"Rata de succes" depinde de mai multi factori, precum vechimea, valoarea creantei, informatiile cu privire la debitor sau calitatea portofoliului, a precizat pentru HotNews.ro Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI Romania. Acesta a mai adaugat ca, in mod normal, rata de succes scade odata cu vechimea debitului, cateodata pana la mai putin de 10%.
- Cel mai intalnit motiv la clientii persoane fizice: Nu mai am din ce plati. Sunt somer.
"O alta caracteristica din 2009 a fost imposibilitatea refinantarii prin credite bancare sau prin imprumuturi de la familie sau prieteni. In plus, a devenit foarte dificila vanzarea de active pentru a se achita datoriile intr-o singura transa. Suma medie pe care un roman o poate achita lunar a scazut cu aproximativ 30% in 2009 comparativ cu 2008, ajungand la aproximativ 450 lei", a declarat directorul general al EOS KSI.
- Companiile invoca blocajul financiar pentru neplata datoriilor
"Cu siguranta ca atat creantele din zona Business to Consumer cat si cele din zona Business to Business sunt dificil de recuperat pentru ca au un numitor comun: lipsa lichiditatii. Se asteapta ca odata cu acordarea de catre FMI a transei imprumutului, o mare masa monetara sa se scurga in economia nationala prin decontarile care le va face statul roman in contul platilor restante fata de furnizori, restituiri TVA, astfel incat pe fondul injectiei de lichiditate, anticipam faptul ca spre jumatatea lui 2010 rata de succes isi va reveni extrem de rapid", a declarat Ina Moldoveanu, marketing & communications manager Urban & Asociatii. "Putem spune ca intreaga tara este inghetata in blocajul financiar, si se asteapta banii de la FMI ca un colac de salvare ce se va intinde mediului de afaceri din Romania", a spus Ina Moldoveanu.
- Neperformantele vor mai creste in acest an, dar spre final situatia se va imbunatati, cred recuperatorii
Oficialii Coface confirma aceasta tendinta. Constantin Coman, debt collection & legal manager Coface Romania, spune ca datoriile cel mai dificil de recuperat sunt cele "second wash" pentru ca acestea au fost deja procesate de o alta agentie de colectare, astfel incat este foarte dificil sa se mai poata obtine aceeasi rata de succes, dar si portofoliile unde se intalnesc multe fraude.
Bancherii mai dau vina pentru cresterea restantelor si pe initiativele anumitor politicieni, care propun moratorii ale datoriilor firmelor. "A existat o asemenea propunere din partea unui anumit lider politic, de a se amana pentru un an plata ratelor. In aceeasi zi, in cadrul intalnirii cu clientii, acestia mi-au transmis pur si simplu ca isi vor suspenda unilateral ratele, asteptand legea promisa de respectivul personaj politic. A fost o propunere fundamental proasta care incurajeaza comportamentul de neplata si de care Romania nu are nevoie", a declarat pentru HotNews presedintele unei banci locale.
- Cat mai costa un portofoliu de credite "toxice"?
"Pretul platit pentru un portofoliu de creante variaza in functie de maturitatea acestuia si de tipul de imprumut. In aceasta perioada, pretul de vanzare al unui portofoliu de creante negarantat este de aproximativ 5-10% din valoarea acestuia. Cat despre cele garantate cu ipoteca, pe piata din Romania inca nu am intalnit cazuri de vanzare. In Ungaria, spre exemplu, pretul pietei pentru portofoliile de credite garantate cu ipoteca este undeva intre 30-35%", a declarat Georg Kovacs.
Constantin Coman (Coface) spune ca preturile variaza in functie de produsul vandut, precizand ca din 2008 si pana in prezent a avut loc o scadere dramatica a pretului pentru portofoliile neperformante. "Este evident ca am asistat la o scadere dramatica a pretului pentru portofoliile neperformante. Astfel, daca in 2008 se tranzactionau portofolii la un pret intre 20-25%, astazi discutam de preturi intre 6-12%", a spus Coman.
Potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala, totalul restantelor la creditele in lei si valuta ale romanilor era la nivelul lunii decembrie de circa 8 miliarde de lei, din aceasta suma bucurestenii detinand aproape un sfert. Valoarea totala a creditelor curente in lei se ridica la 75,444 miliarde lei si la 121,423 miliarde lei, cele in valuta.
amu' lumea ii somera si normal ca nu are de unde sa plateasca..
la marginea clujului apartamentele cu 3 camere au ajuns 25-27 de mii de euro...iar cu doua se vand si cu 20 mii..
http://www.weltimobiliare.ro/vanzare-apartament-3-camere-cluj-napoca-floresti-id-1569.html
chiar is curios cand vor scoate la executare silita bancile imobilele , cat vor lua pe ele...
muahahahah
din cite stiu eu recuperatorii recupereaza din 1 leu 2
Eu am o cunostinta care nu si a platit un abonament la un operator de mobil din motive zic eu bine puse la punct ( s-a mutat definitiv intr-o lume mai buna ) sau mai pe romaneste a murit
Si firme recuperatoare incearca sa recupereze o suma dubla
Poate nu e vorba de aceleasi firme de recuperatori ............. in afara de procedurile legale care put rau de tot poate imi explicati cum primeste o societate de RECUPERARE niste date si niste DREPTURI de recuperare a unor bani dintr-un contract CARE A FOST FACUT CU O ALTA FIRMA
Consider in ultimul timp ca ajungem sa fim cetatenii unei tari super bananiere ( sau cel putin asa ne considera unii)
http://www.euroavocatura.ro/dictionar/2165/Cesiune_de_creanta
Nu prea este nimic bananier în asta.... este din categoria aceea de derivate care a născut criza financiară și economică în care ne tot zbatem.
Mai clar, orice are o valoare depărtat legată de bani poate fi vândută și revândută.
E vai si amar de afacerea lor daca ii asculti. Sunt asa de neprofitabile aceste creante incat daca ar putea ar cumpara tot. De ce oare?
Scot catre 70 centi/euro daca nu si mai mult din valoarea creantelor cumparate la 20-25 centi/euro. Acum e momentul sa se vaite si bancile sau mai bine zis, cei care au decizia, sa ,,accepte'' vanzarea la preturi de nimic. De, doar sunt ,,argumente''.
Este si asta o afacere pana la urma, de! Pentru cine? Unii stiu, altii nu!
din ce are de recuperat banca sau din ce si-au propus recuperatorii sa storca de la debitori.
daca ai la banca sa dai 100 lei, recuperatorii iti iau si 700 lei (de ex) ... is pun ce penalizari vor iei
( o cautare de circa 30 de secunde ...)
PS1:fosti comunisti care isi jefuiesc propropriul popor ! sa incerce cariere de succes prin occident
daca sunt in stare ...:-)
PS2: am vazut rata de absorbtie a fondurilor comunitare .... :-)