Va ajuta UE, Grecia? Ce risca daca o ajuta si cat timp isi permite sa mai astepte?

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 2 februarie 2010, 8:12 Economie | Finanţe & Bănci


Ecranele agentiilor de presa noteaza "URGENT", de cate ori apare cate o informatie despre economia Greciei. Lideri politici, bancheri centrali si economisti de frunte asteapta sa vada ce urmeaza. Dilema cea mai mare a tuturor este daca UE va ajuta sau nu Grecia sa treaca prapastia. Daca o ajuta, UE va fi obligata sa procedeze identic cu oricare alt stat, ceea ce ar fi periculos. Daca nu o ajuta, economia elena risca sa intre in colaps, ceea ce ar fi la fel de periculos pentru Uniunea economica Monetara.

 
7 ian.- Grecia respinge orice eventualitate de a solicita ajutor economic, in timpul vizitei unei echipe a CE si BCE.
8 ian. - UE exclude orice posibilitate sa salveze Grecia.
12 ian. - Bancile grecesti intra pe Lista Gri a Merril Luynch. Lista gri este cea de-a treia dintr-un total de patru categorii.
13 ian.– Credit Suisse plaseaza Grecia pe pozitia a doua in clasamentul tarilor cu cel mai mare grad de risc, dupa Islanda.
In aceeasi zi, Moody's Investors Service noteaza ca este posibil ca economia greaca sa se confrunte cu o "moarte lenta"
 
 
2010- Un inceput de an dificil pentru Grecia
 • Planul de stabilizare propus de greci, considerat "insuficient" de UE

Grecii au propus un Program de Stabilitate si Dezvoltare, plan in care promit marea cu sarea, dar pe care autoritatile europene il considera insuficient, cerand Greciei masuri mult mai ferme. Motivul? E nevoie de bani la buget, iar celelalte economii europene nu prea vor sa bage mana in propriul buzunar.

Una peste alta, UE vrea majorarea semnificatica a accizelor la bauturi si tigari, cu un procent cuprins intre 20% si 30% (ceea ce ar scumpi pachetul de tigari cu un euro si sticla de bautura cu pana la 3 euro). Masura dura, care in Romania a spulberat tinta de inflatie, dar care ar aduce la bugetul Greciei 600 de milioane de euro.

Urmeaza reducerea cheltuielilor totale legate de sporurile acordate in sectorul public cu 10% sau cu 600 de milioane de euro, reduceri esalonate in functie de retributiile functionarilor. Politica de acordare a sporurilor va fi si ea foarte stricta, cu cresteri de 1,5% pentru retributiile de sub 2.000 de euro.

Egalizarea plafoanelor de pensionare pentru barbati si femei in sectorul public va avea loc in curand, proiectul de lege urmand sa fie aprobat. In plus, pentru "domolirea" evaziunii fiscale, taximetristii, vanzatorii din piete, benzinarii si frizerii vor fi dotati cu case de marcat.
 • Presa elena e optimista: Ne vor salva!
Guvernatorul Bancii Centrale, Jean Claude-Trichet, apreciaza ca aceste masuri „echivaleaza cu impactul pe care l-ar fi avut o depreciere a monedei nationale, daca Grecia nu ar fi adoptat euro”. Presa elena este optimista si noteaza ca in mare secret, autoritatile europene le vor salva economia, ale carei probleme tind sa ameninte in mod direct constructia Uniunii
 
1.Majorarea accizelor la bauturi si tigari, cu 20%-30%. Masura ar aduce la buget 600 mil euro.
2. Reducerea cheltuielilor cu sporurile din sectorul public cu 10% sau 600 de mil euro.
3. O politica de acordare a bonusurilor foarte stricta, cu cresteri de 1,5% pentru retributiile de sub 2.000 de euro.
4. Egalizarea plafoanelor de pensionare pentru barbati si femei in sectorul public.
5. Taximetristii, vanzatorii din piete, benzinarii si frizerii vor fi dotati cu case de marcat.
 
 
Ce are de facut urgent, Grecia
Economice si Monetare.

„Surse demne de incredere din cadrul Bancii Greciei confirma ca in ultimele zile puternicii Uniunii Europene cauta modalitati de salvare a economiei grecesti in fata atacurilor intensificate ale speculantilor, care vor ataca si alte verigi considerate slabe ale zonei euro, punand in pericol cel mai ambitios proiect politic european din ultimele decenii”, noteaza mandre, ziarele grecesti.

Planuri exista, dar toate au serioase semne de intrebare. Liderii zonei euro sunt preocupati de obligatiile pe care statul elen si le va asuma, adica de sacrificiile pe care le va accepta in schimbul eforturilor de salvare.
 • Variante de ajutor exista, dar stau sub semnul intrebarii
Premierul grec, Georgios Papandreou, a cerut de la Davos emiterea unor obligatiuni europene, evitand insa orice referire la vreun plan de salvare.

Solutia, discutata amplu de ziarele elene, pare buna, dar cine va fi emitentul obligatiunilor si cine le va garanta emiterea? - sunt intrebarile venite de la Bruxelles si la Frankfurt. Banca Centrala Europeana n-ar prea vrea, pentru ca problema e de natura fiscala, iar parghiile ei, din punct de vedere juridic, sunt limitate. Mai mult, cativa membri ai consiliului director se opun oricaror fonduri de salvare. „Problemele Greciei tin de politica fiscala, iar asta nu e treaba unei banci centrale” spun ei si au dreptate.
 
Masurile solicitate Greciei echivaleaza cu impactul pe care l-ar fi avut o depreciere a monedei nationale, daca tara nu ar fi adoptat euro
 
 
Jean-Claude Trichet, Guvernatorul BCE

O alta varianta propune ca tarile mari, Franta si Germania, sa actioneze ca forte garante ale unor eventuale imprumuturi contractate de Grecia.
„Luarea unei hotarari este imperioasa, pentru ca timpul trece, iar pietele sunt cuprinse de infrigurare, dupa cum confirma si intensitatea actiunilor speculative”, mai scrie presa greaca.
 • Wall Street Journal: imprumuturile bilaterale pe termen scurt sa fie solutia cea mai fezabila
Un eventual plan de salvare a economiei elene intampina serioase probleme, scriu si jurnalistii de la Wall Street Journal. Cea mai mare problema: cine va oferi fondurile de salvare. Banca Centrala Europeana este putin probabil sa le asigure, diverse tratate europene ingreunand acest proces. Uniunea Europeana nu poate nici ea emite propriile bonduri si ar avea nevoie de noi parghii fiscale ca sa poata face asta.

O solutie ar fi aceea ca Uniunea Europeana sa deschida, sau eventual sa mareasca fondul de 50 de miliarde de euro, strans de la tarile membre ale zonei pentru asistenta tarilor din afara ei, care au probleme cu balanta de plati, dar asta ar putea fi considerata o noua dovada ca, in materie de disciplina fiscala, Europa nu este serioasa, sporind costurile creditarii in cele 16 state din zona euro.

Asta face ca imprumuturile bilaterale pe termen scurt sa fie solutia cea mai fezabila, in cazul in care Grecia ar intra intr-o criza temporara de lichiditati. Un imprumut ar elimina orice suspiciune ca greselile bugetare ale Greciei vor fi fost iertate si ar impiedica "molipsirea" altor tari.
Dar cine sa ofere imprumutul si in ce termeni? Si apoi, cine va monitoriza respectarea clauzelor? Si mai presus de toate, se pune intrebarea cand ar fi momentul sa se intervina.

Spre deosebire de o banca, Grecia nu poate fi pusa in situatia de a functiona "cu program redus", ea trebuind sa functioneze si pe timpul weeked-ului, dar o scadere constanta a increderii risca sa traga la fund si alte tari, intreaga zona euro putand fi pusa in pericol.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2533 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  amintiri despre viitor.... (Marţi, 2 februarie 2010, 8:48)

  Dedalus [anonim]

  Nu e o problema fiscala sau de buget... E o chestiune care tine de inexistenta unei economii reale in Grecia. Ca si noi, s-au bazat pe sprijinul european si pe turism.

