Sebastian Vladescu: Sustin penalizarea persoanelor care au terenuri agricole, dar nu le folosesc
"Nu am discutat cu Ministerul Agriculturii despre impozitarea terenurilor agricole, dar sunt sustinatorul ideii de penalizare a celor care au terenuri agricole, dar nu le folosesc", a declarat Vladescu, la deschiderea sedintei de marti a Bursei de Valori Bucuresti. Tot marti, ministrul Finantelor a subliniat ca nu se pune problema renuntarii la acordul Romaniei cu Fondul Monetar International.
Peste 400.000 de persoane ar putea plati penalizari, din primavara, pentru terenurile nelucrate
Peste 400.000 de persoane, care detin mai mult de 1,5 milioane de hectare de terenuri agricole necultivate, ar putea plati penalizari, din primavara, a declarat marti Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
"In Romania exista 1,5 - 2 milioane de hectare de terenuri agricole necultivate, detinute de 4-500.000 de persoane", a spus Radulescu, citat de Mediafax. El a adaugat ca se poarta discutii pentru stabilirea cuantumului viitoarei taxe.
Terenurile nelucrate reprezinta circa 20% din suprafata arabila a Romaniei, in conditiile in care sunt cultivate circa 8,1 milioane hectare.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
De ce trebuie eu (noi) care muncesc 1500 de hectare cu tehnologie inalta, conform BPA-urilor, sa platesc erbicidari/insecticidari excesive pentru ca langa parcelele mele sunt parloage de 4 ani, pline de buruieni si nu stiu cate specii de insecte?!
Stii ce am avut anul trecut de la unii din astia?...musca galbena, 40-50 de specimene/mp.
Ma lasi?
Din 9 milioane de ha de pamant arabil, anul acesta 3.750.000 de ha au fost nelucrate!!!
si astea sunt focare de unde pleaca atacuri fie de buruieni, fie de insecte!
Este una din putinele masuri bune pe care le aud si eu pe agricultura in ultimii ani (de departe insuficienta), si dupa aia vin socialistii ca tine sa-mi dea in cap tot mie care produc!
Pentru ca esti de acord cu solutia impunerii prin forta. Adica vine statul si ii zice respectivului ce este mai bine pentru el sa faca cu pamantul. ASTA este socialism! Stie statul mai bine decat proprietarii ce trebuie facut cu pamantul.
Crezi ca mai e mult de aici pana la situatia in care vine unu' cu ideea sa-i exproprieze ... pentru ca "uite domnule, il tin degeaba in timp ce altii n-au ce sa manance.... Nu-l merita, ce sa mai..."?!?
Cat despre problemele tale din cauza parloagelor din vecinatate, nu cred ca ti-a facut-o vreunul din vecini cu intentie si in plus daca ii acuzi de incalcarea proprietatii (prin pagube pricinuite de gandaci), ar trebui sa ii acuzi si pe cei cu termocentrale (pt ca de la caldura degajata se formeaza curenti de aer care nu-ti mai polenizeaza tie plantele "ca inainte" sau mai stiu eu ce) si pe cei cu autoturismele (ca sperie ciroile care astfel se aseaza pe terenul tau, crescand nr_ciori/mp, in loc sa stea pe acea portiune de teren unde este strada), etc.
Sigur, ar fi mai frumos pentru tine ca vecinii sa cultive terenul, dar daca nu aceasta e situatia, nu-i poti acuza de nimic.
Nu-ti cer sa devii liberal (in sensul propriu, fara legatura cu partidul omonim), dar macar rezonabil ai putea fi ....
Nu te supara, dar un astfel de om trebuie exclus din societate. Poti sa-i zici socialism, discriminare, cum vrei. Indiferent de legea proprietatii private - primeaza legile morale. Daca nu-ti place in societate, esti liber, vere, sa mergi in padure... Cum adica, sa lezezi interesele comunitatii numai pt ca tu, ca individ, esti incapatanat. Si apoi mai si injuri pe cei care aproba zicala "Sa-i moara capra vecinului"
Cuprind ele cumva si libertatea individului? Cuprind ele cumva si autonomia individului?
Daca nu, inseamna ca pe primul loc se afla cirteriul utilitatii (maximizarea fericirii tuturor) ... si te ghidezi dupa un utilitarism de tipul cel mai simplu.
... si atunci s-ar putea ca societatea sa inceapa sa cantareasca daca produce mai multa fericire disparitia TA in raport cu eventuala ta nefericire ca vei fi suprimat ....
Banuiesc ca ai fi de acord sa fi suprimat (din orice fel de motive), daca societatea o cere, nu?!
