Motivele care au stat la baza reducerii dobanzii cheie:
- persistenta deficitului de cerere agregata
- consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent
- continuarea scaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat
- mentinerea unei dinamici inalte a creditului guvernamental
Aceasta este cea de-a doua reducere consecutiva a dobanzii cheie, dupa ce in prima sedinta a Consiliului de administratie al BNR din acest an dobanda de politica monetara a fost coborata de la 8% la 7,5%.
Rata dobanzii de politica monetara a atins astfel cel mai scazut nivel din noiembrie 2007 si pana in prezent, acesta fiind de altfel si minimul istoric. Acesta a mai fost atins in iunie 2007 si a fost mentinut pana la 1 noiembrie 2007.
In sedinta de miercuri, membrii CA al BNR au hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
De asemenea, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat in cadrul unei conferinte de presa in data de 5 februarie, cand va fi prezentat si calendarul sedintelor dedicate politicii monetare pe urmatoarele 12 luni.
Daniel Daianu: Banca centrala doreste sa sprijine economia si sa combata aprecierea excesiva a leului
Fostul ministru de Finante si europarlamentar Daniel Daianu este de parere ca, prin reducerea dobanzii cheie la 7%, banca centrala si doreste sa sprijine economia si sa descurajeze intrarile de capital speculativ.
"E un semnal pe care banca centrala l-a dat de la precedenta sedinta, si anume ca doreste sa sprijine revenirea economiei, in conditiile in care avem un buget trecut, acordul cu FMI se deruleaza prin concretizarea transferului celor doua transe. BNR se simte confortabil si in ceea ce priveste estimarile privind inflatia pentru acest an", a declarat pentru HotNews.ro profesorul Daniel Daianu.
De asemenea, Daianu a mai spus ca aceasta masura este binevenita deoarece combate aprecierea excesiva a leului.
"Ar mai fi o explicate (pentru scaderea dobanzii cheie - n.r.) care este legata de evolutiile din ultimele luni de pe piata valutara, cu presiuni pe aprecierea leului. BNR face bine ca reduce dobanda de politica monetara si poate chiar sa lase mai multa lichiditate in piata pentru a descuraja intrarile de capital speculativ, care s-au practicat intens in ultimele luni in Europa Centrala si de Rasarit", a mai spus fostul ministru de Finante.
Dobanzile la credite isi vor continua trendul descendent
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a declarat pentru HotNews.ro ca reducerea dobanzii cheie este motivata de inflatia in scadere si de imbunatatirea perceptiei de risc a investitorilor fata de Romania. Totodata, el a mai spus ca aceasta decizie nu va avea un impact semnificativ asupra cursului de schimb pentru ca ea a fost asteptata de catre piata si era deja inclusa in pret.
"Cred ca reducerile de dobanda operate de catre BNR in ultima perioada vor fi un stimul important pentru creditarea in lei in perioada urmatoare, fiind de asteptat ca dobanzile la credite sa isi continue si chiar sa isi accelereze trendul descendent pe care s-au inscris. De asemenea, probabil ca si dobanzile la depozite vor continua sa scada in perioada urmatoare. Reducerea rapida a dobanzilor interbancare ca urmare a deciziilor BNR din ultima perioada va face ca transmisia deciziilor BNR catre dobanzile la credite si depozite sa fie mai rapida", a spus Ionut Dumitru.
El a precizat insa ca nu se poate spune cu cat se vor reduce dobanzile la creditele in lei, deoarece nu se poate sti cu cat se ajusteaza dobanzile pe piata monetara. El a aratat ca la sfarsitul anului trecut ROBOR, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, era de 10%, iar in prezent este de 8%, aceasta ajustare fiind mai mare decat reducerea dobanzii de politica monetara a BNR.
"In plus, cred ca este importanta si schimbarea de limbaj in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii din piata monetara, BNR decizand acum sa urmareasca o gestionare „adecvata” fata de una „ferma” decisa la sedinta anterioara. Acest lucru ar putea insemna ca BNR va urmari o gestionare a lichiditatii in functie de conditiile efective din piata monetara si valutara", a mai declarat economistul sef al Raiffeisen Bank.
