Cele cinci zile de discutii au inceput ambitios, cu intrebari despre cum poate fi reglementat sectorul financiar. Bancherii s-au declarat din start impotriva, avertizand ca reglementarea excesiva va incetini revenirea economica a tarilor.
- Guvernatorul Bancii Europene: sa nu uitam ca anul trecut am fost la doua degete de a ne scufunda
"Sa nu uitam ca anul trecut am fost la doua degete de a ne scufunda intr-o depresie", a avertizat obsesiv in cadrul a patru conferinte, Jean-Claude Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene. Ca Statele au indreptat erorile facute de segmente ale sectorului privat. E drept, eforturile au dus la cresterea deficitelor publice. Nimeni nu a vorbit despre perioada "post-criza", preferand conceptul de "noua normalitate”.
- Urmeaza cativa ani de convalescenta
"Statele Unite au o mare problema de somaj, care va avea nevoie de luni, chiar de ani pentru a fi rezolvata", a subliniat Larry Summers, consilier economic la Casa Alba. Chiar si China, campioana a tarilor emergente, trebuie sa-si restructureze economia intr-un mod care sa genereze o adevarata cerere interna si sa depinda mai putin de exporturi.
"Veriga slaba" greaca, pentru a prelua expresia primului-ministru Ghiorghios Papandreu, risca oare sa declanseze o noua furtuna? Sau datoria celorlalte state? "Ceea ce este sigur este ca ne vom confrunta cu aceasta problema timp de cinci, sase sau sapte ani, in functie de tara", a estimat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.