Deci hai sa-ti raspund la ultima fraza: democratie = demos + cratos. (nu mai traduc. consider ca nu e nevoie. din acelasi motiv nici nu explic.) Da, daca societatea intreaga imi cere sa ma arunc in fantana, ori o fac, ori plec din societate. Simple as that!
2) Buna definitia democratiei, doar ca ai intarziat cateva mii de ani. In ce traiesc vesticii acum (si noi facem un fel de karaoke) se numeste "democratie liberala" ... si este cu totul alta.
Intre altele, in democratia pe care o dadeai tu de exemplu, "poporul" nu cuprindea decat cetatenii (nu femei, nu sclavi, nu "emigranti"), mai exact "aceia care nu trebuie sa munceasca pentru a trai" (citat din memorie dintr-un grec celebru de pe vremea aia). Crezi ca te incadrezi?! :o)))
Asa ma gandeam si eu .... Simple as that!
Spune-mi si mie ce faci daca eu fiindu-ti vecin nu curat fosa nu stiu cati ani, si tot rahatul se revarsa la tine in curte?!
nu poti sa te duci la politie sa reclami cazul si aia sa ma amendeze, pentru ca ai fii socialist nu?
Nu le impune nimeni ce sa faca cu pamantul (arenda, vandut, lucrat si intretinut, etc.) si cu propria proprietate atat timp cat nu-i afecteaza pe cei din jur. Drepturile tale si ale mele se termina unde incep ale celuilalt.
Sunt foarte rezonabil! Vorbim de daune banesti, vorbim de protectia mediului, vorbim de saracirea solurilor, vorbim de infestatii, poate unele de carantina, vorbim de bani aruncati pe PPP-uri, si care daca nu sunt facute corect se vor regasi atat in produs cat si in panza freatica. Eu sunt rezonabil...tu esti?
Nu zice nimeni sa i se confiste pamantul (Doamne fereste) dar ai o responsabilitate si fata de cei in jur.
In cazul nostru, nu, nu a fost intentie...mai rau....a fost nesimtire!
repet este o practica des intalnita in vest, unde nu au existat nationalizari!
2) Sintagme gen "vorbim de saracirea solurilor", " protectia mediului", etc ... sunt cam goale de continut referitor la discutia noastra.
Despre proprietatea cui mai exact vorbim cand zicem "protectia mediului". Care mediu mai exact? Ce intelegi prin asta? Delimiteaza proprietatile... N-o lua cu "umanitatea" ... ca nici pe aia nu o sa o poti defini in materie de drepturi cu gandaci invadatori cum pui tu problema.
3) Vecinul cu fosa imi incalca proprietatea in mod clar. Gandacii care migreaza nu cred ca pot fi incadrati in aceeasi categorie.
Ex: daca niste ciori isi fac cuiburi in copacii de pe proprietatea mea (eu sunt iubitor de pasari si nu le alung, dar nici nu le favorizez), fac pui multi care apoi iti mananca tie din recolta dupa care pleaca mai departe .... se cheama ca EU ti-am incalcat proprietatea sau nu?
Si daca da, ai tu voie atunci sa impusti ciorile?
Sau trebuie sa lasi ciorile in pace sa manance, si sa ma chemi pe mine in judecata ca sa te despagubesc pentru daune?
Dar eu am dreptul sa-ti cer daune pentru ciorile impuscate!?!
Vezi tu, viata e complexa si comporta multe aspecte ....
am vazut ca ai comentat rezonabil mai jos. asa e, asta e singura solutie, ca mai multi proprietari si arendasi sa va uniti si sa va faceti propria unitate de productie sau de ambalare. Stiu ca e greu cu mentalitatea de la tara, cu frica de a nu fi furat, management prost. Daca tu muncesti 1500 ha, cred ca ai capacitatea de a organiza ceva de genul asta. Se pot lua si fonduri nerambursabile pt asa ceva. Exemple de reusita sunt, dar din pacate tot individuale.
ei stau cu ele pârloagă și alții care ar vrea sa le lucreze, n-au ce lucra.
De exemplu pretul graului la noi este in mare parte stabilit de Cargill (nu cred ca trebuie sa explic de ce)
Si ca sa dau un exemplu...prin anii '90 toti producatorii dintr-un land din Danemarca s-au strans si si-au facut propria fabrica de lapte. Fabrica trimitea masinile si lua laptele la pretul stabilit de ei, dupa care prelucra si vindea laptele, urmand ca dividendele sa le revina tot lor.
Daca vrei sa ai putere sa stabilesti pretul..iti trebuie forta...iar pentru forta, trebuie sa te asociezi si sa fii unit cu ceilalti care sunt in aceeasi situatie ca si tine!
daca producatorii de pe1.800.000 de ha i-ar trimite la plimbare pe Cargill cu tot cu oferta lor de 45 de bani pe kilogram, atunci sa vezi cum creste.