Daca nu iti reduce banca dobanda...fa scandal.
Cat despre dobanda pe care clientul o plateste bancii pentru un credit in lei, depinde de client daca a fost sau nu tradus de notele mici din subsol la semnarea contractului.
Robor daily este acum la niveluri de 3% avand in vedere cantitatea mare de lei de pe piata. Si Robor la 3 si 6 luni au scazut din aceleasi motive. Ati vazut voi banci care sa diminueze dobanda?
Aviz celor care semneaza contracte noi de imprumut (daca e vreunul:) - multe banci isi rezerva dreptul sa iti creasca dobanda dc se observa cresterea robor/euribor si atat. Daca scad dobanzile e gresala ta ca ai semnat!
Sau altfel spus, ar fi ideal daca ti-ar imprumuta bani cu mai putin de 7%?
Lasa-ma sa te lamuresc: la risc mai mare, te astepti sa castigi mai mult; similar, la un risc mic, te astepti sa ai castiguri mai mici.
De aici nu mai continui, pentru ca iti dai seama singur de ce intr-o tara cu risc de credit mare dobanda este mare, iar in alta tara cu risc de credit mic, dobanda este mica.
Singurul lucru care il reuseste e sa reduca motivatia ca oamenii sa isi tina banii in banca, banii aia din care se dau credite, ceea ce va duce la scaderea lichiditatii pe piata.
Trendul la continua....
De asemenea daca ati fi citit contractul de credit ati fi stiut ca ajustarea dobanzii se face o data la 6 luni de obicei, in functie de tipul creditului etc.
De aceea nu va scade rata imediat cum vedeti stirea la TV...
Banca nu are niciun motiv sa scada marja ei de dobanda deoarece ROBOR ul din dobanda are nimic de-a face cu castigul ei, este doar costul finantarii interbancare.
Le stim atat de bine, incat o spunem si altora. Nu avem nici o urma de dubiu. Nu citim contractele pe care le semnam - numai ca noi STIM de la inceput - fara sa le citim.
V-am prins, vrajitoarelor !
Eterna si aburitoarea Romanie, tara imbecilitatii savante si fudule
La acela dobanda ramane aceeasi, indiferent ce se intampla pe piata cu dobanzile.
Eu am credit in euro luat in 2007, cu dobanda fixa pe primul an(mai mica decat cea standard). La aniversarea primului an de plati, adica la data platii ratei a 13-a, in loc de cat era in grafic stabilit de la inceput, adica sa platesc cu 20 euro peste nivelul ratelor de pana atunci, am avut de plata cu 10 euro mai putin.
Explicatia: s-a aplicat formula stabilita in contractul de credit, adica, ghici: EURIBOR + marja fixa... si de atunci a tot scazut, cu tot cu criza asta... numai ca a crescut euro...
Nu neg ca bancile COMERCIALE(sic) vor sa castige cat mai mult. Daca ai avea o banca, n-ai face la fel? Numai ca de asta sunt mai multe banci pe piata, ca sa ai posibilitatea sa alegi oferta care consideri ca e mai buna.
Stima!
rata la un credit se calculeaza robor la 3m, 6m, 12m (fff rar) + marja bancii + marja de risc de tara. robor-ul se calculeaza functie de rata de politica monetara anuntata de BNR si se calculeaza pe piata interbancara. daca se cauta pe site-ul bnr, se gasesc aceste valori. ei bine, la robor-ul stabilit, se adauga marja bancii si marja de risc de tara (rating-ul tarii a scazut de cand cu criza, abia de curand am fost clasificati cu rating negativ dar cu asteptari de imbunatatire). deci bancile se pot ascunde in spatele acestui risc de tara, in ideea ca ele, la randul lor, cand se imprumuta extern li se spune: "hmmm, din Ro? aia au rating prost, te imprumut cu dobanda X...sau Y".
bancile nu pot pune dobanda de 20% daca robor e 0%. daca robor ar fi 0% inseamna ca ne-am putea imprumuta cu 2-3-5%, cat ar totaliza cele doua marje. stiti care e obiectivul bancilor comerciale? nu de a se alia impotriva noastra, ci de a face profit. si banca poate decide sa mai reduca din marje special pentru a da mai multe credite...chiar daca le da la o dob mai mica, volumul e mult mai mare.