  Ambele sunt in afara economiei reale.

  Ca si noi, au sporit cheltuielile bugetare pe indemnizatii si contracte exagerate.

  Nimeni de pe aceasta planeta nu va transforam economia Greciei dintr-una artificiala intr-una reala intr-un an.

  Spania e cam in aceeasi situatie, dar alte simptome sunt mult mai vizibile.

  Irlanda si Portugalia au serioase deficiente sistemice.

  Soarta Romaniei este identica cu a Greciei, numai ca viteza de devalizare este mai redusa, ceea ce da posibilitatea organizarii. Din acest punct de vedere, Romania are sanse mult mai mici de a fi ajutata vreodata.

  Europa este in zorii Crizei, nicidecum la Apusul ei. "Analistii" nu mai vad realitatea pentru ca este ascunsa de o puzderie de teorii si metode de mult depasite si care oricum nu au nici o valoare in situatia in care societatea o ia pe calea destructurarii.

  Ce valoare au avut teroriile economice in Germania lui Hitler si in timpul razboiului?
  • 0 (2 voturi)    
   cantec de criza (Marţi, 2 februarie 2010, 9:15)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Little PIGS, little PIGS....let me in :)
  • 0 (4 voturi)    
   domnule, esti un pic pe dinafara ... (Marţi, 2 februarie 2010, 9:42)

   pedro [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   In primul rand, romania nu are cum sa aiba o soarta identica cu grecia. De fapt, nu are o soarta comuna cu nici o tara din zona euro. Cred chiar ca acest lucru este unul pozitiv pentru noi, intrucat odata intrati in zona euro banca nationala nu mai are aceleasi parghii prin care poate tine resursele la o anumita valoare. Teoretic, cei inclusi in zona euro ar trebui sa fie mai puternici, dar dupa cum se vede, in afara de economiile care sunt considerate motoare ale ue, cei mici sunt extrem de vulnerabili. Se pare ca speculantii tocmai au descoperit o noua mina de aur, dupa ce s-au jucat un pic pe economiile emergente.
 • +6 (6 voturi)    
  eu cred ca e bine... (Marţi, 2 februarie 2010, 9:17)

  liviu_ [utilizator]

  sa nu ajute grecia.
  e mai bine pentru ei si pentru orice alt stat din UE care rista sa pateasca la fel (ungaria, bulgaria, romania etc).
  daca va ajuta ue... atunci aceste popoare vor astepta sa ii scape UE de toate problemele...
  sa nu uitam ca asa am patit noi cand am intrat in UE: "mama suntem acum in UE, ne rezolva astia problemele, o sa curga numai lapte si miere" etc... si utie unde suntem acum.
  omul trebuie sa se ajute singur si sa nu astepte sa pice de la altul.
 • +1 (1 vot)    
  Turism? (Marţi, 2 februarie 2010, 9:21)

  Mircea [anonim]

  @Dedalus; ne bazam noi pe turism?! Romania este pusa oricum in garda. Daca reducem cheltuielile si ne dezvoltam cu cap ,avem sanse.
  • +1 (1 vot)    
   ce cheltuieli sa reducem? (Marţi, 2 februarie 2010, 9:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   functionarii publici sunt prea multi intradevar, si ar trebui informatizat si cumulate impozitelee si atunci mai scapam din ei...
   dar atat...
   din restil bugetarilor nu mai ai ce da afara, dimpotriva trebuie sa angajezi (exceptie facand poate profesorii).
   crezi ca faci asa mare economie?
   noi trebuie sa nu mai furam, si asa chiar o sa facem economie... trebuie sa nu mai avem cel mai mare pret pe k/autostrada din lume etc...
   coruptia ne omoara pe noi
   si lenea de a face intradevar ceva: investitii si aici intra mai ales agricutura, turismul si infrastructura (metrou, ratb, sosele etc).
 • 0 (0 voturi)    
  Cine ? Ce ? (Marţi, 2 februarie 2010, 10:16)

  utug [anonim]