Dar la noi producatorii nu sunt uniti!
Daca s-ar intelege intre ei mai multi, s-ar uni , si-ar lua un tractor si utilaje si ar face treaba.
Dar nu, la noi la romani, unirea nu exista.
Noroc cu italienii ca au luat in arenda jumatatea vestica a tarii, iar jumatatea estica este la InterAgro si alti cativa.
Lui Vladescu cred ca i s-a infierbantat prea tare creierul dupa inaugurarea partiei de schi din Moldova.
Acum sincer, daca s-ar trezi vreo 2 tarani din morti, pe care ii stiu, cei care au adus in halul asta agricultura si taranii si-ar lua-o rau pe coaja...dadeau astia cu bata de cadea ursu darmite un handicapat de orsean corupt
Sa ii spuna cineva acestui domn ca pe noi ne-a penalizat APIA tocmai pt ca am cultivat anual terenurile, cica trebuia sa facem pauza un an prin rotatie....
Faptul ca oricum dau impozit pe acea pirloaga parese ca nu intereseaza pe nimeni....
Unii vad ca se bucura ca prostii pe astfel de masuri.. sa ii vad pe ei cum si cu ce/cine or sa cultive ei.... Miine-poimiine o sa prasiti la porumb in fata blocului, ca asa v-a spus guvernul...
In loc sa bagati mina pin la cot in buzunarul oamenilor care muncesc, mai bine v-ati uita in buzunarele proprii...
Probabil ca 99% din cei care detin astfel de terenuri sunt batrani care le mostenesc de ani...si care acum nu au pensie pentru trai....dar sa le mai si cultive. Sigur ca le pot da in arenda...dar sunt BATRANI, iar multi sunt bolnavi si nu le mai sta capul sa se ocupe de terenuri. Va felicit pentru astfel de initiative. Veti ramane in sufletele si memoriile noastre cu siguranta! :(....
e clar!!!
nu este vorba de cinism, nici de biruri excesive este vorba de protejarea celor care LUCREAZA pamantul!!!
In vest te da si in judecata si platesti de nu mai stii de tine!
si atunci nici o flacara violet nu mai functiona!
daca nu va duce mintea aplicati forta dar nu faceti nimic..
P.S. - Milogi - nu ma refer la cei care chiar au nevoie, si fiecare tara are cam un 1% care n-au maini, n-au picioare, n-au plamani, n-au rinichi etc etc - nu intru in detalii. Dar noi avem cam 50% din populatie cu ajutor social. Adica nu fac nimic, doar agricultura de ultra-subzistenta (vreau sa spun ca oamenii din evul mediu i-ar privi cu ingamfare), ajutorul social, multa bautura, existenta goala, degradare morala. Acum nu ma intelegeti ca toti din astia care iau ajutor social si nu merita sunt chiar asa. Mai sunt si 2% exceptii. Eu vorbesc la general sa se inteleaga ideea. Ah, da, si nu ma refeream la bunicii nostri. Ei sunt pensionari.
Vad ca-ti suna bine treaba cu agricultura.
Ce mai stai!?! Apuca-te si investeste in agricultura, fa bani din asta. Multi! Bravo!
In caz ca n-ai miscat niciun deget in directia respectiva, ce se cheama ca faci? Stai in tribune si urli ce sa faca cei de pe teren cu viata lor?!
De acord cu tine la capitolul falsi (ne)ajutorati sociali, dar ca principiu lasa frate oamenii sa-si traiasca viata cum cred de cuviinta, nu le mai da tu sugestii "obligatorii".
Macar "laurentiu79", char daca e la fel de socialist ca tine (desi paradoxal pt el face bani din capitalism) cultiva pamantul, s-a apucat de treaba .... [Dar daca si tu esti agricultor, retractez fraza, mai putin partea cu socialismul :) ]
din 9 milioane de hectare, anul asta nu s-au lucrat 3.750 milioane de hectare...ce crezi ca s-a dezvoltat pe parcelele respective? lapte si miere? sau buruieni si daunatori? motivele nu ma intereseaza! imi creezi daune banesti, si costuri suplimentare...le platesti! In vest asa e!
ca muncesc, ca nu muncesc, ca sunt batrani, bolnavi sau imbecili, nu ma intereseaza. Ce ma intereseaza este ca prin comportamentul lor imi cresc mie, pe proprietatea mea, costurile si imi diminueaza profitul!
si am pamant luat in arenda...mult!
Ipocritilor!
Dar te pui cu prostu care a citit el undeva ca Romania are potential agricol de 50-100 mil oameni, si din cauza fix a ta nu il poate atinge?
