„"Romania nu a riscat nicio clipa sa ajunga in situatia Greciei. Nu exista clauze secrete ale Acordului sau pasaje care sa nu fie in mod transparent publicate", a precizat intre doua sedinte ale boardului FMI, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fond, raspunzand intrebarilor puse de cititorii HotNews.ro.

Tanasescu s-a mai referit la problemele Greciei, declarand ca programul aprobat miercuri de autoritatile europene vor produce ajustari puternice ale economiei elene si ca acestea ar putea reprezenta un semnal de alarma cu privire la comportamentul din viitor.

"Programul aprobat ieri de Buruxelles este un pas inainte in privinta sanatatii financiare a tarii. E nevoie de foarte multa vointa politica, fiindca a taia cheltuieli importante in sectorul public, a avea cresteri de taxe, a incepe sa iti reduci datoria publica prin a avea surplusuri primare in buget pe o perioada lunga de timp reprezinta o provocare foarte puternica. Dar sa nu uitam de Portugalia, de Irlanda.

Toate aceste tari nu fac decat sa traga un semnal de alarma privind tipul de comportament pe care trebuie sa il aiba in perioada urmatoare", a explicat Tanasescu.

Fostul ministru de Finante a mai aratat ca in cazul Romaniei, a tinde catre o pondere a veniturilor in PIB de peste 40% e o masura pe care Guvernul ar trebui sa si-o asume. "Nu cred ca neaparat trebuie sa fie o marire de taxe pentru a atinge acest nivel. Intotdeauna am fost de acord ca taxarea sa fie balansata, echitabila socialmente si sa fie bine administrata. Aceste 3 componente trebuie sa fie avute in ceea ce priveste reforma administratiei fiscale. Trebuie sa colectam mai bine, mai mult si sa avem un echilibru intre comportamentul administratiei fiscale versus contribuabil. Nu taxele mari conduc la venituri mai mari, ci disciplina fiscala. Acum suntem la 31-32% si avem nevoie de investitii care necesita venituri mai mari. Dar nu neaparat prin cresterea taxarii", a aratat Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei in boardul FMI a fost convocat la o intalnire urgenta a boardului urmand sa raspunda celorlalte intrebari ale cititorilor HotNews.ro in acest week-end.

Va reamintim ca cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle si difuzata in fiecare vineri, la ora 17.00, pe frecventele DW Romania si pe HotNews.ro.

Descarca fisierul audio in format MP3