apoi, ma pot da pe mine de exemplu: am facut acu 1 an jumate credit, dupa 6 luni mi s-a marit f mult dobanda, de la 14,5% la 18,5% sau 19%, din ianuarie robor a inceput sa scada dar dobanda mea nu, la un an de credit eu aveam dob 18,5%, robor 3m era 9,5% le-am zis ca nu-mi convine, au incercat sa-mi explice marea cu sarea si dovada ca nu i-am crezut e ca am inchis doua credite, din trei cate aveam la ei. acu vreo 3-4 luni, am primit mesaj ca dobanda mea e 14%, sau 13%, nu mai stiu exact. si-acum e mult, dar nu prea ai ce-i face.
alta chestie care conteaza: banca zice ca iti calculeaza robor la 3m, dar in 3 luni robor oscileaza si poate fi 10%, 9%, 8%. ce varianta de robor crezi ca alege banca?
si nu, nu lucrez intr-o banca comerciala.
Vai de capul nostru a celor care urmeaza sa fim EVACUATI, vai de copii, vai de Pensionari
"fiind foarte aproape de minimul istoric de 7,00%. Acesta a fost atins in iunie 2007"
Sebi(tizule;)), ai fi surprins sa afli, ceea ce nu doresc nimanui, ca insasi firma la care lucrezi, n-ar sta pe ganduri nicio secunda sa te dea afara pentru acelasi lucru. Adica PROFITUL. Si e mai "aproape" de tine decat o banca...
- creditele in lei deja acordate cu dobanda fixa nu sufera nicio modificare;
- creditele in lei cu dobanda variabila vor avea o modificare de dobanda in minus dar acest fapt se va intampla la data de recalculare a dobanzii trecuta in contract. Marea majoritate a bancilor folosesc indicatorul ROBOR 3M ceea ce presupune ca din trei in trei luni se recalculeaza dobanda in functie de valoarea ROBOR. Astfel daca presupunem ca la 1 ianuarie s-a facut ultima reactualizare de dobanda ( cand ROBORUL era peste 10%), atunci primii clienti vor simti reducerea dupa 1 aprilie cand li se vor reactualiza dobanzile cu noul ROBOR ( astazi este 7.24%).
- creditele noi cu dobanda variabila vor avea o rata mai mica de acum incolo fata de o calculatie facuta inainte de scaderea ROBOR.
Pentru mai multe informatii apelati un broker de credite gen bayer credit care va ajuta inclusiv cu informatii despre modificarile de dobanda.
- creditele in lei deja acordate cu dobanda fixa nu sufera nicio modificare;
- creditele in lei cu dobanda variabila vor avea o modificare de dobanda in minus dar acest fapt se va intampla la data de recalculare a dobanzii trecuta in contract. Marea majoritate a bancilor folosesc indicatorul ROBOR 3M ceea ce presupune ca din trei in trei luni se recalculeaza dobanda in functie de valoarea ROBOR. Astfel daca presupunem ca la 1 ianuarie s-a facut ultima reactualizare de dobanda ( cand ROBORUL era peste 10%), atunci primii clienti vor simti reducerea dupa 1 aprilie cand li se vor reactualiza dobanzile cu noul ROBOR ( astazi este 7.24%).
- creditele noi cu dobanda variabila vor avea o rata mai mica de acum incolo fata de o calculatie facuta inainte de scaderea ROBOR.
Pentru mai multe informatii apelati un broker de credite care va ajuta inclusiv cu informatii despre modificarile de dobanda.
Sunt cei mai mari tepuitori.
roborul poate sa fie -7% acum
se calculeaza dobanzile doar la valoarea roborului din zilele de 1 ianuarie si 1 iulie cand o sa creasca artificial, doar sunt banca statului
Asa ca ce se scrie prin ziare cu scaderea dobanzilor este nisip aruncat in gura prostilor care inca mai cred in Base. FERITI-VA DE CEC DACA NU VRETI SA AVETI TREABA CU STATUL