Leul s-ar putea aprecia usor, miercuri, in fata monedei unice europene, mai ales daca FMI va transmite mesaje pozitive la conferinta de dupa finalizarea misiunii de evaluare, se arata intr-un raport al ING. Totodata, analistii institutiei bancare se asteapta ca ratele de dobanda pe termen scurt si lung sa se "relaxeze usor", in cazul in care tonul FMI este favorabil.

"In aceasta dimineata pietele nu au o tendinta clara si sunt in expectativa inainte de sfarsitul intalnirii Fed. Atractivitatea leului ar trebui sa ramana intacta, mai ales daca FMI va transmite mesaje pozitive la conferinta dupa finalizarea misiunilor de revizuire doi si trei. Leul s-ar putea intari usor fata de euro", se arata in raportul ING.

In ceea ce priveste ratele dobanzilor, analistii bancii arata ca ratele de dobanda pe termen scurt s-au tranzactionat marti peste rata de politica monetara ca urmare a stresului indus de platile catre bugetul de stat.

"Ratele de dobanda pe termene mai lungi au intrat intr-o faza de consolidare sub 8% si credem ca trendul de scadere va fi reluat curand, mai ales daca avem in vedere probabila reducere a ratei de dobanda cheie la intalnirea din 3 februarie", se mai arata in document.

ING estimeaza ca ratele de dobanda pe termen scurt s-ar putea relaxa usor miercuri, avand in vedere ca marti a fost ultima zi de plati catre bugetul de stat. "Declaratiile FMI ar putea ajuta in aceasta directie, mai ales in cazul ratelor pe termen lung, cu conditia ca tonul sa fie unul favorabil", sunt de parere analistii institutiei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,1319 lei pentru un euro, cu 0,67 bani mai mult decat in ziua anterioara.