Bulgaria risca sa piarda o mare parte din fondurile europene alocate, a avertizat Comisia parlamentara pentru afaceri europene, dupa ce s-a constatat ca doar 1,3% din banii alocati pentru perioada 2007-2013, in valoare de peste 15 miliarde de euro, au fost cheltuiti in realitate, anunta AFP.

Principalele obstacole in realizarea proiectelor europene sunt legate de lentoarea procedurilor si numeroasele nereguli (supraestimarea proiectelor, conflicte de interese), potrivit raportului anual al Comisiei. Daca in 2009 au fost aprobate proiecte in valoare de 1,4 miliarde de euro, doar 72 de milioane de euro au ajuns la beneficiari.

Din cauza esecului realizat in realizarea unor proiecte precum constructia de autostrazi sau ameliorarea navigatiei pe Dunare, tara va pierde 203 milioane de euro din programul Transport, in valoare totala de doua miliarde de euro, a afirmat presedintele Comisiei, Svetlozar Tancev.

Acesta a precizat insa ca s-a constatat o accelerare a atragerii de fonduri europene in ultimele luni, 350 de milioane de euro urmand sa fie cheltuiti pana in vara viitoare.

In 2008, Bulgaria a fost penalizata cu taierea unor fonduri europene, din cauza lipsei de progrese in lupta contra fraudei si a coruptiei.

Comisia Europeana a inghetat pentru mai multe luni sute de milioane de euro din foncurile de preaderare pe care statul vecin putea inca sa le atraga. 220 de milioane de euro au fost pierdute definitiv.