Comisia Europeana va cere Greciei sa reduca salariile bugetarilor
Recomandarile executivului european ar urma sa fie facute publice miercuri.
Potrivit Ta Nea, care citeaza un proiect de document, CE va solicita autoritatilor de la Atena sa reduca salariile functionarilor publici si sa plafoneze pensiile.
Guvernul lui George Papandreou s-a angajat sa reduca deficitul bugetar al Greciei la 8,7% din produsul intern brut (PIB), de la 12,7% in 2009, pentru ca in 2012 sa se ajunga sub plafonul de 3% din PIB fixat pentru statele din UE.
Premierul grec spera sa obtina acordul Bruxelles-ului pentru planul sau de austeritate prezentat luna aceasta si sa puna, astfel, capat speculatiilor privind un eventual plan european de salvare a Greciei.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
In Spania s-a intamplat ieri la fel, socialistul Zapatero e in faliment cu gestiunea tarii, situatie de tip grec, statul spaniol cheltuie in prostie pt alocatii si subventii sociale, pt un aparat administrativ mult prea mare. Asa ca a anuntat taieri din cheltuieli si ridicarea varstei de pensionare la 67 de ani, incepand cu 2013! Seful principalului sindicat afiliat socialistilor s-a enervat, a taxat masura ca "o viziune aiurita, pe termen scurt" si a amenintat cu proteste si greve.
Portugalia se afla si ea intr-o situatie asemanatoare, a ridicat mult salariile bugetarilor, fara legatura cu productivitatea economiei, si acum ca a venit criza a ajuns la un deficit bugetar record.
Spania, la fel si Portugalia, a fost sustinuta de un boom in turism si constructii, adica exact doua sectoare ce cad imediat ce e o criza. Iar Grecia e o tara de "monocultura": turismul. Nu poti face ceva solid doar pe turism, trebuie agricultura performanta (fermierii greci continua sa ceara subventii si preturi garantate, acum blocheaza frontiera), industrie, minerit, IT, etc. Pe unii ii va mira, insa economia romaneasca e mai diversificata decat aceea a Greciei si deocamdata decalajul e doar de productivitate. Pe masura ce productivitatea va creste si la noi, Romania va depasi net Grecia ca putere economica.
Vom vedea cat de puternic vor sprijini Grecia si Spania marile puteri din zona euro, s-ar putea sa le ceara masuri dure si populatiile lor sa nu fie pregatite dupa ani de zile de frecat euro degeaba prin birouri.