Dobanzile la credite ar putea sa ramana la un nivel ridicat si in perioada urmatoare, in ciuda masurilor de relaxare a politicii monetare, a declarat marti Mihai Bogza, presedintele BancPost. El a precizat ca aceasta se datoreaza costului riscului de credit si a gradului ridicat de incertitudine cu privire la evolutia economiei.

"Exista un pericol real ca dobanzile sa nu scada conform asteptarilor, desi in ultima vreme s-au facut pasi importanti in acest sens. Majoritatea oamenilor se uita doar la costul resurselor, care este doar o componenta. As zice ca cea mai importanta componenta este costul riscului, care este foarte mare in momentul de fata, urmata de incertitudinea functionarii afacerilor companiilor cu credite", a spus Mihai Bogza.

Presedintele BancPost a aratat ca numarul creditelor acordate a scazut dramatic pe parcursul anului 2009, insa activitatea de creditare a bancii nu s-a oprit niciun moment. Astfel, BancPost a ales sa indrepte spre anumite sectoare mai putin afectate de criza, precum cel al alimentelor si bauturilor.

Totodata, Theodore Karakassis, directorul general adjunct al EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a spus ca strategia grupului elen nu se va schimba in ceea ce priveste Romania.

"Strategia noastra pentru Romania nu se va schimba, vom incerca sa dam credite. Trebuie insa sa gasim clienti buni. Nu trebuie sa dam bani tuturor care cer, ci doar celor care ii folosesc cu responsabilitate", a adaugat Karakassis.

Mihai Bogza preciza ca numarul executarilor de credite va creste in acest an, in conditiile in care cadrul institutional a fost "pus la punct". El a mai spus ca Bancpost nu va restructura acelasi credit de doua ori decat in mod cu totul exceptional, iar in restul cazurilor va trece la executarea creditelor.

In ceea ce priveste nivelul creditelor neperformante ale Bancpost, acestea se afla la nivelul mediei din sistemul bancar, a precizat Mihai Bogza.