Poti privi jumatatea plina sau pe cea goala a paharului. Cea de-a 39-a editie a Forumului Economic Mondial a impresionat prin numarul si calibrul invitatilor, dar a deceptionat cu privire la concluziile trase. Una din concluzii, nerostite insa, poate fi aceea ca in prezent, capitalismul este mai ingrijorat de bancheri, decat bancherii de capitalism.

Cele cinci zile de discutii au inceput ambitios, cu intrebari despre cum poate fi reglementat sectorul financiar. Bancherii s-au declarat din start impotriva, avertizand ca reglementarea excesiva va incetini revenirea economica a tarilor.

- 2500 participanti. Peste jumatate (55%) bancheri si oameni de afaceri

-15% femei si 85% barbati

- 200 sesiuni de lucru

- 90 state participante. 30 de presedinti, 70 de premieri si ministri

-28.000 de euro reprezinta cotizatia anuala la WEF a companiilor invitate

- 170.000 euro- 340.000 eur reprezinta cotizatia anuala a partenerilor strategici

- Bugetul anual al WEF: 130 mil franci (87 mil. eur)

World Economic Forum in date si cifre

  • Guvernatorul Bancii Europene: sa nu uitam ca anul trecut am fost la doua degete de a ne scufunda

FMI si-a revizuit in crestere previziunile pe 2010. SUA isi revine. Businessurile incep sa capete contur in Vestul Europei. Totul pare sa mearga din nou ca inainte, iar singurele incertitudini care planeaza sunt legate de consistenta relansarii.

"Sa nu uitam ca anul trecut am fost la doua degete de a ne scufunda intr-o depresie", a avertizat obsesiv in cadrul a patru conferinte, Jean-Claude Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene. Ca Statele au indreptat erorile facute de segmente ale sectorului privat. E drept, eforturile au dus la cresterea deficitelor publice. Nimeni nu a vorbit despre perioada "post-criza", preferand conceptul de "noua normalitate”.

  • Urmeaza cativa ani de convalescenta

Putini au spus pe fata ca ar fi suficienta o simpla scanteie pentru a recadea in recesiune. Ce se va intampla cand planurile de relansare vor inceta, cand politicile monetare vor incepe sa fie mai putin concesive? Nimeni nu stie. Singurul consens obtinut a fost ca este prematura organizarea iesirii din criza.

"Statele Unite au o mare problema de somaj, care va avea nevoie de luni, chiar de ani pentru a fi rezolvata", a subliniat Larry Summers, consilier economic la Casa Alba. Chiar si China, campioana a tarilor emergente, trebuie sa-si restructureze economia intr-un mod care sa genereze o adevarata cerere interna si sa depinda mai putin de exporturi.

"Veriga slaba" greaca, pentru a prelua expresia primului-ministru Ghiorghios Papandreu, risca oare sa declanseze o noua furtuna? Sau datoria celorlalte state? "Ceea ce este sigur este ca ne vom confrunta cu aceasta problema timp de cinci, sase sau sapte ani, in functie de tara", a estimat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.