va izbucni. Aceste incertitudini raman in continuare mari, desi lucrurile s-au mai clarificat cat de cat. Putem spune cu o mare probabilitate doar ca vom avea probabil o crestere economica pozitiva, dar redusa. In acest sens orice cifra intre 0-2,5 % pare foarte plauzibila", a mai spus Dumitru.

Ionut Dumitru, despre adoptarea euro si crestere economica (video)

Economistul sef al celei de-a treia banci locale a explicat si de ce dobanzile la creditele date de banci sunt mult mai ridicate decat in zona euro. "Cresterea unor dobanzi in 2009 este explicata prin cresterea foarte puternica a costurilor de finantare ale bancilor din Romania, crestere generata de scumpirea primei de risc de tara. Astfel, chiar daca Euribor a scazut, cealalta componenta a costului de finantare (prima de risc de tara) a crescut foarte mult (de la 0,2% -pretul unui CDS pentru Romania, el a ajuns la un moment dat la 7-8%).

Prin urmare, desi dobanzile la euro pe pietele internationale au scazut, aceasta prima de risc a dus la o crestere puternica a costurilor de finantare. In plus, este evident ca bancile nu puteau transfera cresterea de peste 7 pp a CDS-ului in totalitate, clientilor, luand decizia sa creasca dobanzile la clienti doar cu 2-3 p.p. Diferenta a fost suportata de banci din profitul propriu, ca dovada ca in 2009 profiturile bancilor au scazut foarte mult", explica Ionut Dumitru.

Ionut Dumitru, despre de ce nu au prevazut bancherii, criza din Romania si evolutia viitoare a euro (video)

El estimeaza evaziunea fiscala la un nivel de "20-25% din PIB, dar pe alocuri cred ca poate fi chiar mai ridicata"