Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% si estimeaza pentru 2011 o rata de 2,7%, pe fondul scumpirilor la tigari, a anuntat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului prinvind inflatia. El a mai spus ca BNR a mentinut tinta de inflatie pe cei doi ani, la 3,5% +/- un punct procentual, respectiv 3% +/- un punct procentual.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a avertizat ca in ianuarie inflatia va depasi marginal valoarea din luna decembrie, in conditiile unei baze destul de inalte in ianuarie si februarie 2009. El a precizat insa ca aceasta corectie va fi insa de scurta durata.

Potentiale cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata:

-Pretul petrolului pe pietele internationale

-Conduita politicii fiscale

-Activitatea de creditare

-Traiectoria preturilor administrate -Dinamica preturilor volatile ale marfurilor alimentare

Mugur Isarescu, BNR

  • Rata inflatiei va intra in intervalul tintit in prima parte a anului

Mugur Isarescu a punctat ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit inca din prima parte a acestui an, iar la inceputul anului viitor este posibil ca inflatia sa intre sub intervalul de variatie tintit.

Totodata, Guvernatorul bancii centrale s-a aratat increzator in privinta reluarii creditarii dupa ca BNR a redus dobanda cheie, dar a precizat ca nu poate oferi o data exacta in acest sens.

„Creditarea se va relua, dar nu putem spune ca de la Paste incolo sau mai devreme ori mai tarziu. In plus, as mentiona ca aceasta reluare nu va fi uniforma. Deja bancile s-au departajat puternic. Unele banci se vor specializa pe operatiuni financiare iar altele se vor specializa in alte directii”, a mai spus Isarescu. El a avertizat ca desi semnele economiei sunt bune, nu trebuie sa ne grabim in a deveni euforici.

„Un pericol mare este instalarea unei stari de euforie. Nu ne face bine aceasta euforie, chiar daca exista tendinte pozitive in economie. Avem asemenea tendinte pozitive in privinta costului cu forta de munca. Ajustarile au fost severe si ne vor ajuta.

Credem ca ne mai ajuta evolutia preturilor de productie. Si aici am avut umflaturi masive, semne clare ale supraincalzirii din 2007-2008, urmate apoi de corectii semnificative. Ne mai ajuta si volatilitatea mai scazuta a cursului de schimb, pe care o incurajam. In aceasta tara vizibilitatea cursului este foarte mare. Si cand au loc variatii mici, absolut normale in toate pietele, lumea misca din cap in toate directiile", a mai spus Guvernatorul Isarescu.

  • Masurile de politica monetara merg cu pasi mici, pentru a vedea cum sunt absorbite

In ceea ce priveste recentele reduceri ale dobanzii de politica monetara, Guvernatorul BNR a aratat ca masurile de politica monetara merg cu pasi relativ mici, pentru a vedea cum sunt absorbite de piata.

"Ne uitam si la rata reala a dobanzii. Pentru acest moment de recuperare, cred ca reducerile de dobanda sunt tot de recuperare, nu suntem agresivi. Nivelul actual de dobanda il consideram adecvat in conditiile Romaniei", a declarat Isarescu.

Nivelul actual de dobanda il consideram adecvat in conditiile Romaniei.

Mugur Isarescu, BNR

El a mai precizat ca banca centrala nu putea sa reduca rezervele minime la pasivele in lei deoarece in acest moment exista un exces de lichiditate in piata.

"Excesul de lichiditate a aparut peste noapte in ianuarie, dupa ce in decembrie nivelul indica un deficit mare de lichiditate. S-a creat prin descarcarea pozitiilor lungi pe euro. Asemenea miscari rapide le consideram nu neadecvate, dar pot fi suprinzatoare si nu ne luam angajamentul sa contracaram orice miscare de sentiment din piata", a spus Isarescu.

Guvernatorul a adaugat ca banca centrala va decide pe parcurs reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, insa acum nu putea lua o astfel de decizie, chiar daca se doreste incurajarea creditarii in lei.

  • Cristian Popa: Romania ar putea reveni pe crestere chiar in primul trimestru al anului

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, este de parere ca Romania va trece pe crestere economica in prima jumatate a acestui an.

"Cred ca in Romania va fi vorba de o cifra pozitiva, trimestru la trimestru, in prima jumatate a lui 2010, poate chiar in primul trimestru", a spus acesta.

Autoritatile romane si FMI estimeaza ca economia Romaniei va crestere cu 1,3% in acest an, dupa o contractie de aproximativ 7% in 2009.