Fondul Monetar International (FMI) a aprobat vineri un imprumut de 574.4 milioane de dolari destinat Republicii Moldova, informeaza Newsin. Banii sunt destinatii ajutorarii acestei tari in depasirea crizei economice.

Consiliul de Administratie al FMI si-a dat acordul pentru acordarea imprumutului, care are doua componente: una deblocata in cadrul unei proceduri rezervate statelor membre sarace, fara dobanda pana la sfarsitul lui 2011, cealalta cu o rata mica a dobanzii, dar cu o perioada de gratie de patru ani si jumatate.

Fondul a precizat ca imprumutul acordat Republicii Moldova are ca scop "sustinerea programului economic al tarii, care incearca sa refaca viabilitatea bugetului sau si a pozitiei sale externe, sa isi pastreze stabilitatea financiara, sa reduca saracia si sa readuca cresterea economica". Oficialii FMI au afirmat ca "criza economica globala a condus la o deteriorare rapida a economiei Moldovei in 2009".

Republica Moldova se confrunta de mai multe luni cu o criza politica majora, dupa ce Parlamentul de la Chisinau nu a reusit sa aleaga presedintele tarii in doua tururi de scrutin desfasurate in 2009.