Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR a redus dobanda de politica monetara la 7%

Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7% pe an. Membrii Consiliului de Administratie au decis si mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru pasivele in valuta. Aceasta este cea de-a doua reducere consecutiva a dobanzii cheie, dupa ce in prima sedinta a Consiliul de administratie din acest an dobanda de politica monetara a fost coborata de la 8 la 7,5%. Rata dobanzii de politica monetara a atins, astfel, cel mai scazut nivel din noiembrie 2007 si pana in prezent. Fostul ministru de Finante Daniel Daianu este de parere ca, prin aceasta decizie, banca centrala doreste sa sprijine economia si sa descurajeze intrarile de capital speculativ. Masura va combate si aprecierea excesiva a leului. "Este un semnal pe care banca centrala l-a dat de la precedenta sedinta, si anume ca doreste sa sprijine revenirea economiei, in conditiile in care avem un buget trecut, iar acordul cu Fondul Monetar se deruleaza prin concretizarea transferului celor doua transe", a declarat pentru HotNews.ro Daniel Daianu.

Nokia va produce la Jucu circuite integrate si angajeaza 200 de persoane

Fabrica Nokia de la Jucu isi diversifica productia si angajeaza in acest an 200 de persoane. Anuntul a fost facut de presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, care a precizat ca sindicalistii au obtinut o majorare salariala de 4%, de la 1 ianuarie, si de 5%, incepand cu luna aprilie. "Imbucurator este faptul ca Nokia angajeaza in continuare personal si trece la o alta etapa de dezvoltare, respectiv producerea de circuite integrate in compania din Cluj", a explicat Grigore Pop. Angajarile au inceput deja si 200 de noi angajati se vor adauga celor 1.600 care lucreaza in prezent la fabrica din Jucu.

Davos si-a inchis portile. Ce ramane in urma celor 5 zile de discutii?

Capitalismul este mai ingrijorat de bancheri, decat bancherii de capitalism. Aceasta este una dintre concluziile nerostite ale Forumului Economic Mondial de la Davos, care si-a inchis portile dupa cinci zile de discutii. Forumul a impresionat prin numarul si calibrul invitatilor, dar a deceptionat cu privire la concluziile trase. Dezbaterile au inceput ambitios, cu intrebari despre cum poate fi reglementat sectorul financiar. Bancherii s-au declarat din start impotriva, avertizand ca reglementarea excesiva va incetini revenirea economica a tarilor. Fondul Monetar International si-a revizuit in crestere previziunile pe 2010, businessurile incep sa capete contur in Vestul Europei si totul pare sa mearga din nou ca inainte de criza. Singurele incertitudini care planeaza sunt legate de consistenţa relansarii. "Sa nu uitam ca, anul trecut, am fost la doua degete sa ne scufundam intr-o depresie", a avertizat obsesiv in cadrul a patru conferinte, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Tablet PC-ul Google, noul subiect preferat pentru speculatii in IT

Tablet PC-ul Google este noul subiect preferat pentru speculatii in IT. A trecut abia o saptamana de la evenimentul de lansare al tabletei Apple iPad, iar site-urile de tehnolgie au un nou subiect pentru dezbatere: tablet PC-ul Google. Gigantul industriei IT a prezentat cateva concepte despre cum ar putea fi folosit noul sistem de operare Chrome, iar printre aplicatii se numara si tablet PC-uri cu ecran intre 5 si 10 inchi. Nu se stie daca un tablet Google va exista, insa deja se fac speculatii despre cum un astfel de gadget ar putea avea o abordare cu totul diferita in comparatie cu iPad.