" ... 275 de hectare de teren in judetele Arges, Brasov si Teleorman. ... El a devenit, astfel, unul dintre cei mai mari latifundiari din Parlamentul Romaniei.Actiunea de recuperare a terenurilor mostenite a inceput sa dea roade imediat dupa ce Rusanu a devenit secretar de stat la Ministerul Finantelor. Astfel, in 1997, i s-au retrocedat doua terenuri situate in Suslanesti - Arges (7,5 ha - livada) si Rucar - Arges (3,5 ha - intravilan).In anul urmator, in 1998, sotia lui Rusanu a mai primit un teren intravilan in Rucar, cu o suprafata de 0,5 ha. In 1999, Rusanu a primit un teren intravilan, de aceasta data pe numele sau, situat in Putineiu-Teleorman (1 ha). In 2001, pe vremea guvernarii PSD, Rusanu si-a mutat atentia in judetul Brasov, unde i s-a retrocedat un teren intravilan de 8,5 ha in localitatea Fundata.In 2002, tot in Fundata-Brasov, sotia lui Dan Radu Rusanu a mai recuperat alte 10 ha de teren forestier.
Dupa venirea la putere a Aliantei D.A., in 2005, Dan Radu Rusanu a continuat sarabanda retrocedarilor si a obtinut, pe numele sotiei, 50 de hectare de faneata in Rucar - Brasov. Anul acesta, a dat insa lovitura in domeniu si a bifat alte doua mari retrocedari in contul familiei.Astfel, a primit 31 de hectare de teren intravilan in Fundata-Brasov si 163,5 de hectare de teren forestier in judetul Arges. Astfel, familia Rusanu a recuperat 275,5 hectare de teren, suprafata care-l ridica in varful topului politicienilor latifundiari.
La aceasta ... se adauga inca 29,4 hectare de teren intravilan cumparate in Voluntari-SAI si Dambovicioara-Arges... terenul intravilan din Voluntari (29,4 ha, la 100 euro/mp). Totalul este naucitor: 38.825.000 euro sau 48.986.911 dolari.
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1144997-averea-lui-dan-radu-rusanu.htm
http://badeadan.blogspot.com/2009/05/averea-lui-dan-radu-rusanu.html
In ce priveste terenurile ... eu am de exemplu 1ha undeva pe langa Bacau teren ramas mostenire intr-o comuna. Normal, sunt trecut de primarie la categoria strainasi. Nimeni nu-l vrea in arenda, nimeni nu vrea sa-l cumpere, si chiar daca ar vrea, nu cred ca imi acopera cheltuielile de deplasare si cazarea macar, sa nu mai zic de acte (cadastru, notar, etc ... )
Dar de lucrat, este lucrat. Sunt destui intreprinzatori locali, cunosc cazuri si in alte zone, care profita de terenurile cu situatie juridica incerta , cu mostenitori aflati departe, etc.
E usor sa dai cu batul, dar ofera si solutii, ca nu e jungla.
M-ai facut sa rad cum n-am mai ras de mult. Mai, fii atent aici. Semintele de buruieni coboara si din stratosfera, nu numai de la vecini. Altfel, n-ai mai manca ciuperci in Romania. Asta inseamna ca tot timpul in aer sunt seminte de buruieni. Ce te faci cu aia de foarte departe care nu-si cultiva pamantul ? Ai putea sa le declari razboi. 1 samanta prin crestere produce cel putin 1000000 de alte seminte. Imagineaza-ti ca ai 100 de buruieni de ale tale in gradina ta. Cate buruieni vei avea peste un ciclu de reproducere ? Dar cate le vei da altor fermieri. Hai ca esti agricultor. In rest daca nu-ti pasa de nimeni si de nimic iti recomand sa parasesti PDL-ul unde esti membru si sa te inscrii intr-un partid extremist.
Si acum te rog nu te supara. Fug in curte sa dau cu sapa ca uite tocmai mi-au aparut niste buruieni de iarna. Haa, Ha, ha.
1.Sa nu ma afecteze pe mine.
2.Sa nu il afecteze pe cel care o propune.
Apoi cred ca ar trebui sa obligam oamenii nu numai sa lucreze pamantul ci sa le impunem si cum sa il lucreze.Eu daca as fi ministru de finante ,i-as obliga pe oameni sa faca autostrazi pe terenurile lor.Asa ar face si statul economii.
Prabusirea agriculturii a fost o strategie pentru ca pamanturile sa ramana nelucrate, sa impuna penalizari si sa va vindeti pamantul.
In acest sens au fost incurajate importurile de alimente, dezvoltarea supermarketurilor si a unor retele de distributie care vand in majoritate din import, dezvoltarea agriculturii a fost blocata si productia agricola concurata artificial.