BNR: Activele sistemului bancar au urcat in 2009 cu peste 16 miliarde de lei, iar ponderea creditelor restante a atins 1,46%
In ceea ce priveste nivelul optim al indicatorilor, pentru a avea o capitalizare adecvata a sistemului bancar, la nivel international exista o pozitie comuna doar in ceea ce priveste rata solvabilitatii, care nu trebuie sa scada sub 8%. De altfel, bancile comerciale din Romania si-au luat angajamentul sa nu scada acest indicator sub 10 la suta.
BNR mai arata ca efectul de parghie a coborat in 2009 de la 8,13% (in ianuarie) la 7,11% (in 31 decembrie), evolutia acestui indicator fiind rezultatul cresterii mai puternice a activelor la valoare medie decat capitalurile proprii. Nivelul de 7,11% este considerat bun, abordarile cu privire la nivelul minim acceptat fiind insa diferite (in Statele Unite un nivel de peste 5,5 la suta este considerat adecvat, in timp ce in Austria acest nivel trebuie sa fie peste 6 la suta).
Efectul de parghie reflecta gradul in care utilizarea unor resurse suplimentare serveste cresterii rentabilitatii capitalului propriu (a rentabilitatii financiare). El variaza invers proportional cu ponderea capitalului in totalul pasivelor bancare. Cu cat ponderea capitalului propriu este mai mare, cu atat riscul bancar este mai mic si efectul de parghie de asemenea.
O pondere mai mica a capitalului propriu semnifica un risc bancar si un efect de parghie mai mare. Cu alte cuvinte efectul de parghie compara activele cu fondurile proprii astfel ca o valoare mare a acestui indicator arata un grad mare de indatorare.
Raportul dintre creditele acordate si depozite a coborat si el de la 122,03% la 112,8%, lucru care arata franarea creditarii si o modesta tendinta catre economisire.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon