Dupa usoara depreciere de joi, jucatorii din piata valutara mizeaza pe o limitare a aprecierii leului catre finalul sedintei de tranzactionare de vineri, au confirmat pentru HotNews.ro dealeri ai bancilor comerciale. "Leul s-a depreciat in prima ora cu 0,2 - 0,3 bani, atingand 4,14 lei, dupa care si-a revenit pana la valoarea de 4,1290 - 4,1320 lei/euro. Avand in vedere perspectivele usor optimiste privind evolutia burselor din Europa este posibil sa asistam la o apreciere pe parcursul sedintei de azi. Cu toate acestea, datele economice din SUA ce vor fi publicate vineri ar putea limita aprecierea monedei nationale catre finalul sedintei locale", au declarat surse din randul dealerilor bancari, pentru HotNews.ro.

Potrivit acelorasi surse, ratele de dobanda pe termen scurt au urcat pentru inca o sedinta atingand 7,5/8,5%. "Miscarile au parut ca sunt limitate la nivelul ratelor de dobanda pe termen scurt, ratele pentru scadente cu o luna si 3 luni ramanad relativ neschimbate. Cu toate acestea o presiune ascendenta usoara a fost vizibila in cadrul curbei titlurilor de stat, randamentele acestora stabilizandu-se in zona 7,6-7,8%", au mai spus sursele citate.

Ministerul Finantelor a publicat ieri calendarul emisiunilor de titluri de stat si obligatiuni pentru luna februarie, anuntand ca intentioneaza sa atraga 3 miliarde de lei. In ianuarie, Finantele au vandut instrumente in valoare de 6,1 miliarde de lei dupa ce anuntasera initial intentia de a atrage 4 miliarde de lei. Suma redusa anuntata pentru februarie sugereaza o pozitie de lichiditate confortabila si asteptari pentru o continuare a scaderii ratelor de doband.