Din fiecare 10 lei acordati prin credit, "recuperatorii" de credite reusesc sa incaseze un leu in cazul creditelor incadrate in categoria "pierdere (cu peste 90 de zile de neplata), au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii companiilor specializate in recuperari debite. Reprezentantii firmelor de colectare mai spun ca pentru datoriile cu o vechime de pana in 90 de zile, rata de recuperare a creantelor poate ajunge chiar si la 80-90%, scazand pe masura ce suma de recuperat inainteaza in timp.

"Rata de succes" depinde de mai multi factori, precum vechimea, valoarea creantei, informatiile cu privire la debitor sau calitatea portofoliului, a precizat pentru HotNews.ro Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI Romania. Acesta a mai adaugat ca, in mod normal, rata de succes scade odata cu vechimea debitului, cateodata pana la mai putin de 10%.

  • Cel mai intalnit motiv la clientii persoane fizice: Nu mai am din ce plati. Sunt somer.

In cazul persoanelor fizice, motivele pentru care acestia ajung pe listele recuperatorilor sunt fie pierderea veniturilor ca urmare a somajului, fie scaderea consistenta a acestora. In plus, problemele de sanatate si gradul mare de indatorare reprezinta alte obstacole invocate de datornici pentru neplata. Oamenii prefera mai intai sa isi plateasca

Suma medie pe care un roman o poate achita lunar a scazut cu aproximativ 30% in 2009 comparativ cu 2008, ajungand la aproximativ 450 lei

Georg Kovacs, director general EOS KSI

intretinerea si lasa pe locul al doilea plata ratelor. Nu e vorba de rea-credinta, ci de un grad de indatorare uneori sufocant, mai spun recuperatorii de credite.

"O alta caracteristica din 2009 a fost imposibilitatea refinantarii prin credite bancare sau prin imprumuturi de la familie sau prieteni. In plus, a devenit foarte dificila vanzarea de active pentru a se achita datoriile intr-o singura transa. Suma medie pe care un roman o poate achita lunar a scazut cu aproximativ 30% in 2009 comparativ cu 2008, ajungand la aproximativ 450 lei", a declarat directorul general al EOS KSI.

  • Companiile invoca blocajul financiar pentru neplata datoriilor

In cazul companiilor, creantele sunt greu de recuperat din cauza lipsei de lichiditati. Multi oameni de afaceri ar putea plati, daca ar incasa la randul lor creantele. Acestia se asteapta ca, dupa primirea transelor trei si patru din imprumutul de la FMI, firmele sa beneficieze de o injectie de lichiditate prin restituirea TVA si a decontarilor care le va face statul in contul platilor restante fata de furnizori, spun reprezentantii colectorilor.

Romania este inghetata in blocajul financiar si se asteapta banii de la FMI ca un colac de salvare pe care sa il intinda mediului de afaceri local

Ina Moldoveanu, Urban & Asociatii

"Cu siguranta ca atat creantele din zona Business to Consumer cat si cele din zona Business to Business sunt dificil de recuperat pentru ca au un numitor comun: lipsa lichiditatii. Se asteapta ca odata cu acordarea de catre FMI a transei imprumutului, o mare masa monetara sa se scurga in economia nationala prin decontarile care le va face statul roman in contul platilor restante fata de furnizori, restituiri TVA, astfel incat pe fondul injectiei de lichiditate, anticipam faptul ca spre jumatatea lui 2010 rata de succes isi va reveni extrem de rapid", a declarat Ina Moldoveanu, marketing & communications manager Urban & Asociatii. "Putem spune ca intreaga tara este inghetata in blocajul financiar, si se asteapta banii de la FMI ca un colac de salvare ce se va intinde mediului de afaceri din Romania", a spus Ina Moldoveanu.

  • Neperformantele vor mai creste in acest an, dar spre final situatia se va imbunatati, cred recuperatorii

Reprezentantii firmelor de recuperare a creantelor sunt de parere ca volumul de credite neperformante va creste in acest an, insa se asteapta la o crestere a ratei de succes, ca urmare a imbunatatirii situatiei economice.

Oficialii Coface confirma aceasta tendinta. Constantin Coman, debt collection & legal manager Coface Romania, spune ca datoriile cel mai dificil de recuperat sunt cele

Un lider politic a propus amanarea pentru un an a platii ratelor. In aceeasi zi,clientii mi-au transmis ca isi vor suspenda unilateral ratele, asteptand legea promisa de respectivul lider

Presedinte banca comerciala

"second wash" pentru ca acestea au fost deja procesate de o alta agentie de colectare, astfel incat este foarte dificil sa se mai poata obtine aceeasi rata de succes, dar si portofoliile unde se intalnesc multe fraude.

Bancherii mai dau vina pentru cresterea restantelor si pe initiativele anumitor politicieni, care propun moratorii ale datoriilor firmelor. "A existat o asemenea propunere din partea unui anumit lider politic, de a se amana pentru un an plata ratelor. In aceeasi zi, in cadrul intalnirii cu clientii, acestia mi-au transmis pur si simplu ca isi vor suspenda unilateral ratele, asteptand legea promisa de respectivul personaj politic. A fost o propunere fundamental proasta care incurajeaza comportamentul de neplata si de care Romania nu are nevoie", a declarat pentru HotNews presedintele unei banci locale.

  • Cat mai costa un portofoliu de credite "toxice"?

Pretul pe care firmele de colectare a creantelor il platesc pentru portofoliile de credite neperformante ale bancilor a scazut "dramatic" in ultima perioada, la o valoare mult mai apropiata de cea reala, spun jucatorii din piata contactati de HotNews.ro. Astfel, daca in 2008 un portofoliu de creante se vindea cu 20-25% din valoarea datoriilor cuprinse în portofoliu, în prezent acesta a scazut la 5-12%.

Pretul de vanzare al unui portofoliu de creante negarantat este de 5-10% din valoarea lui. Din cele garantate cu ipoteca nu am intalnit cazuri de vanzare in Romania. In Ungaria, pretul pietei pentru portofoliile de credite garantate cu ipoteca este intre 30-35%

Georg Kovacs dir.gen. EOS KSI

"Pretul platit pentru un portofoliu de creante variaza in functie de maturitatea acestuia si de tipul de imprumut. In aceasta perioada, pretul de vanzare al unui portofoliu de creante negarantat este de aproximativ 5-10% din valoarea acestuia. Cat despre cele garantate cu ipoteca, pe piata din Romania inca nu am intalnit cazuri de vanzare. In Ungaria, spre exemplu, pretul pietei pentru portofoliile de credite garantate cu ipoteca este undeva intre 30-35%", a declarat Georg Kovacs.

Constantin Coman (Coface) spune ca preturile variaza in functie de produsul vandut, precizand ca din 2008 si pana in prezent a avut loc o scadere dramatica a pretului pentru portofoliile neperformante. "Este evident ca am asistat la o scadere dramatica a pretului pentru portofoliile neperformante. Astfel, daca in 2008 se tranzactionau portofolii la un pret intre 20-25%, astazi discutam de preturi intre 6-12%", a spus Coman.

Portofoliile neperformante se tranzactionau in 2008 la un pret intre 20-25%. Astazi discutam de preturi intre 6-12%

Constantin Coman, Coface

Potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala, totalul restantelor la creditele in lei si valuta ale romanilor era la nivelul lunii decembrie de circa 8 miliarde de lei, din aceasta suma bucurestenii detinand aproape un sfert. Valoarea totala a creditelor curente in lei se ridica la 75,444 miliarde lei si la 121,423 miliarde lei, cele in valuta.