Portugalia – unul din statele membre ale PIGS- a avut in 2009 un deficit fiscal de 9,3%, noteaza ziaristii de la I Online In 2010, tinta este de 8,3%, iar pentru 2013 se doreste ajungerea la un ambitios 3%, ceea ce sporeste considerabil presiunea in favoarea cresterii impozitelor si diminuarea cheltuielilor sociale (care au trebuit oricum sa creasca cel mai mult din cauza crizei).

La fel ca in Romania, portughezii au promis ca in 2010 nu se vor atinge de nici una dintre ele. Iar daca te uiti peste datele macro, vezi ca nici cresterea economiei nu ar putea oferi mai mult: dupa recesiunea de 2,6% din 2009, PIB-ul portughez va creste cu cel mult 0,7% anul acesta. Somajul se va agrava si el, ajungand la 9,8%.

Toate aceste cifre au fost comunicate in acest week-end, cu prilejul prezentarii bugetului de stat pe 2010 de catre ministrul portughez de finante, Fernando Teixeira dos Santos. Toate au surprins prin aspectul lor negativ, indeosebi valoarea deficitului. Acum cateva saptamani, ministrul credea ca deficitul public din 2009 va fi de aproximativ 8%, ceea ce ar fi insemnat o reducere medie de 1,25%.

Avand in vedere tabloul prezentat si necesitatea de a da incredere si de a dovedi rigoare pietelor si investitorilor internationali, reducerea va trebui sa fie si mai brutala: deficitul va scadea intr-un ritm de aproximativ 1,6% pe an. In total, reducerea va reprezenta 6,3% din PIB. In preturile actuale, inseamna sa se procedeze la o reducere de 10,3 miliarde de euro.

Cum se va face acest lucru? Economistii locali spun ca deficitul nu poate fi normalizat numai cu reduceri de cheltuieli. Teixeira dos Santos este adeptul consolidarii bugetare prin efectuarea de cheltuieli, metoda considerata de el mai eficienta. Alt argument este acela ca relansarea prevazuta pentru partenerii comerciali ai Portugaliei va fi mai fragila, limitand recurgerea la impozite si la contributii.

Oricum, bugetul de stat pe 2010 arata ca guvernul revine treptat pe calea incasarilor. Anul acesta, Portugalia spera sa colecteze 54,6 de miliarde de euro prin impozite si prin decontari pentru asigurarile sociale, cu 1,6% mai mult decat in 2009. Cresterea permite colectarea a inca 837 de milioane de euro, dupa cele aproximativ 7 miliarde care s-au evaporat anul trecut. Drumul este periculos, intrucat cantareste mai greu in buzunarul portughezilor decat in portofelul altor contribuabili europeni.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.