Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila"

Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila", si a confirmat calificativele "BB+" si "BBB-" pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala. Aprobarea bugetului pe 2010 si reluarea programului de finantare cu FMI si Comisia Europeana au redus semnificativ riscurile fiscale si pe cele legate de finantarea externa, precum si amenintarile continuarii instabilitatii macroeconomice. Agentia de evaluare fiscala atrage insa atentia ca exista riscuri legate de implementarea politicilor dificile cuprinse in bugetul pe 2010, inclusiv inghetarea salariilor din sectorul public si concedierea a aproximativ 100.000 de angajati din acest sector. Fitch arata ca economia Romaniei a inregistrat anul trecut o contractie severa, estimand ca Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 6,9%, ca urmare a scaderii cererii private.

Romania si Azerbaijan au semnat un memorandum care prevede furnizarea de gaze lichefiate catre Europa

Romania si Azerbaijan au semnat un memorandum de cooperare in sectorul energetic. Un paragraf din memorandum prevede cooperarea in proiectul privind furnizarea de gaze din Azerbaijan in Romania, prin Georgia. Memorandumul a fost semnat in urma unei intalniri, la Baku, intre ministrul energiei din Azerbaijan si secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban. Potrivit agentiei ruse Itar Tass, este vorba de gaze lichefiate care vor fi furnizate pe ruta Baku-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Intr-o prima faza, vor fi livrate intre trei si opt miliarde de metri cubi, urmand sa creasca la 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

O delegatie romana condusa de ministrul economiei Adriean Videanu a fost recent in Georgia pentru a discuta cu partenerii din zona caspica in vederea derularii unor proiecte energetice importante. "Nabucco ramane proiectul prioritar, dar si White Stream 2, care reprezinta un proiect ce se poate dezvolta cu rapiditate", a spus ministrul economiei.

Preturile productiei industriale au crescut in decembrie cu 4,2% fata de aceeasi luna din 2008

Preturile productiei industriale au scazut in luna decembrie cu 0,2% comparativ cu luna anterioara, datorita ieftinirii produselor din industria producatoare si a celor din industria extractiva, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au ramas la acelasi nivel inregistrat in luna precedenta, iar cele pentru piata externa au scazut cu 0,6%. Pe sectoare de activitate, majorari de preturi s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 0,5% si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare cu 0,2%. Preturile produselor din industria prelucratoare s-au diminuat cu 0,3%, iar cele din industria extractiva au scazut cu 0,1%.

Rechemarile masive de masini ar putea sa coste Toyota doua miliarde de dolari

Rechemarile masive de masini declansate de Toyota pe plan mondial pentru posibile probleme la acceleratie ar putea costa compania doua miliarde de dolari din cauza opririi temporare a productiei unor modele dar si fiindca e de asteptat ca vanzarile sa fie afectate si pe viitor.Toyota a anuntat ca rechemarea declansata in SUA si apoi Europa s-ar putea raspandi pe plan mondial, incluzand si Orientul Mijlociu, America Latina si Africa. Toyota a rechemat opt milioane de vehicule in SUA in ultimele patru luni pentru posibile probleme la acceleratie, iar la asta se adauga 1,8 milioane de vehicule in Europa plus posibil alte 180.000 de masini din alte zone ale lumii.

La final cateva repere ale zilei: Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei are programata a doua sedinta de politica monetara din 2010, iar primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezinta proiectele de infrastructura pentru 2010