Seful Bancii Centrale de la Buenos Aires, Martin Redrado, a anuntat vineri ca a demisionat, in contextul unei dispute cu presedintele tarii, Cristina Kirchner, relateaza AFP. Redrado a criticat decizia sefului statului de a folosi rezervele nationale pentru a plati datoria guvernamentala.

"Simt ca mandatul meu in fruntea Bancii Centrale a luat sfarsit si am decis in mod definitiv sa parasesc postul de presedinte al Bancii Centrale, multumit de activitatile pe care le-am realizat", a declarat Redrado.

Seful Bancii Centrale a respins cererea presedintelui Kirchner de a pune la dispozitia executivului suma de 6,5 miliarde de dolari, necesara achitarii unei transe din datoria externa.

Redrado a spus mereu ca inainte de a elibera o suma atat de importanta, are nevoie sa examineze consecintele unei asemenea decizii.

La 7 ianuarie, Cristina Kirchner l-a concediat prin decret pe Redrado. Cu o zi inainte de a-l concedia, Kirchner l-a somat pe seful bancii centrale sa demisioneze, dar acesta a refuzat, aratand ca institutia este independenta de Executiv. "Presedintele Bancii Centrale, dr. Hernan Martin Pérez Redrado, este demis din functiile sale pentru lipsuri in activitatea sa de functionar", a anuntat atunci Kirchner.

Seful statului argentinian a mai ordonat Procurorului General sa depuna o plangere in justitie impotriva lui Redrado.

Juristii au afirmat insa atunci ca decretul de eliberare din functie al lui Redrado este neconstitutional.

Redrado a fost numit la sefia Bancii Centrale in 2004, mandatul lui expirand in septembrie 2010.

Argentina are de achitat in acest an peste 13 miliarde de dolari ajunsi la scadenta in contul datoriei externe.