Treaba e simpla. Daca adoptam euro, renuntam la parghia politicii monetare. Isarescu va vorbi in soapta si mai mult va citi ceea ce i se dicteaza de la Frankfurt. Daca Romania se bazeaza acum pe politica monetara (facuta de BNR) si pe cea fiscala (facuta de Guvern), dupa adoptarea euro se va putea baza doar pe Ministerul de Finante. Si daca de pilda, odata adoptat euro, la Finante ajunge - numit politic - Becali? Nici nu vreau sa ma gandesc…

Ce ne-a aratat pana acum istoria? Ca in materie de Finante, vorbaria e multa si eficacitatea, putina. Colectam greu veniturile si preferam sa bagam taxe si impozite mari pentru ca aia putinii cinstiti care sunt cu darile la zi, sa “marce” banul intr-un buget tot mai ciuruit.

Cum sa te bazezi pe un minister care se decide politic? Cum sa ai garantia ca cel desemnat la carma Finantelor va veni cu o strategie de care se vor tine si cei care vor urma dupa el? Ca va sustine o politica fiscala demna de a “bate pasul” cu Franta, Germania samd?

Tanasescu stie toate aceste probleme. Speranta lui este in viitorul Consiliu Fiscal, care ar avea rolul de “Cap Limpede” al Guvernului, indiferent de culoarea politica a guvernantilor. Tac si mi-e greu sa cred.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.