  Ce mananci depinde de priceperea celui ce pregateste mancarea. Cand pui bucatar ... nu spui pe cine, mananci ... nu spui ce. Asta e. Cu bucatarii pe care i-am ales, asta vom manca. Romania in toata istoria ei a importat bucatari ... Fanarioti, Hohenzollerni, Sovietici, ... Noi romanii nu avem bucatari.
 • +1 (3 voturi)    
  FALIMENT (Marţi, 2 februarie 2010, 10:28)

  Dorelovici [anonim]

  Eu nu inteleg de ce ar trebui moneda Euro sa aibe dificultati daca Grecia da Faliment? Un stat trebuie privit ca pe o firma, cu venituri si cheltuiei, cu cresteri si sau scaderi. O firma prost condusa, da faliment, iar cei care au imprumutat-o trebuie sa plateasca pentru greseala lor; tura viitoare sa fie mai atenti. La fel si cu statul ELEN. Nu mai pot plati, sa dea faliment, salariile bugetare si pensiile sa dispara, sa porneasca de la zeroi cu strictul necesar pentru a asigura coheziunea statala si atit. Iar cei care au imprumutat bani Greciei, asta e, au gresit, platesc pentru greseala, doar nu degeaba au fugit dupa cistig mai mare. Vrei dobinzi mai mari, ok, risti, cind cistigi cistigi, cind pierzi... pai sa pierzi nu sa acopere altcineva pierderea.

  Daca in europa nu ii vom lasa pe cei care gresesc sa piarda vom ajunge ca america, unde socialismul elitei va fi a tot puternic.
  • 0 (0 voturi)    
   din pacate un stat nu e o firma... (Joi, 11 februarie 2010, 17:40)

   dandanache [utilizator] i-a raspuns lui Dorelovici

   ar fi frumos daca un stat ar fi o firma...

   de la o firma poti sa iti dai demisia si sa te muti la alta (sau chiar sa iti creezi propria firma), dar din stat nu ai cum sa iti dai demisia...

   da, stiu, pentru asta exista votul, si "alegerea" democratica a reprezentantilor... dar am vazut cu totii cum sta treaba cu votul si cu reprezentantii...

   "democratia" (prin reprezentanti) sucks big time...
 • +1 (1 vot)    
  exemplu clasic al "bancii lungi" (Marţi, 2 februarie 2010, 10:44)

  3%PIB [anonim]

  A impinge pe banca lunga este sinonimul german la amanarea la Pastele Cailor a unei probleme cersetoare de solutie . Grecia s-a evidentiat acum ani buni la randul prin falsificarea contabilitatii bugetare. A stat mereu frumos la pragul de 3% din PIB indatorare, cand toti stiau c-a masluit de-a stins. In spiritul rezolvarii problemelor prin declamatii, a trebuit sa vina marele potop ca acest naufragiat in reflux sa se inece.
  Speranta in Germania-Franta este inselatoare: la Franta oricum, Germania a fost singura virtuoasa din familia unor libertini pana a comis si ea pacatul de a incalca porunca pe care insasi a inscris-o in tablele legii. Absorbtia fostei RDG a dus la depasirea pragului, inchizitorul rigurozitatii a avut la randu-i nevoie de pasuire si cu aceasta i-a secat autoritatea. Insa vocea tanguitoare a poporului la lepadarea de buna D-Mark cutreiera si azi aerul - noi vom avea de platit pentru toate pacatele ineptilor cu care ne-am sudat impreuna.
 • 0 (0 voturi)    
  euro=usd (Marţi, 2 februarie 2010, 17:15)

  un necunoscator [anonim]

  ar fi mare pacat ca dupa usdolar sa o ia si euro la vale. china cea mare, singura care mai munceste, pandeste si asteapta rabdatoare!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by