Legea 76/2002 prevede acordarea de subventii si scutiri pentru anumite categorii de someri sau persoane in cautare de loc de munca (absolventi, persoane peste 45 de ani, unici intretinatori de familie). Legea nu a fost abrogata, dar nu se aplica. Explicatia? 'Lipsa de fonduri', scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.

Haideti sa vedem cateva calcule. Pentru o persoana angajata cu un salariu minim (600 de lei pe luna), contributiile platite lunar sunt de circa 311 lei (variatii mici pot aparea in functie de contributia la fondul de risc, care difera in functie de domeniul de activitate si daca sunt sau nu persoane pentru care salariatul beneficiaza de deducere suplimentara). Pentru aceasta persoana, statul acorda o subventie de 500 lei, plus scutire de la plata contributiei pentru somaj angajator (3 lei). In total 503 lei.

Efortul net al statului este prin urmare de 192 lei/luna. In cifre mari, 2.300 de lei anual. Pentru 100.000 de persoane, efortul bugetar anual este de circa 55 milioane euro (la un curs de 4,2 lei/euro).

Aceasta este cea mai favorabila situatie pentru stat, in care presupunem ca cele 100.000 de persoane nu mai sunt someri-indemnizati. Ajutorul de somaj depaseste lejer cei 192 lei/luna. Daca numai o parte din persoane beneficiaza de ajutor de somaj, prin neplata acestuia in caz de angajare se reduce semnificativ efortul bugetar de 55 milioane de euro. Similar, daca salariul este mai mare de 600 de lei/luna, efortul net scade (la un salariu de 720 lei/luna efortul bugetar scade la 123 lei/luna, adica circa 35 milioane de euro anual pentru 100.000 de persoane).

Ma intreb daca vreuna din persoanele din titlu a facut aceste calcule simple, pentru care nu e necesar sa fi doctor in economie, ci doar sa stapanesti aritmetica. Inainte de a promite marea cu sarea si facilitati pentru creare de locuri de munca, impetuosul domn Boc ar trebui sa aplice ceea ce exista. Dar 'da' mult mai bine sa apari la tv si sa pari preocupat de soarta locurilor de munca, decat sa faci munca anonima care produce efecte.