Leul s-a apreciat astazi usor, cursul afisat de BNR coborand la 4,1298 lei/euro de la 4,1325 lei/euro, cat fusese afisat luni. Miscarea este in ton cu regiunea, toate monedele locale inregistrand usoare aprecieri in fata monedei unice. Dealerii pun aceasta modesta apreciere pe seama speculatiilor potrivit carora UE ar putea anunta joi un plan de salvare a Greciei, presedintele BCE Jean-Claude Trichet anuntand ca va parasi cu o zi mai devreme o intalnire din Sydney pentru a participa la o intalnire a liderilor UE.

"Prin urmare, sentimentul pozitiv a revenit. Datele asteptate astazi nu sunt importante,

Sentimentul pozitiv a revenit. El ramane determinat de stirile si zvonurile despre situatia Greciei

Dealer banca comerciala

ceea ce inseamna ca sentimentul va ramane determinat de stirile/zvonurile despre situatia Greciei", arata dealerii bancari. Pe piata monetara, ratele de dobanda pentru leu au scazut, mai ales dupa ce BNR a organizat o operatiune repo prin care a injectat 3,1 miliarde lei.

"Credem ca banca centrala a facut o treaba buna pe parcursul acestui an prin organizarea regulata de operatiuni repo; daca va continua sa ofere lichiditate in acest mod, atunci ratele de dobanda pe termen scurt vor ramane probabil sub sau aproape de rata cheie", mai spun dealerii.

Potrivit acestora, eventuale noi reduceri ale ratei de politica monetara ar impinge ratele de dobanda si mai jos. "In acest fel am putea vedea reluarea graduala a activitatii de creditare in lei si usurarea poverii in cazul celor care au deja credite contractate", explica dealerii citati.