Guvernul Rusiei a dezmintit luni ca ar fi incercat sa distruga societatile imobiliare Fannie Mae si Freddie Mac, pentru a destabiliza Statele Unite ale Americii, asa cum acuza, in memoriile sale, fostul secretar al Trezoreriei americane Henry Paulson, relateaza AFP.

"Toate acestea nu sunt decat inventii. Nu a existat nimic real", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al premierului Vladimir Putin, citat de agentia Interfax.

In memoriile sale, intitulate "On the Brink", Paulson scrie ca, atunci cand se afla la Beijing, la Jocurile Olimpice, i s-a povestit ca Moscova a incercat sa puna in dificultate aceste doua societati, vitale pentru piata imobiliara a Statelor Unite, apeland la ajutorul Chinei.

"Oficiali rusi au abordat, la cel mai inalt nivel, China, sugerand vanzarea concertata a imenselor participatiuni pe care le detineau la cele doua societati, pentru a forta interventia de exceptie a Statelor Unite", scrie fostul secretar al Trezoreriei.

"Chinezii au refuzat sa se asocieze acestei actiuni de destabilizare, dar istoria este foarte tulburatoare", a adaugat el, la sfarsitului lui ianuarie.

Relatiile cu Moscova erau foarte tensionate la acel moment, americanii sustinand Georgia in razboiul cu Rusia pentru controlul teritoriilor separatiste.

Fannie Mae si Freddie Mac, doua organisme semipublice care detineau sau garantau peste 40% din creditele imobiliare din SUA, se confruntau deja cu probleme grave si au trecut sub tutela statului federal american in septembrie 2008.

Rusia detinea atunci peste 65 de miliarde de dolari din datoriile acestor organisme, potrivit datelor Trezoreriei americane.